Herplaatsing systemen Gerbrandytoren

IJsselstein, Gerbrandytoren overdagEr is positief nieuws te melden omtrent de activiteiten vanaf de Gerbrandytoren te IJsselstein. Afgelopen week is overeenstemming bereikt met Alticom B.V., de eigenaar van de Gerbrandytoren, over het her-faciliteren van onze educatieve systemen voor de Radio Amateurdienst in de betonnen toren zodat wij onze activiteiten kunnen voortzetten.

Dit betekent dat de systemen PI6ATV, PI1UTR D-star, PI1UTR DMR, PI3UTR, PI2NOS, PI6TEN, de WebSDR en Hamnet op maandag 14 december voor onbepaalde tijd uitgeschakeld zullen worden.

“Het is de bedoeling om een deel van de systemen weer zo spoedig mogelijk on-line te brengen, echter, een concrete invulling kunnen wij hieraan momenteel nog niet geven omdat veel praktische punten nog opgelost moeten worden. Met name het ATV relais PI6ATV zal voor langere tijd niet beschikbaar zijn.”, zo valt te lezen op de website hobbyscoop.nl.

De verhuizing naar het betonnen gedeelte van de Gerbrandytoren is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan nieuwe eisen voor veiligheid; zoals wellicht bekend zijn de huidige systemen in de reportagecabine naar verhouding moeilijk bereikbaar in geval van calamiteiten waardoor in de toekomst nog slechts passieve technische voorzieningen zijn toegestaan. Alle actieve apparatuur dient daarom verwijderd / verplaatst te worden.

Als gevolg van de verhuizing zijn er veel organisatorische wijzigingen noodzakelijk en zullen bepaalde kostenposten aanzienlijk stijgen. Een primaire kostenverhoging vinden gebruikers in het gebruik van electriciteit; tot op heden konden we hiervoor gebruikmaken van een faciliteit waardoor de kosten neutraal waren, echter, in de nieuwe situatie is dit niet langer mogelijk. Het betekent dat de beheerders in grotere mate afhankelijk zijn van sponsors en donateurs, ze doen daarom een nadrukkelijk beroep op potentiële geïnteresseerden om een steentje bij te dragen aan deze prachtige educatieve voorzieningen! Een voordeel van de verhuizing is dat de systemen veel beter bereikbaar worden zodat onderhoud gemakkelijker wordt. Donaties aan specifieke systemen kunnen worden gedaan op de websites van PI3UTR en PI6ATV of op hobbyscoop, of neem contact op met de beheerders.

In de aankomende periode zal veel werk verzet moeten worden. De primaire aandacht gaat uit naar het verwijderen van de actieve apparatuur uit de reportagecabine. Voordat dit fysiek mogelijk is moet eerst de infrastructuur in de betonnen toren worden gebouwd, zoals racks, ladderbanen, energievoorziening, potentiaalvereffening, data, rackbekabeling, etc. De actieve apparatuur kan vervolgens verhuisd worden. Ingebruikname ervan is nog een stap verder doordat verbindingen naar onze antennes hersteld moeten worden.

De beheerders spreken hun dank uit naar Alticom B.V. voor de her-facilitering. Alticom is eigenaar van 24 hoge mediatorens en 9 lagere masten. Samen vormen die torens en masten een belangrijk deel van de Nederlandse omroep- en telecommunicatie-infrastructuur. In deze torens en masten verhuurt Alticom ruimte en levert Alticom een aantal aanvullende diensten zoals energievoorziening en koeling aan alle telecommunicatie- en omroepoperators in Nederland. Door de digitalisering van radio en televisie en het toenemend gebruik van satelliet- en glasvezelverbindingen is veel analoge apparatuur in de torens overbodig geworden en verwijderd. De ruimte die daardoor in de torens ontstond, bevatten de perfecte bouwstenen voor datacenters. In 2009 is daarom Alticom begonnen met het aanbieden van datacenter housing diensten. Alticom Datacenters biedt housing services inclusief energievoorzieningen, noodstroom en no-break faciliteiten, uitstekende connectiviteit, hoge continuïteit en een hoge graad van beveiliging.

8 antwoorden
 1. fre0n
  fre0n zegt:

  Gelukkig zijn er beslissingen genomen, nu kan er vooruit gekeken worden en aan oplossingen gewerkt worden 🙂 Zuup

 2. Rob
  Rob zegt:

  Vandaag is er hard gewerkt aan stap 1: het aanvoeren, naar boven brengen en plaatsen van de 4 nieuwe
  19″ kasten waar alles in gaat worden opgebouwd. Heel vreemd, de 4e kast was veel zwaarder dan de eerste
  3. Of dat die kast nou anders was of dat het ergens anders aan lag…
  Ook is er een en ander voorbereid aan het netwerk (waardoor dit even plat was) en zijn er losse materialen
  aangevoerd. Wel is duidelijker geworden dat dit slechts de eerste stap van een reis van duizend mijlen is…

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat klopt, Arthur!
   Behalve de kosten voor klein materiaal waar je altijd tegenaan loopt bij dit soort werk hebben we ook
   terugkerende kostenposten, zoals de stroomrekening. Iedere bijdrage is welkom!

 3. Rob
  Rob zegt:

  Zie hobbyscoop.nl voor een nieuw nieuwsitem mbt de opbouw en foto’s van de geplaatste kasten.

Reacties zijn gesloten.