Berichten

PA0HPV benoemd tot lid van verdienste VERON

Henk Vrolijk (PA0HPV) is tijdens de Verenigings Raad benoemd tot lid van verdienste van de VERON. Dat laat de vereniging op Twitter weten. Henk is tegenwoordig secretaris van de Stichting Radio Examens, maar heeft in het verleden diverse functies voor de VERON bekleed. Ook in de regio Rotterdam is hij een actief lid binnen de afdeling en de repeater commissie. Een terechte benoeming.

Inhoudsopgave Electron november 2015

Electron 11-15 LR-page-001Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Van 17 t/m 23 augustus waren in Tsjechië de 20ste IARU Region 1 ARDF-kampioenschappen. Deze keer won Dick Fijlstra een bronzen medaille bij de Sprint-wedstrijd en werd ons M70-team (Dick Fijlstra en Jan Hoek) derde bij de ARDF 80m-wedstrijd.

Arduino en GPS-data
Met een Arduino is het bekijken van GPS-data geen probleem. Met wat extra hardware kunnen we het GPS-signaal ook gebruiken om er een nauwkeurige frequentiestandaard mee te maken. Een artikel van Hans Wagemans ON4CDU

Eerste Nederlandse maanreflectieverbinding
Op zaterdag 24 juli 1965 maakte PA0KT de eerste Nederlandse EME-verbinding via een schotel die door TNO ter beschikking werd gesteld. Dit is het zevende artikel van een serie oude artikelen die we in 2015 opnieuw publiceren.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron mei 2015

Electron-05-15-LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Op pagina 194 e.v. vindt u een verslag van Carlo Houben ON4BR, lid van de Rockall DX group, van Iran 2015 Kish Island EP6T.

De Comudipool
Dit artikel over de comudipool is eigenlijk geen artikel, maar een gedeelte uit ‘Reflecties door PA0SE’ van oktober 1993. Dit is het vierde artikel van een serie oude artikelen die we in 2015 opnieuw publiceren.

De Wadley-loop afstemming
Een ontvanger tot 30 MHz met vrijlopende oscillatoren en toch stabiel: Wadley. Theo Faber PA2THF laat het zien.

Struikelblokken bij de zendexamens (10)
Niet alle examenvragen zijn louter theoretisch. De in dit artikel door Henk Vrolijk PA0HPV behandelde meting aan een transistor is praktisch en goedkoop uit te voeren.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron januari 2015

electron-januari-2015Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de voorpagina
Jeugdplein op DvdRA. In dit nummer vindt u een verslag van de Dag voor de RadioAmateur 2014 die is gehouden op zaterdag 1 november in de Americahal te Apeldoorn.

Intermodulatie
Wat is intermodulatie, hoe kun je het meten en wat kun je eraan doen. Een artikel van Olof Bosma PA0ZOZ.

Een antennekabel- haspel voor /p
Hoe neem je je coaxkabel mee als je /p gaat werken? Wilko Bulte PA1WBU beschrijft hoe je een oude kabelhaspel met een tele­ foonverlengsnoer kunt gebruiken voor een coaxkabel.

Struikelblokken bij de zendexamens (6)
LC of CLC? Een extra condensa­tor levert meer uitgangsspanning op, maar ook hogere diodestromen. Henk Vrolijk PA0HPV werkt in deze serie opgaven van het F­examen uit die in het alge­ meen vrij lastig worden gevonden.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron oktober 2014

cover-okt-2014Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de voorpagina
Van 15 t/m 22 juli vond de vierde editie van Youngsters On The Air plaats. Deze keer georganiseerd door SRAL (Finse Amateur Radio Vereniging).

Software Defined Radio: de andere kant van de interface
In dit derde en laatste deel beschrijft Jan van Katwijk een aantal decoders voor analoge en digitale modes.

Struikelblokken bij de zendexamens (3)
Hoe ‘breed’ is een RTTY-signaal op de band? Iets breder dan de shift, blijkt het. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dit is de derde aflevering van een serie waarin Henk Vrolijk PA0HPV opgaven van het F-examen uitwerkt die in het algemeen vrij lastig worden gevonden.

‘Fietspomp’-antennes voor de 2m en 4m-banden
Aangezien Eddy Cretier PA0EHC al een aantal jaren een ‘spertop’ of ‘fietspomp’-antenne op 70cm in gebruik had, en deze goed beviel, was de keuze voor de nieuwe 4m-antenne niet zo moeilijk. Het werd een fietspomp, en hij maakte er ook een voor 2m.

Lees meer

Radio-examens in Vlaardingen

stichting-radio-examensAfgelopen vrijdag, 23 mei jl. hield Stichting Radio Examens weer een sessie. Deze keer werden de examens afgenomen in Vlaardingen. Met ruim 100 deelnemers werden de kandidaten verdeeld in twee ronden. Om 13.00 uur werd een gecombineerde F/N ronde afgenomen, gevolgd door een N-ronde om 15.00 uur.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron maart 2014

Electron 03-14 LRRond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Bij de voorpagina
Op zaterdag 15 maart a.s. nodigt de VERON afdeling Den Bosch u weer van harte uit op haar 39ste jaarlijkse Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen (Den Bosch).

BFO-perikelen
Henk Vrolijk PA0HPV doet verslag van een leerzaam experiment om compacte draagbare ‘digitale wereldontvangers’ te voorzien van een mogelijkheid om er SSB en CW mee te beluisteren.

Gelijkspanningen schakelen
Om grotere stromen verliesarm te schakelen, was vroeger een relais een vanzelfsprekende noodzaak. Tegenwoordig kunnen halfgeleiders ook deze taak met voordeel overnemen. (Chris van den Berg PA3CRX).

Lees meer

Inhoudsopgave electron November 2013

electron-cover-nov-2013Komend weekend verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Een surrogaat voor de Variac
Wil je weten hoe je voeding zich gedraagt bij een wat te hoge of te lage netspanning, maar heb je geen regeltransformator (variac)? Henk Vrolijk PA0HPV beschrijft een simpele oplossing, ook bruikbaar voor wie een antieke buizenradio liever niet op 230 V maar op 220 V wil laten werken.

Je eigen actieve antenne
Als luisteramateur hebben we allemaal een antenne nodig en daar is niet altijd genoeg plaats voor. Een kleine actieve antenne past nogal eens makkelijk. Thieu Mandos NL199 geeft een beschrijving.

Printplaatboormachine
Voor de printplaten die je thuis maakt heb je voor het boren van de gaatjes een printboormachine nodig. Een artikel van Marc van Stralen DK4DDS.

Lees meer

‘Gezakt door fout examencommissie’

stichting-radio-examensHet nakijken van examens is mensenwerk, ook voor de vrijwilligers van Stichting Radio Examens. En mensen maken wel eens fouten. Zo kreeg een examen- kandidaat uit Rotterdam die dacht geslaagd te zijn voor zijn Novice examen toch een brief van Agentschap Telecom gezakt te zijn.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron juni 2013

electron-juni-2013Over enkele dagen verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld. Daarbij wordt onder andere terug gekeken naar de Verenigings Raad, waarbij Sjoerd Ypma PA0SHY en Remy Denker PA3AGF zijn uitgeroepen tot leden van verdienste.

Waarom een preselector?
Met een preselector zoals die van ON9CVD kan het grootsignaalgedrag van een ontvanger vaak sterk worden verbeterd, waardoor de ontvangst rustiger wordt. Ruud Hooijenga PF1F en Henk Vrolijk PA0HPV geven wat achtergronden over het ‘waarom’.

S-meter
Een S-meter is een onmisbaar instrument voor de zend- en luisteramateur. We kunnen niet zonder, maar toch blijken de mogelijkheden verder te gaan dan we gewend zijn. Olof Bosma PA0ZOZ geeft uitleg.

Meer informatie is te lezen op de eigen website van de Electron.