40e Landelijke Ballonvossenjacht

Vrijwel iedere radio geïnteresseerde heeft wel van de Ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 39-jarige bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de Ballonvossenjacht alweer voor de 40e keer plaats. Zoals gebruikelijk is het evenement dit jaar gepland op 9 september 2018, dat is dus opnieuw de tweede zondag van de septembermaand. Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht waarbij vele actieve peilers tot het uiterste gaan om de dalende sonde als eerste te bereiken. De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet meer mogelijk om op basis van computerberekeningen de landingsplaats vooraf te bepalen, zodat het weer een écht peilevenement gaat worden. Vorig jaar bleek dit te voldoen aan de verwachtingen van de deelnemers.

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is kunnen de binnenkomende equipes via deze stream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken via internet

Televisiebeelden
Zoals ieder jaar staat de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon is te volgen via de (stream van) ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV. Maar natuurlijk kun je de beelden ook zelf proberen te ontvangen. De ballon zendt videobeelden uit op 1252 MHz.

Geheime oplaatplaats
De ballon zal, in navolging van het experiment vorig jaar, wederom vanaf een geheime oplaatplaats de lucht in gaan. Daardoor kunnen slimme ‘peilers’ niet meer op basis van computermodellen berekenen waar de ballon ongeveer zal landen. Het blijft wel de bedoeling van de organisatie om de ballon in Nederland te laten landen.

Ballon moet afslanken
Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145.4500 MHz. komen te vervallen om zo stroom te besparen en gewicht te verliezen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder op 145.4750 MHz. of moeten peilen op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Veel werk verzet
Zoals u leest is er weer héél wat werk dat verzet moet worden om de Ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hun is het mogelijk om de Ballonvossenjacht plaats te laten vinden en via HF, VHF en UHF-verbindingen. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de club callsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG.

Meedoen!
Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. We zeggen het nog maar een keertje: hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig: de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, uiteraard een goed team en een klein beetje geluk.
Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement: via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert.
Wat ook het vermelden waard is: in de afgelopen 5 jaar hebben we mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur het evenement tot een nieuwe hoogte weten te brengen met ieder jaar meer deelnemers, meer website bezoekers én meer radioverbindingen. We zetten deze traditie graag voort!

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vind je op de website ballonvossenjacht.nl.

Firmware update voor diverse Icom transceivers

Icom heeft nieuwe firmware uitgebracht voor de IC-7300. De nieuwe firmware heeft versie 1.30 meegekregen en in de changelog is te lezen dat er onder andere wijzigingen zijn aangebracht in de instelbare bandbreedte voor SSB audio bij de IC-7300. Een complete lijst  van wijzigingen is te vinden op de website van Icom Japan.

Ook heeft Icom nieuwe firmware uitgebracht voor de IC-7850 en de IC-7851. Deze heeft nu ondersteuning voor de RS-BA1 v2 remote software. Ook hier zijn wijzigingen aangebracht in de SSB bandbreedte. Daarnaast is de stabiliteit van de ALC meter aangepast. Een complete lijst van wijzigingen staat hier.

Voor de IC-7700 en de IC-7610 is een soortgelijke update beschikbaar gekomen. Daarnaast zijn voor alle Icom zendontvangers een update beschikbaar voor de USB-driver die ondersteuning biedt voor de Windows 10 ‘April 2018’ update;

Icom RS-BA1 versie 2 beschikbaar
Daarnaast heeft Icom een update uitgebracht voor de RS-BA1 software. Deze software is geschikt om je zendontvanger remote te bedienen. Bij de high-end modellen kan dit zelfs zonder computer in de shack omdat deze rechtstreeks op het thuisnetwerk aangesloten kunnen worden. Versie 2 bevat onder andere ondersteuning voor de waterfall en een 2e VFO.

Gebruikers N1MM+ opgelet
Gebruikers van de N1MM logging software in combinatie met de Spectrum Monitor moeten wachten met updaten. Gebruikers van een IC-7300 uitgezonderd. Er is een bug geïntroduceerd die de werking van N1MM+ software in combinatie met de Spectrum Scope onmogelijk maakt.

Icom introduced an error in the CAT responses that return the spectrum data via the USB port.  In the Icom protocol, each response is supposed to be prefixed with X’FEFE’. They dropped those bytes with the latest firmware upgrade. This in turn caused third party programs following the CAT spec to display spectrum data to fail. – Tom, N1MM

Inhoudsopgave RAZzies augustus 2018

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • LoRa deel 1
  • Opa Vonk: Digitale techniek
  • Morse SEM
  • HF met Handicaps
  • 20m Loop antenne
  • Verhalen uit de werkplaats
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

VERON plaatst eerste Electron online

VERON heeft afgelopen week haar eerste Electron online geplaatst. Hiermee wordt invulling gegeven aan een voorstel dat tijdens de afgelopen VR aangenomen is: tenminste 2x per jaar de Electron online publiceren zodat ook niet-leden kennis kunnen nemen van de activiteiten van de vereniging.

Het is nog wel te hopen dat de online Electron een betere publicatie krijgt. Zo vallen de pagina’s voor gebruikers van laptops grotendeels buiten het scherm en omdat de vereniging gekozen heeft om afbeeldingen per pagina te gebruiken, vallen visueel gehandicapten helemaal buiten de boot. Ook zijn trefwoorden niet vindbaar via de zoekmachine van de website. Daarmee is de publicatie eigenlijk onbruikbaar.

Ook aanpassingen in ledenadministratie
Daarnaast heeft de ICT Commissie ook updates uitgerold in het VERON Administratie Systeem (VAS), een online systeem voor ledenadministrtaie. Dit systeem is al enkele jaren in gebruik. Nieuw is dat leden nu zelf mogen inloggen om hun gegevens in te zien.

De Electron is hier online te bekijken.

Nieuw registratiesysteem voor vergunninghouders

Vanaf 20 juli neemt Agentschap Telecom een nieuw klantportaal in gebruik: Mijn Agentschap Telecom. Hierin kunnen radiozendamateurs en maritieme registratiehouders hun gegevens inzien, wijzigen of intrekken. Dit vervangt het huidige frequentiegebruikersregister.

Mijn Agentschap Telecom is te bereiken via de homepage van Agentschap Telecom. Inloggen kan met DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord.

De komende maanden zal Mijn Agentschap Telecom verder uitgebreid worden. Uiteindelijk zullen alle relaties van Agentschap Telecom hun administratieve, juridische en/of financiële zaken kunnen regelen vanuit het klantportaal.

PA146EU actief tijdens IOTA weekend

Volgend weekend, op zaterdag 28 en zondag 29 juli a.s., vindt het IOTA-weekend plaats. IOTA staat voor Islands on the Air en is een programma waarbij verschillende eilanden geactiveerd worden. Iedere eilandgroep heeft zijn eigen IOTA referentie. In Nederland is dat EU-038 voor de Waddeneilanden en EU-146 voor Schouwen-Duiveland. Vanaf dat laatste eiland zal een groep zendamateurs actief zijn met de roepletters PA146EU.

Lees meer

Oost-Duitse roepletters tijdelijk terug

Komend weekend vindt de World Radiosport Team Championship (WRTC) plaats. Dit is een contest die ééns per 4 jaar gehouden wordt en waar enkel de beste stations op uitnodiging aan mee mogen doen. Kwalificatie is mogelijk door tijdens de grotere contesten in de voorafgaande jaren bij de topscoorders per regio te horen. Meer daarover is op de WRTC website te lezen.

Dit jaar wordt de WRTC door Duitsland georganiseerd. Alle stations hebben een soortgelijke omgeving gekregen en werken met eenzelfde (antenne)systeem, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur heeft de roepletterreeks Y2A-Y9Z beschikbaar gesteld. Deze roepletters werden voorheen gebruikt in de tijd dat Oost-Duitsland nog bestond.

Zomerquiz: Het C-examen uit 1980

Mail van PA9JOO/P. Met als bijlage het C-examen uit et najaar van 1980. Ideaal om deze zomer eens op een rustig moment te bekijken.  Het C-examen van toen gaf toegang tot de banden boven de 30 MHz (PE1-calls) en indien men slaagde voor het CW-examen (PA3-calls) dan mochten zendamateurs ook uitzenden op de korte golf banden.

Het toenmalige C-examen is moeilijker dan het huidige F-examen. Bij de Novice examens is het precies andersom: het toenmalige D-examen (PD0-calls) was aanzienlijk makkelijker dan het huidige N-examen.

Download hier het examen. Antwoorden inzenden kan naar PA9JOO.

Repeater PI2WSN QRT

De 70cm repeater PI2WSN is met ingang van deze week definitief uit bedrijf genomen. De watertoren in Stadskanaal, waar de repeater al vele jaren verblijft, is door de gemeente verkocht. De nieuwe eigenaar heeft de beheerders verzocht de repeater ten spoedigste te verwijderen. Met de nieuwe bestemming van de watertoren is ook plaatsing in de toekomst niet meer mogelijk. Dit betekent het einde voor PI2WSN.

Mocht iemand in de omgeving stadskanaal nog een alternatief weten dan houden de beheerders zich uiteraard aanbevolen. Zij kunnen contact opnemen met de Delfzijl Repeater Group.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Komend weekend VHF-UHF-SHF contest

Komend weekend wordt weer de VERON VHF-en-hoger radio wedstrijd gehouden. Tegelijkertijd wordt in de landen om ons heen (en verder) ook de nationale VHF en hoger wedstrijden gehouden. Er zal dus weer voldoende activiteit zijn en het is een mooie gelegenheid om nieuwe (horizontaal gepolariseerde!) antennes uit te proberen.

Logboek
Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Ook al heb je een paar uur meegedaan en heb je een paar verbindingen gemaakt, het heeft altijd zin om je log in te sturen. Al was het maar om te laten zien hoeveel activiteit er was. Voor een verbinding worden uitgewisseld het RST rapport, een volgnummer te beginnen bij 001 en je QTH locator.

Tijden
De contest duurt van zaterdag 16.00 uur tot zondag 16.00 uur lokale tijd. Vanuit Engeland zal er extra activiteit zijn op de zondagmiddag, wanneer de RSGB backpackers contest op 144 MHz plaatsvindt. Met name in de eerste en de laatste uren zal er veel activiteit zijn, maar gezien de tropo condities kan er tot laat in de avond gewerkt worden.

Zendbeperkingen
Zoals het er nu naar uit ziet gelden er nog weinig zendbeperkingen op de 13cm band. Een actueel overzicht van geldende zendbeperkingen is onder het kopje ‘Zendbeperkingen’ op deze website te vinden. Zendamateurs moeten we rekening houden met een beperking die in de regio Den Haag (Scheveningen) geldt in verband met de Volvo Ocean Race.