DKARS niet welkom bij Amateur Overleg
Stichting DKARS is niet welkom bij het halfjaarlijkse Amateur Overleg. Dat blijkt uit de notulen van het laatste overleg dat op 17 maart jl. in Amersfoort plaatsvond.
Agentschap Telecom is van mening dat DKARS als stichting niet in aanmerking voor deelname komt, omdat deze rechtsvorm geen leden telt die de koers kunnen bepalen, zoals bij verenigingen wel het geval is.
Het Amateur Overleg vindt twee keer per jaar plaats tussen Agentschap Telecom en vertegenwoordigers van radiozendamateurs in de vorm de verenigingen VERON en VRZA.
Het AT vindt het vast gemakkelijker om op de oude voet door te gaan met lieden die alles het liefst laten zoals het is 😉
Niets komt vanzelf. Je moet er wel wat voor doen.
Wel lezen mannen, een stichting vertegenwoordigd niemand omdat ze geen leden kent doch slechts donateurs. Een stichting hoeft dan ook geen verantwoording af te leggen richting donateurs. Daarnaast hoeft een stichting geen jaarlijkse ledenvergadering te houden. Dus in deze is de rechtsvorm verkeerd gekozen.
Zit wel wat
Niet te snel typen, juridisch
DKARS is slechts een stichting (meer is het niet) die zich bezig houdt met het uitgeven van een digitaal en downloadbaar tijdschrift. Dus volkomen terecht dat deze stichting niet mag aanschuiven bij het overleg.
Als je DKARS alleen zo bekijkt, dan zou AT een punt hebben. Maar, dat gaat volkomen voorbij aan de doelstellingen van DKARS, namelijk het behartigen van de belangen van radioamateurs in Nederland, inclusief Caribisch Nederland. Vanuit dat oogpunt is het raar dat DKARS niet aan tafel zit. Door de rechtsvorm heeft DKARS 1 voordeel t.o.v. de andere clubs, namelijk dat ze ook de belangen kunnen behartigen van die radioamateurs die zich niet aangesloten hebben bij een vereniging.
waarschijnlijk is het struikelpunt dat het niet aantoonbaar is van wie ze dan precies de belangen behartigen.
Dit is logisch. Stel dat ze wel zitting hadden, heeft een groep van enkele personen voor 1/3 inspraak op het amateuroverleg. Een groep personen die in feite zich zelf vertegenwoordigd. Geen verantwoording verschuldigd is. Tja, dan wil ik er ook wel inkomen zitten….
Het volgende punt wat belangrijk is, is dat een verenging een waarde vertegenwoordigd. Dus stel dat er een verenging is van de zendamateurs van Rottumeroog met 2 leden lijkt me dat niet de meest geschikte verenging om aan te schuiven bij het amateuroverleg.
Begrijpelijk dat je als stichting begint. Uiteindelijk zou het gewijzigd kunnen worden. Ik denk zelf dat er aardig wat mensen zijn die DKARS wel en de VRZA/VERON niet echt (meer) steunen. Begrijpelijk, denk ik soms.
We gaan het zien wat de toekomst brengt. Zelf vind ik dat DKARS een bijzonder goed initiatief.
Was te verwachten door de gekozen vorm van stichting, ik had het al eerder aangekondigd in : http://www.hamnieuws.nl/zendbeperking-voor-zendamateur-bergschenhoek/#comment-2768
Dus als DKARS mee wil doen aan het AT overleg zal het een vereniging moeten worden.
Waarschijnlijk zou dat een goede stap zijn van DKARS en veel leden bij VERON/VRZA gaan kosten.
Voorlopig kan DKARS dus alleen naar een rechter stappen als ze echt iets willen maar meepraten zit in een formeel overleg niet in. Informeel kunnen echter ook veel dingen bereikt worden, soms zelfs nog wel meer.
Wat een flauwe kul. De oude hap beschermd het erfgoed door te verwijzen naar de juridische status van een stichting. Daarbij wordt helaas voorbij gegaan aan de velen mensen die deze stichting en wijze van communiceren waarderen. Mocht aan deze categorie worden gevraagd of zij de stichting DKARS erkennen als rechtmatige vertegenwoordiger van haar belangen dan zal het mij niet verbazen dat de response hoog is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Old_boys_network
Google voor de grap eens op “stichting + belangen”.
Ons land zit vol stichtingen die belangen behartigen.
Het nuance verschil zit hem in het feit dat het bestuur van een stichting zich niet hoeft te verantwoorden. Het bestuur van een vereniging wordt gekozen door de leden en het bestuur dient tijdens de ledenvergadering verantwoording af te leggen.
Laat onverlet dat er in Nederland veel stichtingen zijn die de belangen van groepen mensen behartigen en deze stichtingen zijn vaak gesprekspartners van overheden.
Wellicht dat het toevoegen van een Raad van Toezicht (die controle uitoefend op het bestuur) er voor kan zorgen dat DKARS als stichting wel als gesprekspartner kan gaan deelnemen.
Kort of lang!! Ooit zullen ze er niet meer omheen kunnen. Dat dit beleid zo gevoerd word, wil meer zeggen over de stoffige houding dan over de vernieuwing.
Natuurlijk wil iedereen graag een gratis pdf lezen. Maar je echt betrokken voelen is weer wat anders. Kijk eens op de website van dkars, op alle forumbijdragen ligt al maanden stof, dikke lagen. Ondertussen is de website van de VERON vernieuwd, krijgen de afdelingen gratis sub domeinen, het aantal pageviews explodeert en evenzo het aantal bezoekers. De VERON is dynamisch en vernieuwend.
Hoe kun je vernieuwend zijn en dinosaurussen in het hoofdbestuur hebben, met een lidmaatschap dat terug gaat tot 1972? En waarom wordt een voorstel voor vernieuwing met een negatief stemadvies van het bestuur (VR2014, maximale termijn bestuurders) weggestemd.
Dat er een website is die geheel vernieuwd is, dat is een mooie stap (nota bene ook nog geinitieerd door de man achter Hamnieuws die de boel eerst wakker geschud heeft) maar de stapjes zijn nog weinig zichtbaar. De VERON website laat qua actualiteit in vergelijking met deze site nog erg veel te wensen over. En wat gaat de VERON doen aan het VR-voorstel dat (niet voor de eerste keer) onlangs op de VR aangenomen is met betrekking tot communicatie vanuit het bestuur naar de leden toe?
Al met al denk ik dat het goed is dat nieuwe initiatieven zoals deze website, DKARS, PA00NEWS, etc. de VERON eens goed wakker schudden.
Hoe kun je nou denken dat er niet vernieuwd kan worden door mensen die al een tijd meedraaien?
Het vernieuwen gaat over aanpassen aan gewijzigde omstandigheden, niet over het overnemen van
het bestuur door beginnelingen. Het bestuur van DKARS dat zijn ook allemaal oude rotten. Die
zouden dan wel kunnen vernieuwen?
Volgens mij ben je als secretaris van de VERON niet erg objectief in de stelling dynamisch en vernieuwend. De nieuwe VERON website is de opvolger van de website die al jaren lang, veel langer dan DKARS bestaat, al verschrikkelijk dik onder het stof zat.
Wat opvalt is verder dat die nieuwe website ook niet echt vernieuwend is want al het nieuws wat er gemeld wordt lees je ook op andere websites.
Tja dat blijft altijd een probleem met websites. De een vindt het goed, de ander vindt het niks.
Het hangt er maar vanaf vanuit welke hoek je er tegenaan kijkt.
De VERON heeft een hele tijd een website gehad die met name het ERO thema had, en er was
een beheerder die daar keihard aan trok om dat actueel en interessant te houden. Toen kwamen
de bobo’s en die vonden dat maar niks, die wilden een website die de V als thema had. Afijn
er werd wat in elkaar geflanst wat er dan tevens “beter uit zou moeten zien” (het heeft een hele tijd
nauwelijks gewerkt in andere browsers dan die van de maker, maar goed) en waarvan de inhoud
niet meer bestond uit ERO maar alleen uit wat saai nieuws over de V.
Maar ja als je website als doel heeft te communiceren over het bestaan van de vereniging en niet
het voorzien in extra informatie buiten wat al in je blad staat, dan was het een goede site natuurlijk.
De nieuwe site is wat dat betreft niet veel anders, het blijft gewoon een vademecum en wat
reclame voor de vereniging, met name gericht op buitenstaanders die wellicht in de vereniging
geinteresseerd zijn. Ik snap dat wel, want een website voorzien van steeds nieuwe
informatie dat is veel werk, maar ze hebben zelf de man die dat leuk vond en graag deed op
botte wijze aan de kant gezet dus dan kun je achteraf daar niet over klagen.
De Stichting DARES heeft een aantal wensen richting AT kenbaar gemaakt. staat in het verslag. Dat kan dus wel. Je kan wel wensen kenbaar maken. DKARS kan dus ook wensen kenbaar maken. Dus dat is wel prettig voor ze.
En ja. De vereniging zijn wij. Wel zo prettig.
VRZA en Veron moeten snel fuseren; en nieuwe initiatieven daarin laten instromen. Dan hebben we een krachtig signaal richting AT en dat is nodig (denk bijvoorbeeld aan de 70cm band).
Het idee van meer versplintering met wat voor verhaal er achter dan ook = verzwakking + verwarring + extra werk. Gewoon oliedom!
Maar ja, nog beter is in actie komen 😛 ipv je ongenoegen ventileren op het net. bijv door te lobbyen doormiddel van fuseren etc, doet die commercie ook en lijkt steeds meer succes te boeken, ten nadele van ons.
je moet de zelfde middelen benutten die ze tegen je gebruiken om terug te slaan !! Parodie op citaat winston churcill als het goed is
MVG 😉 73
Maak er een vereniging van met een bescheiden contributie, dat kan met een digitaal blad, en je voldoet aan de criteria om mee te mogen praten.
73’s Wim
Nou nee dan ben je er nog niet. Je moet dan een verenigingsraad hebben waar de leden hun mening
kunnen inbrengen, waarover dan gestemd wordt en welke mening in het overleg naar voren wordt
gebracht. Het is dan dus niet meer de mening van het bestuur, maar de mening van de leden. Althans
de leden die de moeite nemen een mening te geven.
Het is een goede zaak dat het zo werkt, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat een paar mensen een
invloed zouden kunnen hebben op beleid die vergelijkbaar is met groepen van duizenden leden.
Die wat jij verenigingsraad noemt komt er vanzelf als je een vereniging word, dan ben je namelijk verplicht om 1x per jaar een ledenvergadering uit te schrijven.
Ook in dit geval proef ik zelfprotectie vanuit de verenigingen.
Ik herinner me nog goed, in 1976 examen gedaan voor de ‘D’ machtiging (geslaagd) kom de jaarbeurs uitgelopen en krijg meteen 2 overgebleven maandbladen en ander PR materiaal in m’n handen geduwd.
Achteraf bleek dat de VERON altijd fel tegenstander is geweest om een ‘D’ machtiging in te voeren.
Dat is pas hypocriet, tegenstander zijn maar wel leden werven onder de nieuwelingen waar men zo fel op tegen was!
Voor mij geen verbintenis meer met verenigingen. Dit is puur persoonlijk.
Geen idee wat er in 1976 gebeurd is. Ver voor mijn tijd, toen bestond ik nog niet eens. Wel weet ik dat VERON en VRZA) zich nu actief inzet voor Novices. Tijden veranderen écht wel.
We gaan het Zien !!
De Veron dynamisch en vernieuwend??? Ik zou eerder stellen vasthouden aan het verleden en het stelselmatig ontkennen van veranderingen.
En wat zijn die veranderingen dan? “de wereld verloedert toch al dus meer verloedering moet mogen”?
(dat hoorde ik laatst op de repeater en dat was kennelijk zo’n vernieuwer)
Mijne Heren, Randy,
We praten NU ,juno 2015
Ik moet zeggen dat de VERON EN VRZA als verenigingen uitspraken hebben gedaan over de zaak Bergschenhoek en zg standpunten ingenomen hebben , en beschreven hebben , wat geheel positief is, en er niet om liegen, en vanzelfsprekend geen input willen van een stichting die kreten slaakt.
IK had dat geenszins verwacht , edoch het is en was een goed repliek op de onzin die AT schreef in zijn persbericht eerder , overigens is er nu goed kontakt met AT ..
DKARS daarentegen heeft zich uitgelaten in negatieve vorm door een bestuurslid wat er op afgerekend gaat worden (niet door mij,)met uitspraken dat de persoon in dit geval de zendamateur zich eigen verzinselen toespeelt is je reinste onzin , en zelfs EZ wordt er bijgehaald , daarom hebben een aantal mensen eens het bestuur van DKARS bekeken en zie daar , AT wil niet met ze praten… , al eerder niet over het caraibisch gebied, is eigenlijk logisch, want kwaadspreken doe je maar een keer en dan hoe dan ook, je wordt erop afgerekend , persoonlijk of niet persoonlijk .
Een ieder van deze stichting kan autonoom geld onttrekken van de stichting ,,onder het mom van kosten,,en dat is opzienbarend en dat passeert natuurlijk, donateurs hebben daar geen invloed op, betekent dat er beslissingen van donateurs ,,gewoon,, genegeerd kunnen worden en dat gebeurd al.
Bovendien zitten er in mijn optiek mensen in deze stichting die zich onheus uitlaten over zendamateurs terwijl deze figuren de zendamateurs moeten dienen in deze volgens de stichtings beschrijvingen en voorwaarden.
Daarom heb ik ook met verbazing geconstateerd dat er eigenlijk geen stichting nodig is om de belangen te behartigen , edoch wel verenigingen, want daar heeft de zendamateur inderdaad recht van spreken , period.
Moet ik toegeven dat ik in eerste instantie ook het DKARS verhaal geloofd heb ,en later tot een andere slotsom gekomen ben na onderzoek en uitspraken bestuursleden die toch wel van belang zijn, en zoals boven beschreven is inhoudelijk (goed!!!!) .
En inderdaad juridisch is het een voldongen feit dat er geen afspraken gemaakt kunnen worden met een stichting waarvan de belangen niet sluitend zijn in het kader van beoordelingsvermogen van zendamateurs alom aangesloten bij DKARS of niet, terwijl ze het wel propageren.
Wij zijn er achter gekomen dat er bestuursleden stichting zijn die zich uitlaten in negatieve zin tav zendamateurs en dat is op zijn zachts gezegd > niet netjes .En ja , dat o.a.door een ex AT interim directeur………dat riekt das duidelijk, hij is erop door mij persoonlijk (en anderen) aangesproken en reageert niet …….laf en onbetamelijk..
Echter dit komt allemaal goed maar DKARS is bij ons uit den boze, en totaal uit enig overleg geschrapt , terwijl de verenigingen zich op een beschaafde en tolerante wijze goed hebben gedragen.Deze stichting heeft ook NIETS gedaan voor zendamateurs in het verleden , als het moeilijk wordt trekken ze zich terug .
Toen alle heisa en onzin uit de wereld geholpen was bleef een DKARS zich inspannen om slecht nieuws te schrijven over de persoon in Bergschenhoek , ook figuren die zich ermee bemoeien en er niets mee te maken hebben en of hadden wel of niet aangesloten bij DKARS ., jammer en onnodig .
EEF
Rob de relatie tussen de verloedering en vernieuwers begrijp ik niet. De wijze waarop er wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld het magazine spreekt mij aan. Ik denk dat men hier sneller en beter een groter publiek kan bereiken. Ook het feit dat er een Contest wordt georganiseerd waar elke Nederlandse gemeente wordt erkend vindt ik een goede zaak. De wijze waarop destijds op veranderingen in het Koninkrijk der Nederlanden is gereageerd vond ik jammer.
Dit gaat over “wat moet er dan vernieuwd worden”. Niet over wat DKARS wil maar over wat de VERON
niet wil.
Wat bepaalde mensen kennelijk graag willen is dat de amateurbanden meer worden zoals de 27 MHz.
Dus geen etiquette, geen vaste QSO vormen, niet netjes je call noemen.
Nee, gewoon smerige praat uitkramen, praten over onderwerpen die traditioneel door amateurs niet
aangesneden worden, enzovoorts. Toegang versimpelen, iedereen moet mee kunnen doen.
Die veranderingen zouden volgens een bekende misdrager best kunnen want de hele wereld verandert
immers en omgangsvormen zijn niet meer in. De amateurs moeten geen “elite” clubje zijn vindt hij.
Nou dat vind ik dus niet het goede soort vernieuwing. Waarmee ik maar wil aangeven dat niet iedere
verandering een verbetering is en dat vasthouden aan tradities soms best goed is.
Heel juist opgemerkt freOn