Amerikaans examen in Nederland afleggen

De FCC heeft het afnemen van examens tot zendamateur gedelegeerd naar de zogenoemde Volunteer Examinator (VE) via de landelijke vereniging ARRL. Dat zijn mensen die zelf een Amerikaanse licentie hebben en op haar beurt bevoegd zijn om examens af te nemen. Ook in Nederland zijn VE’s actief en wel in Amersfoort. Gert (PA2LO) en Frans (PC2F) kunnen op Nederlandse bodem een Amerikaans examen afnemen.

Het is niet toegestaan om op basis van dit examen Amerikaanse roepletters aan te vragen als niet-ingezetenen van de Verenigde Staten en ze hier permanent te gebruiken. Wel zijn er een aantal andere voordelen. Zo leg je makkelijker contact als je op vakantie bent in de VS. Ook kun je makkelijk een gastlicentie aanvragen in landen waar de HAREC/CEPT-regeling niet van toepassing is. Ook mag je met je Amerikaanse call gebruik maken van de faciliteiten van Remotehamradio.com, een website die, tegen betaling, toegang biedt tot diverse grote HF-stations in de VS.

Als er amateurs zijn die een Amerikaans examen willen doen en daarmee hun Amerikaanse call te behalen dan zijn de VE’s uit de regio Amersfoort van harte bereid om een examensessie te organiseren. Op de webpagina van de VERON afdeling Amersfoort is contact te leggen met PA2LO of PC2F.

13 antwoorden
 1. Sjaak van Dam
  Sjaak van Dam zegt:

  2 vragen…… Volgens mij heb je voor een Amerikaans examen 3 VE’s nodig…. En in de text is de volgen de zin: “Het is niet toegestaan om op basis van dit examen Amerikaanse roepletters aan te vragen als niet-ingezetene van de Verenigde Staten. ” Hoe kan je dan een VS call krijgen in NL?

  • Gert
   Gert zegt:

   Correct. We hebben dan ook een groep van -op dit moment- 5 door de ARRL geaccrediteerde VE’s. Bij een examen zijn er minimaal 3 aanwezig.

   73, Gert PA2LO

 2. Jan
  Jan zegt:

  Citaat:
  Het is niet toegestaan om op basis van dit examen Amerikaanse roepletters aan te vragen als niet-ingezetene van de Verenigde Staten.
  Even verderop staat:
  Ook mag je met je Amerikaanse call gebruik maken van de faciliteiten van Remotehamradio.com,

  Hoe zit dat nou? Krijg je nou wel of geen Amerikaanse call?

  • Gert
   Gert zegt:

   Hallo Jan,

   Na het succesvol afleggen van het Amerikaanse examen krijg je Amerikaanse roepletters. De FCC stelt wel als eis dat je een Amerikaans correspondentie-adres opgeeft. Je hoeft dus niet zelf in de VS woonachtig te zijn of te verblijven.

   Ik vermoed dat de schrijver van het artikel met de zin: “Het is niet toegestaan om op basis van dit examen Amerikaanse roepletters aan te vragen als niet-ingezetene van de Verenigde Staten.” heeft bedoeld dat je na het succesvol afleggen van het Amerikaanse examen geen Nederlandse roepletters kan aanvragen. Dat is juist: de Amerikaanse licensie is namelijk geen HAREC-examen. Ook kan je na het behalen van je Amerikaanse call NIET met die roepletters in Nederland uitkomen. Dat mag namelijk alleen door Amerikaans ingezetenen die tijdelijke Nederland bezoeken.

   Met andere woorden: het afleggen van het Amerikaanse examen geeft je in Nederland als Nederlander geen enkele (extra) mogelijkheid. Het is dan ook geen alternatief voor het doen van het Nederlandse examen tot radiozendamateur.

   73, Gert PA2LO

  • Gert
   Gert zegt:

   Zoals aangegeven in een eerdere reactie: je hoeft geen resident te zijn. Wel moet je een postadres in de VS hebben.

  • Gert
   Gert zegt:

   Nee. De Amerikaanse licensie zijn niet als CEPT en/of HAREC aangemerkt. Omzetten naar een Nederlandse machtiging is dan ook niet mogelijk.

   Misschien dat in de toekomst dat nog veranderd als de VS zich zou aansluiten bij de HAREC/CEPT-normen. Om eerlijk te zijn acht ik die kans klein.

 3. Sjoerd van Schie
  Sjoerd van Schie zegt:

  Ik vraag mij uberhaupt af wat het nut is om een Amerikaans examen af te leggen als je er verder niks mee kunt. Als je je kennis wilt vergelijken kun je dat ook op het web doen, gratis en voor niks.

  • Gert
   Gert zegt:

   Mensen doen wel vaker dingen niet omdat het moet, maar omdat het kan. Bijvoorbeeld het morse-examen dat Nederlandse amateurs in België kunnen doen en waarmee ze de aantekening morse-included op hun Nederlandse machtiging kunnen krijgen. Is dat nuttig? Waarschijnlijk niet, want ook zonder mogen ze er volop op lossleutelen in Nederland. En toch zien we jaarlijks enkele tientallen Nederlandse amateurs dit doen. Er zijn dus mensen die het nut zien van examens die niet leiden tot extra privileges.

   Voor nut in het algemeen, zie wat in het artikel staat aangegeven: “Zo leg je makkelijker contact als je op vakantie bent in de VS. Ook kun je makkelijk een gastlicentie aanvragen in landen waar de HAREC/CEPT-regeling niet van toepassing is. Ook mag je met je Amerikaanse call gebruik maken van de faciliteiten van Remotehamradio.com, een website die, tegen betaling, toegang biedt tot diverse grote HF-stations in de VS.”

 4. Hans
  Hans zegt:

  Wie wil er nou een Amerikaanse call? Geef mij maar een Noord-Koreaanse, daar krijg je veel meer contacten mee.

 5. Boudewijn, VE3TOK
  Boudewijn, VE3TOK zegt:

  Je moet er wel rekening mee houden dat je als een lagere amerikaanse licentie hebt behaald met beperkte banden als b.v. een ’technician’ je niet in de usa even meer even op je nederlandse call kan overschakelen om op de banden van een hogere amerikaanse licentie te werken! Die machtiging ‘overules the reciprocal agreement’.
  Bijvoorbeeld, ik heb de hoogste machiging in Canada en mag op alle banden in de states werken maar zodra ik een amerikaanse machtiging haal moet ik mij beperken tot de banden van die machtiging als ik daar werk! Ik kan niet even meer ‘convenient’ op mijn VE3 call overschakelen om op de banden van een hogere amerikaanse machtiging te werken.

  Boudewijn, VE3TOK

 6. Ruud
  Ruud zegt:

  Om in de VS als amateur aan de gang te kunnen hoef je niet per se een VS licentie te halen. Hoewel de VS niet in de lijst staat van CEPT landen wordt de CEPT regeling daar wel geaccepteerd. Omgekeerd ook.
  Examen doen nodig, nee. Leuk, ja.
  Je moet wel onderaan beginnen. Je kunt niet in een keer voor Advanced gaan. Eerst Technician, dan General en vervolgens Advanced. Dat kan in een ruk door op de zelfde dag, als daar de tijd voor is uiteraard.
  Ik kan niet anders zeggen dan dat dit (inloop examen) een bijzonder grappige ervaring was.

  CW doen men daar niet meer aan maar om even op een vorig commentaar terug te komen: er zijn nog steeds landen waar CW verplicht is om op HF uit te komen. De route via België is dus zo gek nog niet.

  Ruud, WE1BTV

Reacties zijn gesloten.