Eerste uitgave DARU-magazine

Vanavond is de eerste uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 47-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

Ook wordt alvast de datum aangekondigd voor de eerste Algemene Leden Vergadering van de vereniging. Die wordt op zaterdag 14 maart 2020 gehouden. De exacte locatie en tijd worden later aangekondigd.

In dit magazine onder andere:

 • Zonnepanelen en radiostoring
 • YouTube kanalen en HAM-radio videos
 • Tentoonstelling “Idzerda – 100 jaar radio-omroep”
 • Mededeling Algemene Ledenvergadering

Voorzitter Jan van Muijlwijk (PA3FXB), door VERON voorgedragen en in 2012 door het Vederfonds benoemd als  amateur van het jaar, schrijft:

Het is zover: de vereniging DARU -Dutch Amateur Radio Union- is een feit!

DARU is het logische gevolg van DKARS. De stichting DKARS heeft bijna vijf jaar bestaan en had als belangrijkste doel het verenigen van de Nederlandse radiozendamateurs. Om dat te realiseren heeft DKARS al het mogelijke gedaan. Helaas moeten we constateren dat de wil om samen te gaan er bij de oude verenigingen gewoonweg niet is. En omdat DKARS nooit de intentie had om een derde radioclub te worden was de enige geloofwaardige en logische stap de opheffing van DKARS.
Belangrijk punt van kritiek op DKARS is altijd geweest dat het een stichting was. Een stichting kent geen leden en is daarom minder democratisch dan een vereniging. Maar juist omdat DKARS nooit de ambitie heeft gehad om een derde club te worden is er destijds nadrukkelijk gekozen voor de stichtingsvorm.
Als de bestaande verenigingen ook tot het inzicht waren gekomen dat ‘met elkaar’ beter is dan ‘tegen elkaar’ dan was er snel één nieuwe landelijke radiovereniging tot stand gekomen. Nu daar niets van blijkt, blijft er maar één optie over; het oprichten van een nieuwe vereniging.
Niet om toch een derde club te worden, maar om snel groot, liefst de grootste, te worden en langs die weg ervoor te zorgen dat er op korte termijn nog maar één Nederlandse radiovereniging zal zijn. Een onorthodoxe stap. Maar wel een noodzakelijke.

Onze radiohobby staat onder druk
Het is niet meer vanzelfsprekend dat we frequentieruimte behouden. Diverse marktpartijen zijn op zoek naar nieuwe frequentieruimte en er wordt gekeken naar de amateurbanden. In Europa zie we dat sommige landen 9cm en 13cm afnemen van de radioamateurs. Zelfs de 2m band stond kort geleden ter discussie.

Hoog tijd dus dat er nationaal en internationaal gecoördineerde actie op gang komt om deze ontwikkelingen te stoppen. Het waren tenslotte onze voorgangers, de radioamateurs van het eerste uur, die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkelingen van de radio zoals we die nu kennen. Bijna alles is ‘draadloos’ tegenwoordig en dat vinden we allemaal heel normaal. Wij radiozendamateurs weten dat dat niet zo ‘normaal’ is en dat er heel wat voor nodig is geweest om zover te komen.

Het imago van de radiozendamateur kan wel een opfrisbeurt gebruiken!
Maar al te vaak worden we vergeleken met radiopiraten.
Het verkrijgen van een vergunning voor een antennemast is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger en als de mast dan eindelijk staat blijkt het radiospectrum zo vol te zitten met storing van allerlei ondeugdelijke consumentenelektronica dat het moeilijk is om radioverbindingen te maken.
Om deze neergaande trend om te buigen zullen we onze krachten moeten bundelen. Eén sterke nationale vereniging waar bijna alle radiozendamateurs lid van zijn is daarbij een belangrijke voorwaarde. De U van DARU is daarom de belangrijkste letter. Wij zijn een Union. Wij hebben het profiel van een vakbond. Wij opereren vanuit de gezamenlijke kracht en trots van de Nederlandse radiozendamateurs.
Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen.
Wij komen op voor de rechten van de Nederlandse radiozendamateur.
Onze hobby heeft meer toekomst dan verleden!
Bent u het eens met onze uitgangspunten? Word dan ook lid van DARU!

Samen maken we het verschil!

Jan van Muijlwijk, PA3FXB

9 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Fraai magazine. Mooie opbouw en gratis!
  Laten we met z’n allen het radioamateurisme weer in oude glorie herstellen.
  Er is teveel kapot gegaan aan verenigingsbelangen, ego’s en politiek. De Nederlandse amateur is hier slachtoffer van. En er is nog zoveel potentie onder ons.
  Gewoon 1 vereniging waarin het enige belang is een gezond radioamateurisme in ons koninkrijk.
  Zonder dictatoriale vereniging en (te) oude bestuursleden!

 2. Harry
  Harry zegt:

  Ik heb geen mail ontvangen, was donateur van DKARS, misschien komt ie nog, wachten dus af 😉

   • Harry PA0HSE
    Harry PA0HSE zegt:

    Staat me wel bij dat ik lid ben geworden, ik zal mijn mailbox doorzoeken en anders even kontakt opnemen. Tnx Harry

    • Arthur PD1AMC (voorheen PD1 ZON)
     Arthur PD1AMC (voorheen PD1 ZON) zegt:

     Ik had hem gisteren al binnen via de mail en dit is wat ik aan de redactie schreef :

     Beste redactie,

     Eerste indruk hier is, dat het er goed verzorgd uit ziet, levendig en makkelijk navigeren.
     Well done!

     73,

     Mvgr

     Arthur Könings-PD1AMC (voorheen PD1ZON)

     Tip: kijk ook even in je spam box voor de zekerheid

     • Harry PA0HSE
      Harry PA0HSE zegt:

      Ok opgehelderd hoor. Donateurs (van opgeheven DKARS) worden niet automatisch lid van DARU. Het zijn natuurlijk ook twee verschillende dingen, naïef natuurlijk van mij om te denken dat dat zo zou zijn, lol 😉

 3. Hans
  Hans zegt:

  Als je DIT jaar nog donateur was van DKARS EN je aangemeld hebt bij de vereniging DARU dan ben je automatisch volgend jaar gratis lid van de vereniging!

  • Harry PA0HSE
   Harry PA0HSE zegt:

   Dat gaat blijkbaar niet automatisch. In de ‘welkom-mail’ bij aanmelden voor het lidmaatschap staat: Was je donateur van DKARS en heb je voor 2019 gedoneerd, geef ons dat dan door want dan hoef je bij ons tot 2021 niet te betalen. Dus stuur ik een mail met transactiegegevens van die donatie (of zonder en dan geloven ze me misschien op mijn blauwe ogen die ik niet heb).

Reacties zijn gesloten.