Dialoogsessie Agentschap Telecom

AT_logoAfgelopen maandag is een kleine groep zendamateurs die deel hebben genomen aan de enquête zendamateurs van Agentschap Telecom te gast geweest in Amersfoort voor de dialoogsessie. Tijdens deze sessie is het Agentschap Telecom in gesprek gegaan met de aanwezige zendamateurs om gevoel en toelichting te krijgen bij de verbeterpunten die uit het onderzoek zijn gekomen.

Dat het Agentschap het helemaal niet slecht doet blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek, waarover Hamnieuws.nl al schreef. Dit gevoel werd ook gedeeld door de groep radioamateurs dat het onderzoek van hoge kwaliteit vond en ook de transparante communicatie van AT zeer waardeerde.

De belangrijkste onderwerpen uit de sessie waren:

 • Onduidelijkheid en het niet voldoende flexibel zijn van het ATOF beleid;
 • Het toezicht door Agentschap Telecom op de zendamateurs;
 • Informatie en communicatie vanuit het Agentschap Telecom naar de zendamateurs;
 • De houding ten aanzien van zendamateurs wanneer de laatste de primaire status hebben in een frequentieband.

Tijdens de korte behandeling van deze onderwerpen zijn een aantal praktische voorvallen aangehaald als toelichting op het onderwerp. Opvallend is dat er vragen zijn over wat men van het Agentschap mag verwachten bij het toezicht. Hier ligt een aandachtspunt voor Agentschap Telecom. Agentschap Telecom gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn om zendamateurs meer en duidelijker te informeren via haar website en bijvoorbeeld een nieuwsbrief voor de zendamateurs.

Het Agentschap Telecom heeft gemeld dat ze voorbereidingen treft om de zogenaamde “gele kaart” te herintroduceren. Dit betekend dat de inspecteurs die zich bezig houden met het toezicht meer en actiever gaan luisteren op de banden. Naar verwachting zal dit starten vanaf 1 augustus.

Het Agentschap Telecom controleert actief repeaters. Wanneer daar een aanleiding voor is verrichten de inspecteurs fysieke controles en metingen uit aan deze repeaters. Ook controleert het Agentschap Telecom actief ATOF die verlopen zijn of dat het station ook werkelijk niet meer operationeel meer is.

Het bezoek was te kort om helemaal in de materie te duiken en het Agentschap Telecom heeft alle moeite gedaan om de onderwerpen de aandacht te geven aan die ze verdienen.

Het was een interessante bijeenkomst en we zien uit naar de vervolgstappen van AT.

Dit verslag is geschreven door Remko, PE1MEW, die als een van de zendamateurs aanwezig was. 

19 antwoorden
 1. berend
  berend zegt:

  laten wij radiozendamateurs, ons bedotten en voor het AT karretje spannen?

  bah fooi toch……………

 2. pd0hry
  pd0hry zegt:

  nee hoor we hebben geprobeerd om het AT voor ons karretje te spannen en gezamenlijk komen we er wel uit

 3. Theo
  Theo zegt:

  Toch wel raar dat het Agentschap Telecom uiteindelijk met 20 radiozendamateurs aan tafel gaan zitten om probleemstellingen en andere zaken te spreken. Kan niet waar zijn, voelt tevens ook niet goed!

 4. Eric
  Eric zegt:

  is gewoon een zoethoudertje geef zie iets (oftewel niets) dan zijn ze weer even stil

 5. J.W.L. Udo PA0JWU
  J.W.L. Udo PA0JWU zegt:

  Ik kan mijn ogen niet geloven ! Probleemstelling/oplossing met 20 willekeurige zendamateurs?
  En wie zijn dat dan wel ? Een verdeel en heers protocol optima forma door het AT. Ik dacht dat er een periodiek overleg was met de zendamateurverenigingen..Recente ervaringen met het AT
  geven weinig vertrouwen voor de toekomst. Zet het AT maar op de groeiende lijst van incompetente overheids organisaties.

 6. Randy
  Randy zegt:

  Wat een negatieve reacties. Agentschap Telecom heeft tijdens de enquête netjes ruimte gehouden voor opmerkingen en aangegeven met een groep zendamateurs verder te willen praten indien er op bepaalde punten toelichting nodig was. Dat is dan ook gebeurd. Aanpassen van bestaand beleid of introduceren van nieuw beleid gaat echter niet in een maand tijd. Geeft Agentschap Telecom dan ook de kans.

  Eerder hebben ze laten zien tot constructieve oplossingen te komen. Ik noem het verlangen van de bijdrage voor het verlengen van een ATOF maar even als recent voorbeeld. Ook wanneer zendamateurs storing ondervinden (PI2NOS/PI3UTR) wordt er ingegrepen. Mijn inziens geven recente ervaringen dus zeker aan dat AT een partij is waar je constructief mee samen kunt werken.

 7. Leo PD2LEO
  Leo PD2LEO zegt:

  Goede zaak dat overleg, hopelijk zitten er ook wat PD ers bij want de verenigingen behartigen nauwelijks onze belangen, zie wat er tijdens de laatse VR stemming weer is afgewezen !!!!
  EXAMEN IN MODULES VOOR DE F GAAT NIET DOOR EN ALS ER FREQUENTIES BIJKOMEN KRIJGEN WIJ ER IN VERHOUDING NIETS BIJ. Waarschijnlijk heeft het AT eindelijk door dat er bij de verenigingen weinig animo voor hedendaagse veranderingen is. Denk Europees en in de huidige stand van de techniek, de elektromagnetische signalen hebben immers geen grenzen.

 8. Louis
  Louis zegt:

  Ik hoop dat er ook veel Novice amateurs betrokken worden bij onderhandelingen.

  De vrza en veron komen toch alleen maar op voor de A amateurs helaas, en er zijn veel N amateurs die niet lid zijn van de vrza of veron en hiermee niet bereikt worden,

  Het hele zaakje moeten ze gewoon eens gelijk trekken , de Novce amateurs worden in NL niet erkend helaas.

  Ik hoop dat het eens gelijk wordt getrokken zodat ik wat meer N’rs hoor op 80 en 160.

  on3dd

 9. Willem WP3UX
  Willem WP3UX zegt:

  Zoethouder, te belachelijk voor woorden wordt een worst voorgehouden, wat AT moet doen en niet over de rug van de zendamateur maar de ether vervuilingen van waardeloze troep uit China etc aanpakken daar zijn ze o.a voor maar dat wordt angstvallig weg gehouden want dat levert geld op en dat weet de top van AT donders goed m.a.w goedkoop scoren heet dit, man man wat niveau! Bah.

 10. John
  John zegt:

  Logisch dat er iets meer naar F amateurs geluisterd wordt, de N machtiging is per slot van rekening een instapvergunning.

 11. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  Het is jammer dat het AT niet de mensen heeft uitgenodigd die juist pleiten voor vernieuwing in de breedste zin van het woord binnen de amateurwereld. Dat is een enorm gemiste kans! Ik heb heel helder aangegeven uitgenodigd te willen worden, en dat is dus niet gebeurt. En dat is jammer.

  Toen ik het verslag las dacht ik gelijk: dit is weer meer van het zelfde en niets aan vernieuwing! “De gele kaart moet terug” Kom op zeg, wat is dit voor een vraag/opmerking!? Wie bedenkt zoiets! Oude garde blijft het voor het zeggen houden.

  Jammer want op deze manier is de zendamateur over enkele echt jaren verdwenen. En alleen omdat er oubollige regels blijven gelden die niet meer van deze tijd zijn. Omdat de mensen die het voor het zeggen hebben “zo veel tijd hebben besteed aan hun C-examen of hun morse-examen”. Nee vernieuwing in de HAM radio wereld in Nederland, dat moeten we vooral niet willen met z’n allen…..

  Triest….

 12. Theo
  Theo zegt:

  Klopt Martin: Het is jammer dat het AT niet de mensen heeft uitgenodigd die juist pleiten voor vernieuwing in de breedste zin van het woord binnen de amateurwereld

  Vergeet niet dat ook de VERON en VRZA betrokken zijn bij de enquête. Jammer want deze verenigingen hebben totaal niets met de N-amateur. Hun belang ligt bij de F-amateur. De VERON, de VRZA en het Agentschap is één pot nat. Houden elkaar de hand boven het hoofd en beide hebben niets met de N-amateur.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Theo, uit een eerder Amateuroverleg begreep ik dat de verenigingen juist geconfronteerd werden met het feit dat er een enquête gehouden zou worden. Ze wisten het dus niet!

   Maar misschien mopper ik/mopperen we te veel op de verkeerde instantie…

   Het AT is uiteindelijk door de politiek aangesteld als toezichthouder. Als je dus vernieuwing wilt zou dat dus via Den Haag en/of Brussel moeten lopen.

   Alleen willen die niet met individuen om de tafel, dus die verwijzen je terug naar de verenigingen en het AT.

   Met andere woorden je moet bij je vereniging zijn…

   Ook daar heb ik geen hoge pet (meer) van op. Van een vereniging heb ik het lidmaatschap opgezegd wegens ‘oubollig’ gedrag. (Wil dit graag persoonlijk toelichten, te veel info voor hier en Off-Topic) En de andere vereniging krijgt hoe langer hoe meer dezelfde trekjes. Helaas.

   Mijns inziens bestaan beide verenigingen alleen nog maar door aanmerkelijke giften van enkele.vermogende leden die goed zijn met een der verenigingen…

   Als ik op mijn clubavond over HAM Radio en vernieuwing begin, dan zijn er altijd een aantal lieden die direct in de aanval gaan en menen bepaalde verworven rechten menen te hebben. Een bepaalde vorm van arrogantie 🙁

   Een zendamateur is voor mij niet iemand met een F-licentie en een grote antenne op zijn/haar dak.

   Voor mij is een zendamateur juist iemand die op enige wijze een vorm van interesse heeft in de HAM Radio hobby, het maakt niet uit waarin of waarmee, ongeacht leeftijd, ras of geslacht.

   En dat is waar alle verenigingen de plank volledig misslaan! Als dat niet veranderd, gaat er nooit iets veranderen.

   Martin

 13. Adriaan Brillie
  Adriaan Brillie zegt:

  Toch wel prachtig dat er 20 amateurs zijn die de moeite genomen hebben meer in te vullen dan alleen kruisjes zetten. En dat AT hun dan vraagt langs te komen, is een goede zaak.
  73, Adriaan PE2K

 14. pd1abk
  pd1abk zegt:

  Het wordt eens tijd dat er wat jonge Novice amateurs bij betrokken worden. Die oude postduiven verpesten de hobby voor de nieuwkomers. Het gaat qua afhandeling bij het AT net zo traag als bij de Veron en VRZA, zolang je maar geld ophoest zijn ze wel te porren.

 15. Bernard
  Bernard zegt:

  Ik heb het vragenlijstje ook ingevuld en ook aangegeven wel open te staan voor discussie.Ben een Novice en denk dat de meeste Novice hetzelfde willen.Graag wat meer freq ruimte en vermogen.Het is erg krom om ons toe te staan een radio te gebruiken,maar die 100W kan doen.Als een DX station ons niet hoort…is de stap snel gezet naar wat meer dan 25W.
  Dan wordt er naar ons gewezen dat wij misdadigers zijn…terwijl bijna iedere Nederlander met een rijbewijs ook wel harder rijd met een auto dan wat is toegestaan..
  De freq beperking is net zo’n verhaal…AT heeft zich met deze regels zelf erg veel werk op de hals genomen.
  Ik pleit er niet voor om de F en N gelijk te trekken.Er moet wat verschil in zitten,als dat nu in de banden zit of in de vermogens.Maar goed erover nagedacht te hebben is het niet.

  Het examen voor de F zit erg vol met schema’s etc…iets wat een niet zelfbouwer misschien niet interesseerd.De nieuwste radio’s is meestal al SMD techniek…wat wil je daar nog zelf mee doen?

  Ik hoop dat er iets komt dat toch de Novice wat meer geeft…of het er komt…ben er bang voor..

  73’s Bernard PD7BZ

  • Randy
   Randy zegt:

   @Bernard: Ik heb laatst een gesprek gehad met mijn werkgever en aangegeven meer geld te willen voor een dag minder werk. Het is erg krom om 40 uur te werken voor 4.000 euro per maand als je er ook 10 uur voor kunt werken.

   Nu op de iets serieuzere toer: Het F-examen is erg goed te doen. Ook ik heb hem twee weken geleden gehaald zonder het boek open gehad te hebben. Kijk eens bij Robert (pc5e.nl) op de pagina voor de samenvattingen. In tegenstelling tot het blauwe boek die zijn goed te leren. Kijk op ham-radio.nl voor oude examens en je weet precies wat je kunt verwachten. AT heeft tenslotte een pool van circa 250 vragen waar je er 50 van krijgt, al dan niet met iets andere waarden.

 16. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  @Randy en @Bernard
  Het gaat niet om het examen of de te gebruiken frequenties. Goed, uiteindelijk is dat wel een gevolg van, maar het gaat denk ik in essentie om waar men nu de plank volledig misslaat, namelijk het niet vernieuwen!

  Niet vernieuwen is stilstand, en stilstand is achteruitgang!

  De invulling van frequentie is van een andere, lagere, orde. De essentie zit hem in dat we moeten vernieuwen, nieuw bloed, nieuwe ideeën, frisse gedachten, het enthousiasmeren van nieuwe instroom etc etc. Zolang de beide verenigingen (gestuurd en gedragen door jou/ons en mij als leden!), welke om tafel zitten met het AT in dit overleg, niet inzien dat ‘vernieuwing’
  -noodzakelijk- is, blijft alles bij het oude en gaan we steeds meer verliezen als zendamateurs en zal de hobby een eenzame dood tegemoet gaan…

 17. PD2IW
  PD2IW zegt:

  De naam van de licenties is verkeerd. De F moet A heten en de N moet B heten. Ik heb er bewust voor gekozen om de B licentie te halen,mij ervan bewust zijnde wat ik mag en wat niet. Ik vind dat wij naar een discussie toegaan die het zendamateurisme in zijn fundamenten aantast. Het lijkt wel burgeroorlog tussen A en B te worden.

Reacties zijn gesloten.