Zendamateurs in de Republiek Kosovo

kosovoIn de republiek Kosovo neemt het aantal zendamateurs weer toe. Inmiddels worden er in het land weer opleidingen tot zendamateur gegeven aan technische studenten aan de universiteit in Priština. Momenteel gebruikt Kosovo de Z6-prefix voor calls, maar het is nog even wachten tot het land zelf lid wordt van de ITU en een prefix aanvraagt of lid wordt van de Verenigde Naties. Dan telt het nieuwe land officieel ook als eigen DXCC mee.

Het DXCC programma wordt onderhouden door de ARRL. Tijdens de vergadering van de Board of Directors die in juli is gehouden is de DX Advisory Committee om advies gevraagd om te kijken of Kosovo toch als aparte entiteit herkend kan worden. Daarvoor is echter een wijziging in het reglement nodig. Het is dus nog even afwachten of dit er komt.

Vanuit de IARU regio 1 wordt in ieder geval ondersteuning geboden aan Kosovo. Zo is voorzitter Hans Blondeel Timmerman (PB2T) vorig jaar in Kosovo geweest toen het een zelfstandige staat werd op 10 september 2012 en heeft enkele uitzendingen als Z60K verzorgd met lokale zendamateurs van de vereniging Clubstation Amateur Radio Association of Kosovo (SHRAK).

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.