DMR-repeater PI1APD uitgeschakeld

Vandaag is de PI2NOS-ontvanger in Apeldoorn uitgeschakeld. Ook de DMR-repeater PI1APD is uitgezet. Dat schrijft een van de beheerders op Facebook. Dit omdat het opstelpunt in Apeldoorn niet meer gebruikt kan worden.

Eerder al werden zenders en ontvangers van PI2NOS in Noord-Nederland afgeschakeld, alsook delen van Zuid-Nederland waaronder de ontvanger in Breda. Hobbyscoop heeft eerder aangekondigd haar systemen deels af te gaan bouwen.

8 antwoorden
  1. Wilko
    Wilko zegt:

    Als een opstelpunt verdwijnt dan houdt allesop. Dat staat los van misbruik van PI2NOS…

    En ja, laat dat duidelijk zijn, misbruik zou afdoende te bestraffen moeten zijn binnen de wettelijk vastgelegde regelgeving. Het lijkt er op dat het AT onvoldoende uit de voeten kan met wat er nu aan regels bestaat. Het lijkt dus tijd daar verandering te brengen. Uiteraard zowel voor houders van een zendamateur “papiertje” als voor hen die dat papiertje niet hebben.

    Wilko
    PA1WBU

  2. Hans Molema - PEoVMT
    Hans Molema - PEoVMT zegt:

    Sorry, het gegeven dat er veel en vaak misbruik werd gemaakt van repeaters, notabene door gelicenseerde radiozendamateurs, heeft mij al heel lang dwars gezeten. Dat misbruik heeft er mede toe geleid dat velen hebben afgehaakt, En zo is de kring wat mij betreft wel weer aardig rond. Wilko’s omerkingen zijn daarom deels begrijpelijk. Soms moet je je neerleggen bij een voldongen feit… Maar waar ik me nooit bij neer zal leggen is het onfatsoen van sommige radiopiraten, die menen dat je mensen die zich WEL aan de regels houden, straffeloos mag wegpesten…Met deze opmerking hoop ik enkele mensen toch even aan het denken te zetten.

  3. Mike PA0MKO
    Mike PA0MKO zegt:

    Triest, in en in triest dat het heden ten dage zo gaat. Vroeger was alles beter zeggen altijd veel mensen en dat is natuurlijk niet altijd en overal waar, maar vroeger sprongen zendamateurs in de auto om uit te vissen waar het “storende” signaal wegkwam en werden er passende maatregelen getroffen, met de hulp van de verenigingen en met de RCD en eventueel Politie om deze “storende” signalen het zwijgen op te leggen en te voorkomen dat deze weer opnieuw actief zou worden, helaas is deze discipline van vroeger helaas niet meer aanwezig onder de zendamateurs. Overigens hadden vroeger de zendamateurs een machtiging welke verstrekt was, na het met goed gevolg afleggen van een (Staats) examen en verstrekt door de Minister van Verkeer en Waterstaat. Naar mijn mening is het daar fout gegaan en tegenwoordig kan iedere boerendinges, door eenvoudigweg examen vragen uit zijn hoofd te leren, een vergunning krijgen. Verder was (vroeger) het kopen en dus het bezitten van zendapparatuur alleen weggelegd voor gelicenseerde zendamateurs en dan ook nog alleen mogelijk op vertoon van hun machtiging. Vwb NOS/Hobbyscoop, het was een prachtig project waar ik ook donateur van was, maar blijkbaar kan men zo de knop omdraaien, geen rekening houdend met de donateurs. En zo zakken we steeds verder af, want ik word niet zomaar weer donateur van een initiatief wat na ontvangst van de gelden gewoon de knop omzet.

    • Wilko
      Wilko zegt:

      Als je opstelpunten kwijtraakt houdt het gewoon op. Heeft niks met “gewoon de knop omdraaien te maken”. Daarbij: de gedachte dat “de zendamateur recht heeft op een repeater”, PI2NOS of anderszins, is uiteraard nergens op gebaseerd. Ook niet voor donateurs. Repeater beheerders hebben gewoon te maken met externe factoren waar ze geen invloed op hebben. Jammer, helaas.

    • Rob
      Rob zegt:

      Ik denk niet dat je begrepen hebt wat er aan de hand is.
      De repeater is niet uitgeschakeld wegens misbruik, maar omdat het opstelpunt niet meer beschikbaar is.
      De kosten om de vele 70cm opstelpunten wel te behouden waren zo hoog dat dit niet gefinancierd kon worden
      vanuit een paar donaties door amateurs.
      Je donatie is uiteraard altijd welkom en altijd in dank ontvangen, maar uiteraard is dit geen garantie dat het
      altijd mogelijk blijft om die diensten aan te bieden, want daarvoor is Hobbyscoop ook afhankelijk van anderen en
      die hebben andere beweegredenen dan het in stand houden van een amateur radio experiment.
      Dat dit experiment op grote schaal misbruikt werd door minkukels heeft het hooguit lastiger gemaakt die anderen
      te bewegen om extra geld te investeren om het gebruik door Hobbyscoop blijvend mogelijk te maken.
      Het was gewoon al die tijd een gigantische mazzel dat die opstelpunten beschikbaar waren en er dus (via de
      donaties) “alleen” apparatuur hoefde te worden gekocht en aangesloten, en die mazzel is nu helaas voorbij.
      Mochten er nog opstelpunten beschikbaar komen dan kan er altijd apparatuur worden terug geplaatst, maar die
      zullen uiteraard nooit meer zo mooi worden als het was.

  4. PD1ZON-Arthur
    PD1ZON-Arthur zegt:

    Er is ook nog een andere oorzaak voor mindere donaties, we gaan er in de praktijk met zijn allen erop achteruit, nog steeds!
    Ook naderende kortingen op pensioenen zijn bijna onvermeidelijk.

Reacties zijn gesloten.