UNETO-VNI, DKARS en DARE!! bundelen kennis!

LED-NoiseUNETO VNI, DKARS en DARE!! organiseren met medewerking van Agentschap Telecom samen het LED seminar 2015. Naast de drie organiserende partijen nemen ook leidende organisaties en/of bedrijven in de EMC deel.
Tijdens het seminar zal aandacht worden besteed aan de EMC norm. DKARS hoopt hiermee het probleem bij de bron aan te pakken, door installateurs kennis te geven van praktijkvoorbeelden met de EMC/EMF normering.

De aanleiding

Deze gebeurtenis begint ruim een jaar geleden met het oplossen van diverse hinderlijke storingen op de HF-banden. Bij de amateur in kwestie is er op gezette tijd sprake van breedbandige storingen op HF waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om nog enige signalen te ontvangen. Geen prettige situatie en ook een veelgehoorde klacht helaas. Nadat er een onderzoek wordt ingesteld blijkt al snel dat deze storing afkomstig van een buurman die LED verlichting in gebruik heeft mèt een CE-toelating! Erg vreemd dus dat dit toch tot storingen op de HF banden leidt. Na verder onderzoek blijkt dat de verlichting gebruik maakt van een schakelende voeding, ook mèt CE-toelating! Maar wat bleek echter, het voedingsapparaat was ontworpen voor Halogeen verlichting en kennelijk was de combinatie van deze twee CEgemarkeerde componenten de reden voor het veroorzaken van de storing op HF.

Na de stroombron vervangen te hebben bleek de situatie te zijn opgelost en werd het weer rustig op de HF-banden! Dat dit voorval niet op zichzelf stond bleek al snel nadat exact een zelfde voorval met storing zich herhaalde bij een andere buurman! Ook dit voorval werd op eenzelfde manier opgelost en er waren weer QSO’s op HF mogelijk.

De DKARS pakt het probleem op

Kort na de oprichting van de DKARS wordt er in het Magazine opgeroepen om storingsgevallen te melden en in een aantal gevallen hebben wij daar ook direct over bericht. Deze situatie hebben wij echter gemeend anders aan te moeten pakken, het vervangen van stroombronnen is namelijk symptoombestrijding, en is afhankelijk van de medewerking van de (storende) buren en pakt het probleem niet bij de bron aan!

Na intern beraad besloot de DKARS de zaak eens grondig te laten onderzoeken in een laboratorium omgeving en daarom werd er contact gezocht met een onafhankelijk gecertificeerd meetlaboratorium (notified body) genaamd Dare!! In Woerden.

Het onderzoek

De DKARS heeft Dare!! opgedragen een aantal metingen te verrichten in haar meetlaboratorium en de uitkomst bevestigde op een aantal onderdelen inderdaad onze vermoedens! Een ‘CEhalogeen’ stroombron in combinatie met “CE-LED verlichting’ voldoet op een aantal onderdelen niet meer aan de normen van ongewenste uitstraling!

Het gehele rapport beslaat 45 pagina’s en qua afmeting is als samenvatting te lezen in het DKARS-magazine dat dit weekend verschijnt

Meer informatie www.led-seminar.nl en in het DKARS-magazine dat later dit weekend zal verschijnen.

5 antwoorden
 1. Tonnie
  Tonnie zegt:

  Leuke aktie van dkars maar gaat niks opleveren. Ben zelf jaaren instalateur geweest. Gaan echt niet duurdere spul kopen voor die paar zendamatuers . Ze willen gewoon de goedkoopsten wezen anders krijg ze de opdracht niet.

 2. Lex Bolkesteijn
  Lex Bolkesteijn zegt:

  Die combinatie van halogeen trafo met led verlichting heb ik zelf ook ervaren. Halogeen spotjes vervangen door goedgekeurde led lampen. Toen het donker werd af en toe in eens op 30m t/m 15m had s9+ storing. heeft paar weken geduurt voordat ik er achter kwam dat die storing uit mijn keuken kwam. Led lampen weer vervangen door gewoon halogeen en storing was weg. na dit gelezen te hebben misschien maar eens kijken naar een andere voeding.

  Aanvulling : ik heb ook enkele 230v halogeens vervangen door led en daar geen storing van kunnen ontdekken.

 3. Wim PD0EDN
  Wim PD0EDN zegt:

  DKARS is goed bezig,
  als het probleem aangetoond is, en zeker als daar een gerenommeerd bedrijf als DARE haar naam aan verbonden heeft kun je wellicht komen tot regelgeving.
  Goedkoop zijn heeft daar dan niets meer mee te maken, de installatie zal er dan op afgekeurd worden.
  Best 73’s Wim

 4. paul
  paul zegt:

  Goed dat Uneto-VNI meteen aanschuift. Dit brengt de branche en regelgeving direct bij elkaar.

  Er zijn meerdere kloven op EMC gebied die op deze manier gedicht zouden kunnen worden.
  De kennis is er wel maar de betrokkenheid vaak niet.

  Prima initiatief dus!

Reacties zijn gesloten.