Uitbreiding Engelse 4-meter band

70Mhz-display-FT847OFCOM, toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, heeft ingestemd met een uitbreiding van de 4-meter (70 MHz) band voor zendamateurs. Houders van een Full licentie kunnen, na melding, toegang krijgen tot het gebied 70.5000 tot 71.5000 MHz. Deze toestemming is voor de duur van 12 maanden.

Toegang tot het extra stukje band wordt verleend op ‘non-protection, non-interference’ basis en geldt tot er een andere gebruiker voor het spectrum gevonden is. Er geldt wel als voorwaarde dat de amateurdienst geen storing mag veroorzaken aan derden.

Het gebruik van de band is niet toegestaan in Schotland, omdat hier nog andere gebruikers actief zijn die niet instemmen met het voorstel van de toezichthouder. Het spectrum zal (met name) gebruikt mogen worden voor het doen van experimenten in digimodes, zo valt te lezen op de website van de RSGB.

Steeds meer landen krijgen toegang tot de 4-meter band. Het Verenigd Koninkrijk was een van de eerste landen waar zendamateurs mochten experimenteren. In Nederland is het gebruik van de band toegestaan sinds 1 januari 2012. Ook in Duitsland is de band – zeer beperkt – open gesteld gedurende het Sporadic E seizoen vorig jaar. Voor dit jaar loopt er nog een aanvraag bij toezichthouder Bundesnetzagentur.

2 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  “Totdat er een ander gerbuiker wordt gevonden ” en dan mag er evt weer niet meer op ?
  Raar en waarom alleen houders van een full. Terwijl dit een leuke band is voor de D amateus..

 2. Roeland Jansen
  Roeland Jansen zegt:

  Sja, dat is bij de meeste banden toch zo Rob? Ik neem aan dat je trouwens N bedoelt.
  (Ik hoor wel eens mensen die dat fijn vinden, banden voor F only trouwens.)

Reacties zijn gesloten.