Inhoudsopgave Electron september 2016

Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de voorpagina
Het dak van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam biedt plaats aan repeaters op 2m, 70cm en 23cm, en bakens op 13, 9, 6 en 3cm. In VHF en hoger leest u meer. Op de foto het 3cm-baken, met zijn slotted-waveguide antenne in een kunststof ‘radome’.

Zin en onzin over UHF-connectoren
Iedereen kent UHF-connectoren, ook wel PL-connectoren genoemd, en heeft er meestal een mening over. Maar wat is nu eigenlijk echt waar? Een artikel van Olof Bosma PA0ZOZ, Gert Smits PA0TCD en Jos Disselhorst PA3ACJ

Struikelblokken bij de zendexamens (24)
Een vraag over het vermogen dat in een serieschakeling van een spoel en een weerstand wordt gedissipeerd blijkt lastig te zijn, omdat er rekening moet worden gehouden met de faseverschuiving tussen de stroom door en de spanning over de schakeling.

Lijn-condensatoraanpassing voor VHF en UHF
Voor het aanpassen van de antenne gebruiken we op HF vaak een aanpassingsapparaat, meestal bestaande uit een C en L-combinatie. Hoe gaat dat op VHF en UHF? Harry Zaaiman PA2HAR, I2HZB vertelt.

De punaisepeiler
Tijdens de DvdRA 2015 heeft de Jeugd- en Jongerencommissie de winnende ontwerpen bekendgemaakt van de ‘Ontwerpwedstrijd techniekbouwprojecten voor jeugd van 10 tot 13 jaar’. Deze commissie wil graag een aantal ontwerpen in Electron publiceren. Het eerste ontwerp is de ‘punaisepeiler’ van Richard Oostmeijer PE0RIG.

En verder…

Lid worden van VERON kost € 49,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.