Berichten

Rafael Micro stopt productie R820T2 chip

Fabrikant Rafael Micro stopt met de reguliere productie van de R820T2 chip. Deze chip wordt als tuner gebruikt in USB DVB-dongles en dus ook de RTL-SDR, maar is ook te vinden in bijvoorbeeld de Airspy. Op verzoek kan de fabrikant nog wel batches maken voor bulk-orders. Voor kleine afnemers is dit echter niet interessant. Het staken van de productie van de R820T2 tuner chip zal dus gevolgen hebben voor de ontwikkeling van SDR. Dat schrijft de website rtl-sdr.com.

Airspy heeft recent al aangekondigd het ontwerp aan te passen en de Airspy One en de Airspy R2 vervroegd uit productie te halen. De verbeterde dongles bij RTL-SDR zijn nog verkrijgbaar, al zal de prijs mogelijk gaan stijgen wanneer de voorraad tuner chips slinkt.

RTL-SDR krijgt native HF-ondersteuning

De RTL-SDR van de bekende website rtl-sdr.com krijgt weer een update. Eerder al werd de plastic behuizing verruild voor een metalen voorzien van SMA-connector en TXCO. In de nieuwste update is experimentele ondersteuning voor de HF-banden toegevoegd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Direct Sampling methode, waardoor het frequentiebereik 500 kHz tot 24 MHz ook beschikbaar is.

Lees meer

De verbeterde RTL-SDR stick

RTL-SDREnkele jaren geleden werd de RTL-SDR uitgevonden. Met aangepaste drivers was het mogelijk om een DVB-T (digitenne) ontvanger voor de computer te gebruiken als breedbandige SDR voor frequenties tussen de 24 en 1766 MHz (~13 – 1864 MHz met experimentele drivers) met een bandbreedte van ongeveer 2 MHz.

Een wereld ging open voor zendamateurs die voor het bedrag van 20 euro opeens allerlei  nieuwe mogelijkheden kregen. In een rap tempo werden diverse applicaties ontwikkeld en was het mogelijk om D-Star en DMR te decoderen.

Lees meer

D-star decoderen met RTL-SDR

D-starHet is mogelijk om D-star te decoderen met een RTL-SDR. Dat meldt de website dstarvlaanderen.be. Het decoderen gebeurt met software, geschreven door PU2VLW. Voorheen was het al mogelijk de D-star headers te decoderen. Nadat de software een update gehad heeft is het ook mogelijk om de spraak hoorbaar te maken.

Lees meer

Funcube en RTL-stick vergeleken

amsat-logo-squareOp de website van AMSAT-SM (Zweden) verscheen gisteren een interessante post. De vergelijking van een FunCubeDongle met een RTL SDR-stick. Hoewel de eerste een factor 20 duurder is heb je wel een SDR voor HF erbij zonder converter. Ook is de gevoeligheid vergeleken van beide SDR-ontvangers.

Het is dan ook niet verrassend dat de FunCubeDongle als winnaar uit de bus komt. Een nadeel van de FunCubeDongle (versie 1) is wel dat er minder bandbreedte beschikbaar is: slechts 96 kHz. Met de komst van de PRO versie is deze verdubbeld naar 192 kHz.

Lees meer