OFCOM verlengt extra VHF-bandbreedte

Toezichthouder OFCOM heeft de extra Megahertz bandbreedte in het Verenigd Koninkrijk met een jaar verlengd. Zendamateurs mogen daar ook het stuk tussen 146 en 147 MHz gebruiken. Wel is hiervoor een zogenoemde Notice of Variation nodig. Een vergunning die na meldingsplicht wordt verstrekt.

Deze extra Megahertz bandbreedte kwam enkele jaren beschikbaar nadat defensie dit stuk verlaten had. Zendamateurs doen hier digitale experimenten. Bijvoorbeeld in digitale Reduced Bandwidth ATV met bandbreedtes tot 500 kHz. Eerder al zijn de beelden die verzonden zijn vanuit Engeland ook in Nederland ontvangen.

5 antwoorden
  1. Bert Schaap
    Bert Schaap zegt:

    In NL lijkt mij dat niet nodig, die paar man en een halve paardenkop die dat zouden gaan doen. Vrije frequentie’s kan men beter gebruiken voor toepassingen voor de gehele maatschappij. Als je de gehele 2 meter band bekijkt op een SDR met een goede antenne op een ‘drukke’ avond, is het uitbreiden van deze band voor amateur gebruik, ronduit belachelijk. Je kan er wel weer wat repeaters bijzetten, die ook weer niet of nauwelijks gebruikt worden, om de noodzaak van de amateur-dienst te onderstrepen. Maar de stilte’s worden langer en langer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!