Berichten

‘Novice herijking’ gepubliceerd in de Staatscourant

Vandaag is in de Staatscourant een gewijzigde versie van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ gepubliceerd. De grootste wijziging is de zogenoemde ‘Novice her-ijking’ die nu verwerkt is. Novices krijgen ook toegang tot het spectrum tussen 7,000 en 7,050 alsook 7,100 en 7,200 MHz. De gehele 40-meterband dus. Het bovenste stuk van de 20-meter band (14,250-14,350 MHz) blijft verboden gebied. Ook mag een Novice registratiehouder voortaal met 100 Watt PEP vermogen uitzenden in plaats van de 25 Watt PEP die nu nog geldt.

Een andere wijziging is de leeftijdseis die geschrapt is. Voorheen moest je tenminste 12 jaar zijn voor een Novice registratie en 14 jaar voor een Full registratie. Daarover schrijft de Staatssecretaris: “Uit evaluaties (…) is gebleken dat de wens bestaat om op vroegere leeftijd te kunnen beginnen met het examen. Dit komt voornamelijk voor in gezinssituaties (…). In deze doelgroep is deze kennisoverdracht van belang voor het voortbestaan van de radiozendamateurs. Ter bevordering van de interesse in techniek, het doen van experimenten als radiozendamateur en de kennisoverdracht is daarom de wens uitgesproken door vertegenwoordigers van de doelgroep om geen minimumleeftijd meer te stellen voor het doen van een examen voor radiozendamateurs. Aan deze wens wordt uitvoering gegeven.”

Ook is het artikel aangepast waardoor een gedeeld remote station niet meer toegestaan is. Dit is een beperking voor zendamateurs die gezamenlijk een (contest)station op afstand bedienen om eventuele (ver)storing in (woon)wijken te voorkomen. Voortaan mag alleen de eigenaar van het remote station deze nog gebruiken en bedienen.

DARU laat weten dat “we hebben geconstateerd dat de toewijzing van de 20-meterband niet correct is opgenomen in de gepubliceerde regeling in de Staatscourant. In de publicatie staat 14.00 – 14.25 Mhz. Dat zou volgens ons 14.00 – 14.35 Mhz moeten zijn. Agentschap Telecom heeft dit inmiddels bevestigd. Er zou sprake zijn van een typefout”

De wijzigingen gaan een dag na publicatie in. Dus om middernacht.

Rapport herijking Novice licentie vastgesteld

Het rapport voor de herijking van de Novice licentie is door de verenigingen aangeboden aan Agentschap Telecom. Dat blijkt uit de notulen van het 99e Amateur Overleg dat op 25 april 2019 jl. gehouden werd. Het rapport zelf, dat de verenigingen hebben opgesteld in opdracht van de toezichthouder, ontbreekt echter. Daardoor er niets bekend is over de inhoud van deze aanbeveling.

Agentschap Telecom heeft de samenstellers bedankt voor de vele uren die zij hierin gestoken hebben en gaat de komende tijd onderzoeken of de aanbevelingen van de verenigingen overgenomen kunnen worden en komt daarna met een officiële reactie. De toezichthouder laat in ieder geval vooraf al weten dat dit tijd nodig heeft. De implementatie zal pas in 2020 gebeuren.

Cursus zendamateur in Utrecht

Op 14 augustus start weer een nieuwe cursus radiozendamateur voor de N registratie, als deze klaar is kan men direct doorstromen voor de F registratie dan wel starten met de F cursus 6 november. De cursus zal door de zeer ervaren cursusleider Johan (PA3GER) gegeven worden op het onderkomen aan de Daalseweg 148 in Utrecht-Zuilen (scouting gebouw PeKa18). De cursus van Johan staat bekend om het zeer hoge slagingspercentage en de leuke manier van lesgeven. Velen van ons zijn jou voorgegaan met succes!

De cursus wordt op woensdagavond gegeven en start om 20:00 uur, duurt ongeveer tot 22:00 uur en zal starten op 14-08-2019. Dit is valt nog in de schoolvakantie. Helaas gaat men het anders niet redden voor het examen van 6-11-2019 in Nieuwegein. De kosten voor de cursus bedragen €35,- voor N-cursus en €70,- voor de F-Cursus. Om de cursus te volgen is het N of F cursusboek van de VERON nodig. Deze boeken zijn te verkrijgen via het Centraal Bureau van de VERON. Een lidmaatschap van de VERON is echter geen eis.

Meer info: a08.veron.nl.

Novice keert terug in België; Basisvergunning herijkt

In België keert de Novice vergunning terug. Dit omdat er een behoorlijke brug bestond tussen de HAREC (Full) machtiging en het Basiscertificaat (ON3). De Novice vergunning zal voldoen aan de aanbevelingen zoals opgenomen in ECC(05)06 van CEPT en wordt daarmee, in tegenstelling tot de basisvergunning, internationaal erkend. Voortaan kent België drie licentieklassen:

  • Klasse A (Nu ‘HAREC’)
  • Klasse B (Novice)
  • Klasse C (Basiscertificaat)

Toezichthouder BIPT heeft een raadpleging gehouden. Op de voorgestelde frequenties, modi en vermogens voor de nieuwe (eigenlijk terugkerende) Novice vergunning is geen feedback gekomen. Wel zijn er voorstellen gedaan om de huidige houders van een Basiscertificaat gelijk te trekken aan de nieuwe Novice. Dit verzoek is door BIPT afgewezen, omdat de afgenomen examens niet conform de ECC(05)06 aanbevelingen gedaan zijn. Ook is voorgesteld om de huidige houders van een Basiscertificaat te beperken in tijd. Dit voorstel kan niet door BIPT uitgevoerd worden omdat de juridische basis hiervoor ontbreekt.

Wijzigingen in voorwaarden

  • Voor Klasse A vergunninghouders geldt een vermogensbeperking van 20 Watt voor (D)ATV uitzendingen in de frequentieband 1260-1300 MHz. Voorheen was dit 200 Watt. De toezichthouder heeft de beperkingen voor smalbandmodi nu laten vallen. Reden hiervoor is dat deze naar verwachting geen verstoring zullen geven op militare radarinstallaties.
  • Houders van een Klasse C vergunning (voorheen: Basiscertificaat) mogen niet meer uitzenden op de 12-meter, 17-meter en 6-meter band. Het vermogen op de HF-banden wordt beperkt tot 10 Watt (was 50 Watt). Op de VHF (144) en UHF (430) MHz. band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.
  • Houders van een Klasse B vergunning (Novice) mogen geen uitzendingen doen in (D)ATV. Deze beperking is (was) al van toepassing op houders van een Klasse C (Basiscertificaat) vergunning. Ze krijgen toegang tot alle HF banden exclusief de 60-meter en 4-meter band, met een maximaal vermogen van 100 Watt. Op de 160-meter band geldt een beperking  van 1.81 tot 1.85 MHz. Op de VHF (50 en 144 MHz) en UHF (430 MHz) band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.

Op de website van BIPT is een document te vinden waarin alle wijzigingen beschreven staan.

Update: BIPT heeft de voorgenomen wijziging ingetrokken naar aanleiding van klachten van de UBA. Beiden zullen met elkaar in gesprek gaan en kijken of het huidige voorstel nog bijgeschaafd kan worden.

HF voor Novice amateurs op BES-eilanden

Novice amateurs mogen binnenkort ook op de HF-banden uitzenden vanaf de BES-eilanden. Dit is het resultaat van overleg tussen DKARS en Agentschap Telecom. Uitzendingen op HF zijn toegestaan van 7.050-7.150, 14.000-14.250 en 28.000-29.700 kHz met een maximaal vermogen van 25 Watt PEP. Deze banden zijn om en nabij gelijk aan de Nederlandse banden met uitzondering van de 40-meter band. Deze is iets ruimer herijkt.

“De N-Amateurs hebben op de BES-eilanden meer ruimte op 40 meter gekregen dan hun collega’s in Europees Nederland, gelukkig is ons advies opgevolgd om vanwege het zeer populaire FT-8 en andere digitale modi midden in het N-segment wat meer ruimte voor het bedrijven van phone te geven.”m zo schrijft DKARS in de laatste uitgave van haar magazine. “Vooruitlopend op de wijziging van het Besluit ziet het agentschap geen noodzaak tot het houden van toezicht op de beperkingen zoals die nu nog gelden ten aanzien van de punten 2, 3, 4, 5 en 6”

Andere wijzigingen zijn:

  1. De samenvoeging van de A-, B-, C-categorieën tot de F-licentie (ofwel “Full-licence”), uiteraard in het kader van het afschaffen van het morse-examen.
  2. Toegang voor F-amateurs tot de 60-meter band (5 MHz).
  3. Het toestaan van het bedienen van een amateurstation door een persoon die niet voldoet aan de leeftijds- en of exameneis, indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die wel aan deze voorwaarden voldoet.
  4. Het toestaan van het bedienen van het amateurstation op afstand, mits een voorziening is getroffen waardoor de apparatuur alleen door de zendamateur zelf bediend kan worden. Dit laatste is niet van toepassing voor onbemand gebruik, vervat in een aanvullende machtiging van de houder.
  5. Het vervallen van de verplichting een register van apparatuur bij te houden.

BIPT herijkt Belgische basisvergunning

In België heeft BIPT een voorstel ingediend dat verschillende vergunningen moet herijken. België kent drie vergunning categorieën: Full (CEPT), Novice (CEPT) en de Basisvergunning. Novice examens worden al jaren niet meer afgenomen. Vergunninghouders van de Belgische Novice zijn te herkennen aan ON2-roepletters. Vergunninghouders van een basisvergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Toezichthouder BIPT heeft een voorstel ingediend met diverse wijzigingen voor de verschillende categorie vergunninghouders. De Novice (ON2) licentie zal daarbij opnieuw ingevoerd worden. Met name operators die over de grens komen hebben hier belang bij, omdat de Basisvergunning niet door omliggende landen erkend wordt. De Novice vergunning krijgt toegang tot alle HF banden (behalve 60 m en op 160 m enkel 1.81-1.85 MHz), 6 m, 2 m en 70 cm met een vermogen van 100 Watt op de HF-banden en 50 Watt op banden boven de 50 MHz. ATV is daarbij niet toegestaan.

De Basisvergunning zal herijkt worden. Houders van ON3-roepletters raken toegang tot de 12- en 17-meter band kwijt. Ook is het niet meer toegestaan uit te zenden op de 6-meter band. Op overige HF-banden zijn er kleine uitbreidingen maar daarbij gaat wel het vermogen terug van nu 25 naar straks 10 Watt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat BIPT rekent met gemiddeld vermogen en niet met PEP.

Op de website van BIPT is een overzicht te lezen van het voorstel.

Cursus radiozendamateur in Utrecht

Na de zomervakantie start er weer een nieuwe cursus radiozendamateur bij Afdeling Centrum A08. Er wordt dit maal gestart met een kleine 3 maanden alleen Novice, waarna de deelnemers kunnen doorstromen en instromen voor de Full opleiding.

De cursus zal door de zeer ervaren cursusleider Johan PA3GER gegeven worden op het onderkomen aan de Daalseweg 148 in Utrecht-Zuilen (scouting gebouw). De cursus van Johan staat bekend om de zeer hoge slagingspercentages en leuke manier van lesgeven. Vele van ons zijn jou voor gegaan met succes!

De Novice cursus zal starten op 22 augustus 2018 en wordt gehouden op woensdagavond van 20:00 uur tot ca. 22:00 uur. Na een kleine 3 maanden alleen Novice kan vanaf 14 november 2018 op dezelfde lestijden worden doorgestroomd en ingestroomd voor de Full cursus.

De kosten voor de N-cursus bedragen €35. Voor de F-cursus is €70 verschuldigd, en mag eventueel in overleg betaald worden in 2 termijnen (2x €35). Om de cursus te volgen is het N of F cursusboek van de Veron nodig, welke te verkrijgen is bij het Centraal Bureau van de Veron.

Heeft u interesse, vragen of wilt u direct inschrijven dan kunt u contact opnemen met Johan PA3GER per e-mail op info@pa3ger.nl onder vermelding van uw gegevens.

Geen nieuws rondom ‘Novice Her-ijking’

Er is nog geen concreet nieuws rond het dossier ‘Novice Her-ijking’. Dat is de samenvatting van twee nieuwsberichten op de websites van zowel VERON als VRZA. Wel is er een wijziging in het traject gekomen., doordat VERON tijdens de IARU vergadering afgelopen najaar een voorstel heeft ingebracht om tot een CEPT harmonisatie te komen voor Novices.

De verenigingen en Agentschap Telecom willen echter niet wachten tot een Europese / CEPT-harmonisatie die enkele jaren kan duren, maar werken vooruitlopend hierop aan een voorstel voor de Nederlandse Novice amateurs.

Momenteel werken de verenigingen samen met Agentschap Telecom aan een eindrapport. Deze is niet te vinden in de artikelen omdat de inhoud nog niet definitief is. Tijdens zittingen tussen de verschillende partijen wordt er verder gewerkt om invulling te geven aan deze rapportage.

Uit het verslag van het onlangs gehouden Amateur Overleg blijkt dat er inmiddels een concept notitie is aangeboden. “De conceptnotitie wordt aangeboden aan het AO. Het AT Pagina 5 van 13 krijgt dan de gelegenheid op de aanbevelingen te reageren, waarna op een volgend AO (vermoedelijk in oktober/november van dit jaar) de definitieve versie gepresenteerd zal worden.”

Uitbreidingen voor Duitse Novices

Duitse Novices krijgen toegang tot de 13cm en 6cm band. Dit is het werk van onderhandelingen tijdens de Runder Tisch Amateurfunk (RTA), waar bij de Oosterburen circa 15 partijen vanuit allerlei disciplines en interesses overleggen met toezichthouder BundesNetzAgentur. Door dit brede overleg worden de belangen van alle Duitse radiozendamateurs vertegenwoordigd.

Novices (DO-stations) mogen een zendvermogen van 5 Watt ERP maken. Inzet om toegang tot deze banden te vragen was het Hamnet initiatief dat inmiddels een wijdverspreid netwerk heeft door Duitsland. De toegang geldt in ieder geval tot 31 december 2018. Daarna volgt een evaluatie.

VERON: ‘Europese harmonisatie Novice’

De VERON heeft een document ingediend dat als doel heeft om te kijken of de frequentie-allocatie en vermogens toewijzing voor Novices Europees geharmoniseerd kan worden. Dit zal in september tijdens de IARU-conferentie in Landshut besproken worden met andere IARU leden.

Indien het document ongewijzigd aangenomen wordt, dan geeft VERON de IARU de opdracht om met een inventarisatie en voorstel te komen. Deze zal als aanvulling in REC(05)06 toegevoegd moeten worden zodat de regeling in alle CEPT-landen gelijk is.

Bekijk hier het voorstel.