Informatie over examen doen bij het CBR

Zoals bekend draagt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur haar examentaken over aan het CBR. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. Via dit schrijven informeert Stichting Radio Examens over de voortgang van de overdracht.

Inschrijven voor een examen bij het CBR vanaf nu mogelijk
Onlangs heeft het CBR de formele toestemming ontvangen om per 1 juli 2023 de theorie-examens voor radiozendamateur Novice en Full af te mogen nemen. Dit betekent dat het CBR vanaf heden de voorbereidingen daadwerkelijk live heeft gezet op haar website. Aanmelden voor een examen bij het CBR is vanaf nu mogelijk.

Bezoekers aan de website van het CBR (www.cbr.nl) vinden informatie over het radiozendexamen en kunnen zich aanmelden voor een examen. Als een bezoeker op de CBR-website op de button “menu” klikt, wordt een lijst weergegeven van examens die door het CBR worden afgenomen. Kandidaten voor een radio-examen kiezen in het keuzemenu voor de optie “Recreatievaart, PPL en RZAM”. Door vervolgens op de afbeelding “Radiozendamateur” te klikken, kan een keuze worden gemaakt tussen de registraties “Novice” en “Full”. Daar vindt de gebruiker alle relevante informatie over het examen.

Digitale examens
Examens bij het CBR worden digitaal, d.w.z. via een computer, afgenomen. Een uitzondering hierop zijn de individueel begeleide examens, waarvoor een kandidaat zich kan inschrijven. Voor het afleggen van een individueel begeleid examen wordt door CBR een toeslag in rekening gebracht.
De tijd voor het afleggen van een examen is ongewijzigd: voor het Novice-examen krijgt de kandidaat 75 minuten de tijd, voor het Full-examen geldt een tijdslimiet van 105 minuten. Tegen betaling van een toeslag (€ 12,35) kan een kandidaat bij het boeken van een examen 15 minuten extra tijd krijgen.
Ook het aantal examenvragen en de slagingsnorm zijn ongewijzigd gebleven: bij het Novice-examen krijgt de kandidaat 40 vragen, waarvan minimaal 29 goed beantwoord moeten worden. Voor het Full-examen zijn dit 50 vragen, waarvan minimaal 35 goed beantwoord moeten worden.

De kandidaat krijgt bij het examen een rekenmachine te leen van het CBR. Het betreft hier een rekeningmachine van het merk en type Casio FX-82EX. Een vel kladpapier wordt door het CBR verstrekt. Het kladpapier moet worden achtergelaten bij het CBR. Het meenemen van een eigen rekenmachine en eigen kladpapier is niet toegestaan.
Na het examen ziet de kandidaat meteen de uitslag op het beeldscherm. Het CBR verstuurt de uitslag ook naar het bij haar bekende e-mailadres. Is de kandidaat geslaagd? Dan stuurt het CBR (vanaf 8 juli 2023) dezelfde dag nog de uitslag door aan de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

Inschrijven voor een examen
Kandidaten kunnen hun theorie-examen reserveren via “Mijn CBR”. Inloggen op “Mijn CBR” gebeurt door middel van DigiD. Als een kandidaat in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD heeft, dan kan een examen worden aangevraagd via een aanvraagformulier, dat vanaf 1 juli 2023 op de website van het CBR wordt geplaatst.

Examenlocaties
Kandidaten kunnen een examen afleggen bij een examencentrum naar keuze. Deze zijn verspreid over het land te vinden in Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Breda, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Hoogeveen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Rijswijk, Schelluinen/Gorinchem, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Tarieven
Theorie-examen Radiozendamateur Novice € 77,00
Theorie-examen Radiozendamateur Full € 77,00
Toeslag examen extra tijd € 12,35
Toeslag individueel examen lang (examenduur meer dan 60 minuten) € 58,00

Na het examen
Is een kandidaat geslaagd voor het examen? Dan kan de geslaagde zich registreren bij de RDI.

4 antwoorden
 1. Rick, PE2AAB
  Rick, PE2AAB zegt:

  Paar praktische vragen zouden zijn; ik ga er vanuit dat er geen tijdslimiet op een vraag zit om zo tijd voor het berekenen te kunnen verkrijgen. Vraag twee zou zijn of er een mogelijkheid is om terug te ‘stappen’. Ik weet nog van mijn examen dat ik sowieso de makkelijkste vragen eerst deed. Waren die vast binnen. Daarna de rekenvragen om als laatste de vragen nog eens te bekijken die ik niet (direct) wist. Of dit een beproefde methode is weet ik niet maar ben er wel mee geslaagd 😉

  • Gert
   Gert zegt:

   Goede praktische vragen Rick!

   – Er is geen tijdslimiet per individuele vraag, er geldt alleen de tijdslimiet voor het hele examen.
   – Het examen start met twee proefvragen, die niet meetellen voor de uitslag. Deze proefvragen zijn bedoeld om de kandidaat te laten wennen aan hoe het een en ander werkt. Daarna start de kandidaat het echte examen. Vanaf dat moment gaat de examentijd in.
   – De kandidaat ziet op het scherm hoeveel tijd er nog resteert.
   – Bij het boeken van het examen bij CBR is het mogelijk om (tegen een toeslag) 15 minuten extra examentijd te krijgen. Voor de meeste kandidaten is die optie echt niet nodig: de standaardtijd is voor 99% van de kandidaten echt meer dan genoeg.
   – Tijdens het examen een vraag even overslaan is mogelijk. Rick’s methode van “de makkelijkste vragen eerst doen” blijft dus mogelijk. Een vraag markeren als geheugensteun om “later nog even extra te bekijken” is ook mogelijk.
   – De kandidaat kan zien welke vragen hij heeft beantwoord en welke nog niet zijn beantwoord.
   – Voordat de kandidaat het examen afsluit, wordt gevraagd of de kandidaat zeker weet of hij dit wil en wordt op dat moment gewaarschuwd als er nog vragen zijn die niet beantwoord zijn. Per ongeluk het kandidaat afsluiten is dus niet mogelijk.
   – Tijdens het examen teruggaan naar een beantwoorde vraag om het gegeven antwoord nog even te controleren en wellicht het antwoord herzien is mogelijk totdat het examen wordt afgesloten.
   – Direct na het afsluiten van het examen ziet de kandidaat de uitslag. De kandidaat krijgt dan ook kort de tijd (2 minuten) om de vragen te zien die onjuist zijn beantwoord. De kandidaat ziet dan alleen de vraag, niet de antwoordopties en/of het gegeven antwoord.

   73,
   Gert PA2LO
   Stichting Radio Examens

 2. Nog geen callsign
  Nog geen callsign zegt:

  IK heb vorige week het N-examen gemaakt en met 15 minuten stond ik weer buiten. Twee foutjes en geslaagd. Nu op voor het F-examen

Reacties zijn gesloten.