‘Geen fusie tussen VERON en VRZA’

VERON-Logo-NieuwEr komt geen fusie tussen de VERON en de VRZA. Dat blijkt uit de toespraak van VERON-voorzitter Remy Denker (PA3AGF) tijdens de Verenigings Raad, de jaarlijkse algemene ledenvergadering van ’s lands grootste vereniging.

De VERON heeft in 2009 de opdracht gekregen een fusie tussen beide verenigingen te onderzoeken. Deze gesprekken zijn na verloop van tijd gestrand. Toen vorig jaar een nieuwe voorzitter bij de VRZA aantrad, zijn de gesprekken opnieuw opgepakt.

Ook de VRZA had een soortgelijke opdracht gekregen van haar leden. Echter, in 2014 is het toen 5-jaar oude voorstel in gewijzigde vorm ingediend en aangenomen tijdens de jaarvergadering van de VRZA. Daarin is besloten dat de VRZA haar eigen identiteit moet behouden en van een fusie geen sprake kan zijn.

Als het aan VERON ligt, dan staat de vereniging wel open voor een ‘verregaande samenwerking’ tussen  beide verenigingen. Hoe dit ingevuld moet gaan worden is niet bekend. De VERON-voorzitter hoopt de komende tijd met de VRZA-voorzitter in gesprek te blijven.

Op regionaal niveau is al wel een verregaande samenwerking tussen beide verenigingen. Op veel plekken in het land hebben VERON-en VRZA-afdeling een gezamenlijke huisvesting en organiseren zij gezamenlijk lezingen. Zo is onder ander het geval in Twente, Hilversum, Zuid-Limburg en Ede-Wageningen.

De toespraak van VERON-voorzitter PA3AGF is te lezen op de website veron.nl, waar ook een verslag gepubliceerd is over haar jaarvergadering.

18 antwoorden
 1. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  We zijn al met zo weinig, en dan nog zoveel verschillen. Jammer hoor.

 2. Hans
  Hans zegt:

  Toen ik in 1982 zendamateur werd was er boterde het al niet tussen die twee en dan druk ik me nog zachtjes uit.Er is niets veranderd.Zoals ik elders al schreef:Ze slaan volledig de plank mis! De lange baard groeit gestaag!

 3. Luisteramateur
  Luisteramateur zegt:

  Eilandjescultuur heerst nog steeds, na zoveel jaren. Het is zelfs toegenomen met de komst van Dkars en Dares.

  • Wim PA4WK
   Wim PA4WK zegt:

   Beste luisteramateur,
   Je bent slecht geïnformeerd als je DARES onder de amateur verenigingen schaart, DARES is een stichting met duidelijke doelstellingen betreffende noodcommunicatie via amateurradio.
   De doelstellingen van de Stichting DARES worden door zowel de VRZA als de VERON onderschreven.
   Het is misschien een idee om jezelf eerst op de hoogte te stellen voor je iets roept.
   Best 73’s Wim PA4WK

 4. Ep Kattenberg - PA3EIO
  Ep Kattenberg - PA3EIO zegt:

  Samen sterk staan is dan geen goed idee? Jammer, heel erg jammer.

 5. Eric
  Eric zegt:

  Het is jammer. Omdat beide clubs hun “eigen identiteit” willen behouden. Er is volgens mij maar 1 identiteit waar we het over hebben en dat is “zendamateurisme”. Waarom weer dat halsstarrige gedoe. (of misschien wel zoiets als van: wij zijn beter, of zij zijn geen echte amateurs, etc etc). Heel erg jammer voor de hobby.

  • Ronald
   Ronald zegt:

   Ach dat speelt al tussen F en N Amateurs, dus het verbaasd mij niet dat dit ook bij de verenigingen speelt.
   Allemaal haantjes gedrag, jezelf beter vinden dan een ander. Volgens mij heb je elkaar nodig om deze hobby te kunnen bedrijven.

 6. Wim PA4WK
  Wim PA4WK zegt:

  Zolang als beide verenigingen maar met 1 mening aan het amateuroverleg deelnemen is er niets aan de hand.
  Wat mij betreft mag DKARS ook bij het AO aanschuiven, gezien de successen die door deze nog jonge stichting geboekt zijn kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat sommige anderen hebben zitten slapen, of op z’n minst kansen hebben laten liggen.
  Best 73’s Wim PA4WK

 7. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  De leden vragen hun besturen om toenadering naar elkaar maar zonder resultaat, ik zie hier teleurgestelde reacties al.
  Ik vraag me af of een landelijke petitie of zoiets op zijn plaats zou zijn?

 8. Mike - PA3FPZ
  Mike - PA3FPZ zegt:

  Je kan fuseren en toch je identiteit bewaren, in het bedrijfsleven gebeurt dat aan de lopende band. Je krijgt dan één sterke organisatie met verschillende bloedgroepen. Waar een wil is altijd een weg en samen sta je veel sterker. Jammer dat er niet voor een toekomst is gekozen, maar men vasthoud aan oude vage ideeën. Een sterfhuis constructie, waar met het uitsterven van de dinosaurus de soort niet meer bestaat. Wil de laatste amateur in 2026 het licht uitdoen.

 9. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Ach als VRZA zo doorgaat houden ze geen leden meer over! Is het probleem ook opgelost!

 10. Michèl
  Michèl zegt:

  Ach, ik vind dat gedoe van mierenzuigerij, en vooral heel kinderachtig. Zo kinderachtig als de politiek, die verwacht van de mensen om maar ‘gewoon’ mee te doen, dat op zich is al een schaamte waard. Nee, ik zal hier nooit meer aan mee doen, het is verdomme toch alleen maar een hobby!

 11. ruud
  ruud zegt:

  Volgens mij maken sommigen het “probleem” groter dan het is. Er zijn 2 landelijke verenigingen. Beide hebben zo hun eigen cultuur. Daar is niets mis mee. Voor het amateur-overleg probeert men zo veel mogelijk de standpunten af te stemmen. Als verder zowel de Veron- als de VRZA- fanaten het respect kunnen opbrengen voor de respectievelijke andere vereniging, dan is er volgens mij niets aan de hand. Ik denk dat een verplichte oecumene ook ten koste van ledenaantallen bij beide verenigingen zal gaan. Dus: lekker naast elkaar laten bestaan en samenwerken waar gewenst en/of mogelijk.

 12. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Ik denk dat het bundelen van krachten in deze tijd erg belangrijk is, de VRZA heeft haar Clubblad CQ-PA al vervangen door een digitaal blad dat ook door niet leden is te downloaden, waardoor er nog minder redenen zijn om lid te worden of te blijven. De VERON heeft ook al de nodige moeite om haar blad Electron stand te laten houden en te vullen. Van de huidige VRZA leden thans nog maar zo’n 1000 is een groot deel al dubbel lid. Dus waar hebben we het over. Gewoon samen gaan. “Eendracht maakt macht”

 13. Johan Meezen PE9DX
  Johan Meezen PE9DX zegt:

  Of beide clubs nu hun eigen identiteit willen behouden is mij om het even. Dit moddert al jaren zo aan, en is ook een afspiegeling van hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt. Ben je het niet met elkaar eens scheidt je je af en begint een eigen club. Er zijn twee punten wat heden ten dage minstens zo belangrijk is: spreken beide clubs met één mond richting de beleidsbepalende organisaties en zetten ze zich beide genoeg in om onze hobby levendig te houden ook naar de zendamateur toe. In het eerste geval is dat denk ik wel zo, maar punt twee daar laten beide clubs behoorlijke steken vallen. Kijk naar de cijfers van het aantal zendamateurs en vergelijk dat maar met de leden die beide clubs vertegenwoordigen. Hier schiet men duidelijk te kort en dat is heel jammer! de PE9DX.

 14. PDØMAC
  PDØMAC zegt:

  Volgens mij bestaat onze hobby doordat zend- en luisteramateurs kennis delen en samen dingen doen. Ook al zitten ze vaak alleen achter hun set. Zonder gesprekspartner ontstaat er geen dialoog. Nu kunnen VERON en VRZA (en anderen) wel afstemmen voor het AO en samenwerken, maar als lid van de ene vereniging heb je geen toegang tot de bijeenkomsten van de andere. Of je moet daarvoor betalen… bizar!

  Dat bevalt steeds meer amateurs niet en de jongere garde zal steeds vaker afhaken of zelfs geheel van een lidmaatschap afzien. En dat ondergraaft weer de invloed van onze belangenverenigingen. Jammer, want de hobby staat al zo onder druk.

  Beste besturen: denk ‘open source’, verlaat het hokjesdenken en zorg dat je snel bij de tijd raakt. Anders werken de amateurs om jullie heen!

  73,
  Michel (PD0MAC)

Reacties zijn gesloten.