Elecraft presenteert de K3S

elecraft-logoElecraft komt met een opvolger van de K3 transceiver, de K3S. De verbeterde versie van de K3 bevat onder andere een nieuwe synthesizer die enkele weken geleden aangekondigd werd. Qua uiterlijk is enkel het LCD-scherm gewijzigd. De grote veranderingen zitten met name in het binnenwerk.

Daarnaast is de seriële poort vervangen door een USB poort en bevat deze ook een ingebouwde geluidskaart. Ook is er een pre-amp toegevoegd voor de 12, 10 en 6-meter band die nu intern zit.

Andere wijzigingen zijn een bypass relais om de optionele ingebouwde antenne-tuner geheel uit te schakelen. Verzwakkers kunnen nu per band geregeld worden in stappen van 5 dB. Het audio-circuit is gewijzigd met een nieuwe laagfrequent versterker die minder vervorming geeft bij luidere signalen. Ook de omschakeling van zenden naar ontvangen is versneld. Als laatste is de 630-meter band toegevoegd voor ontvangst. Zenden kan ook, maar het een vermogen van 1 dBm. Voldoende om een externe eindversterker aan te sturen.

Elecraft_K3S

TX-monitor in panadapter
Bezitters van een PanAdapter kunnen de audio die verzonden wordt (modulatie) nu ook bekijken. Ook SWR en uitgangsvermogen zijn hierop zichtbaar. Het signaal is echter enkel zichtbaar op de P3 panadapter. Wanneer een externe VGA-monitor aangesloten wordt zijn deze nieuwe features (nog) niet beschikbaar. De Transmit Monitor heeft RF-sensors nodig om te werken, deze moeten optioneel besteld worden. Er is een 200 Watt en een 2.000 Watt versie leverbaar. Ook een VHF-versie voor de optionele ingebouwde transverter kan door Elecraft geleverd worden.

Bestaande K3 updaten
Veel modules van de K3S komen ook beschikbaar voor de K3. Zo zal later dit jaar een upgrade komen om de ‘oude’ K3 te voorzien van een USB-aansluiting en virtuele geluidskaart. De synthesizer module was al enkele weken beschikbaar. De pre-amp, tuner en het general coverage band-pass filter zijn ook uitwisselbaar. Het nieuwe LCD met een verbeterde Real Time Clock zal echter enkel voor de K3S beschikbaar zijn. Hetzelfde geldt ook voor de RF-module. Filters blijven uitwisselbaar en de firmware detecteert automatisch of het om een K3 of een K3S gaat. Bezitters van een K3 zijn dus nog jaren verzekerd van ondersteuning door Elecraft.

De Elecraft K3S begint met serienummer 10.000. Meer informatie if te vinden op Elecraft.com.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.