DKARS over de 3,5 GHz band

Recent verschenen berichten in de media over toekomstige frequenties voor mobiele communicatie. Mobiele operators hebben ontevreden gereageerd op de Nederlandse plannen voor de 3,5 GHz band, want men vindt de ontwikkelingen te langzaam gaan.

Op dit moment wordt deze band gebruikt door onder meer defensie en officieel bij de overheid geregistreerde zendamateurs. Er zijn internationale afspraken gemaakt om onderlinge storing te vermijden, want radiosignalen stoppen nu eenmaal niet bij de grens. Ook binnen Nederland kunnen defensie en de zendamateurs zonder onderlinge hinder gebruik maken van frequenties. In Europees verband zijn ook afspraken gemaakt over het gebruik van de 3,5 GHz band.

De stichting DKARS, die belangen behartigt van radioamateurs, heeft met verwondering gereageerd op de kritiek van de mobiele operators. Ook werd een aantal feitelijke onjuistheden gesignaleerd. De indruk bestaat dat de operators vooral druk willen uitoefenen om ze snel mogelijk nieuwe frequenties te bemachtigen. Daarbij dreigen de huidige gebruikers in de verdrukking te komen.

DKARS ervaart de houding van de operators als ‘vooral hard hollen’ waarbij vermoedelijk financiële motieven de boventoon voeren. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Want zendamateurs zijn juist degenen, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de techniek. Zonder zendamateurs waren we beslist minder ver dan nu. Het is bij velen minder bekend, dat radioamateurs apparatuur zelf bouwen en allerlei experimenten doen, waardoor veel kennis en ervaring wordt opgedaan.Ook defensie is van oudsher technologisch koploper en bijgedragen aan technische ontwikkelingen.

DKARS voorzitter Henk Schanssema: “Al lang geleden waren radioamateurs actief op de 3,5 GHz band. Zo waren enkele bestuursleden van DKARS al in 1980 actief op die frequenties. Het eerste autotelefoonnet werd in dat jaar in gebruik genomen op veel lagere frequenties, die technologisch veel eenvoudiger zijn. Volgens DKARS zullen zendamateurs het voelen als te worden afgeserveerd na bewezen diensten.”

Volgens Henk Schanssema wordt de suggestie gewekt dat de 3,5 GHz band in ons omringende landen al is toegewezen. “Dat is feitelijk onjuist. Er wordt wel over nagedacht. Zo heeft bijvoorbeeld de Britse toezichthouder Ofcom enkele weken geleden een consultatie uitgeschreven waarin om reactie wordt gevraagd omtrent de 3,5 GHz band.

Er is dus ook daar nog niets beslist en het is in de frequentie wereld gebruikelijk om zorgvuldig om te gaan met elkaars belangen. Gelukkig wordt in Engeland een klein deel van de band gereserveerd voor andere diensten, zoals zendamateurs en we hopen dat in Nederland dit voorbeeld wordt gevolgd. Want dat zou recht doen aan de bijdrage die zendamateurs leveren aan de techniek, waarmee mobiele operators feitelijk hun geld verdienen. Bovendien is de amateurdienst een prima kweekvijver voor technici en het zou wel enigszins kortzichtig zijn om die vijver met hard hollen te dempen.”.

12 antwoorden
  1. Rob
    Rob zegt:

    Daar is die weer, de “we waren vroeger heel waardevol dus willen we nu ongestoord verder kunnen hobbyen”…
    Dat argument is al heel wat keertjes uit het stof gehaald, zowel in artikelen als in reacties.
    Maar hoe druk is het nou eigenlijk op de 9cm band? En zou het maatschappelijk niet veel nuttiger kunnen zijn
    om zo’n band daadwerkelijk in te zetten dan om deze “gereserveerd” te laten voor amateurs die een paar keer
    per jaar een weekendje contesten en verder niet veel doen met zo’n band?

    Ik denk dat ook hier geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
    Als we die UHF/SHF banden willen behouden dan moeten we daar OPNIEUW nuttige dingen gaan doen en
    in ieder geval gebruik er van maken.

    Het is nu heel wat simpeler om iets voor zo’n band te maken dan in 1980 dus als dat nu niet meer gebeurt
    dan is er kennelijk toch iets veranderd in de wereld van de zendamateurs.

    • Bernardus
      Bernardus zegt:

      Daar kan ik het wel mee eens zijn. Ik vind dan wel dat er meer handhaving van het AT tegenover moet staan op 2 en 70. En dan bedoel ik tegen ongeoorloofd gebruik zoals door piraten etc.

    • Remco
      Remco zegt:

      Hoi Rob,

      1 vraagje: hoe wil je nuttige dingen gaan doen op 9cm als we die band niet meer mogen gebruiken? Overigens is er in Nederland slechts 10MHz beschikbaar voor de amateurdienst, waar niet heel veel amateurs gebruik van maken, maar die paar die dat doen, doen dat wel met veel plezier.

      • Rob
        Rob zegt:

        Dat is de zaak omkeren; de vraag is: wat doen we voor nuttige dingen met die band die
        het rechtvaardigt om dit stukje spectrum door een paar man te laten gebruiken in plaats
        van door de “man op de straat” in het algemeen?
        Het antwoord is kennelijk “we hebben in het verleden veel bijgedragen aan de ontwikkeling
        van de techniek”, maar ik vraag me dus af hoe lang dat nog houdbaar is.
        Het laatste “grote wapenfeit” van het zendamateurisme is nu bijna 65 jaar geleden,
        hoe lang kunnen we ons dan nog als “waardevol” profileren?

        • Nico
          Nico zegt:

          Mijn idee is dat algemeen belang voorrang heeft op het belang van een kleine club knutselaars op zolder. Wat meer bandbreedte voor draadloos internet zit de burger erg om te springen.

        • Hans
          Hans zegt:

          Rob,
          Weet niet wat je als laatste grote wapenfeit wil definiëren.
          Ik weet er nog wel een paar op te noemen die na die 65 jaar van jou gebeurd zijn, allemaal op VHF-UHF-SHF. Misschien dat voor jou de tijd heeft stilgestaan maar even een korte opsomming van wapenfeiten die 65 jaar geleden en ook 30 jaar geleden nog voor onmogelijk werden gehouden.

          Eerste verbindingen op 10 GHz van huis naar huis over meer dan 10 km afstand, nu bijna altijd 200 tot 300 km mogelijk
          Eerste EME verbindingen op 9, 6, 3 en 1.5 cm
          Eerste Nederlandse verbinding op 47 GHz
          Eerste Nederlandse verbinding op 76 GHz
          First tussen Engeland en Nederland op 10 en 24 GHz, en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

          73 Hans PA0EHG

    • PA3CNO
      PA3CNO zegt:

      Wat er veranderd is, is dat de zendamateur in 1 generatie veranderd is van een maker naar een gebruiker. Neem alle zendamateurs hun spullen af, en meer dan 95% is niet meer in staat om in de lucht te komen door zelf iets te maken. De reden dat 3,5GHz niet veel gebruikt wordt, is dat er geen koopdozen voor zijn. Hetzelfde gold voor 70MHz: daar vond je alleen de experimenteerders met eigenbouw (transverters). Tot de commercie er weer op los ging. Ik zie dus ook weinig argumenten om voor die 86 man de band “bezet” te houden voor amateurs.

  2. PE5PVB
    PE5PVB zegt:

    Inderdaad. Wederom een domme reactie van DKARS. De 9cm is een heel interessante band om te experimenteren, en dat wordt daar zeker ook gedaan. Het is maar 10MHz breed. Maar kom met andere argumenten, gaan we hier als amateurs überhaupt last van krijgen?

    • Piet
      Piet zegt:

      Het gaat helemaal niet om 9cm. Het gaat ook niet om de inhoud.
      Het gaat erom dat de DKARS actie onderneemt waar de VERON en de VRZA geen woord over reppen.
      Dat steekt. Want de VRZA en VERON hebben liever de morse eis terug, en natuurlijk nog meer HF banden.

      • Ge.
        Ge. zegt:

        Piet, misschien steekt het minder dan je denkt. Direct bij de internetconsultatie door het AT m.b.t. de voorgenomen wijziging van het Nationaal FrequentiePlan zijn VERON en VRZA in actie gekomen, specifiek ook voor de gevolgen op deze banden. Dat was al in 2015! Ik heb niet kunnen terugvinden of Dkars op dat moment haar stem ook heeft laten horen. Zo wel: top! Zo niet dan is nu ‘actie ondernemen’ rijkelijk laat te noemen. Ik lees in het artikel overigens niet terug welke ‘actie’ Dkars neemt, ik lees alleen dat Dkars haar verwondering uitspreekt. Dat zal geen zoden aan de dijk zetten ben ik bang.

        Door VERON en VRZA is in 2015 bij de terugkoppeling aan haar leden wel een oproep gedaan om de banden voor amateurdoeleinden te kunnen blijven gebruiken, letterlijk: ‘Use it or loose it’. Ik denk dat Rob als eerste reaguurder op dit artikel er niet zover naast zit met zijn opmerking: ‘als we die UHF/SHF banden willen behouden dan moeten we daar OPNIEUW nuttige dingen gaan doen en in ieder geval gebruik er van maken.’ De verantwoordelijkheid ligt dus in eerste instantie ook niet bij verenigingen of stichtingen maar bij onszelf als amateurs.

        NB. Je opmerking dat (leden van) VRZA en VERON liever de morse eis terug wil hebben en nog meer HF banden is volgens mij nergens op gebaseerd. Waarschijnlijk bedoel je het sarcastisch, maar mocht je je stelling kunnen onderbouwen dan lees is het graag.

  3. Henk
    Henk zegt:

    Bovendien klopt het verhaal van DKARS feitelijk niet helemaal. Als je het frequentieregister raadpleegt zie dat in de frequentieband 3410 – 3800 MHz 86 vergunningen zijn uitgegeven. Dus er zit meer gebruik in de band dan alleen RZAM en Defensie.

  4. Paul
    Paul zegt:

    “Want de VRZA en VERON hebben liever de morse eis terug, en natuurlijk nog meer HF banden.”

    Kom nou eindelijk eens met de resultaten van de ruismeting, neem contact op met ITU, IARU, defensie, luchtvaart, scheepvaart, Lofar, radio-astronomen en andere belanghebbenden, en geef AT, maar vooral EZ, **gezamenlijk** met DKARS,VERON en VRZA een ongelofelijke -landelijke media halende- veeg uit de pan over markthandhaving.

    Een soort fipronil-ei effect.
    Dáár hebben we misschien wat aan.

Reacties zijn gesloten.