D-star decoderen met RTL-SDR

D-starHet is mogelijk om D-star te decoderen met een RTL-SDR. Dat meldt de website dstarvlaanderen.be. Het decoderen gebeurt met software, geschreven door PU2VLW. Voorheen was het al mogelijk de D-star headers te decoderen. Nadat de software een update gehad heeft is het ook mogelijk om de spraak hoorbaar te maken.

Zelf luisteren naar D-star is vanaf nu dus mogelijk met een RTL-SDR stick die voor amper twee tientjes verkrijgbaar is. De software is geschreven voor Linux. Windows gebruikers kunnen via CygWin echter een Linux-omgeving simuleren, al wordt dit niet aangeraden.

Meer informatie is te vinden op de website rtl-sdr.com.

3 antwoorden
 1. Pip
  Pip zegt:

  ondanks dat ik het d-star geluid niet erg mooi vind, vind ik dit wel een erg goede ontwikkeling. Nog even en de AMBE zijn verlopen en dan zijn we er ook klaar voor om dit soort implementaties te gaan gebruiken. En ik vind het erg stoer dat er mensen zijn die dit kunnen en ook doen!

 2. PD0MV (@PD0MV)
  PD0MV (@PD0MV) zegt:

  Hartstikke mooi, maar wel grappig dat het dus met zo’n RTL-SDR ding wel lukt om Dstar te decoderen en oke er is software voor geschreven, toch een leuke ontwikkeling om te blijven volgen. Zou er dan ook voor Apple software zijn 😉
  Overigens is dit wel een wereld die open gaat voor aanstaande luister amateurs, dan hoeven ze niet bang te zijn dat ze de PTT indrukken van een Dstar set aangezien met zo’n rtl dongle alleen ontvangst mogelijk is. Dan kunnen ze zowel VHF-UHF als HF dstar ontvangen

Reacties zijn gesloten.