Mogelijk meer spectrum voor Novices

noviceEr komt mogelijk meer spectrum beschikbaar voor Novice amateurs. Dat blijkt uit de notulen van het onlangs gehouden Amateur Overleg. Wel moeten Novices nog zeker een half jaar wachten tot er meer duidelijkheid komt over welke stukken spectrum dit betreft.

Er komt “een breder onderzoek naar mogelijke verruiming van te gebruiken frequentiebanden door N-amateurs.”. Dit naar aanleiding van het verzoek van VERON om uitbreiding van ruimte voor de Novice-amateur op de 40-meter band.

Het agentschap realiseert zich dat de huidige toewijzing voor N-amateurs voor de wereldwijde uitbreiding van de 7 MHz band is ingevoerd. Hierdoor is er binnen de huidige toewijzing erg weinig ruimte voor voice communicatie conform het huidige bandplan.

Novice amateurs moeten dus nog even wachten op de verzochte uitbreiding van de 40-meter band met het stukje 7000-7050 kHz. Eerder al heeft Agentschap Telecom aangegeven om de gehele band aan Novices toe te wijzen. Nu geeft de toezichthouder aan dat er naast de extra allocatie op de 40-meter band ook naar andere delen van het spectrum wordt gekeken.

Tijdens het volgende Amateur Overleg, dat op 13 oktober 2015 plaats zal vinden zal dit onderwerp weer ter sprake komen.

63 antwoorden
    • Randy
      Randy zegt:

      Dat kan nu ook prima, tune eens naar 7076-USB. Daar valt de hele wereld te werken met 5 Watt in JT65. Als het op ‘kanaal 14’ rustig is tenminste, aar (veelal) dezelfde Novice amateurs een en ander onmogelijk maken.

  1. PD0MV
    PD0MV zegt:

    Ja leuk,maar de motivatie om ze de F te laten halen wordt dan wel kleiner. Ik ben bezig voor de f licentie en moet er voor behoorlijk ploeteren, nu de drempel bijna weg genomen wordt. Snap ik heel goed dat vele dan tegen zijn en zeggen dat als je meer wil,ga je maar de F halen.
    Lullig als je bikkelt voor F en de N krijgt er nog meer bij, hoeveel waarden heeft de N licentie dan nog. De laatste stap is dan snel gezet met als gevolg dat n en f net als a en c gefusseerd worden, misschien wat te enthousiast gefantasseerd maar goed misschien zit er wel een kleine kern van waarheid in. Tuurlijk zijn we glijk, verschil kennen we niet.Maar ja als dit al mogelijk in het verschiet zit kun je net zo goed alles vrij geven, terwijl graag wil bikkelen voor de F dan duurt het maar wat langer. We zien wel wat de toekomst brengt

    • Elinek
      Elinek zegt:

      Je mag met F nog zoveel meer dan met N, denk alleen al aan het vermogen en de 15 meter DX band. Als de hele 40 meter opengesteld wordt voor Novice storen de digitale modes de N-amateurs niet en andersom, en zijn de F amateurs ook beter af.

    • fre0n
      fre0n zegt:

      Als PD’tje moet ik zeggen dat ik blij ben dat er meer mogelijk wordt op 40. Dat stukje was wel HEUL klein en vaak zijn interessante stations net buiten de allocatie bezig. Da’s altijd balen. Het extra stukje 40 alleen zou echter nooit genoeg motiveren om F te halen.

      Zelf ben ik langzaam aan begonnen de F stof door te gaan nemen met het plan dat komend voorjaar proberen te behalen. Of dat stukje 40 er dan bij is gekomen of niet, de andere banden zijn veel interessanter. 80, 17, en 15 meter bijvoorbeeld.

      • PH4X
        PH4X zegt:

        Veel succes met leren. Jij gaat het zeker halen! De WARC-banden zijn heerlijk vertoeven in de weekenden. Geen contesters (al heb ik me altijd afgevraagd wat dat nu met onze hobby te maken heeft, maar een ieder zijn beleving en invulling ervan…)

  2. Arthur
    Arthur zegt:

    Voorlopig zijn dingen geen feit, men heeft het alleen over kijken naar en discussieren over.

  3. Anne Mak
    Anne Mak zegt:

    Volgens mij is dat door VERON Amersfoort ingediend. Het zou gaan om het stuk tussen de 7100 eb 7200 Khz
    Zeker weten doe ik het niet, maar als je het laatste amateuroverleg download staat het erin. Het zij ze van harte gegund

    Gr. Anne PB1A (CW included)

    • fre0n
      fre0n zegt:

      Juist dat stukje boven 7100 is interessant. Eronder natuurlijk ook wel als je meer met cw doet maar veel voice gebeurt toch boven de allocatie voor N 🙂

      • PH4X
        PH4X zegt:

        Tot 2009 liep de 40-meter band ook voor F-amateurs (en de rest in Europa) van 7000-7100 kHz. Toen waren er meer amateurs in een kleiner stukje spectrum. Nu klaagt de N-amateur dat er geen spectrum is. Dat vind ik toch wel wat raar.

        • fre0n
          fre0n zegt:

          Eigenlijk is het inderdaad niet helemaal correct om te klagen dat t te klein is, maar een te klein stukje is het wel. Niet omdat er niet genoeg ruimte zou zijn, er zijn genoeg vrije stukjes te vinden. Maar het is wel flink balen als je leuke stations hoort die net boven 7100 zitten (en daar zitten toch de meeste). Ik denk dat daar het ‘ons stukje spectrum is te klein’ geroep vandaan komt.

          • Rob
            Rob zegt:

            Ja maar dat ga je helemaal niet oplossen door er een stukje bij te
            geven, want du moment dat je dat doet dan verschuift men de aandacht
            naar een andere band (80m ofzo) en gaat erover mekkeren dat het
            toch wel jammer is dat men daar niet mag uitkomen en dat dat in een
            ander land wel mag en dat dat er dus bij moet komen. Wordt er dan
            een compromis gesloten en een stukje van de band gegeven, dan
            stapt men over op “het is een te klein stukje, moet meer worden”.

  4. Hans
    Hans zegt:

    In Belgie is het geen enkel probleem!Daar doet niemand moeilijk en mag de Novice op alle banden met 50 watt!

    • André
      André zegt:

      Tja en bekijk de N lijst van denemarken maar eens

      alle banden ook 50mhz en de 70mhz ik dacht zelfs tot in de 25Ghz
      en bvb max op de 144 en 430 is 100 watt wat ook op de meeste hf banden is

      Daar weet men goed met elkaar om te gaan wat in nederland ver te zoeken is vaak
      Bij mij heeft de F ook totaal geen meer waarde als iemand met N
      Het gaat bij mij er om niet wat de persoon is maar hoe deze is

      Ferquentie’s die gebruikt mogen worden moeten ook gebruikt worden vind ik
      en dan gebeurd ook echt wel zoals men dat in denenmarken doet

      André

  5. Frans
    Frans zegt:

    Wat lopen ze allemaal te klagen. Een aantal jaren terug moest je meerdere examens afleggen om toegang tot de HF banden te krijgen en had de N een paar 2m kanalen , de C had alleen VHF/UHF.
    Wat Mij betreft schaffen ze alle examens af en maak er dan maar 27 MC van. Vraag ik gelijk mijn examen gelden terug.

  6. Marc
    Marc zegt:

    Veel F kennis is nodig om dingen veilig te kunnen doen. Dat is echt wel belangrijk, bijvoorbeeld op lage frequenties en hoge vermogens. Dat is een reden dat N minder vermogen heeft en niet overal mag komen.
    Voor de veiligheid zeg ik: “de kennis is nodig(F)” of “minder vermogen en geen lage banden.(N)”

    • Bert
      Bert zegt:

      Hallo vakman, kun jij dan in een paar woorden uitleggen waarom n PD ‘ er wel op 14.250 mag uit komen en niet op 251 ? En waarom niet zoals Denemarken op alle banden .Volgens mij werkt 98% met gekochte fabrieks radio’s en zal het niet zo wezen dat diegene met een zelf bouw radio de achter liggende techniek niet kent? Ook met een F licentie geeft het je niet de garantie dat het altijd goed gaat met hoge vermogens ( lees Electron april 183) Bert

      • PH4X
        PH4X zegt:

        Waarom is het niet zoals in Caribisch *Nederland* enkel 2/70. Nooit hoor ik een voorbeeld waar iets minder zou mogen…

        • Bert
          Bert zegt:

          Hallo Randy ,weet niet waar jou antwoord opslaat , maar niet op wat hier boven staat . Als jij n F licentie zou moeten halen voor 2/70 had jij er dan ook zoveel moeite voor gedaan ? We praten hier over een hobby met allemaal fabrieksmateriaal , dus wat is het probleem ?

          • Rob
            Rob zegt:

            Ik weet niet waar jouw antwoord op slaat Bert.
            Toen ik mijn examen voor C deed kreeg ik ook alleen maar 2 meter en hoger, en in de praktijk
            betekende dat voor de meeste mensen alleen 2 en 70 (de koopdozen banden).
            Ik heb nooit lopen miepen dat het niet de moeite waard was om het daar voor te doen, of dat
            het maar onzin was dat ik om lager te mogen eerst CW moest doen. Sterker nog, ik heb me
            CW aangeleerd en toen besloten om er geen examen in te doen omdat de lagere banden het
            me niet waard waren om jaarlijks meer machtigingsgeld te betalen (dat was toen nog).

          • PH4X
            PH4X zegt:

            Ja Bert. Ik kom nog uit de tijd dat HF enkel open was na het doen van een CW-examen. En omdat ik die niet had, mocht je enkel op (een stukje!) 2 en 70 zenden, later als PE1’er ook op 6/23. En dat was de moeite zeker waard!

  7. PD8EER
    PD8EER zegt:

    Ik zou blij zijn met een verbreding van de 40 mtr. Zeker in de winter periode zou dit zeker iets zijn waar ik blij van wordt. In de zomer periode kan ik natuurlijk redelijk goed werken op de 20 mtr. Echter in de winter valt er weinig op 20 te beleven. Zeker qua digitale modes is dat het geval. En ja natuurlijk zou ik mijn tijd dan kunnen besteden aan de studie voor mijn F licentie. Maar ik zou er blij mee zijn met wat we ook zouden mogen krijgen. Elke verandering is weer een mogelijkheid om verder te kunnen experimenteren binnen de hobby. Want daar zijn we natuurlijk allemaal mee bezig toch? 😉

  8. Tron
    Tron zegt:

    Graag -stuk/ hele 23 cm erbij voor de N… want kunnen die ook weer eens normaal ATV bedrijven!

    En 4 of 6 mtr erbij.. waarom zouden die banden voorbehouden blijven aan alleen F.. ?

    Van mijn part houd je alleen 160mtr en 80mtr en lager exclusief voor F…

    De meeste beginnende amateurs komen daar toch niet ivm met antenne lengtes + dagelijkse oeverloze inmeld rondjes + het hoog pa0-elite gedoe- dat over 5-10 jaar sowieso is uitgestorven wegens de gemiddelde leeftijd op die banden ….

    • PIP
      PIP zegt:

      Ik ging hier een heel verhaal typen dat je maar F moet halen, maar ik besloot dat maar niet te doen. Het maakt namelijk niet uit of je N of F hebt, het doel van de hobby blijft hetzelfde: experimenteren met radio. En ja, als je dan als slager je eigen vlees mag keuren, ja dan moet je snappen waar je het over hebt. Eigenlijk moet er dan maar 1 soort machtiging zijn, waar je gewoon alles mee mag, maar dan ook in het buitenland.

      Helaas is in CEPT verband afgesproken dat je dan een examen op HAREC niveau moet afleggen, ofwel dat wat wij doen voor een F. We zouden dus eigenlijk de N moeten afschaffen? En de bestaande N amateurs hun machtiging in laten leveren? Nah, dat lijkt me niets, dus laten we het maar gewoon bij het oude houden.

      Je stelt overigens wel een terechte vraag, waarom mag een N op de ene band wel, en op de andere band niet? Er lijkt niet echt een systeem in te zitten. Ooit, in de prehistorie, toen had een D-amateur 6 kanalen op 2 meter. Dat is uitgegroeid tot wat het nu is. Ik denk dat we blij moeten zijn dat we die 6 D-kanalen achter ons hebben gelaten en het verschil moeten zien als een reden om de F te halen.

      • Rob
        Rob zegt:

        Ja dit is waar het helemaal fout gegaan is. Ooit was het alleen 6 kanalen, toen is het de halve 2-meter
        band geworden (boven 145 MHz), toen de hele 2-meter band en 70cm. Maar daar hadden ze moeten
        stoppen, dat was veel beter geweest voor de hele hobby. Niet alleen had je dan niet dat eindeloze
        gedrein over meer en meer banden voor de N amateur gehad (je geeft ze een vinger en ze blijven zeiken
        tot ze de hele hand hebben!), maar ook was er dan een duidelijke motivatie om door te leren, en
        zou er meer activiteit op 2m en 70cm over gebleven zijn. (zoals SSB DX)

        • John
          John zegt:

          Ooit werd je op de branstapel gegooid als je zei dat de wereld rond was … zucht

        • Tron
          Tron zegt:

          ik denk dat als je als N volgens jouw voorstel alleen maar op 2 en 70 mag werken dat er nog minder nwe aanwas zou zijn als nu..

          En dan is ineens plc /storing door plasma tv’s andere zooi /antenne verbod veel makkelijker door te voeren ach ..die paar duizend zendamateurs..daar liggen we niet wakker van!(doen ze volgens mij toch al niet…)

  9. Stan Joosen
    Stan Joosen zegt:

    Lees de notulen maar eens goed door. Er staat dat het AT gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Een advies en mogelijke wijziging zullen niet voor 2016 beschikbaar zijn. Maak je dus niet blij met een dode mus.

  10. Ramon
    Ramon zegt:

    Het wachten is (met alle respect) op het uitsterven van de oude garde ,welke alles tegen proberen te houden voor de ervaren novice amateur met tig jaar soldeer ervaring.

    Hoe lang wachten deze N houders al op harmonisatie. Hoeveel novice houders met tig jaren ervaring weten nu nog niet wat plc ,ontkoppeling,china export ,enz is. Het AT en Veron weten het blijkbaar nog niet.

    Het afgelopen amateuroverleg is de Novice voor de zoveelste keer weer niet geholpen. Het blijven allemaal loze beloftes.

    Jah de C amateur met hun gratis HF banden die worden daar als koning behandeld. Maar de N houders bestaan niet in NL bij het AT en Veron.

    In onze normale buurtlanden kan het blijkbaar allemaal wel.

    BTW : zijn er nog echte amateurs welke een 4 meter trx inelkaar hebben gebakken toen deze band vrij kwam, dacht het niet. Allemaal ex army koop dozen.

    Het wachten is op het kwijtraken van de banden aan $$$ ondernemers en plc. De echte soldeerder hoor je toch niet op de band. Immers zijn de meeste C amateurs toch 599 stekker amateurs.

    Het vertrouwen is er uit bij de heren Veron en AT. De digitale tijdperk heeft gewonnen. Welcome in 2000++

    Ramon,

    • Randy
      Randy zegt:

      “Het wachten is (met alle respect) op het uitsterven van de oude garde ,welke alles tegen proberen te houden voor de ervaren novice amateur met tig jaar soldeer ervaring.” en nog enkele knsloze uitspraken die ik maar niet zal herhalen…

      Hier wil ik toch even op in gaan. De verenigingen schuiven aan bij AT. Deze worden vertegenwoordig door de leden. Echter, wanneer leden iets in te brengen hebben laten ze zich niet zien. Ik denk dat er geen enkele VERON-afdeling is war meer dan 25% van de leden überhaupt komt opdagen op de jaarlijkse ledenvergadering, dé plek waar je het beleid kunt veranderen. Ook (juist) de jongere mensen. Of blijf je liever in de slachtofferrol zitten?

      Randy (35, licentie sinds zijn 17e, en heeft deze rancuneuze ervaringen die je noemt totaal niet. Oh ja, ook een transverter gebouwd voor 70 MHz, juist omdat voor die band géén ex-army dump te koop is. Alsook een transverter voor de 13cm band.

    • PE2KM
      PE2KM zegt:

      Die C amateur met de gratis HF banden heeft een technisch examen gedaan gelijk aan de A die om op de HF uit te mogen komen morse heeft gedaan. Oftewel die A was een C amateur die een trucje had geleerd. Niets meer dan dat. Toen morse niet meer verplicht was mocht C dus, wegens die gelijke technische examinering dus de HF banden op. Om diezelfde reden kon de D (Novice) op HF gaan uit komen. Was de morse nog noodzakelijk geweest was de Novice nooit op HF toegelaten. En de C dus ook niet…

  11. Jeroen
    Jeroen zegt:

    Wat is de bron van dit artikel? Ik gun de novice amateurs van alles, zeker stukjes van bandjes wanneer een banddeel primair is zie ik al helemaal geen problemen in. Maar mijn interpetatie van het verslag van het radioamateur overleg, blijkt inderdaad dat AT het huidige beleid voor spraak voor N amateurs op 40 meter te kort vind schieten, Dus vrijwel zeker gebeurd er iets op 40 meter voor N amateurs, maar dat kan ook zijn dat ze het stuk 7.050-7.1 vrij geven, De conculusie die hamnieuws trekt, kan ik nergens vinden. Maar zeg ik er bij, ik hoop wel dat het zo is.

    Van mij part geven ze de gehele 40 meter maar vrij of tot 7,1, de gehele 20 meter en doen ze er desnoods maar of 80 of 15 meter bij. Dan blijft er nog meer dan genoeg over voor F.

    Technisch gezien, en het examen zou toch een technisch examen met regelgeving moeten zijn, is het niet moeilijker om op 80 meter uit te zenden dan op 40. In dat opzich zou je ook weer kunnen zeggen dat het raar is dat de N amateur niet meer krijgt. Is maar net welk oogpunt je gebruikt.

    Wat technisch gezien wel moeilijker is, en waar je zeker meer kennis voor nodig hebt is banden vanaf of boven de 13 cm. Zeker ook omdat dat ook vaak zelfbouw is.

  12. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    wat Remco en Rob zeggen — precies dat. Mijn advies zou nog verder gaan. Maar goed, laat ik dat maar niet zeggen, vorodat mensen in de stress schieten.

  13. PDØMV
    PDØMV zegt:

    ik doe er langer over dan de gemiddelde, maar ik wil gewoon die F hebben, en dat ik daar voor moet bikkelen nou dat boeit me niet. Dan duurt het maar wat langer. Ik heb een Elmer die de dingen goed uitlegt en we zitten al aan het eind van het F boek, en er komt een moment dat ik op ga voor F dat zal niet zo lang meer duren. En ach Die hele N en F discussie is eigenlijk waardeloos. Want ik ben het er volledig mee eens als N dat als je meer wil dat je dan maar de moeite moet doen om F te halen, door dat in mijn zendamateur omgeving vaak genoeg gezegd is zie ik het als motivatie. ik mag dan moeite hebben met leren, maar als ik echt wil bijt ik mij erin vast, en het leuke is als het goed wordt uitgelegd blijft het ook hangen 😛 dus dan is het een kwestie van toepassen in praktijk.

  14. roy
    roy zegt:

    In België snapt men wel dat het technisch niets uitmaakt om op welke band dan ook een verbinding te maken. Als je de halvegolf dipool kunt uitrekenen ………
    dat het een ander verhaal word als men met 400watt op 160meter qrv wil zijn met een antenne van 2x 5meter lijkt me logisch

    25watt, alle banden , prima geregeld

    Met deze hobby is het belangrijkste dat er aan de andere kant voor een qso ( in welke modus of op welke band dat ook mag zijn ) een amateur zit om die verbinding tot stand te brengen.

    Met de huidige plc storingen etc is er voor de N te weinig mogelijkheid om qsy te gaan .

    Ohja , op het moment zijn mijn buren 24/7/7 qrv op alle banden rst 599 . En dat allemaal zonder harec certificaat en of ingrijpen van de instantie die ons verplicht een examen te doen

    • Roeland Jansen
      Roeland Jansen zegt:

      heb je bij de buren al verteld dat je met alle liefde cat5 cables wil leggen? Of kijken of je niet een set kutn regelen voor ze die notched zijn? Dit in het kader van problemen oplossen ipv uitwegen zoeken.
      Mijn ervaring bij mijn buren is dat dat prima lukt. Het bekenden “op je strepen staan” en onbegrip tonen voor de buren helpt dan weer niet.

      Verder is het vast zo dat als je PLC op 40m hebt onder 7.1 MHz, dat boven 7.1 MHz ook wel het geval zal zijn. En de banden lager dan 40m hebben vaak nog veel meer rommel.

      MIjn TRX kan redelijk effectief PLC weg werken trouwens.

      PLC off:

      https://youtu.be/gnwc3O1DiKI

      PLC on:

      https://youtu.be/bDAq7XzyDSE

      Deze PLC set is in house op dezelfde fase als mijn TRX en net onder de antenne. Buren een stukkie verder op zijn iets zachter en die filter ik weg van een S9 naar S1…2 (waar ik me dus niet druk om maak)

      De antenne was in resonantie op de frequentie die je op de set ziet en is buiten de band gezet omdat de PLCs die ik getest heb notched zijn. (e.g. BINNEN de band merk je er precies NIKS van dat ze aan of uit staan)
      De transfer rate tijdens de test was plm 7 Mbits/sec.

  15. Tron
    Tron zegt:

    Tis heel raar dat in Europa de meeste landen veel meer mogelijkheden voor de Instap vergunningen hebben.

    (trouwens dat is zelfs zo op 11 mtr half Europa mag 40 ch 4/4/12 watt en nederland is weer braafste jongentje van de klas met 4/1/4 watt…)

    Wil je over -zeg 10 jaar – überhaupt nog wat nwe aanwas op de amateurbanden hebben- dan moet je dus ook het voor de Novice aantrekkelijk maken!

    Want anders weet ik wat er gebeurt.. ben je zo maar paar banden kwijt aan de commercie!

    (+ volledig eens met Ramon!)

    • PIP
      PIP zegt:

      Hi Tron,

      ik hoor je beweren dat de huidige machtigingsvoorwaarden onaantrekkelijk zijn voor beginnende amateurs, met als onderbouwing dat er andere landen zijn waar een beginnend amateur meer mag. Ik denk dat je het van de andere kant moet bekijken: wat mag een Novice allemaal wel? Dat is namelijk helemaal niet zo slecht en ik ken veel mensen die daar uiterst tevreden mee zijn. Ja het kan anders, ja, meer zou leuk zijn, maar dat geldt ook voor de Full. Ik zou graag 60 meter, 220 MHz, 900 Mhz en als we toch bezig zijn, een paar MHz bij de 2 meter band er bij. En als over een paar jaar de 3 meter FM omroep ophoudt, doe mij maar het stukje van 100 tot 108 MHz. Ook is de 80 meter band te kort en sinds de 27 MC bijna niet meer gebruikt wordt kan de 11m band wel bij de 10m band getrokken worden.

      Ik denk niet dat het gebrek aan aanwas (voor zover dat er is) te wijten is aan een tekort aan spectrum, maar aan een tekort aan marketing. Wat is het dat onze hobby leuk maakt? Als ik jou moet geloven is dat niet het knutselen aan radio’s en antennes, of het maken van spannende verbindingen (of zijn 40m, 20m, 10m, 2m en 70cm niet spannend?). En ja, dan blijft er wel weinig over.

  16. Novice amateur
    Novice amateur zegt:

    De discussie over “meer voor Novice” is zo doorgeschoten in de amateurwereld dat het van mij uitbreiding niet meer hoeft.
    Wil je meer !!! gewoon doorleren en anders Novice blijven want er zijn mogelijkheden genoeg.
    Geniet van de hobby.

  17. Eric
    Eric zegt:

    @Ramon, je hebt het volgens mij helemaal niet begrepen, novices worden wel degelijk geholpen, niks loze beloftes. Het roepen van het woord harmonisatie is trouwens gevaarlijk, jij kijkt natuurlijk naar België, maar er zijn ook landen waar minder mag dan bij ons. De VERON en nog andere partijen bieden alle mogelijke weerstand tegen PLC, tot nu toe is de VERON nog steeds succesvol met het uitbreiden van de mogelijkheden voor iedereen, maar zeker ook voor N. In het wilde weg roepen dat dit niet zo is slaat helemaal nergens op. Wij zijn geen banden kwijt, wat wij hebben is in $$$ inderdaad veel waard. Gebruik wat je kan. Storingen? Die zijn met vele procenten gedaald, dat betekent dat er of minder storing is, of dat men niet meldt. Verder proberen we 5 MHz te krijgen, 160 meter te harmoniseren voor de hele wereld en 6 meter van 50-52 MHz te krijgen.
    Het vertrouwen is er helemaal niet uit, het zit er prima in. Aanwas op de amateurbanden is er ook, alleen denken velen ten onrechte dat ze het wel alleen kunnen.

    • paul
      paul zegt:

      @Eric “De VERON en nog andere partijen bieden alle mogelijke weerstand tegen PLC”

      Het is misschien interessant een opsomming te lezen van het AO inzake PLC van de afgelopen 6 jaar.
      Daaronder een stukje interpretatie/opinie, waarbij ik de waarheid in het midden laat.
      NB: veel leeswerk!

      —–
      —–

      AO okt 2008
      De norm voor PLT (Power Line Telecommunication) is in de maak. Er wordt gesproken om eventueel de radiodiensten van deze norm uit te sluiten. In ECC verband wordt er gesproken om de radiogebruikers te beschermen en de verantwoordelijkheid in deze bij de fabrikant te leggen.
      Voor de inhouse PLT apparaten wordt er gewerkt aan een geharmoniseerde norm. Zowel Duitsland als Finland en Nederland zijn daar hard mee bezig.
In het volgende Amateur Overleg zal Agentschap Telecom haar PLC standpunt nader toelichten.

      AO okt 2008
      De VERON maakt zich zorgen over de ontwikkeling van goedkope PLC modems en de homeplugs die storing veroorzaken. Met name bij sommige aanbieders van goedkoop internetten en telefoneren wordt gebruik gemaakt van een PLC-modem in de meterkast en een goedkope homeplug bij de PC in plaats van een goed modem met een wifi verbinding naar de PC. Binnenkort zal hierover een officiële klacht worden ingediend bij Agentschap Telecom.

      AO maart 2009
      4.1. VRZA:Stroringen in de amateurbandenv anwege D-Lan apparatuur
      Met D-LAN wordt de Power Line Communicatie apparatuur bedoeld, waarmee het binnenshuis transporteren van data via “het stopcontact” mogelijk wordt gemaakt.
      Voorzitter deelt mee dat er bij het agentschap één klacht hierover in behandeling is genomen. De heer van Duyvenvoorde deelt mee dat voor deze PLC-achtige apparatuur nog geen specifieke nieuwe geharmoniseerde productnorm is vastgesteld. Volgens de (ruimer interpreteerbare) essentiële EMC eisen kan niet worden gesteld dat Power Line Communicatie apparatuur niet voldoet aan de gestelde eisen. Deze modems worden als ICT-apparaten beschouwd en EN 55022 mag worden gebruikt om vast te stellen of het apparaat voldoet aan de essentiële eisen van de EMC-Richtlijn. Voldoet een apparaat hieraan, dan mag het apparaat worden toegelaten op de Europese markt. Het voldoen aan de eisen van de norm, is echter geen garantie dat het apparaat geen storing kan veroorzaken. Het is slechts een vermoeden van in overeenstemming zijn met de essentiële eisen. Ook al voldoet het modem aan de norm dan is de ongewenste storing in het HF frequentiegebied van 2 tot 30 MHz (mogelijk) het gevolg van het gebruik van het lichtnet als datanetwerk. Om deze reden, wordt momenteel in opdracht van de Europese Commissie in het kader van EU-mandaat M313, een netwerknorm ontwikkeld. In het Nederlandse commentaar van het NEC-EMC op de norm prEN 50529-3-2008 wordt benadrukt dat de norm geen verwijzingen of eisen mag bevatten voor aangesloten apparatuur. Dit is ook onderschreven door de vertegenwoordiger van Agentschap Telecom in het NEC-EMC. Tevens wordt door de mondiale normalisatie organisatie CISPR een PLT productnorm ontwikkeld.
      Of er snel en aparte productnorm voor PLC-apparatuur zal komen is nog zeer de vraag omdat alle voorstellen hiervoor, tot nu toe, aanpassing van de limieten van EN 55022 behelzen.
      Afgesproken wordt dat Agentschap Telecom het bekend zal maken zodra een specifieke norm vastgesteld is. (Actiepunt Agentschap Telecom). Tot het moment dat hiervoor geen nieuwe specifieke norm is vastgesteld zal er opgetreden worden indien apparatuur niet voldoet aan de essentiële eisen en kan het agentschap ook optreden om maatregelen te nemen in het geval dat er storing wordt veroorzaakt.

      AO okt 2010
      EC PLC-norm 
De EC heeft CENELEC opgedragen een norm voor PLC vast te stellen. De verenigingen zijn twee weken geleden gevraagd mee te werken aan het vormen van een nieuwe PLC-norm. Op dit moment kunnen nog notches aangegeven worden.
Verenigingen vragen ook aandacht voor PLC in de banden boven 30 MHz.
Namens de EMC-EMF-commissie vraagt de VERON hoe het agentschap momenteel omgaat met PLC-klachten. Gebeurt dit aan de hand van ECC/REC/(09)02 van 19 oktober 2009? En wat is de status van de regeling storingsklachten? Dit wordt uitgezocht en tussentijds teruggemeld aan beide verenigingen. Actiepunt 82-01

      AO maart 2011
      82-01 EMC-commissie: Hoe gaat het agentschap om met PLC- klachten? Gebeurt dit op basis van ECC 09-02?
Ja, inderdaad, het agentschap acteert bij PLC-klachten op basis van
ECC Recommendation 09-02

      AO maart 2011
      PLC-problematiek.
      Voorzitter citeert de volgende tekst van de heer J.P. van Assche van het agentschap:
      Power line Communicatie (PLC) modems zijn modems die communicatie over de lijnen van het laagspanningsnet verzorgen. Communicatie over het laagspanningsnet gaat gepaard met ongewenste stooremissies, omdat het laagspanningnet niet is ontworpen voor hoogfrequente communicatie. CENELEC TC210-WGll heeft de taak om een Europese geharmoniseerde EMC- norm te ontwikkelen voor Power Line Communicatie producten.

      PLC-normen
      Op 10 en 11 februari was er een derde bijeenkomst van deze WG11 in Brussel. Er wordt gewerkt aan twee delen. Eén deel gaat over ‘in-house’ PLC- producten en een deel over zogenaamde ‘access’ PLC-producten. Het eerste deel is momenteel in publieke consultatie. Vanuit Nederland zal hierop door
      het nationale normalisatie comité “NEC EMC” worden gereageerd (Defensie is ook lid). Het agentschap faciliteert hierin en heeft hiervoor op 10 maart een NEC-EMC bijeenkomst georganiseerd in haar kantoor te Amersfoort. Om een goed beeld te krijgen van het ‘effect’ van de nieuwe PLC-norm worden momenteel door AT (conform deze norm) metingen uitgevoerd aan verschillende PLC-modems.
      Een alternatief plan voor PLC “plan B”
      Het agentschap is al enige tijd aan het peilen of een zogenaamd “plan B'” voor PLC draagvlak heeft onder de stakeholders. Plan B is een alternatief op het regelen van PLC via EMC-normen. Bij plan B worden PLC-emissies toegestaan in een nog te creëren vergunningsvrije “ISM”-band in het frequentiegebied van 30 MHz tot 80 MHz. Hierbij is het de bedoeling dat de HF-band wordt ontzien vanwege de politieke noodzaak HF te beschermen.
      Het agentschap heeft op 3 februari hierover een gesprek gehad met Defensie, Nedap en de VERON. Al deze partijen vonden het zeer de moeite waard dit plan verder te onderzoeken.
      Ook onder de aanwezigen bij de CENELEC meeting waren alleen positieve geluiden te horen.
      Plan B wordt gezien als een goede midden/lange termijn oplossing voor PLC. Als het lukt een ISM-band voor PLC te creëren dan zal PLC op termijn op een gecontroleerde wijze kunnen migreren naar een frequentie allocatie tussen de 30 MHz en 80 MHz. Het creëren van de ISM-band is een
      spectrummanagement aangelegenheid en valt daarmee buiten het EMC-richtlijn regime en is een taak voor de overheden en EC (in samenwerking met de ECC). In de CENELEC groep is Jean-Paul van Assche (Agentschap Telecom) gevraagd “taskleader” te zijn van deze groep die het plan verder gaat
      uitwerken en de uitkomst daarvan zal rapporteren op de volgende CENELEC- vergadering.
      EMC-commissie: In de laatste periode zijn 5 PLC-klachten ontvangen.
      De verenigingen maken zich zorgen over de al in omloop zijnde PLC-modems. De tot nu toe door het agentschap geteste apparaten voldoen niet aan de huidige (generieke) norm. Tot wat voor actie leidt dit?
      De heer van Duijvenvoorde zal dit bij de afdeling Toezicht uitzetten (AP Agentschap Telecom AO-83-01).

      AO maart 2011
      83-01
      Welke actie onderneemt het agentschap tegen nieuw
      op de markt komende PLC-modems die niet aan de generieke norm voldoen?

      AO sept 2011
      Actiepunt 83-01: PLC normering
      Het agentschap heeft meegewerkt aan een conceptnorm, FprEN 50561- 1:2011. De EMC-commissie is hierover geïnformeerd door het agentschap. De EMC-commissie heeft hierop gereageerd dat de norm gedeeltelijk tegemoet komt aan de wensen van de radiozendamateurs, echter het belangrijkste argument tegen de conceptnorm is de verhoging van het ruisniveau in met name de kortegolfbanden. Inmiddels heeft er internationale behandeling plaatsgevonden en is de voorgestelde conceptnorm internationaal afgewezen.
      Over hoe nu verder, gaat het agentschap zich beraden. De PLC-apparatuur voldoet over het algemeen aan de generieke norm. Op korte termijn is dit derhalve zeker geen oplossing voor het PLC-vraagstuk.
      Het actiepunt wordt afgedaan.

      AO okt 2012
      VERON positie CENELEC PLC-norm FprEN50561-1
De verenigingen onderkennen de mogelijkheden die geborgd worden in de nieuwe norm (notches in alle HF-banden), maar ervaren de keuze als een dilemma. Intern is er veel over gediscussieerd en dit heeft geleid tot het standpunt dat men principieel tegen deze norm is. Dit omdat de norm strijdig zou zijn met de EMC-richtlijn (volgens de verenigingen). De verenigingen citeerden hierbij het volgende uit de EMC richtlijn: “(2) De lidstaten moeten ervoor zorgen dat radioverbindingen, met inbegrip van radio-omroepontvangst en radioamateurdiensten overeenkomstig het Radioreglement van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), elektriciteits- en telecommunicatienetwerken, alsmede de uitrusting die hierop is aangesloten, tegen elektromagnetische storingen zijn beschermd.” En “Bijlage 1: Essentiële eisen als bedoeld in artikel 5.: Beschermingseisen: Uitrusting moet, rekening houdende met de stand van de techniek, zodanig zijn ontworpen en vervaardigd dat wordt gegarandeerd dat:
a) de opgewekte elektromagnetische storingen het niveau niet overschrijden waarboven radio- en telecommunicatieapparatuur en andere uitrusting niet meer overeenkomstig hun bestemming kunnen functioneren;
b) zij een zodanig niveau van ongevoeligheid voor de bij normaal gebruik te verwachten elektromagnetische storingen bezit dat zij zonder onaanvaardbare verslechtering van het beoogd gebruik kan functioneren.”

      De voorzitter benadrukt dat het tegenstemmen van de verenigingen in NEC-EMC, ertoe kan leiden dat er geen nieuwe norm komt. Dat betekent dat er gedurende een nog langere periode, tot drie jaar na vaststelling van de nieuwe norm, de huidige apparatuur op de markt gebracht kan worden met alle consequenties van dien. Kortom, realiseren de verenigingen zich de impact van het tegenstemmen ook voor hun leden. De verenigingen delen mee dat het een weloverwogen keuze is om tegen te stemmen. De verenigingen vragen het agentschap aan te geven waarom de huidige apparatuur niet getoetst wordt aan de EMC-directieve en de generieke norm. (AP AT)

      AO maart 2013
      86-01 Aangeven waarom de huidige apparatuur niet getoetst wordt aan de EMC directieve en de generieke norm.
Het agentschap heeft de vraag beantwoord, maar de VERON ziet dit antwoord niet als antwoord op de vraag. Het gaat om de vraag waarom PLC-apparatuur niet wordt getoetst aan de van toepassing zijnde apparatuur norm en ook niet aan de generieke norm. Omdat er blijkbaar onduidelijkheid is blijven bestaan, wordt dit actiepunt opnieuw opgenomen in de actiepuntenlijst.

      Mededelingen Toezicht. 
Het aantal aan de radiozendamateur gerelateerde storingsmeldingen dat van 1 januari tot 13 maart 2013 door de afdeling Toezicht in behandeling is genomen bedraagt 46. Hierbij zijn 33 meldingen over storing die zendamateurs ondervinden, 5 meldingen over storing die zendamateurs veroorzaken en 8 meldingen over (wan)gedrag op de amateurbanden. 

      De storingen gemeld door amateurs gaan grotendeels over de HF-banden. De meest voorkomende storingen betreffen PLC-apparatuur, verlichtingsproblematiek (LED-verlichting) en schakelende voedingen van diverse apparatuur. De ervaringen van Agentschap Telecom op dit gebied zijn onderdeel van het overleg met de EMC-commissies van beide verenigingen.
Bij de behandeling van storingsmeldingen komt het agentschap zaken tegen die onder het kopje hinder vallen. Op het gebied van het hebben van een ‘storingsvrije ether’ ervaren de inspecteurs van het agentschap soms te hoge verwachtingen. Dit punt zal zeker deel uit maken van de agenda voor het komende gesprek tussen Toezicht en de EMC–commissie. Dit is de invulling van het actiepunt AO 86-02. Dit punt is daarmee afgedaan.

      AO okt 2013
      Bespreken actiepuntenlijst
86-01 Aangeven waarom de huidige PLC-apparatuur niet getoetst wordt aan de EMC directieve en de generieke norm.
Het antwoord wordt tijdens de vergadering uitgereikt, de secretaris biedt excuses aan voor de late beantwoording. Het antwoord luidt als volgt:
“De fabrikant heeft de keuze om te toetsen aan óf een geharmoniseerde norm óf om zelf een analyse uit te voeren. De route via de norm wordt voor PLC bijna niet toegepast, want aan momenteel goedgekeurde normen kunnen PLC-modems niet voldoen. De fabrikant voert dus zelf een analyse uit en mag daarbij gebruik maken van allerlei (informele) documenten. Momenteel wordt er door CENELEC gewerkt aan een norm en naar verwachting zal deze binnenkort worden opgenomen onder de EMC-richtlijn. Voor zover het agentschap heeft begrepen steunt de IARU deze norm ook. De norm verplicht notches voor alle zendamateurbanden.“ In een mondelinge toelichting geeft het agentschap verder aan dat in dit verband onderscheid gemaakt moet worden tussen handelstoezicht en het behandelen van storingsklachten. De verenigingen geven aan dat de uitleg duidelijk is. Actiepunt afgedaan.

      AO maart 2014
      Er is een nieuwe Europese PLC-regeling van kracht. Deze regeling beschermt het frequentiegebruik van radiozendamateurs in de kortegolfbanden door het gebruik van filters voor te schrijven. Oude apparaten mogen nog tot 9 oktober 2016 verkocht worden. De regeling heeft het nummer EN 50561-1:2013. Voor de vergadering is ter informatie een toelichting op de nieuwe regeling rondgestuurd. (AO 89-03)

      ——
      ——

      
Er vallen door deze 6 jaar een aantal zaken op:

      Waar eerst de Veron zich nog beroept op “De lidstaten moeten ervoor zorgen dat radioverbindingen, met inbegrip van radio-omroepontvangst en radioamateurdiensten overeenkomstig het Radioreglement van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), elektriciteits- en telecommunicatienetwerken, alsmede de uitrusting die hierop is aangesloten, tegen elektromagnetische storingen zijn beschermd.” lijkt men later tevreden met uitsluitend notches voor de amateurbanden. Ook lijkt men zich weinig te storen aan het “afglijdende” gedrag van het AT:

      Het AT zie je in de teksten vervallen van: “De tot nu toe door het agentschap geteste apparaten voldoen niet aan de huidige (generieke) norm” tot slechts een paar maanden later: “De PLC-apparatuur voldoet over het algemeen aan de generieke norm”. In 2013 is de mededeling aan de verenigingen: “het agentschap komt zaken tegen die onder het kopje hinder vallen. Op het gebied van het hebben van een ‘storingsvrije ether’ ervaren de inspecteurs van het agentschap soms te hoge verwachtingen” Een wel zéér vage formulering, waarbij ik van de Veron geen kritische vraagtekens lees.

      De Veron vraagt een aantal keer terecht of PLC apparaten getoetst worden aan de generieke norm en aan ECC/REC/(09)02. Tot twee keer toe is het antwoord van AT “ja dat doen wij”. Als echter EN-50561 geratificeerd wordt in 2014 ,stelt de Veron niet opnieuw de vraag voor de huidige apparatuur, die voldoet dan nog steeds niet aan de generieke norm of ECC/REC/(09)02. Is deze inmiddels onder “gedoogbeleid” gekomen? Je hoort regelmatig dat AT bij controle niks tegen PLC kan doen, maar hoe zit dat dan in het licht van dit antwoord “ja, wij toetsen aan de generieke norm”?

      “De voorzitter benadrukt dat het tegenstemmen van de verenigingen in NEC-EMC, ertoe kan leiden dat er geen nieuwe norm komt. Dat betekent dat er gedurende een nog langere periode, tot drie jaar na vaststelling van de nieuwe norm.” Dit is een loos dreigement. Zolang er geen aparte norm is geldt de generieke norm & EN55022.
      Hier lees ik opnieuw geen verzet tegen deze uitlating.

      Bij de beantwoording van aktiepunt 86-01: Aangeven waarom de huidige PLC-apparatuur niet getoetst wordt aan de EMC directieve en de generieke norm, luidt het antwoord “De fabrikant heeft de keuze om te toetsen aan óf een geharmoniseerde norm óf om zelf een analyse uit te voeren. De route via de norm wordt voor PLC bijna niet toegepast, want aan momenteel goedgekeurde normen kunnen PLC-modems niet voldoen.”
      Hierop wordt door de Veron niet ingehaakt met “dus mogen deze apparaten op dit moment niet op de markt zijn, ze voldoen aan geen enkele momenteel goedgekeurde norm en niet aan de generieke”

      Als ik deze geschiedenis van AO’s doorlees komt het op mij over dat de Veron juist niet strenger maar meer “laissez faire” is geworden inzake PLC. NB: ik kan dit fout interepreteren.

      In de aanloop naar EN-50561 heeft altijd gegolden dat deze apparatuur niet voldoet aan de generieke norm. De Veron is niet keihard op dit standpunt blijven hameren. Ook zie ik weinig vraagtekens bij de afglijdende houding van AT van “voldoet niet aan de genereike norm” naar de definitie “hinder”.

      De Veron, het AT en andere betrokken lijken samen te zijn afgegleden naar een liberalere opvatting van EMC beleid.

      Ik denk dat de afdeling A54 Etten-Leur deze ontwikkeling terecht heeft opgemerkt.
      Mijn hoop blijft dat de lijn vanaf nu weer strenger en standvastiger wordt voor alle storingsbronnen die de generieke norm overschrijden. De generieke norm is naast EN50561 nog steeds van kracht, en terecht.

      Dus niet doorgaan op de ingslagen weg maar terug naar de bron:
      “De lidstaten moeten ervoor zorgen dat radioverbindingen, met inbegrip van radio-omroepontvangst en radioamateurdiensten overeenkomstig het Radioreglement van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), elektriciteits- en telecommunicatienetwerken, alsmede de uitrusting die hierop is aangesloten, tegen elektromagnetische storingen zijn beschermd.”

      • Rob
        Rob zegt:

        Ik denk dat je dit niet alleen maar als “afglijden” moet betitelen maar veel meer als “verschuiven”.
        Kijk, wij amateurs zien de banden als een beschermd natuurgebied waar ab-so-luut niemand anders
        de boel mag vervuilen, maar in de loop der jaren zijn de belangen veranderd en zijn de medegebruikers
        die voor maatschappelijk grotere belangen zorgden een voor een vertrokken.
        (we kennen allemaal wel de stories van het vertrekken van de internationale verbindingen, de scheepvaart,
        de persbureau’s en nu ook de wereldomroepen en de gewone omroepen)

        Nu is er maatschappelijk een veel grotere behoefte aan dataverbindingen in huis dan aan communicatie
        via de ionosfeer. Het kan dan niet uitblijven dat je groep die het laatste vertrekt op een gegeven moment
        minder belangrijk gevonden wordt dan de groep die het gebied opnieuw in gebruik wil gaan nemen.

        Vergelijk het met die autoweg door het natuurgebied. Op een gegeven moment gaat het belang van
        verkeer toch boven het belang van de natuur (en dat is dan nog geen goede vergelijking want in ons
        geval verschuift het belang aan 2 kanten, zie boven).

        Je kunt dan als belangenvereniging wel rotsvast op het standpunt blijven staan dat er niks mag
        veranderen en dat alles ongestoord moet blijven, maar op een gegeven moment wordt je daar ofwel
        ongeloofwaardig mee, ofwel je bereikt je doel niet meer omdat ze je links laten liggen. En dan heb je
        wellicht nog minder invloed dan wanneer je constructief meedenkt.

        In plaats van aan oude regeltjes vast te houden en te blijven roepen dat men niks mag toelaten kun je dan
        beter een oplossing zoeken die in ieder geval een beetje werkt. En ondertussen zelf gaan nadenken over
        wat je gaat doen om met de nieuwe situatie te leven.

        • paul
          paul zegt:

          Rob,

          Je haalt twee zaken door elkaar.
          -Maatschappelijk belang
          -Economisch belang

          De verschuiving die jij waarneemt heeft te maken met economisch belang.
          EMC normen hebben niet alleen met zendamateurisme te maken maar ook bv met veiligheid;
          Doet een brandweerportofoon het nog in een woonhuis? Hoeveel netvervuiling kan medische apparatuur verdragen? Zit PLC DSL dwars? Dat soort zaken.

          Zolang er een generieke norm is dienen we ons daaraan te houden.
          Zolang we niet met zijn allen hebben afgesproken hebben dat 160km/u wenselijker is, is dit niet toegestaan.

          Ik zie nu bijvoorlbeeld de wens om meer storingsklachten te gaan genereren.
          Het AT heeft ergens in het verleden geroepen dat het aantal klachten
          een meting schijnt te zijn van de omvang van het probleem, maar
          is dat eigenlijk wel zo? Welk belang heeft AT om deze stelling te opperen?

          Waar elders in normeringsland is een arbitrair “klachtengetal uit het veld” een hard criteria om beleid op te baseren? Bij fijnstof? Watermanagement? Moeten we de groei in aantal klachten niet juist als criterium gebruiken? Is dit 400, 1600, 7200, 16000 procent sinds deze generieke norm van kracht is? Dan ziet het probleem er opeens weer heel anders uit.

          Helaas moeten we ons aan regeltjes houden zolang ze er zijn.
          Een belangenbehartiger heeft het recht daar zo hard op hameren als zij wenselijk vindt, tenzij men liever bij voorbaat water bij de wijn doet. Daarbij moet je je continu heel ernstig afvragen of een compromis een maatschappelijk of economisch belang dient.

          De regel die nu geldt luidt nog steeds:
          “De lidstaten moeten ervoor zorgen dat radioverbindingen, met inbegrip van radio-omroepontvangst en radioamateurdiensten overeenkomstig het Radioreglement van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), elektriciteits- en telecommunicatienetwerken, alsmede de uitrusting die hierop is aangesloten, tegen elektromagnetische storingen zijn beschermd.”

          Door alle jaren van compromissen lijkt men dit een beetje uit het oog verloren, lijkt een compromis per definitie een noodzaak, zelfs als dit slechts een economisch belang dient voor een zeer specifieke (uitwisselbare) industrie.

          Bekijk dit verbazende artikel eens uit jan 2015:
          http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/11325914/You-could-be-prosecuted-over-your-broadband-thanks-to-GCHQ.html

          • Rob
            Rob zegt:

            Nee dat zijn helemaal geen economische belangen in 1e aanleg.
            (alles in deze wereld is uiteindelijk economisch maar dat is niet relevant)

            Waar het om gaat is dat VROEGER de banden schoon gehouden moesten worden
            want anders kon jan de gewone man niet naar de radio luisteren, konden de vissers
            niet communiceren met Scheveningen Radio, kon je niet bellen met de kolonieen,
            konden de nieuwszenders hun perstelexen niet laten werken, enz enz enz.
            Allemaal maatschappelijke belangen, al noem jij ze nog zo vaak economisch.

            Dat SPEELT ALLEMAAL NIET MEER. Dit gebruik is allemaal weg, passé, geschiedenis.
            Het zal je buurman aan zijn reet roesten hoeveel HF hij produceert op de middengolf,
            daar luistert hij toch niet meer naar. En als hij de keus krijgt om te kunnen internetten op
            zolder of om TV te kunnen kijken zonder UTP kabel door het huis dan geeft hij DAAR de
            voorkeur aan boven een storingsvrije kortegolf. Een maatschappelijk belang dus.

            Dan kun je wel blijven poneren “maar in 1930 hebben we afgesproken dat er niet gestoord
            mag worden”, maar echt, daar ga je het niet meer mee winnen op den duur. Er komt dan
            een besluit dat dit niet meer nodig is onder de 30 MHz ofzo. Als je het niet op een andere
            manier aanvliegt dan ga je de strijd gewoon verliezen, is het niet nu dan is het op het eerst
            mogelijke moment waarop de regels kunnen worden aangepast.

            Vergeet ook niet dat wij het altijd hebben over “weak signal”, en daarmee nog kwetsbaarder
            zijn dan andere diensten die je probeert als voorbeeld aan te halen. ECHT, er is GEEN kans
            dat een PLC een DSL modem stoort met de levels waarbij WIJ al moord en brand schreeuwen.
            Tegen de tijd dat dat gaat spelen is er helemaal geen radio ontvangst meer mogelijk.
            Dus als je daarmee als argument komt dan maak je je kwetsbaar om als doemdenker van
            tafel gestuurd te worden. Niet slim. Dan kun je beter, zoals nu ook gebeurt, aansturen op
            een succesvolle samenwerking tussen oude en nieuwe techniek, en daarnaast ondertussen
            zelf werken aan betere technieken om zelf nog te kunnen werken ook al is er storing.

            We

  18. PD0MV
    PD0MV zegt:

    Men kan wel zeggen dat een novice veel mag in België ja dat is zo als zijnde Nederlandse amateur op vakantie in belgie, maar als Belgische novice mag je niets in het buitenland omdat de Belgische novice niet onder de cept valt en de Nederlandse wel. Ik heb dat wel eens gelezen en gehoord dus mocht ik fout zitten dan ben ik verkeerd geïnformeerd ( mijn excuus ).

    • PH4X
      PH4X zegt:

      ATV is ook niet toegestaan voor de Belgische houder van een ON3-vergunning. Dat wordt ook nog wel eens vergeten. Zelfbouw is ook niet toegestaan.

      • PDØMV
        PDØMV zegt:

        dus PH4X het klopt dus wel wat ik neergezet heb. Ja men ziet vaak alleen de lusten maar niet de lasten schijnbaar. Maar goed als ik mijn F heb gehaald dan ben ik van het meeste gez**k af wat betreft het uitkomen in het buitenland, alleen frankrijk en griekenland is CW included nog heilig voorzover ik weet. maar goed in het buitenland zal ik niet vaak komen, aangezien ik dan heimwee krijg :$

        even fanatasie erop los laten
        ———-
        Ik snap best dat 7050-7100 KHz een klein bandje is, maar mochten de N mateur 7000-7050 erbij krijgen en of zeer onwaarschijnlijk 7,1 tot 7,2 dan zou ik het wel zo mooi vinden als de F 7200-7300 erbij krijgen en dat zelfde geld voor 160m en 80m zodat het glijk gesteld is zoals in de VS 2m 146 tot 148 zou ook niet gek zijn en 70cm 440 tot 450 😛 al acht ik die kans zeer klein. Maar goed wat overigens ook een interessante band lijkt, is 220 MHz ook weer zo’n afwijkend bandje die men alleen in de VS kent. maar ja zo zijn er zoveel.

        Even weer met beide benen op de grond !! gesloten !!!

  19. PA3KC
    PA3KC zegt:

    @PH4X
    Ik denk dat men tegenwoordig geen interesse meer heeft in zowel ATV als en zelfbouw. ATV gebruik sterft langzaam uit.

    Men wil zenden/ dx’en op zoveel mogelijk banden, daarom lijkt die ON3 vergunning bij onze zuiderburen zo interessant voor vele van onze N mannen en vrouwen.

  20. PD1ZON
    PD1ZON zegt:

    @PA3KC
    Dat is voor mij de reden om met veel stampen de F licensie proberen te halen, de magie en charme van het kortegolf vissen is het enige echte wat me aanspreekt binnen deze hobby, uiteraard spreek ik voor mezelf.

  21. paul
    paul zegt:

    @Rob over PLC: “alles in deze wereld is uiteindelijk economisch maar dat is niet relevant”

    Je bent wel heel cynisch als dat jouw enige realiteit is 🙂

    Is de wereld echt zo beperkt?
    En is dat altijd zo geweest?
    En is dat eigenlijk wel wat JIJ wilt?
    En is daarin dús maar meegaan de beste weg naar de compromissen voor de toekomst?

    In jouw wereld zou de machtigste lobby winnen en Nederland 1 plak asfalt met snelwegen en industrie zijn.
    Gelukkig zijn er belangenbehartigers die andere waarden dan economisch belang mee laten wegen in de weegschaal. Daarom kunnen we af en toe nog in een bos wandelen, wilde dieren spotten, onze kinderen buiten laten spelen, onze hond uitlaten in een park, een potje karpervissen en op vakantie naar de Wadden. Noem die belangenbehartigers arealistische dromers maar ze zijn broodnodig voor de balans!

    Ik denk dat een Veron bij uitstek nou juist NIET mee zou moeten gaan in jouw “economisch realisme”, laat dat belang maar aan AT en Ecomische Zaken en de industrie over, die zijn duidelijk al sterk genoeg vertegenwoordigd in besluitvorming.

    Het niet aflatende tegenwicht in de schaal, dát is noodzakelijk om een evenwicht in belangen te houden.

  22. Kees
    Kees zegt:

    Zolang huishoudelijke apparatuur en veel openbare ruimte meubilair vrij mag sproeien op de DC banden, zie ik geen reden om N amateurs tegen te houden.

    • PDØMV
      PDØMV zegt:

      Maar ja het is natuurlijk wel zo als de consument met de meest niet genotchde apparatuur zomaar storing mag veroorzaken op de HF banden en daar buiten zonder dat ze ook maar enige kennis van zaken hebben en dan nog maar het wel bekende papiertje achterwegen gelaten die je als N of F amateur opzak dient te hebben om van die banden te gebruik te mogen maken. Is het natuurlijk wel cru als de gene die zou moeten handhaven op misbruik het maatschappelijk belang van de niets vermoendende consument belangrijker acht dan het kunnen beoefenen van de zendhobby als wettig bevoegd persoon. Dus ja op dat vlak is het dan wel krom. Je krijgt hier precies het zelfde maatschappelijke probleem als DRONE gebruiker, als amateur mag je vrijwel alles, maar als proffesional moet je allerlei certificaten en documenten opzak inclusief vliegbrevet hebben om maar een dergelijke drone te mogen laten opstijgen en dan de betreffende drone spelregels nog achterwegen gelaten. De proffesionele Drone vlieger even in vergelijking getrokken met de Bevoegde N en F radiozendamateurs. Ik denk dat we wel degelijk gezamelijk een punt kunnen maken, want of je nu radiozendamateur ben of proffesioneel drone vlieger beide maken gebruik van het Radio frequentie spectrum als wettig bevoegde. Kunnen we de proffesionele Drone vliegers en Zendgemachtigde N en F amateurs niet gezamelijk een manifestatie laten opstarten. Want nu hebben wij die moeite moeten doen om alles volgens de spelregels voorelkaar te krijgen, en doormiddel van het afleggen van een staats examen hebben we nu gezamelijk het nakijken !!

      je hoeft het er niet mee eens te zijn, ook ik heb niet alle wets kennis in pacht. maar misschien is dit wel een geniale eye opener.

      • Rob
        Rob zegt:

        Het verschil is dat je als zendamateur ten allen tijde de pet van consument kunt opzetten.
        Als jij vindt dat er iets is wat de consument mag wat jij als zendamateur niet mag, dan zet je
        je pet zendamateur af en doe je de pet consument op en doet wat de consument mag.
        Daarbij moet je je natuurlijk aan de beperkingen houden die ook aan de consument gesteld
        zijn, dus bijvoorbeeld “iedereen mag zenden op de ISM band” daar mag je aan meedoen
        als zendamateur, maar dan wel met het gestelde maximale vermogen van 10mW ofzo.
        Op dezelfde manier mag je, ook als N-Amateur, zenden in de 6cm band als je maar maximaal
        1W ERP maakt. Dat mag namelijk iedereen (WiFi outdoor).

  23. Jeroen
    Jeroen zegt:

    Welke kennis heb je nodig op hf? Wellicht dat 160 meter en natuurlijk de 5 mhz band wat te moeilijk zijn voor de N amateur, netzo als eventueel de WARC banden. Maar voor de rest als je het puur over kennis hebt, dan kunnen banden die overblijven op hf netzo goed aan N amateur gegeven worden. Dan kun je wel zeggen ja maar dan halen ze hun F examen nooit. Klopt, een groot deel nieuwe amateurs zal of je nu wel of niet uitbreid voor N, bij N blijven. Leg je daar maar bij neer zo ik zeggen. Anders waren er lang niet zoveel N amateurs dan dat er nu zijn.

    Mijn inziens moet een examen een niveau toetsen, en wat je met dat niveau mag moet rijmen met de werkelijkheid. 80 meter of 40 meter maakt kwa moeilijkheid geen ene donder uit. Hogere ferquenties, vaak zelfbouw natuurlijk wel. Warc banden vallen daar ook onder, netzo als 5 mhz en 70 mhz. De rest vanaf 80 meter tot 70 cm kan inprincipe gewoon vrijgegeven worden voor N amateurs. Als je het alleen op moeilijkheid beoordeeld. Als je andere redenen gebruikt zoals doorstroming van N naar F kun je een andere mening hebben, maar aangaande de technische kennis die je moet hebben maakt het bijna niets uit.

    • Kees
      Kees zegt:

      Eens met deze stelling. Meeste amateurs hollen met hun knoppendoos toch naar de dealer wanneer er menustress optreedt. Over home repair maar te zwijgen. Ben zelf N amateur en heb genoeg aan 2-meter, daar moet je echt nog moeite doen voor een goede DX, en dat geeft ook na 30 jaar nog steeds zat voldoening. N-amateurs hebben genoeg, meer banden voegt niets toe aan de hobby an sich. Het daagt alleen maar uit tot het doen van aankopen die er niet meer toe doen, 3 K voor een setje knoppen dat je zelf niet meer kunt repareren, snap dit stukkie van de hobby niet hoor.

Reacties zijn gesloten.