Eerste deelname IOTA-contest

logo_iotaHet duurt nog even voor de jaarlijkse RSGB IOTA-contest plaatsvind. Tijdens het derde weekend van juli worden tal van eilandgroepen weer geactiveerd. Een voordeel van de contest is dat bevestiging via QSL kaarten niet nodig is voor een IOTA-award maar (bevestigde) logfiles genoeg zijn. Daarnaast is deelname gewoon erg leuk. Het biedt zendamateurs dichtbij huis de mogelijkheid om deel te nemen en internationaal in de belangstelling te staan bij een contest.

Vorig jaar ben ik zelf met enkele aspirant-zendamateurs naar Texel geweest. Met nog enkele weken tot het examen was dit hét moment om op een leuke manier praktijkervaring op te doen en de motivatie er goed in te houden. ‘Zo leuk is zendamateurisme!’ was het credo. Met de speciale call PG13IOTA werd het eiland Texel  (EU-038) geactiveerd.

Voor mezelf was dit ook de eerste expeditie sinds een jaar of 10. Er werd snel een checklist gemaakt en een nieuwe HyEndFed antenne aangeschaft zodat we ook op de 80- en 15-meter band uit konden komen. De 160-meter band was een te grote opgave voor zo’n eerste dxpeditie en die hebben we dan maar laten liggen.

Vrijdags aangekomen in Texel was het heerlijk zomerweer. In T-shirt en korte broek kom begonnen worden met het opbouwen van de antenne. Een simpele set-up met een 12-meter hoge Spiderpole waarover de 22-meter lange HyEndFed antenne als Inverted-V opgehangen werd moest meer dan voldoende zijn om snel van start te kunnen gaan.

In de avond konden de eerste verbindingen gemaakt worden. Zelf dook ik op 30-meter CW maar moest ook weer snel stoppen toen de pile-up te groot werd. Maar iets afzakken naar de 40-meter band (waar ik destijds thuis S9+10dB storing had) leverde leuke verbindingen in spraak op naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Wat is het heerlijk om op een eiland zonder stoorbronnen te zitten!

Dit jaar keren we als groep terug naar Texel. De aspirant-zendamateurs van vorig jaar als echte zendamateur, een met N en een met F-machtiging. Wederom gaat er een aspirant-zendamateur mee en we hopen als groep dat ook hij binnenkort zijn licentie mag halen en na dit weekend nog meer gemotiveerd is als voorheen. Het plezier is immers veel belangrijker dan de verbindingen en de geleerde operating-practise een hele leuke bijkomstigheid.

Als callsign komen we uit als PA6TX. in de avond voorafgaand aan de contest zullen we actief zijn op het lage 40-meter deel om Nederlandse (Novice) amateurs een mogelijkheid te geven een verbinding te maken.

De QSL kaart van de expeditie in 2013

De QSL kaart van de expeditie in 2013 met operators PD1AKL (nu PH4X), Ron (nu PA4RVS), Lucas (nu PD0LVS), Marcel (straks PD…?) en Friso (PD1JFB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!