Berichten

UK: De 13 en 9cm band voor 238,5 miljoen weg

In het Verenigd Koninkrijk zijn frequenties voor 4G en 5G in de veiling gegaan. Onder deze frequenties ook de 13cm en 9cm amateurbanden, waar Hamnieuws eerder al over schreef. Het gedeelte 2350-2390 MHz is geveild aan Telefónica, dat als enige een bod heeft uitgebracht van 239,5 miljoen Euro.

Ook in Nederland is de druk op de hogere frequentiebanden groot. Agentschap Telecom heeft tijdens het vorige Amateur Overleg al aangekondigd dat er in het najaar een presentatie gegeven zal worden door het DGETM (Directoraat Generaal Energie, Telecom en Mededinging) over het frequentiebeleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met het oog op “5G, de explosieve groei van IoT, de vraag naar spectrum voor bedrijfskritische communicatie, camerabewaking/toezicht, intelligente transportsystemen, etc.”

In Nederland hebben we geluk dat we medegebruikers hebben op onze 13cm band. Dit leidt weliswaar met grote regelmaat tot zendbeperkingen, maar omdat er voor deze groep medegebruikers (PMSE) vooralsnog geen ander spectrum beschikbaar is kunnen ook wij, hetzij soms beperkt, gebruik blijven maken van deze band lijkt het.

DKARS over de 3,5 GHz band

Recent verschenen berichten in de media over toekomstige frequenties voor mobiele communicatie. Mobiele operators hebben ontevreden gereageerd op de Nederlandse plannen voor de 3,5 GHz band, want men vindt de ontwikkelingen te langzaam gaan.

Op dit moment wordt deze band gebruikt door onder meer defensie en officieel bij de overheid geregistreerde zendamateurs. Er zijn internationale afspraken gemaakt om onderlinge storing te vermijden, want radiosignalen stoppen nu eenmaal niet bij de grens. Ook binnen Nederland kunnen defensie en de zendamateurs zonder onderlinge hinder gebruik maken van frequenties. In Europees verband zijn ook afspraken gemaakt over het gebruik van de 3,5 GHz band.

De stichting DKARS, die belangen behartigt van radioamateurs, heeft met verwondering gereageerd op de kritiek van de mobiele operators. Ook werd een aantal feitelijke onjuistheden gesignaleerd. De indruk bestaat dat de operators vooral druk willen uitoefenen om ze snel mogelijk nieuwe frequenties te bemachtigen. Daarbij dreigen de huidige gebruikers in de verdrukking te komen.

DKARS ervaart de houding van de operators als ‘vooral hard hollen’ waarbij vermoedelijk financiële motieven de boventoon voeren. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Want zendamateurs zijn juist degenen, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de techniek. Zonder zendamateurs waren we beslist minder ver dan nu. Het is bij velen minder bekend, dat radioamateurs apparatuur zelf bouwen en allerlei experimenten doen, waardoor veel kennis en ervaring wordt opgedaan.Ook defensie is van oudsher technologisch koploper en bijgedragen aan technische ontwikkelingen.

DKARS voorzitter Henk Schanssema: “Al lang geleden waren radioamateurs actief op de 3,5 GHz band. Zo waren enkele bestuursleden van DKARS al in 1980 actief op die frequenties. Het eerste autotelefoonnet werd in dat jaar in gebruik genomen op veel lagere frequenties, die technologisch veel eenvoudiger zijn. Volgens DKARS zullen zendamateurs het voelen als te worden afgeserveerd na bewezen diensten.”

Volgens Henk Schanssema wordt de suggestie gewekt dat de 3,5 GHz band in ons omringende landen al is toegewezen. “Dat is feitelijk onjuist. Er wordt wel over nagedacht. Zo heeft bijvoorbeeld de Britse toezichthouder Ofcom enkele weken geleden een consultatie uitgeschreven waarin om reactie wordt gevraagd omtrent de 3,5 GHz band.

Er is dus ook daar nog niets beslist en het is in de frequentie wereld gebruikelijk om zorgvuldig om te gaan met elkaars belangen. Gelukkig wordt in Engeland een klein deel van de band gereserveerd voor andere diensten, zoals zendamateurs en we hopen dat in Nederland dit voorbeeld wordt gevolgd. Want dat zou recht doen aan de bijdrage die zendamateurs leveren aan de techniek, waarmee mobiele operators feitelijk hun geld verdienen. Bovendien is de amateurdienst een prima kweekvijver voor technici en het zou wel enigszins kortzichtig zijn om die vijver met hard hollen te dempen.”.

Internetconsultatie wijziging NFP gesloten

overheidDe consultatie voor het wijzigingspakket in het Nationaal Frequentie Plan 2014 is afgelopen vrijdag gesloten. De overheid gaat nu de ingekomen reacties inhoudelijk bekijken. Indien nodig is volgt er een wijziging. Anders zal met een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur het besluit bekrachtigd worden.

Vanuit radiozendamateurs is er vooral bezwaar gemaakt tegen de toewijzing van onbemande vliegtuigen (lees: drones) in het gebied 2300-2495 MHz. In totaal zijn 29 reacties binnen gekomen.

Lees meer

VK verliest bijna hele 13 en 9cm band

Zendamateurs in het Verenigd Koninkrijk verliezen bijna de hele 13cm en 9cm band. Dat heeft toezichthouder OFCOM besloten na ruim een jaar aan consultaties.

De frequenties tussen 2350 tot 2390 MHz en tussen 3410 tot 3475 MHz moeten ingeleverd worden voor ‘nieuw civiel gebruik’. Naar verwachting zal deze ruimte vrijgegeven worden voor telefonie- of dataverbindingen.

OFCOM heeft hiertoe besloten nadat defensie spectrum teruggegeven heeft en de toezichthouder op zoek is naar nieuwe toepassingen voor de band. Zij is van mening dat de frequenties voor een aanzienlijk groter publiek beschikbaar moeten komen.

Lees meer

UK verliest mogelijk 13cm en 9cm

ofcom-logoOFCOM, de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, is een consultatie gestart onder zendamateur die gebruik maken van de 13cm en 9cm band. Volgens de nieuwste planning zal een (over)groot deel van deze banden toegekend worden aan defensie. Dat houdt in dat zendamateurs zullen moeten verhuizen naar hogere banden.

Defensie wil ongeveer 40 Mhz bandbreedte in het segment 2310-2450 Mhz hebben, alsook 150 Mhz bandbreedte tussen 3410-3600 Mhz. OFCOM is inmiddels een consultatie gestart onder de belanghebbenden, waaronder zendamateurs. Zij kunnen de toezichthouder van (constructief) commentaar voorzien.

Lees meer