Dag 2: 101 registraties ingetrokken

hamnieuwsOp de 2e dag dat Agentschap Telecom alle registratiehouders in Nederland heeft aangeschreven met de mededeling dat er vanaf volgend jaar een jaarlijkse vergoeding verschuldigd is van 31 euro, hebben 101 zendamateurs hun registratie ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van Hamnieuws.

Dagelijks vergelijkt de redactie (automatisch) de roepletterlijsten van de website van de toezichthouder. Daaruit blijkt dat er gisteren 3 roepletters zijn bijgekomen door een wijziging. In navolging van de 123 ingetrokken registraties gisteren komt het totaal nu, na 2 dagen, op 223 ingetrokken calls.

In totaal zijn er nu 13.663 uitgegeven roepletters. Dat is exclusief clubcalls, onderwijsinstellingen en verenigingsstations. Naar verwachting gaat het voornamelijk om zendamateurs die al langere tijd niet actief zijn en dit voorlopig ook niet zullen worden.

Ingetrokken roepletters 27-09-2015

PA0BCA PA0EDO PA0HWN PA0KET PA0MOP PA0NTS PA0TFM PA0WIK PA1PF PA2AZK PA2CC PA2HHP PA2HL PA2TH PA3AOR PA3APJ PA3BDL PA3BIP PA3CFS PA3CLU PA3CMS PA3CXT PA3DHG PA3EHF PA3EKC PA3EXJ PA3FIV PA3FOX PA3GPC PA3GUM PA3HBI PA5RG PA7CG PC1J PD0APO PD0DEC PD0DLF PD0EHW PD0FW PD0HAK PD0HAL PD0ICO PD0JNG PD0NZX PD0NZZ PD0OTK PD0PDS PD0PNE PD0PTQ PD0RGB PD0RVM PD0SAM PD0SDD PD1ABM PD1AEU PD1ARY PD1FVH PD1XE PD2EBS PD3HMN PD4JCO PD4PPC PD5MR PD5SL PD9RM PE0HG PE0YDG PE1AAD PE1BHT PE1DJA PE1DJV PE1DQR PE1DVI PE1GIW PE1GNT PE1HSL PE1ITZ PE1IWH PE1JDW PE1KRA PE1KUW PE1KWC PE1LYN PE1MGW PE1MTH PE1NFU PE1NYG PE1OGB PE1OWS PE1PBU PE1RJA PE1SAG PE2DRO PE2KI PE2PRV PE2WK PE3WIM PE7JTA PF2A PG2XMP PH1HP PH5MAT

Toegekende roepletters 27-09-2015

 PA1ABM, PD1DMR

Disclaimer: Eventuele vervallen roepletters door overlijden zijn in dit overzicht meegenomen, omdat de reden van opzegging niet beschikbaar is.

52 antwoorden
 1. Rudie (PA3AI)
  Rudie (PA3AI) zegt:

  Een paar jaar geleden was het afschaven van de jaarlijkse kosten voor mij de reden om toch mijn machtiging te halen. Als student vond ik het te veel geld voor de ene weekend jota bij de scouting.
  Een aantal scouts zijn op de band meer zendamateur dan mij (ik ben alleen techneut 😛 )

  • Roeland Jansen
   Roeland Jansen zegt:

   geen idee. het zou kunne, de verwachting is dat het vast wel stijgt. Net als de rest om je heen. Maar goed, eerst zien. Het is een politiek iets. niet AT gerelateerd. Die voert alleen uit.

 2. René 'Korevaar
  René 'Korevaar zegt:

  Ik denk ( weet zeker ) dat de lijst NIET klopt… De call van mijn XYL staat NIET tussen , en heeft wel haar call 27 September in getrokken. En zo weet ik er nog wel een paar die niet in die lijst staan …

  • Wim PD0EDN
   Wim PD0EDN zegt:

   Ach, ik denk maar zo, als die €31.= te veel is zijn ze waarschijnlijk ook geen lid van een vereniging, en zoals eerder opgemerkt behoren ze waarschijnlijk tot een grote groep slapende amateurs. (Nu weten we dus ook hoe je een slapende amateur wakker maakt) M.a.w. ik denk niet dat we er veel aan missen.
   Waarschijnlijk gaat de rest dus wel wat meer betalen, maar ja dat is dan niet anders, mij is dat deze mooie hobby wel waard.
   Bijkomend voordeel is wel dat er waarschijnlijk weer wat mooie bijna niet gebruikte apparatuur op de 2e hands makt komt.
   Ik bekijk het altijd maar van de positieve kant, azijn zeikers zijn er al genoeg.
   Best 73’s Wim

   • Matt
    Matt zegt:

    Dat is voor iedereen anders. Voor mij als techniekliefhebber is het meer een hobby die er altijd is en geen geld kostte. Radiootjes aan, even de band(en) afdraaien en af en toe eens proberen of ik gehoord word. Als ik 2 qso’s per maand maak is dat al veel. Ik vind het zonde om daarvoor te betalen, dus ga over van zendamateur naar luisteramateur. Plus het is een principekwestie vanwege het feit dat alles altijd maar geld moet kosten.

 3. fred
  fred zegt:

  Wat is nu 0,08 cent per dag waarmee je vrij gebruik hebt van een beperkt deel van de ether. Alles kost geld en dit symbolische bedrag moeten we nu weer zelf opbrengen. Jammer maar het is niet anders.
  Elk volk krijgt de regering die het verdient heb ik wel eens gehoord

 4. Raphael
  Raphael zegt:

  Heel jammer dat mensen dit hebben gedaan. De brief die het AT heeft gestuurd is namelijk onwettig. Het AT moet deze maatregel ten uitvoer leggen maar heeft deze nooit zelf getoetst. Daarbij ontbreekt het aan een verplichte mogelijkheid op bezwaar of beroep (6:4 van de Algemene wet bestuursrecht). Maar dat heeft mij niet tegen gehouden dit alsnog te doen 🙂
  In mijn geval denk ik niet dat ze bij machten zijn te toetsen en mijn bezwaar niet zullen behandelen waardoor het automatisch bij de nationale ombudsman behandeld zal moeten worden.

  Hoewel een bedrag van 31 Euro op zichzelf niet veel voorstelt is het wel buitensporig hoog voor een eenmalige registratie in een systeem. Als het bedrag eenmalig of per wijziging zou zijn geweest had je mij niet gehoord omdat je dat ook moet betalen als je een ID kaart, rijbewijs of uittreksel wil moet betalen. Maar jaarlijks (!!!) voor een eenmalige registratie is volledig absurd en totaal niet te onderbouwen met het argument ¨kosten neutraal¨. En voor 2.5 miljoen Euro wil ik ook wel 80.000 personen in een database opslaan :p
  Totale waanzin!!

  Daarbij komen personen die het er niet mee eens zijn en daarom hun registratie intrekken met apparatuur te zitten waarvoor het AT verplicht is om deze mensen schadeloos te stellen omdat het wordt opgelegd. Je kan het hier niet mee eens zijn, maar zo zit de wet in elkaar.
  Buiten dat is de registratie niks meer of minder dan een registratie van je bekwaamheid. Net zoiets als een vaar-rij-bewijs of vlieg brevet. Dus ook al trekken mensen hun registratie in, hebben zij nog onomstotelijk het recht om de frequenties te blijven gebruiken. Het is ons bezit (amateur banden kunnen niet meer vergund worden na het adopteren van het ERVM) en ze zijn immers bekwaam.

  Ik hoop van harte dat al die mensen die hun radioroepnaam registratie hebben ingetrokken een 2e call hebben. Ik heb verschillende collega amateurs gesproken die de call hebben ingetrokken en verder gaan op hun Amerikaanse, Deense, Duitse, Belgische ect ect call.
  Het zal mij zeker niks verbazen dat als de weg gevonden wordt groten groepen Nederlandse amateurs op call toerisme gaan in een buitenland om zo zonder registratiekosten en volledig legaal /p gaan werken.
  Wat mij betreft hebben ze gelijk! 🙂

  • Rob
   Rob zegt:

   Beetje jammer dat je al die onzin neerzet maar niet de moeite neemt om de brief goed te lezen!!
   Dan had je geweten dat die kosten niet zijn voor de registratie maar voor het uitvoeren van alle werkzaamheden daaromheen, inclusief het lezen en beantwoorden van zeikbrieven van figuren zoasl jij.
   Daar betalen we met zijn allen die 31 euro voor. Eigenlijk zou ik er voor zijn als dit verlaagd werd tot een nivo voldoende voor de algemene werkzaamheden, en dat er voor het afhandelen van brieven van ongeinformeerden die maar wat roepen en klagen individueel een factuur op basis van bestede uren gestuurd zou worden.

   • Emiel
    Emiel zegt:

    “al die werkzaamheden eromheen” doet AT gratis voor 17 miljoen Nederlanders.

  • Emiel
   Emiel zegt:

   Raphael: je hebt een paar heel belangrijke punten gevonden!

   Kun je het bezwaar maken wat delen via een standaard brief? wellicht kunnen VERON en VRZA die verspreiden en of HAMnieuws die ergens neerzetten?

 5. Michel PDØMAC
  Michel PDØMAC zegt:

  Ach, die paar rotcenten… 😉

  Misschien kan het AT bij de bevestiging van de opzegging die mensen vragen om via een app van het Rode Kruis te laten weten dat ze nog leven. Dit lijstje kan zomaar voor ongerustheid zorgen bij duizenden vrienden, hi.

  73!

 6. Bromsnor
  Bromsnor zegt:

  betalen is tot zover maar mag ik dan ook tot in detail weten wat er aan salarissen betaald wordt en aan wie?????

  • Wim
   Wim zegt:

   Ach, Bromsnor

   Zie het maar zo dat de door jou bijgedragen 31 euro worden gebruikt om aan de inkomstenbelasting over die salarissen bij te dragen.

   En denk maar zo, dat als de mensen die hier klagen over die 31 euro hun tijd hadden besteed om een bijdrage aan het nederlandse nationale product te leveren, beloond met een loon, dat ze dan nog hadden overgehouden.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ja hoor. Mogen we ook even weten wat jij verdient en waar dat is? Het statement lijkt me duidelijk: dat gaat niemand wat aan.

 7. Bor
  Bor zegt:

  Hoop herrie /gezeur van mensen die wel 20 tot wel 100 euro- per maand! betalen voor internet hi!

  Tis vrij simpel..een aantal jaren terug werd het betaald uit algemene belastingen…;

  En nu zetten ze dat weer terug naar de gebruikers…

  (Zou mooi zijn als de algemene belastingen dan lager werden, maar ja, dit is nederland he ; je hebt 2 zekerheden..je gaat een keer dood en je betaalt belasting hi! )

  En idd die slapende calls die niet willen betalen… geef ze gelijk.. schoont mooi op!

 8. Eline
  Eline zegt:

  Hoezo paar rotcenten? Niet voor iedereen is € 31,00 bijna niks, Er zijn genoeg zendamateurs, neem bijvoorbeeld chronisch zieken, die een laag inkomen hebben en 2 keer hun vakantiegeld opsparen om een set te kopen en voor wie 31 euro gelijk staat aan het jaarlijkse dagje Apeldoorn, of niet. Als je van 50 euro per week moet rondkomen en 385 euro eigen risico betaalt aan de zorgverzekering, 20 euro voor de thuishulp per maand, dan is 31 euro extra niet een paar centen maar gaat het ten kosten van een extraatje die er toch al niet veel meer zijn.

  • PD0MV
   PD0MV zegt:

   Ik weet er alles van, maar mijn situatie kan niet iedereen verdragen, menige zijn in staat mij onder te delven met verbalen diaree. Maar ik laat mij niet ontmoedige. En ik laat het hierbij.

 9. Wim
  Wim zegt:

  Eline

  Ik heb ook ervaring en ik heb die 31 euro zo bijelkaar. Ik geef je een paar tips:
  a) Bij het sluiten van de plaatselijke weekmarkt wat gekneusd fruit en groente voor weinig of niks ophalen
  b) Om half zes je broodmandje vullen in de winkel en daar verder wat rondlopen tot ze vijf voor zes omroepen dat de broodresten er voor half geld uitgaan.
  c) In de kringloopwinkel kijken naar meubilair en kleding
  d) Bij de gemeentewerf kun je gratis computer, TV’s en magnetrons ophalen. Met de slooponderdelen bouw je je eigen set, dan heb je ook nog profijt van van je machtigingsopleiding. Je kunt je tijd beter besteden aan zelfbouw dan aan zwetsen over niks in een microfoon van een jappenbak.
  e) Als de uiterste vervaldatum van levensmiddelen vervalt krijg je in winkels een gigakorting (100%) als je erom vraagt
  f) Als je TV of computer stuk is kun je zo werkende spullen halen bij de gemeemtewerf, NPO1,2,3 zijn gratis uit de lucht te plukken evenals lokale TV
  g) Tijdschriften vind je te kust en te keur in de gemeentelijke papiercontainers.
  h) Als je overdag pakjes aanneemt voor de buren, en hun elektronica repareert om niet, geven ze je de WEP key van hun WiFi en maken ze een gratis emailadres voor je aan, kost Internet ook niks. Kun je hier dus gratis klagen

  En dat is allemaal legaal. Stuk sponsrubber in parkeerautomaten die retourgeld tegenhouden niet, denk ik.
  Evenwel voelen of een ander dat deed en oogsten wel.

  • peter
   peter zegt:

   Even voor alle duidelijkheid voor alle boothaters: ik heb een boot, betaal daar voor: havengeld incl. btw, brandstof incl. btw, ga ik varen dan betaal ik in ieder haven liggeld, ik betaal voor een vaarvergunning en voor een vergunning om aan bepaalde eilanden te mogen aanleggen, daarnaast lever ik een bijdrage aan de watersportvereniging zowel financieel als in diensten. Feitelijk onderhoud ik een complete branche dus zit ik niet te wachten op extra kosten, wie wel ?.

  • SuperMario
   SuperMario zegt:

   NPO 1 2 & 3 zijn niet gratis? Dat is van je verbasterde kijk en luister geld, maar betalen zal. Dus ook voor je CALL?

 10. Wim
  Wim zegt:

  Adriaan PE2K

  Dat kun je toch zelf wel uitzoeken?

  Is je al voorgedaan door het gremium en er zijn natuurlijk door een zendamateur, die zoals ik lees bij DARES zo handig zijn met improviseren, legio andere methoden te bedenken.

  Er zijn heden 30 sept 13719 calls in de lijst.

  Daarvan zijn er 498 die voldoen aan de ITU voorwaarden met zelfbouw en experimenteren en 13221 die hun tijd verdoen met radiowedstrijdjes en zwetsen in jappenbakken.

  Voorts maken van de calls ook 3396 PD deel uit, die zijn nog druk aan het studeren, heb ik vernomen,

 11. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Wim:

  Als iemand zegt het dagelijks bij te houden, dan mag je toch een dagelijks verslag verwachten. Anders heeft het dagelijks bij te houden ook geen zin. OF heeft AT de site nu zo dicht getimmerd, dat het niet meer kan. Want ook dat maakt mij zorgen, dat mensen een Dbase totaal kan binnen halen, en er meen kan gaan spelen. Maar daar zit niemand over in?

  • Rob
   Rob zegt:

   Het is alleen een lijst van calls, verder staat er helemaal niks meer in. Ik snap niet waar je over in zit.
   “vroeger” had je ook naam, adres, machtigingscategorie en later datum van verlening en einddatum.

  • Wim
   Wim zegt:

   Adriaan PE2EK

   Ja, wat ik lees houdt hij het automatisch bij met een shellscript in Linux.

   Maar bijhouden wil niet zeggen dat je iedere dag publiceert, of er zelfs maar naar kijkt; althans dat verwachtte ik ook niet.

   Wat betreft privacy hoef je je bij die AT-club geen zorgen te maken. Die houden zich aan de Wet op de registratie van persoonsregistratie. Voorzover ik denk te weten is het door de overheid verboden met niet geregistreerden te werken, die traditioneel unlis genoemd worden.

   Dan moet de overheid je dus wel in staat stellen vast te stellen of de door een tegenstation als identificatie gebruikte call geregistreerd staat. Daar is die lijst voor bedoeld. In een eerder stadium moest je per call vragen, tegenwoordig geven ze de hele lijst beschikbaar.

   Tegenwoordig is het buitengewoon stom en strijdig handelen met de genoemde Wet als de combinatie antenneregister, postcode, call en geboortedatum van zendamateurs op Internet te vinden zijn. Criminelen die ook shellscriptjes kunnen schrijven draaien dan zo een lijstje met adressen van hoogbejaarden , die over een leeghaalbare shack beschikken uit.

   @Rob, waar ken ik jou van?

 12. PA3RD
  PA3RD zegt:

  Dag 3 en Dag 4 laten een verglijkbaar beeld zien als de eerste twee dagen ne het bekendmaken van de bijdrage. Volgens mijn telling zijn er op dit moment 13454 registraties (10075 F-Registraties en 3379 N-Registraties)

 13. Emiel
  Emiel zegt:

  Dit gaat nog een paar weken door. In december komt er een 2e piek en daarna elke december weer. De instroom met jeugd gaat er nu helemaal aan. Het begin van het einde.

 14. Emiel
  Emiel zegt:

  Wat moet er gebeuren?

  1 Wij allemaal: bezwaar maken tegen de brief van AT :zie de post van Raphael hierboven. Voor argumenten zie: http://www.hamnieuws.nl/agentschap-telecom-over-vergoedingen/#comment-4364

  2 Veron en VRZA

  2.1 bezwaar maken: zie de post van Raphael hierboven en http://www.hamnieuws.nl/agentschap-telecom-over-vergoedingen/#comment-4364

  2.2 Zoek aansluiting bij het Nationaal Techniekpact 2020 http://techniekpact.nl/nationaal-techniekpact-2020
  of regel direct dat:
  • bestaande delen van MBO, HBO en WO opleidingen vrijstelling krijgen van delen van de examens N en F; laat de resterende examens afnemen op de betreffende scholen
  • er een nieuwe registratie komt die in exameneisen en mogelijkheden onder N niveau ligt: regel ook hiervoor specifieke examens op MBO. HBO en WO.
  • een media campagne op MBO, HBO en WO uitgaande van de leefwereld van jongeren en ook meisjes.
  • er vanuit het techniekpact druk komt op EZ (AT) om het wegvallen de zendamateurs en de van de instroom aan jeugd in de elektronicaopleiding voor zendamateur in het bijzonder te stoppen.

  Elk jaar 1000 jongeren erbij en onze hobby krijgt weer een pracht leeftijds (en geslachts) opbouw en vooral: toekomst. Dat is veel t.o.v. de huidige situatie maar helemaal niets t.o.v. het potentieel!

  2.3 AT schiet een bok met de bedragen voor de marifoon; de pleziervaart heeft al een te laag percentage marifoons en dat gaat nu flink verder omlaag. Veiligheid en verkeersafhandeling zijn in het geding. Goed om eventueel protestkracht met de (plezier)scheepvaart te bundelen.

 15. Emiel
  Emiel zegt:

  Wat moet er gebeuren?

  1 Wij allemaal: bezwaar maken tegen de brief van AT: zie de post van Raphael hierboven. Voor argumenten zie: http://www.hamnieuws.nl/agentschap-telecom-over-vergoedingen/#comment-4364

  2 Veron en VRZA

  2.1 bezwaar maken: zie de post van Raphael hierboven en http://www.hamnieuws.nl/agentschap-telecom-over-vergoedingen/#comment-4364

  2.2 Contact met het Nationaal Techniekpact 2020 http://techniekpact.nl/nationaal-techniekpact-2020
  regel via hun of direct dat:

  • bestaande delen van MBO, HBO en WO opleidingen vrijstelling krijgen van delen van de examens N en F; laat de resterende examens afnemen op de betreffende scholen
  • er een nieuwe registratie komt die in exameneisen en mogelijkheden onder N niveau ligt: regel ook hiervoor specifieke examens op MBO. HBO en WO.
  • een media campagne op MBO, HBO en WO uitgaande van de leefwereld van jongeren en ook meisjes.
  • er vanuit het techniekpact druk komt op EZ (AT) om het wegvallen de zendamateurs en de van de instroom aan jeugd in de elektronicaopleiding voor zendamateur in het bijzonder te stoppen.

  Elk jaar 1000 jongeren erbij en onze hobby krijgt weer een pracht leeftijds (en geslachts) opbouw en toekomst. Dat is veel t.o.v. de huidige situatie maar helemaal niets t.o.v. het potentieel!

  2.3 AT schiet een bok bij de marifoon; de pleziervaart heeft al een te laag percentage marifoons en dat gaat nu flink verder omlaag. Veiligheid en verkeersafhandeling zijn in het geding. Goed om protestkracht met de (plezier) scheepvaart te bundelen.

 16. Wim
  Wim zegt:

  Ja Emiel, het is langzamerhand een ouwemannenhobby geworden.

  Logisch, want toen die oude mannen jong begonnen had je dr Blan, Jongens Radio deel 1, Philips bouwdozen, het ijzeren gordijn, Seinen en Opnemen van de Muiderkring en binnen een straal van een kilometer 10 radioonderdelenzaken.. Toen kostte een telefoongesprek met een ver buitenland na afspraak over het tijdstip voor enkele minuten “Hoe gaat het ermee, en met jou, daaaaag Daaaag” f 75,- had maar 5% van de bevolking een telefoon, luisterde men naar ” De klok heit negen”, pater de Greve op de ene zuil en naar juffrouw Kruivedons op de andere zuil in de bonte Dinsdagavondtrein.

  Dat was toch Allah Hakkebar vergetend spannend als je dan met CW stations op 80 m werkte achter dat ijzer, DM, HA, YU,SP, UA etc. Dat kon ’s nachts met CW, met AM kwam je nauwelijks van je plek weg en brulde je midden in de nacht iedereen uit bed. Clubstations in UA die hun PA kennelijk voedden met enkelfasig gelijkgerichte netspanning, en de spanningsdaling tijdens key down zich vertaalde in een chirp van hier tot gunter.

  Dan moet je toch als jongere in het huidige tijdbestek wel helemaal achterlijk zijn, of omgekocht met bromfietsen, tablets, x-boxen en i-phones door een opa uit die tijd, als je je zo gek laat maken om CW te leren, en te knutselen met elektronica waar geen droog brood meer mee te verdienen is.

  In Radio Kootwijk had je ingenieursvilla’s dat waren echte ingenieurs, geen D-ingenieurs. Moet je tegenwoordig om komen. Kijk eens op google streetview naar de adressen van die lui met een academische titel, wat een arremoei.

  En als ze nu die zendingsdrang beperkten tot het bedrijven van de hobby op een wijze die intellectuele vaardigheden aankweekt, maar Nee, opa zit te contesten en te zwetsen over zijn galstenen,, gebruikmakend van een jappen- of bamibak, wat je op internet kunt beluisteren op een superregionale repeater

  De jeugd is op de goede weg.

 17. Emiel (PA2EM)
  Emiel (PA2EM) zegt:

  Hoi Wim. Dank; je ziet vaak dat lijstje puntjes waarom het moeilijker is voor de jeugd om van het zendamateur zijn te genieten. Maar de jeugd is nog steeds op zoek naar focus Voor een klein deel (wel tienduizenden!!) hebben we heel veel moois te bieden. Het vergt vooral anders denken van onszelf.

  Accepteer dat iedereen “zijn / haar” ding doet en maak van daaruit enthousiasme; dan barst het van de kansen!

  Nog nooit was er zo’n landelijk repeaternetwerk en nog nooit kocht je zo’n fraaie dubbelband portofoon voor € 28,- We laten die kans liggen; in gezeur over de risico’s voor onze elitaire plek. Nog nooit was er zoveel digitale techniek, zoveel verbinding met internet en nog nooit zulke hoogwaardige SDR ontvangers voor weinig.
  Nog nooit kon je zoveel leuks met doelgroepen via sociale media, Nog nooit koop je zoveel onderdelen en projectspullen voor vrijwel niets wereldwijd. Nog nooit stonden zoveel projecten en informatie online. Nog nooit sprak zo’n groot deel van onze jeugd goed Engels. En nog nooit was er zo’n groot bewustzijn over het “overgeleverd zijn” bij telecommunicatie en de digitale media. Nog nooit was er zoveel samenwerking en budget om de jeugd meer in techniek te laten instromen.

  Allemaal gouden kansen zeker ook als je het onderwijs mee krijgt. De soldeerbout is voor een klein deel van de jeugdinstroom haalbaar; ze hebben de scherpe ogen en vaste hand die wij steeds meer missen! En de 95% die niet verder komt dan repeater gesprekjes is ook winst. Jonge stemmen en andere verhalen! Ook prima in het kader van “use it or lose it”

  Er is maar één echte reden waarom er geen jeugd meer komt en het zo slecht met ons gaat: onze enorme elitaire beschermingsdwang.

 18. Emiel
  Emiel zegt:

  Hieronder staat het concept van de bezwaarbrief die ik bij EZ/AT ga indienen. Eventuele verbeteringen zijn welkom. Tevens hoop ik dat er veel mensen mee gaan doen.

  Geachte mevrouw mr. Y. Veenstra-Knop

  Eind september ontving ik een door u ondertekende brief van de Minister van Economische Zaken met kenmerk AT-EZ/7059785. De brief maakt melding van een (kennelijk) besluit op grond waarvan zendamateurs een jaarlijks bedrag aan het Agentschap Telecom (AT) van het Ministerie van Economische zaken (EZ) moeten gaan betalen.

  Als zendamateur treft dit besluit mij rechtstreeks in mijn belang. Op basis van de algemene wet bestuursrecht heb ik dan recht op beroep en had u dat bij de bekenmaking moeten melden inclusief uitleg over de te volgen beroepsprocedure. Die meldingen ontbreken echter. De brief voldoet dus niet aan de wet en ik verzoek u de brief daarom in te trekken.

  Als u de inhoud van de brief handhaaft zijn de onderstaande twee punten van toepassing:

  1 de brief bevat niet de tekst van het besluit; ik verzoek u die mij te sturen en daarbij duidelijk te maken wie dat besluit op welk moment heeft genomen. Tevens ontvang ik graag de achterliggende adviesnotities van EZ/AT met datum voorafgaand aan het besluit. (wet openbaarheid van bestuur).

  2 Ik maak bezwaar tegen het besluit op de volgende zeven gronden:

  2.1 De ether is een essentiële infrastructuur Elke vorm van ethergebruik kent regels en beperkingen. Die komen voort uit internationale verdragen en het beleid van het ministerie van EZ (AT). Voor al het ether gebruik heeft AT tevens een controle en storingsingreep taak.
  Nederlandse burgers hebben het recht op persoonlijk gebruik van de Ether. Ze hebben veelal massa’s zenders: GSM, DECT, WIFI, Bluetooth, huis/auto zendertjes, alarminstallaties, CB, PMR, LDP, illegaal spul, modelbesturing en nog heel veel meer. Daarnaast bezitten ze veel apparaten die storing veroorzaken en apparatuur waarvoor storing van anderen verholpen moet worden.

  Voor het persoonlijk ethergebruik heeft de overheid gekozen om het beleid, regulering, controle en storingswerk (AT) voor alle burgers te financieren uit de overheidsmiddelen. Voor persoonlijk ethergebruik is er dus een keuze voor het “geen profijtbeginsel”. Deze situatie is niet veranderd in 2015 en EZ / AT doet ook geen poging om het persoonlijk ether gebruik van de 17 miljoen Nederlanders te meten ten einde een profijtbeginsel in de toekomst te kunnen invoeren.

  De zendamateurfrequenties vormen een klein deel van dit geheel; daarvoor geldt op dezelfde wijze dat er sprake is van Internationale verdragen, nationaal beleid, controle, reguleringen en beperkingen. Wat betreft de beperkingen heeft EZ (AT) middels het aangaan van internationale verdragen en nationaal beleid besloten om de burgers pas na het voldoen aan extra eisen toe te laten. Er is sprake van voorlopige uitsluiting van een deel van de burgers. Voor de niet uitgesloten burgers is de situatie exact gelijk aan die bij elk ander ether gebruik: er zijn regels en beperkingen. Het vooralsnog uitsluiten van een deel van de burgers levert geen grond voor afwijking van het “geen profijtbeginsel” voor degene die niet door de uitsluiting getroffen zijn. De uitsluiting is immers niet meer dan een verplichting die de Nederlandse staat in internationale verdragen is aangegaan in combinatie met haar eigen beleidskeuze.

  2.2 Het besluit betekent op niet lange termijn het einde van de radioamateurdienst in Nederland. Het directe effect zijn opzeggingen nu (ongeveer 100 per dag) en elk jaar in de laatste maanden opnieuw. Belangrijker is nog dat het niet meer lukt om jeugdinstroom te realiseren. Het jaarlijkse bedrag is een drempel die onze jeugd niet neemt. Met het verdwijnen van de radioamateurdienst voldoet Nederland niet meer aan haar internationale plaats en verdragsverplichtingen en verdwijnen vitale functies zoals communicatie bij calamiteiten. Tevens verdwijnt voor Nederland de laatste vorm van betrouwbare en niet via providers gecontroleerde wereldwijde burgercommunicatie. En dat is een hoeksteen voor de vrijheid van meningsuiting.
  De zeer beperkte opbrengsten van het besluit staan in geen enkele verhouding tot deze enorme schade.

  2.3 Het besluit is in strijd met het Nationaal Techniekpact 2020. EZ heeft zich daarbij verplicht de instroom van jeugd in techniekopleidingen te bevorderen. De zendamateurs en hun verenigingen verzorgen een scala aan techniek stimulansen en opleidingen voor de jeugd. Er waren plannen omdat uit te breiden. Het besluit laat dit alles wegvallen (zie 2.2)

  2.4 AT brengt geen kosten in rekening die samenhangen met al het illegaal en onoordeelkundig persoonlijk ether gebruik in Nederland. Zolang dat niet het geval is het onredelijk om wel kosten voor legaal en oordeelkundig gebruik in rekening te brengen.

  2.5 Het besluit betekent dat EZ (AT) zich voor persoonlijk ethergebruik zou laten betalen door een kleine en niet rechtstreeks toegankelijke groep burgers die een duidelijk belang heeft bij de beleidskeuzen van EZ (AT). Dit levert een ontoelaatbare (schijn van ) belangenverstrengeling. EZ (AT) moet elke schijn van belangenverstrengeling vermijden en geen gelden aannemen van groepen belanghebbenden.

  2.6 Het besluit betekent een afwijking van het al lang gevoerde beleid en er ontstaat daardoor schade bij een groep burgers die hun (aankoop) gedrag daarop hebben afgestemd. Het betreft onder andere de groep die door de kosten gedwongen worden om hun registratie op te zeggen. Er ontbreekt een regeling voor de schade die door het besluit veroorzaakt wordt.

  2.7. De kosten van het besluit in termen van communicatie, behandeling van bezwaar, extra ontstane illegaal ether gebruik en vergoedingen voor de getroffenen zijn veel te groot in verhouding tot het beperkte budget dat het besluit moet opleveren.

  Ik verzoek u mij de ontvangst en behandeling van dit bezwaarschrift te bevestigen

 19. Wim
  Wim zegt:

  Emiel.

  Prachtig initiatief lijkt mij. Maar denk erom ik ben geen jurist en niet ingevoerd in de materie, ik kijk er dus als leek tegenaan.

  Enkele kanttekeningen vanuit beschreven standpunt:

  Punt 2.4 over illegaal gebruik, kun je beter weglaten. Zo werken inbrekers ook illegaal en worden ze niet aangeslagen door een gilde voor dat gedrag.

  Punt 2.5 begrijp ik als simpele sukkel niet goed, maar de Weledelgestrenge Vrouwe die je adresseert wellicht wel.

  Punt 2.6 snijdt geen hout, ik ken een zendamateur die kocht een gesloten bestelbus op diesel als particulier, dat was hardstikke goedkoop want voor bedrijfsauto’s is/was de belasting op gas , benzine en diesel gelijk en stuk lager dan personenwagens van zelfde gewicht op benzine en geen 50% BPM.

  Toen kwam Zalm, je weet wel die schaterlachende adviseur van de bank van Scheringa, nu president directeur van de ABN, hij (die amateur, dus niet Zalm) had zijn bus net een half jaar, en hij ging door Zalms nieuwe regels over naar dieselbelasting terwijl hij slechts 4000 km per jaar reed met dat vehikel naar velddagen en zo. Niks vergoeding , of grootvaderclausule: dokken.

  Ether moet ether zijn, en volgens hamnieuws kreeg ik ergens eens aangewreven dat de ether niet bestaat.
  Misschien is het dan donkere massa, je weet het niet.

 20. Emiel
  Emiel zegt:

  Hoi Wim,

  Dank weer! Hieronder staat een verder verbeterde versie. **** Ik hoop dat velen het gaan insturen! ****
  Ether was inderdaad een historisch achterhaald begrip, het heeft bij AT nieuw leven; http://www.agentschaptelecom.nl/algemeen/frequentiemanagement/staat-van-de-ether
  2.4 tm 2.6 zijn kansrijk bij een eventueel vervolg via de Nationale ombudsman; houden we er dus nog even in

  _________________________________________________________________________________

  Geachte mevrouw mr. Y. Veenstra-Knop

  Eind september ontving ik een door u ondertekende brief van de Minister van Economische Zaken met kenmerk AT-EZ/7059785. De brief meldt dat zendamateurs een jaarlijks bedrag aan het Agentschap Telecom (AT) van het Ministerie van Economische zaken (EZ) moeten gaan betalen.

  Als zendamateur treft dit besluit mij rechtstreeks in mijn belang. Op basis van de algemene wet bestuursrecht heb ik dan recht op beroep en had u dat bij de bekendmaking moeten melden inclusief uitleg over de te volgen beroepsprocedure. Die meldingen ontbreken echter. De brief voldoet dus niet aan de wet en ik verzoek u de brief daarom in te trekken. Ik ga ervanuit dat u de inhoud van de brief zult handhaven en dien een verzoek (1) en een bezwaar (2) in.

  1 De brief bevat niet de tekst van het besluit; ik verzoek u die mij te sturen en duidelijk te maken wie dat besluit op welk moment heeft genomen. Tevens ontvang ik graag de achterliggende adviesnotities van EZ/AT met datum voorafgaand aan het besluit (wet openbaarheid van bestuur).

  2 Ik maak bezwaar tegen het besluit op de volgende zeven gronden:

  2.1 Nederlandse burgers hebben het recht op persoonlijk gebruik van de Ether. Ze hebben veelal massa’s zenders: GSM, DECT, WIFI, Bluetooth, huis/auto zendertjes, alarminstallaties, CB, PMR, LDP, illegaal spul, modelbesturing en nog heel veel meer. Daarnaast bezitten ze veel apparaten die storing veroorzaken en apparatuur waarvoor storing van anderen verholpen moet worden.
  Voor het persoonlijk ethergebruik heeft de overheid gekozen om internationale verdragen, beleid, regulering, controle en storingswerk (AT) voor alle burgers te financieren uit de overheidsmiddelen. Voor persoonlijk ethergebruik is er dus een keuze voor het “geen profijtbeginsel”. Deze situatie is niet veranderd in 2015 en EZ / AT doet ook geen poging om het persoonlijk ether gebruik van de 17 miljoen Nederlanders te meten ten einde een profijtbeginsel in de toekomst te kunnen invoeren.

  De zendamateurfrequenties zijn een klein deel van dit geheel waarvoor ook sprake is van internationale verdragen, beleid, regulering, controle en storingswerk (AT). Daarbij heeft EZ (AT) door het aangaan van internationale verdragen en nationaal beleid besloten om de burgers pas na het voldoen aan eisen toe te laten. Het vooralsnog uitsluiten van een deel van de burgers levert geen grond voor afwijking van het “geen profijtbeginsel” voor degene die niet door de uitsluiting getroffen zijn. De uitsluiting is bovendien slechts een verplichting die de Nederlandse staat in internationale verdragen is aangegaan in combinatie met haar eigen beleidskeuze.

  2.2 Het besluit betekent op niet lange termijn het einde van de radioamateurdienst in Nederland. Het gevolg zijn opzeggingen nu (ongeveer 100 per dag) en elk jaar in de laatste maanden opnieuw. Belangrijker is nog dat het niet meer lukt om jeugdinstroom te realiseren. Het jaarlijkse bedrag is een drempel die onze jeugd niet neemt. Met het verdwijnen van de radioamateurdienst voldoet Nederland niet meer aan haar internationale plaats en verdragsverplichtingen en verdwijnen vitale functies zoals communicatie bij calamiteiten. Tevens verdwijnt voor Nederland de laatste vorm van betrouwbare en niet via providers gecontroleerde wereldwijde burgercommunicatie. En dat is een hoeksteen voor de vrijheid van meningsuiting.
  De zeer beperkte opbrengsten van het besluit staan in geen enkele verhouding tot deze enorme schade aan de Nederlandse Maatschappij.

  2.3 Het besluit is in strijd met het Nationaal Techniekpact 2020. EZ heeft zich daarbij verplicht de instroom van jeugd in techniekopleidingen te bevorderen. De zendamateurs en hun verenigingen verzorgen een scala aan techniekstimulansen en techniekopleidingen voor de jeugd. Er waren plannen omdat uit te breiden. Het besluit laat dit alles wegvallen (zie 2.2)

  2.4 AT brengt geen kosten in rekening die samenhangen met al het illegaal en onoordeelkundig persoonlijk ether gebruik in Nederland. Zolang dat niet het geval is het onredelijk om wel kosten voor legaal en oordeelkundig gebruik in rekening te brengen.

  2.5 Het besluit betekent dat EZ (AT) zich voor persoonlijk ethergebruik zou laten betalen door een kleine en niet rechtstreeks toegankelijke groep burgers die een duidelijk belang heeft bij de beleidskeuzen van EZ (AT). Dit levert een ontoelaatbare (schijn van ) belangenverstrengeling. EZ (AT) moet elke schijn van belangenverstrengeling vermijden en geen gelden aannemen van groepen belanghebbenden.

  2.6 Het besluit betekent een afwijking van het al lang gevoerde beleid en er ontstaat daardoor schade bij een groep burgers die hun (aankoop) gedrag daarop hebben afgestemd. Het betreft onder andere de groep die door de kosten gedwongen worden om hun registratie op te zeggen. Er ontbreekt een regeling voor de schade die door het besluit veroorzaakt wordt.

  2.7. De kosten van het besluit in termen van communicatie, inning, behandeling van bezwaar, extra ontstane illegaal ether gebruik en vergoedingen voor de getroffenen zijn veel te groot in verhouding tot het beperkte budget dat het besluit moet opleveren.

  Ik verzoek u mij de ontvangst en behandeling van dit bezwaarschrift te bevestigen

 21. Wim
  Wim zegt:

  Ik heb geen probleem met ‘ether’, als je het echt uit de weg wilt gaan, zou je ‘radioweg’ kunnen formuleren. ik merkte alleen op dat een andere gelicentieerde of geregistreerde zendamateur vond en daarvan uiting gaf op deze website, dat die ether niet bestond en als hij zich inmiddels niet bedacht heeft : bestaat.

  Nu heb ik twee opmerkingen, neem ze voor wat ze waard zijn.

  a) Rob, meen ik, schreef eerder dat jouw inspiratiebron onzin schreef op deze website, althans zo interpreteer ik zijn uiting zoals die qua interpretatie in mijn geheugen is blijven hangen. Dat zet me aan het denken als leek, wellicht is het zo dat als een wet of een maatregel van bestuur binnen een kaderwet wordt genomen, er geen bezwaar mogelijk is. De tweede kamer heeft dan democratisch, zoals dat heet, besloten tot die heffing.

  b) Ik vind het prima een brief in te sturen, hoewel ik van die 31 euro niet warm of koud word, maar ik raad je dan serieus aan om jouw brief als een wordbestand downloadbaar te maken, met het adres op de juiste plaats voor het venster in een 210 bij 100 mm envelop, want echt: de kans op succes is, zo schat ik in, een infinitesimaal verschil met 0 en het kost moeite, maar wat mij betreft wil ik je wel helpen als je conform mijn voorstel de zaak hapklaar neerzet. De kans dat anderen je tekst inzenden is dan ook aanzienlijk groter, en dat is wat je wenst, neem ik aan.

 22. Randy
  Randy zegt:

  Mensen. Het is een registratie, geen vergunning. Er kan dus geen beroep of bezwaar tegen ingediend worden.

  • Rob
   Rob zegt:

   Dan heb je niet op dag 2 opgezegd! (het onderwep van dit artikel)
   Er zijn veel meer roepletters opgezegd, zie het recentere nieuwsartikel hierover.

Reacties zijn gesloten.