VERON: ‘Geen fusie met VRZA en DKARS’

VERON-Logo-NieuwOp de VERON-website is zojuist een artikel geplaatst, waarin het hoofdbestuur uitleg geeft aan enkele vragen die haar bereikt hebben inzake een eventuele fusie met de VRZA. Dit naar aanleiding van een publicatie in het DKARS-magazine, waarin de stichting aangegeven heeft een ‘informeel overleg’ gehad te hebben met beide verenigingen om tot een samenwerking en uiteindelijk een fusie te komen. VERON geeft daarbij aan geen partij als DKARS nodig te hebben om tot een samenwerking met de VRZA te komen, temeer omdat die partij eerder al aangegeven heeft zelfstandig te willen blijven.

Het hele artikel is te lezen op de website van VERON. Enkele dagen geleden gaf het VRZA bestuur al antwoord op enkele vragen die haar bereikt hebben inzake een eventuele fusie of verregaande samenwerking. De antwoorden daarom zijn te lezen op de VRZA-website.

17 antwoorden
 1. Robertino Rijckaert
  Robertino Rijckaert zegt:

  De Veron, VRZA en Dkars zouden volgens mij toch beter op gaan in 1 sterke vertegenwoordiger van de radioamateurs…Ik ben lid van alle 3, maar vooral de Veron vindt ik oudbollig, pfpfpf.

 2. paul
  paul zegt:

  “dan is een zelfbenoemde rol van “katalysator” door stichting DKARS onnodig. De betrekkingen tussen VERON en VRZA zijn namelijk prima”

  Als ik tussen de regels door lees blijft DKARS voor Veron duidelijk een “enfant terrible” dat zich er niet mee moet bemoeien.

  Jammer!

 3. Michael
  Michael zegt:

  Ik vraag me af wat zo speciaal is aan de “eigen identiteit” vd VRZA? Sterker nog alle verenigingen hebben toch het beste voor met de hobby? “In the end” zijn toch allemaal radioamateur?

  • Rob
   Rob zegt:

   Het zal ongetwijfeld gaan om aspecten rond organisatie van de vereniging en de rol van de leden daarin.
   Ik kan dat wel begrijpen. Kijk bijvoorbeeld hoe er recent werd omgegaan met dat onderwerp van
   handhaving door AT. De VRZA vraagt meteen aan de leden wat ze er van vinden, van de VERON hoor
   je niks, daar wordt het standpunt door het hoofdbestuur bepaald.

   Dat is toch een totaal verschillende manier van omgaan met je leden, en ik kan me goed voorstellen
   dat de VRZA vreest dat bij een fusie met de VERON dit verloren zal gaan en de VRZA gedwongen zal
   worden om ook mee te doen in het VERON systeem van indirecte vertegenwoordiging via afdelingen
   en jaarlijkse voorstellen aan de ledenvergadering met bemoederende stemadviezen vanuit het
   hoofdbestuur.

   Dit heeft dus niks te maken met het feit dat we radioamateur zijn en dat onze belangen vertegenwoordigd
   moeten worden, maar alleen met de manier waarop bepaald wordt wat onze belangen dan eigenlijk zijn
   en hoe die in de loop der tijd veranderen. Doe je dat met een directe ledenraadpleging of laat je dit
   door de bobo’s bepalen, bobo’s die vaak zeer eenzijdig met de hobby bezig zijn en een traditionele
   aversie hebben tegen nieuwe technieken en het faciliteren daarvan.

   • paul
    paul zegt:

    Verder kun je je afvragen wat bobo’s in vrijstaande huizen met een mast van 20+ meter hoog nog voor affiniteit hebben met de problemen van de gemiddelde “woonwijk amateur”.

    Het lijkt erop dat men vooral bang is voor de groeiende aanhang & invloed DKARS.
    En misschien is dat wel terecht.

    • PA9X
     PA9X zegt:

     PA9X is een echte”woonwijk” amateur in een echte volksbuurt zonder mast van 20 m. Verder nog wat?

     • paul
      paul zegt:

      Daar heb je helemaal gelijk in PA9X.

      Als er iemand bezig is met vernieuwen,opfrissen en opener communicatie ben jij het wel.

      Alle waardering en excuus voor de generalisatie.

 4. Hans
  Hans zegt:

  De arrogantie van het bericht van de Veron straalt er weer vanaf.Kapot van zichzelf en met kleppen voor hun ogen volgen ze hun kansloze koers.

  • Leo
   Leo zegt:

   Het lijkt me dat dit bericht ergens anders over gaat?
   Dkars laat weten nog maar een doelstelling te hebben, namelijk de veron en de vrza samenbrengen,
   Vrza laat weten dat ze niet willen samengaan en dat gesprekken tussen de vrza en veron geen hulp nodig is van dkars.
   Veron laat weten samen te willen gaan met de vrza, dat de vrza niet wilt samengaan en dat bij gesprekken tussen de vrza en de veron geen hulp nodig is van dkars.
   Wie volgt er dan een kansloze koers?
   Of is er teleurstelling bij de donateurs van dkars omdat dkars hun doelstellingen aan de wilgen hangen en een onverwachte move maken? Tja, dat kan bij een stichting (met een oud veron voorzitter als voorzitter). Volgende week willen ze misschien samengaan met arrl. Niet klagen, bij verenigingen hebben de leden het voor het zeggen, bij stichtingen het bestuur.

 5. Wil
  Wil zegt:

  Het is beter dat het blijft zoals het nu is. Er moet wat te kiezen zijn en een beetje concurrentie houdt de clubs scherp. Voor de vertegenwoordiging maakt het weinig uit. De overheid doet toch wel wat ze wil.
  Mocht er toch ooit een fusie komen dan is het vrijwel zeker dat een deel van de leden zich meteen afsplitst en een nieuwe vereniging opricht.
  Overigens zijn er nog veel meer lokale radioclubjes naast de “bekende 3” die hun eigen clubbijeenkomsten en activiteiten houden. Deze amateurs voelen zicht doorgaans niet betrokken bij ver van hun afstaande landelijke clubs waar onbekenden beslissingen nemen.Meestal hebben ze ook een eigen website en PI4 call.

 6. Tonnie
  Tonnie zegt:

  de laatste stuiptrekkingen van de dkars. kan niet anders zich opheffen. veel belooft en na 2 jaar niks bereikt. dkars figuren beginnen steeds aroganter te worden. alsof hun het allemaal wel ff regelen. toen magazine uitkwam wist de dkars dus al dat samen gaan niet ging lukken. je zal de dkars maar geld gestort hebben.

 7. Wim
  Wim zegt:

  In ieder geval is de Veron de IARU vertegenwoordiging. Als je je belangen wilt verdedigen op internationaal niveau zul je daar als Nederlands zendamateur dus altijd moeten aankloppen.

  De rest zijn dwarsliggers, geboren uit onvrede omdat ze hun zin niet kregen, zoals Aruba en dergelijke bij de PACC betrekken als zijnde PA (niet dus) en PA0GN zijn bezwaren destijds rond 1951 waaraan niet tegemoet werd gekomen door de Veron.

  De zogenaamde DKARS “leden” zijn mensen die aanpakken wat gratis wordt verstrekt, dat zegt verder niets.
  Gelukkig hoef ik geen NEE NEE etiket te plakken op mijn e-mail bus.

  Doet mij ook een beetje denken aan zendamateur.com die iedere week “nieuwe leden” verwelkomen. Het niveau daalt naar mijn bescheiden mening (in newspeak IMHO) nog voortdurend.

  Vroeger was het voor actieve amateurs lonend om lid te zijn van een vereniging in verband met QSL verzending; die tijd is voorbij. Ook als je technisch op de hoogte wilt blijven, zijn de Nederlandstalige bladen van geen waarde.

 8. PH4X
  PH4X zegt:

  @Paul, @Eric: Persoonlijke vetes mag je elders uitvechten. De comments zijn daarvoor niet een geschikt middel en verwijderd. Beschouw dit – beiden – als een laatste waarschuwing.

 9. Mike
  Mike zegt:

  Zoek de verschillen:

  Na 27 jaar het lidmaatschap opgezegd van de VERON:
  Geen dan je wel, geen waarom er opgezegd wordt, kille factuur om toch nog even voor het laatste jaar de betaling af te dwingen, alleen een koud formeel standaard uitschrijvingsformulier, contacten die als gezeur worden afgewimpeld, een ons kent ons hangcultuur.

  Al 27 jaar lid van de RSGB:
  Elk jaar een dank voor het lidmaatschap, elk jaar de vraag wat de RSGB kan doen om het nog beter te kunnen maken, excuses als er iets mis gaat, met Kerst een voucher om iets uit te zoeken in de web store, persoonlijke beleving als de bezorging van RadCom te laat is, serieuze reacties op E-mail vragen, als gast worden ontvangen bij de afdelingen in the UK, innovatieve ideeën die serieus worden opgepakt.

Reacties zijn gesloten.