Update status Gerbrandytoren

PI3UTROp de websites van Stichting Hobbyscoop en PI6ATV is het volgende bericht verschenen: In het begin van dit jaar is door de teams van PI6ATV, PI1UTR, PI3UTR, PI6TEN en PI2NOS het persbericht verspreid dat de activiteiten vanuit de reportagecabine in de Gerbrandytoren te IJsselstein moeten worden beëindigd. De oorzaak hiervan is dat nieuwe veiligheidsregels gaan gelden voor technische apparatuur in de buismast en de cabine van de Gerbrandytoren waardoor het gebruik ervan sterk aan banden komt te liggen.

Het is een geruime tijd stil geweest, maar op de achtergrond zijn reeds verschillende voorbereidingen getroffen om de cabine te ontruimen. Inmiddels heeft Alticom, de eigenaar van de Gerbrandytoren, aangegeven dat de apparatuur in ieder geval in december uitgeschakeld moet worden en mogelijk ook al verwijderd dient te zijn. Dit brengt veel onzekerheid mee over de toekomstmogelijkheden in de Gerbrandytoren; heel veel is nog onzeker. Het goede nieuws is dat Alticom zich bereid heeft gevonden om de Radioamateurdienst opnieuw te faciliteren, maar dan in het betonnen gedeelte van de toren zodat alle huidige veiligheidseisen gewaarborgd kunnen worden.

Op dit moment zijn veel details nog onbesproken waardoor nog geen beeld geschetst kan worden omtrent de diensten die wij graag terug zouden brengen vanuit deze prachtige lokatie. Wel is duidelijk dat veel systemen voor onbepaalde periode geheel of gedeeltelijk off-air zullen zijn. Wij verwachten tegen het einde van 2015 hierover nadere informatie te kunnen verstrekken.

Team PI6ATV, PI1UTR, PI3UTR, PI6TEN en PI2NOS

5 antwoorden
 1. fre0n
  fre0n zegt:

  Uit interesse mbt de achtergronden, niet aanvallend bedoeld, maar wat is de reden waarom het zo lang zo onduidelijk blijft en er pas zo laat beslissingen genomen kunnen worden? Heeft alticom zelf nog geen duidelijk beeld hoe het met de toren verder moet of is het zo lastig om overleggen tussen alticom en de amateurdienst te plannen?

  • okz
   okz zegt:

   Veel vragen in twee zinnen…
   – De primaire reden is drukte.
   – De beslissing was al lang genomen (was al bekend), alleen het moment van uitvoering was nog onbekend.
   – Met de toren veranderd niets, alleen de gebruikers (allemaal) moeten rekening houden met aangescherpte veiligheid.
   – Het overleg tussen Alticom en de amateurdienst is uitermate positief, constructief en meedenkend.

 2. Ruud
  Ruud zegt:

  @ Mischa: Kan de amateurdienst zelf nog iets positiefs bijdragen in b.v. financiéle en/of personele zin?

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Hallo Ruud,

   Hulp is altijd welkom. Wij hebben zo nu en dan dringend behoefte aan bepaalde middelen, daartoe doen we op zulke momenten een oproep. Als je een financiele bijdrage wil doen is dit mogelijk via http://www.pi6atv.com (helemaal onderaan op de voorpagina).

Reacties zijn gesloten.