Berichten

Kosovo toegevoegd als DXCC-entiteit

Kosovo is deze week toegevoegd als entiteit op ARRL’s DXCC-lijst. Daarmee telt de lijst weer 340 entiteiten, nadat Kingman Reef (KH5) begin vorig jaar verwijderd werd. Omdat Kosovo door de UN nog niet als zelfstandig lang gezien wordt, was een wijziging nodig in het DXCC-reglement. Dat heeft ARRL afgelopen week doorgevoerd.

Hamnieuws schreef al eerder over zendamateurs in Kosovo, dat dus met ingang  van 21 januari jl. als zelfstandige entiteit gezien wordt. QSO’s voor deze datum tellen niet mee met de DXCC-score, maar Kosovo is natuurlijk op alle banden, zeker op HF, makkelijk te werken. De eerste activiteit van het station Z60A zorgde in ieder geval voor veel aandacht.

De prefix voor stations uit Kosovo is Z60.

Kingman Reef (KH5) uit DXCC-lijst

DXCC_awardKingman Reef (KH5) is uit de DXCC-lijst verwijderd. Het totaal aantal werkbare entiteiten zakt daarmee tot 339. Dat heeft de ARRL Award Committee vandaag bekend gemaakt.

De reden van het schrappen van Kingman Reef komt door een wijziging in het beheer ervan. Voorheen werd dit gedaan door de  Amerikaanse Marine,  maar is tegenwoordig in beheer door de US Fish and Wildlife Service (USWFS). Omdat zij ook de nabijgelegen eilanden Palmyra en Jarvis beheert en deze volgens de DXCC-regels te dichtbij liggen, vervalt de aparte status van Kingman Reef.

Lees meer

100 Miljoen QSL’s in LoTW

lotw-logoAnderhalf jaar geleden behaalde Logbook of the World, een gecertificeerd digitaal QSO systeem, een mijlpaal. De data voor het 500 Miljoenstee QSO werd op de servers geplaatst. Deze week maakte ARRL bekend dat er 100 Miljoen QSL’s zijn gematcht tussen al deze QSO’s. Daarmee heeft het digitale systeem ter vervanging van de papieren QSL-kaart een nieuwe mijlpaal bereikt.

In tegenstelling tot het eQSL-systeem werkt het LoTW-systeem ‘blind’, waardoor enkel matches zichtbaar zijn. Daardoor zijn de credits, in tegenstelling tot andere digitale systemen, ook geldig voor DXCC-awards.

Lees meer

Zendamateurs in de Republiek Kosovo

kosovoIn de republiek Kosovo neemt het aantal zendamateurs weer toe. Inmiddels worden er in het land weer opleidingen tot zendamateur gegeven aan technische studenten aan de universiteit in Priština. Momenteel gebruikt Kosovo de Z6-prefix voor calls, maar het is nog even wachten tot het land zelf lid wordt van de ITU en een prefix aanvraagt of lid wordt van de Verenigde Naties. Dan telt het nieuwe land officieel ook als eigen DXCC mee.

Lees meer