Zendamateurs in het paarse gebied kunnen kunnen geen gebruik maken van de voorgestelde uitbreiding.

Expansie 2-meter band in UK

ofcom-logoAls alles doorgaat wordt de 2-meter band in Engeland uitgebreid met 1 MHz. Dat heeft de RSGB voorgesteld aan OFCOM, nadat de toezichthouder een consultatie gestart is. Reden hiervoor is het vrijkomen van circa 6 MHz. aan frequentieruimte in de VHF-band die eerder door defensie in gebruik was.

Volgens het huidige voorstel wordt de extra ruimte voor in ieder geval een jaar toegekend aan zendamateurs in het Verenigd Koninkrijk, met uitzonderingen van enkele gebieden die grenzen aan Ierland of Frankrijk. Daarnaast zijn 4 ‘kanalen’ van 12,5 kHz nog in gebruik en zullen zendamateurs deze frequenties vrij moeten houden.

RSGB heeft voorgesteld dat zendamateurs het vrij te komen deel mogen gebruiken met een antenne op maximaal 20 meter hoogte en een maximaal vermogen van 25 Watt ERP.

Het hele document is te lezen op de website van toezichthouder OFCOM.

Zendamateurs in het paarse gebied kunnen kunnen geen gebruik maken van de voorgestelde uitbreiding.

Zendamateurs in het paarse gebied kunnen kunnen geen gebruik maken van de voorgestelde uitbreiding. 

3 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Tja, “tijdelijk tot een commerciele dienst het nodig heeft”….
  Ik weet niet of dat nou zo prettig is voor amateurs. “wij” zouden dat soort banduitbreiding toch vooral willen inzetten voor repeaters en andere infrastructuur denk ik.
  Overigens is dit stuk band in Nederland nog in gebruik, zij het niet erg intensief.
  Het Rode Kruis heeft hier bijvoorbeeld kanalen in die ze gebruiken bij evenementen zoals hardloop- en wandeltochten waar ze met eerstehulpkramen langs de route staan.
  Er is wel eens een groepje piraten geweest die hier waren neergestreken (lekker makkelijk, amateursetje kopen en op Amerikaanse band zetten). Deze werden gepakt toen ze overlast bezorgden en AT er achteraan ging. Ze hadden een heel bandplan gemaakt, maar hielden geen rekening met de (toch bekende) gebruiker.

 2. Johnny
  Johnny zegt:

  Ach ja, beetje ondeugend zijn we allemaal geweest…………toch, laten we het buiten de bandjes gewoon netjes houden is er ook geen gezeur.

Reacties zijn gesloten.