Dialoogsessies primair gebruik 70cm

AT_logoAgentschap Telecom (en ook DKARS en de VRZA) hebben een persbericht uitgedaan over een onlangs gehouden dialoogsessie over de toekomstige primaire status van zendamateurs, met name op de 70cm band. Aanleiding hiertoe was een uitgegeven persbericht van de toezichthouder, waarin zij publiek aangaven of de primaire status voor zendamateurs nog wel van deze tijd is. Dit naar aanleiding van de commotie veroorzaakt door een zendamateur in Bergschenhoek.

Op 26 januari 2015 hebben de Amateurverenigingen VERON en VRZA en Agentschap Telecom gesproken over gedeeld frequentiegebruik. Op 29 januari is eenzelfde gesprek geweest tussen Agentschap Telecom en de Stichting DKARS. Aanleiding was het nieuwsbericht van het agentschap over gedeeld frequentiegebruik en de onrust die hierover is ontstaan binnen de amateurgemeenschap.

Tijdens deze gesprekken is uitgebreid stilgestaan bij de betekenis van de primaire status van radiodiensten en in het bijzonder die van de radiozendamateurdienst in de 70cm amateurband. In deze band is ook frequentieruimte bestemd voor het gebruik van SRD-toepassingen. Denk hierbij aan o.a. afstandsbedieningen van auto’s, draadloze garagedeuropeners, enzovoorts. Het gebruik van deze apparatuur heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt en is maatschappelijk erg belangrijk geworden. Het is dus van groot belang dat andere gebruikers van deze frequentieband rekening houden met dit SRD-gebruik in Nederland.

Tijdens de gesprekken is door het agentschap aangegeven dat er geen intentie is om de toewijzing van deze frequentieband aan de amateurdienst, noch de primaire status daarvan, te wijzigen.

Maar ook de andere gebruikers van het spectrum hebben rechten. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat ‘primaire status’ daarom niet inhoudt dat andere gebruikers alle verstoringen hoeven te accepteren. Zendamateurs moeten, gezien de maatschappelijke belangen en de impact van verstoringen op het frequentiegebruik met een secundaire status of zelfs non interferentie basis (NIB1 ), hier verstandig mee omgaan. Bij normaal gebruik is het mogelijk dat alle soorten gebruik in deze frequentieband vreedzaam kunnen samenleven.

Het is de verantwoordelijkheid van de radiozendamateur om het gebruik van frequentieruimte zo in te richten dat dit niet leidt tot overlast in zijn/haar omgeving.

Alle partijen zijn het er over eens dat het gebruik van frequenties door radiozendamateurs niet los kan worden gezien van de algemene fatsoensnormen en waarden in onze hedendaagse maatschappij. Elke zendamateur dient verantwoord om te gaan met zijn gebruik van het spectrum, mede gezien de experimentele doelstelling van de radioamateurdienst. Verantwoord gebruik van deze frequentieruimte is niet alleen in het belang van de omgeving maar ook in het belang van de radiozendamateur en het zendamateurisme. Overlast kan leiden tot publiciteit die het zendamateurisme schaadt.

Naast de maatschappelijke waarde van de experimentele doelstelling van het zendamateurisme is het een prachtige hobby waar heel veel mensen plezier aan beleven. Door omgevingsbewust te zijn en de rechten van andere frequentiegebruikers te respecteren, kunnen we samenwerken aan het behoud van het positieve imago van het zendamateurisme en maatschappelijke problemen voorkomen.

Agentschap Telecom

17 antwoorden
 1. PA2OLD
  PA2OLD zegt:

  Tja… een mooi verhaal.
  Maar wat heeft de deze primaire status in de 70 cm band voor een zin, als we die niet eens mogen toepassen?
  Ligt de fout niet in Brussel, waar ze (hoop ik) niet goed hebben opgelet en de SRD lobby heeft gewonnen?
  De zelfde overheid die, ook door lobbyen, de PLC hebben toegestaan?
  DIe SRD’s hadden nooit in de amateurband moeten zitten!

 2. Mis Cha
  Mis Cha zegt:

  Dat loopt dan vooralsnog met een sisser af. Nu nog zorgen dat niet zendamateurs ook ons respecteren want dat ontbreekt er nog wel eens aan, vooral ook in segmenten waar helemaal geen secundair gebruik bestaat

 3. Roeland Jansen
  Roeland Jansen zegt:

  Mijn ervaring is dat je respect verdient als je als zendamateur je normaal op te stellen jegens de “klagende partij”.Hoog van de toren blazen, met rechten smijten e.d. is wat dat betreft niet altijd even handig.

  Dat we de vinger aan de pols moeten blijven ouden is evident.

 4. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Wat een dejavu zeg 🙂 , maar idd als je als primaire gebruiker de status primair niet kan en mag toepassen als radiozendamateur, vind ik het wel enigzins vreemd. Want de frequencies die defensie in gebruik heeft bijv. 6m in het 2de bandsegment 52 MHz en hoger heeft defensie de status primair gebruik, als ik me niet vergis. In hoe verre kunnen zij dan aanspraak maken op hun primaire status, als onze primaire status ook niet naar behoren wordt nageleefd. Wij zendamateurs zijn geacht geen storing te veroorzaken op de primaire gebruikers waar wij de secundaire status hebben en of de 3rde gebruiker zijn, maar waarom mag de gene die in dit geval 2de en of derde partij is wel storing veroorzaken op de 70cm bandsegment waar wij primair gebruiker zijn. even ter duidelijkheid ik heb ook niet alle wets kennis in pacht maar ik hoop dat menige amateur begrijpt en snapt wat ik bedoel te zeggen.

  • Jurgen PA3KC
   Jurgen PA3KC zegt:

   @PD0MV
   Volgens mij begrijp je het niet helemaal als je dat vergelijk erbij haalt. Wij zijn door onze uitzendingen de maatschappij tot last op bepaalde frequenties in de 70cm band. Samen met jou menig ander amateurs die dit niet willen inzien. Wij hebben daar 10mhz tot onze beschikking en vele andere banden om op te kunnen zenden. Ga lekker daar zenden en daar ben je niemand tot last met onze hobby. Ik bedoel dit goed en niet negatief. Wij raken onze banden hier door echt niet kwijt. Waar we misschien wel onze banden door kwijt gaan raken is door er geen gebruik van te maken.

   • Kleis
    Kleis zegt:

    Wanneer deze maatregel gewoonte word,kunnen we onze primaire status binnen afzienbare tijd helemaal inleveren.Dus ik ben het helemaal eens met PD0MV.Wat het gebruik op deze banden betreft,dat kan inderdaad beter,maar dat wil nog niet zeggen dat er zomaar accord gegaan moet worden met het voorstel van AT.Is dit voorstel misschien een beetje(veel)onder dwang van belanghebbenden tot stand gekomen?Zou me niks verwonderen.

  • Rob
   Rob zegt:

   PD0MV: kijk nou eens terug in de eerdere discussies over dit onderwerp. Er is helemaal geen sprake van
   een “de primaire status toepassen” (bedoeld wordt: secundaire gebruikers van de band maaien want wij
   zijn primair)
   Je mag geen moedwillige storing veroorzaken ook al ben je primair en ook al zijn die anderen secundair.
   Je registratie geeft je geen recht om anderen te storen. Als er anderen in een band zitten waar je als
   geregistreerd zendamateur gebruik van mag maken dan moet je rekening houden met die anderen.
   Dat het vervelend is dat er dit soort gebruikers in de band zitten dat is duidelijk, maar dat los je dus niet op
   door ze te gaan storen, en dat mag ook niet.

   • Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    Rob,

    je geeft precies ook aan wat de problemen zijn in deze. Het is niet de regelgeving maar het (on)begrip dat mensen hebben over de status en met name ook wat je rechten en plichten zijn.

 5. PA2EM
  PA2EM zegt:

  Super dat het zo afloopt! En we zijn ook super blij met groepen nieuwe actievelingen zoals rond de repeaters, dmr, hamnieuws en DKARS. Dat elan is hard nodig!

  Maar zullen we de belangenbehartiging een zaak voor VERON/VRZA laten? (goede reden voor een fusie!)
  Nieuwe groepjes aan tafel bij AT aan tafel verzwakt ons enorm.
  Wellicht alle bovenstaande groepen een directe ingang in VERON/VRZA geven?

 6. PDØMV
  PDØMV zegt:

  @Rob het gene wat ik nu niet snap is dat je niet mag spreken over een status 1ste,2de,3de gebruiker, maar waarom wordt er dan wel over gesproken. Tuurlijk mogen we niet opzettelijk storen dat is mij gewoon duidelijk. zoals je ook al aan gaf gaat het erom dat 2de en of 3de gebruiker zal moeten respecteren dat wij de 1ste gebruiker zijn op het deel van het band segment bij deze dan 70cm band, dat is geheel begrijpelijk, maar ik denk ook dat het niet zozeer aan de regelgeving ligt en of aan de handhaving, ik denk eerder dat het voor de meeste consumenten meer onkunde is en dat ze niet genoeg op de hoogte zijn van wat de spel regels zijn wat betreft spullen die op een of andere frequentie werken, en ik denk dan ook dat daar de schoen dus vringt waardoor er scheven gezichten getrokken worden. En Rob zoals ik ook al eerder aangaf heb ik niet alle wets kennis in pacht, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn machtigings voorwaarden niet weet, want die weet ik wel degelijk nu ben ik nog een N amateur , maar ik ben voor mijn F aan het studeren 😉

  @Roeland idd doordat voor menig consument de spelregels niet duidelijk zijn, kan het ontaarde in onbegrip tegen de andere partijen, in dit geval voor de radiozendamateur.

  en hier laat ik het bij voorlopig 😉 73 en met vriendelijke groet.

 7. Rob
  Rob zegt:

  Compleet eens met PA2OLD ..! De commercie wint dus alweer.. !

  Je gaat toch geen deuropeners en alarm systemen in een amateur band gooien en daarna later zeuren dat de primaire gebruikers daar lastig kunnen zijn?

  Wereld op zijn kop!

  • EEF
   EEF zegt:

   Als laatste wil ik het graag even over ,,fatsoensnormen ,, hebben, zoals genoemd in communique.
   1-Als je zo graag wilt dat een zendamateur zijn fatsoennormen wil laten hanteren, dan moet je zorgen dat je ze zelf ook hanteert zonder smoezen, en verschuiven van probleemstellingen(geldt voor de stichting ook).
   2-als je vermeld dat secundaire gebruikers in het communique zoals de burger ,rechten hebben moet je er niet omheendraaien en de wet veranderen wat niet kan als primaire gebruiker , de zendamateur dus is no1
   3-Primair het woord zegt al genoeg, het is oerduidelijk dat het gekonkel en gedraai niets inhoudt wat enigszins betekent dat er rekening gehouden wordt met elkaar , maar haal de wet er niet bij met een contradictie en verschuif het probleem niet naar een ,,persoonlijke afdeling ,,ervan
   4-Vanzelfsprekend dient een amateur zijn eigen oplossingen aan te dragen en dat betekent in eerste instantie zonder enige input van de overheid daarin zoals gemeente , AT , Economische zaken en Ombudsman.
   Zoals de oude bestuursvoorzitter Alex Brennickmeyer Ombudsman heeft gezegd>> de buren moeten in eerste instantie hun eigen problemen oplossen, nu dat is gebeurd zonder mediation coaching en andere tweezijdige zaken die niet relevant zijn in deze casus.Dan verwacht je niet dat een andere overheid uitspraken doet die dubbelzinnig zijn en als onzin of excuus aangehaald kunnen worden.
   5-Ipv het behandelen van prios, zoals door de dienst AT gezegd wordt, wordt het tijd voor een gesprek en zal ik me zeker aanmelden bij de directie van AT, zoals de eigen eerdere correspondentie hierover. .
   6-Daarbij behoef ik geen commentaar van een stichting die zich indekt mbt ,,donateurs, die geen inspraak hebben over het beleid van deze stichting laat staan een menig kunnen vormen over materie.
   7-Het vreemde feit doet zich voor dat u beoordeeld wordt door een ,,adviseur consultant veiligheid van AT ,,en deze man denkt alles te kunnen vermelden wat hij als beste bedenkt. Bedenk dan ook dat dit ook een typisch nederlands verschijnsel is waarbij de desbetreffende man zich bedient van praktijken tav zendamateurs die als laf en achterlijk worden beschreven………..het is maar dat je zo bekend wordt, ongelooflijk
   8-het is meer dan onfatsoenlijk om je te bedienen van persoonlijke notes en commentaar , zeker als overheid,
   vandaar de oplossingen die de zendamateur in Bergschenhoek zelf heeft verwezenlijkt , in een al eerder stadium , waarbij er vanzelfsprekend sociale aspekten naar voren zijn gebracht , en de registratie van deze man klinkt als een klok.(jaja na fouten van AT eerder mbt registratie )
   9-Je kunt als zendamateur niet vreedzaam samen leven met een secundaire gebruiker in een primaire band indien de burger , niet gespeend van enige kennis zich bedient , van niet goedgekeurde apparatuur., en de apparatuur als rotsooi bestempeld wordt (waar ben je met je commentaar mr DKARS?)
   10-er staat ook in het communique dat ,,het niet kan betekenen dat verstoringen inhouden dat de zendamateur zich kan vrijwaren van het oplossen ervan,,
   Hoe is het mogelijk dat een AT vrolijk op zijn site zegt dat hinder en verstoring ,,niets aan gedaan wordt ,,en dan dit commentaar met goedkeuring van vertegenwoordigers van de zendamateurs??
   11-COMMOTIE IS NIET VEROORZAAKT DOOR EEN ZENDAMATEUR IN BERGSCHENHOEK MAAR DOOR EEN BURGER EEN PSYCHOPAAT DIE HET LANDELIJK GEESCALEERD HEEFT MIJNE HEREN , OF WETEN JULLIE HET NOG STEEDS NIET??dus stop met onzin en vermelden laster en smaad in deze .
   12-Het betekent dat je als zendamateur niet gesteund wordt door mensen zogenaamde deskundigen en binnengevallen wijsheden propageren , niet gespeend van enige kennis .
   13-de onrust is helaas gecreeerd door de buurman van deze zendamateur landelijk afgedwongen geescaleerd via de media RTV Rijnmond , waarbij vlak voor het NOS gebeuren ,,inval ,, van een man uit Pijnacker, deze figuur zich heeft bedient van dwang om zijn interview veilig te stellen.
   Overigens is dit reeds afgehandeld en geconstateerd dat er een steek bij je los moet zitten om dit op deze manier te uiten en af te dwingen.
   14-Laatste nieuws =GEEN OVERLAST , ook niet aan buurtjes , geen verstoring onzin, overleg gepasseerd,in Bergschenhoek, echter was voorspelbaar , blijft de overbuurman met een vriendje uit een andere wijk over .
   15-Als laatste wil ik zeggen dat ik verbaasd ben over de methoden die mensen stichtingen gebruiken om persoonlijk belangrijk te worden gezien , en zich beter kunnen uiten ten faveure van zendamateurs , die hulp nodig hebben , indien er weer eens gepest en getreiterd wordt in dit land
   zolangzamerhand kun je alles zeggen en doen maar er is een grens nu bereikt denk ik , zal nog een gesprek aangaan met de directie van AT, en dat is dan het laatste wat ik kan doen voor de zendamateurs immers de persoonlijke probleemstelling IS AL OPGELOST. .

   EEF

 8. EEF
  EEF zegt:

  Beste Rob,
  je laatste comment is zeer juist!! heb wel vernomen dat de VERON en VRZA (gelukkig) voor de stichting DKARS heeft gesproken met AT ,wat mij direkt opviel was het volgende >>

  1- er worden specifiek door een bestuurslid van DKARS uitspraken gedaan over een zendamateur zoals>>
  ,,een zendamateur in Nederland zich verschool achter zijn eigen interpretaties,, terwijl deze man de belangen moet gaan behartigen van de zendamateurs in nederland , is een totaal lachertje , en totaal onjuist ,daar de
  zendamateur is die bejegent werd en niet andersom kletskoek dus ,buiten dat het sociale aspekt aangehaald wordt en de desbetreffende zendamateurs daarover direkt worden aangesproken.
  toevalligerwijze is de desbetreffende zendamateur nog met andere communicatie machtigingen in dit geval verantwoordelijk , dus het wederom roepen zonder inzicht is weer eens duidelijk.
  Je moet wel echt boter op je hoofd hebben om het neer te leggen bij de zendamateurs en dan roepen dat je de belangen van de zendamateurs gaat dienen als stichting.Dat is dus niet gebeurd behalve dan meekletsen met AT (jaja de meneer consultant veiligheid nota bene)en de schuldvraag trachten over een andere boeg te gooien , erg triest en onbetamelijk en ongegrond
  in mijn optiek zijn alle zendamateurs sociale dieren want anders zouden ze zeker niet met elkaar communiceren ,en experimenteren , en daar hoeven we geen belerende opmerkingen over te lezen in hun blaadje, door een zendamateur die wordt verondersteld op te komen voor de maatschappelijke, inhoudelijke wettelijke bepalingen die nu gelden als primair en secundair voor de zendamateurs, met het inzicht in de casus in het algemeen en persoonlijk dienstig te zijn voor de zendamateurs via de desbetreffende stchting

  2-,Het hier gepubliceerde, afgestemde en gezamenlijk communiqué
  ,,is het pijnlijke resultaat van een uit de hand gelopen kwestie
  ergens in Nederland waar een zendamateur zich achter zijn interpretatie
  van de regels verschool,, eigenlijk is het domme humor, als je alleen de mogelijkheid hebt om persoonlijke foute strategieen te hanteren, en niet begrijpt hoe de casus wettelijk is en was , voordat je een interpretatie ervan weergeeft als haantje.de voorste .

  de uitlating is op zijn slechts en te triest voor woorden, je kunt het ook vertalen met lafheid , laster en smaad persoonlijke trachten te houden waarbij geschoven wordt met probleemstellingen..
  Je vraagt je werkelijk af of deze man wel van deze tijd is ,om de woorden van AT te gebruiken deze zendamateur in kwestie verschuilt zich niet, integendeel er werd met man en macht getracht deze casus in goede banen te leiden , waarvan akte, en deze figuur moet maar eens beseffen dat hij de zendamateurs moet helpen en het niet moet werpen op een casus die zich al opgelost heeft , nog dom ook .Overlast is en was er niet ………..dat staat ook niet in het goedgekeurde rapport , waarbij de desbetreffende zendamateur aan ALLE eisen voldeed…..
  Dat is iets wat deze man buiten het goedkope verhaal nog steeds niet gedaan heeft voor de landelijke bescherming zendamateurs, waarvan de landelijke escalatie door een burger zonder registratie is gecreeerd met het plegen van strafbare feiten. .

  3-en inderdaad wordt er weer niet over het primaire probleem en de rotsooiapparaten die ,,dan maar geaccepteerd ,,moet worden landelijk , dat wordt dan gegooid op een hoop , je sociaal gedragen en de wet veranderingen is helemaal van de gekke >> dus als primair gebruiker , moet je dan het maatschappelijk belang voor laten gaan onder het mom van ,,de wet veranderen.,, ….
  Is nu de hele wereld gek aan het worden ??
  Waarom zijn er dan in eerste instantie regels gemaakt en de rotsooi apparatuur toegelaten op bepaalde banden, en bedient AT zich nog steeds met secundaire frequenties , waarbij ,, toevallig,, de frequenties gebruikt worden en afgegeven commercieel zoals 2330 MHZ ATV ?? ongelooflijk en onbehoorlijk
  Praat daar eens over meneertje bestuurslid stichting, ipv de zendamateur te belasteren met aantijgingen niet gespeend van enige kennis inhoudelijk van de persoonlijke casus op zich, die zich als gezegd al opgelost is.

  4-De eerdere uitspraken van VERON , ,, aanmatigend en ongegrond ,, houd ik nog steeds aan ..en er veranderd dus niets mijne heren en laat je niet vertellen dat problematiek uit persoonlijke hoeken van zendamateurs komen maar dat het een landelijke wetgeving is die nageleefd dient te worden zonder omhaal en mooie praatjes van ,,sociaal, acceptatie, participatie, rekening houden met, verschuilen, het schijnt zo te zijn dat een ieder zijn eigen ,,vreemde,, interpretatie erop los laat zonder onderzoek.
  Of moeten we meer ,,deskundigen,, inschakelen ??? er zijn er al zo veel ……

  EEF ,

 9. Piet
  Piet zegt:

  Ik stoor mij het meeste aan het laatste zinnetje in het artikel:”kunnen we samenwerken aan het behoud van het positieve imago van het zendamateurisme”
  De roverheid staat tertiair gebruik toe in de amateurbanden, en als er gedonder komt, dan moeten we samenwerken aan het behoud van het positieve imago van het zendamateurisme???
  Dat is wat mij betreft een teken dat het AT niet competent is, en hun incompentie afschuiven op de zendamateur, onder het motto van “jullie imago wordt geschaad als je niet meewerkt”!
  AT Shame on you!

  • EEF
   EEF zegt:

   Piet en Paul ,
   jullie hebben beiden volkomen gelijk.
   1-het is van de gekke dat AT , ook wettelijke regels ,NIET naleeft
   met het excuus ,dat wij onze alreeds bestaande positieve imago zouden aantasten , hoe bedoel je probleemverschuiving ten gunste van deze zogenaamde ,,handhavende ,,dienst , het is de brutaliteit zelve en een schande voor deze dienst zelf .(wie eist die bewijst )
   2-Immers ,ze KUNNEN zich niet verschuilen achter verschuiving van de wet en Economische zaken ook niet
   maw je kunt niet de wet aanpassen aan je eigen zogenaamde maatschappelijk veroorzaakte problemen door je eigen dienst.
   3-dit is een overduidelijk bewijs van incompetentie, en gebrek aan inzicht in de wet .
   4-zullen we even vaststellen , dat het imago van de zendamateur niet geschaad kan worden , immers de zendamateur werkt volgens sociale en inzichtelijke mogelijkheden naar de letter der wet period.
   5-wij trappen er NIET meer in heren, en als dan nog een stichting bestuurslid als oud directeur(is dat waar??
   van AT) vrolijk de politieke en ongegronde materie ten toon spreid, NIET in het belang van de zendamateur ,zelfstandig een schrijven doet zonder kontakt met zendamateurs e/o verenigingen zoals VERON VRZA en dan nog een gesprek afdwingt met duidelijke politieke motieven , is de beer los ……..wat een figuren.
   6-simpel >> wie eist die bewijst , en dat hebben wij hier in het forum al gedaan …………..de zendamateurs dus weer gespeend van kennis en inzicht, met de sociale verhoudingen erbij , alstublieft heren AT , verander de wet maar op je eigen goeddunken , dan kom je jezelf wel tegen.
   7-Overlast ? dat is al behandeld en een iedere zendamateur doet dat ook, het voorkomen ervan en het trachten in goede banen te leiden dus wat lullen die mensen toch over maatschappelijk probleem??
   8-Markttoezicht??tjonge , hoe verzinnen ze het, het bewijst maar al te duidelijk dat de overheid het betuttelen tracht te laten prevaleren, het inzicht duidt op ,,geen markttoezicht,, als je het onderscheid niet kunt maken tussen primair en secundair en conformiteit als oplossing je zelf te vrijwaren van zaken die het daglicht niet kan weerstaan
   de wet simpelweg ,,verandert,, terwijl je op je site schrijft dat ,,hinder en verstoring geen aktie op ondernomen wordt………jaja en in feite een strafbaarheidsstelling ook nog verdedigd, van een maatschappelijk niet sociaal figuur ???die overigens geen zendamateur is en strafbare feiten pleegt ??(bewezen feit)
   9-heeft de overheid nog een consultant nodig?? dan zijn er voldoende competente zendamateurs die geen politiek bedrijven maar de belangen van zendamateurs behartigen want dat doen ze NIET.
   U bent gewaarschuwd…………
   EEF

 10. paul
  paul zegt:

  “Het is de verantwoordelijkheid van de radiozendamateur om het gebruik van frequentieruimte zo in te richten dat dit niet leidt tot overlast in zijn/haar omgeving.”

  En het is de verantwoordelijkheid van AT om storing (ook aan de ITU radio amateur dienst) door markttoezicht en handhaving te voorkomen als consumentenapparatuur niet voldoet aan de EMC richtlijn. Zeker als een “vermoeden” van conformiteit door de feiten wordt tegengesproken.

Reacties zijn gesloten.