Nieuwe gedragslijn voor vergunningen gereed

Agentschap Telecom zal op 1 maart 14 maart a.s. een nieuwe gedragslijn publiceren die de grondslag is voor het verstrekken van vergunningen. Dat meldt de VRZA op haar website. In deze gedragslijn, die het huidige beleid voor onbemand frequentiegebruik vervangt, is op initiatief van onder andere de VRZA een groot aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo kent het nieuwe beleid een minder strikte toetsing en geeft het meer mogelijkheden voor nieuwe experimenten. Uitgangspunt daarbij is dat vernieuwde repeater vergunningen techniekneutraal zijn. Ook is in de gedragslijn invulling gegeven aan meer mogelijkheden voor uitzenden met hoger zendvermogen.

Aan het nieuwe beleid is ruim 2,5 jaar aan voorbereiding vooraf gegaan. Op 11 september 2014 vond een eerste dialoogsessie plaats tussen de toezichthouder en de verenigingen, die een groot aantal punten ingebracht hebben en daarmee veel invloed hebben uitgeoefend op deze nieuwe gedragslijn.

Het nieuwe beleid zal op 1 april 2017 in werking treden. Enkele voorname wijzigingen zijn daarbij:

 • De geografische afstand tussen repeaters wordt losgelaten. Een efficiënt gebruik van frequentieruimte is nu een primair uitgangspunt;
 • Vergunningen zijn zoveel mogelijk techniekneutraal. Een aardig voorbeeld hiervan zijn System Fusion repeaters, aangezien deze een combinatie van analoge en C4FM modulatie mogelijk maken;
 • Er komt 100 kHz extra ruimte beschikbaar voor repeaters in de 70cm band. Voorheen was het spectrum 438.000 tot 438.400 beschikbaar. Nu is de bovengrens 438.500 MHz.

Met de nieuwe gedragslijn hebben de specialisten een aanzienlijk aantal achterhaalde toetsingscriteria een moderne invulling gegeven die ertoe zullen bijdragen dat er meer mogelijkheden zijn om prachtige experimenten uit te voeren.

 

20 antwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   AT en de verenigingen denken nog dat het nog steeds 1945 of 1953 is, waarbij zij bepalen welk nieuws wanneer naar buiten komt. Dat wordt druk in achterkamertjes besproken. Hamnieuws is ook regelmatig onderwerp zo valt te lezen in de laatste notulen van het Amateur Onderonsje. Dat geeft meteen het niveau aan: praten over in plaats van met partijen. In plaats van praten over zaken die wel relevant zijn en dossier die inmiddels jaren liggen.

   Protectionistisch gedrag en de laatste stuiptrekkingen van verenigingen om toch nog zieltjes te houden. Notulen die er overigens 2 maanden over doen om openbaar te worden. Inmiddels heeft meer dan de helft van de zendamateurs de verenigingen, waar sommige bestuurders zelfs 40+ jaar zitting hebben, de rug toegekeerd. Verenigingen die al jaar-op-jaar leden verliezen in plaats van groeien.

   Goed dat DKARS en Hamnieuws bestaan en op die manier wel aan het nieuws komen en deze partijen de zendamateurs die de verenigingen de rug toegekeerd hebben. Inmiddels bijna een meerderheid. Helaas wel zendamateurs die door het protectionistische gedrag van de verenigingen buitengesloten worden wel blijven voorzien van relevant en objectief nieuws. En daar bedoel ik geen buizenbakken of vossenjagers mee in de magazines, maar nieuws dat de zendamateur wel raakt: nieuwe apparatuur, repeaters, beleid, ontwikkelingen, enzovoort.

   • Bert Schaap
    Bert Schaap zegt:

    De huidige nieuwe generatie zendamateurs, voor zover die nog bestaan, komt zelf wel aan informatie die hem boeit of die hij/zij relevant vindt. Daar heeft men de verenigingen niet echt voor nodig. Of site’s zoals Hamnieuws. De meeste amateurs die lid zijn van 1 of andere vereniging, doen dit uit specifieke interesse voor bepaalde apparatuur en of gebruik van hoge of lage frequenties, ik noem maar wat. Voor de lezingen of gewoon de gezelligheid.
    1 maal in de zoveel jaar, wordt er weer een nieuwe vereniging opgericht, die het zoveelste wiel gaat uitvinden. De laatste jaren is er bijvoorbeeld DKARS bijgekomen, waarvan de aanhef Dutch Kingdom ogenblikkelijk een ouderwets verstikkende spruitjeslucht ontwikkeld. (Ook) Niet van deze tijd en niets nieuws.
    Wij zend en andere radioamateurs, moeten ons langzamerhand gaan realiseren dat ‘we’ thuishoren in het rijtje; biljarters, duivenhouders, dammers, klootschieten en andere klassieke uitstervende hobby’s en sporten. Daar helpen de nieuwere technieken en het internet niets mee. Veelal zijn daar andere interesse clubs voor opgericht. Die ons zien als halve idioten met een sprietje op het dak. Gaat het voor de rest wel goed met U ? Heeft u geen telefoon dan ? Of was u vroeger al niet lekker ?
    Het lijkt mij handiger om 1 grote belangenclub op te richten om te communiceren met de overheid en het A.T. Zeker nu het aantal verder leden afneemt. Als de 1-ne vereniging groeit, krimpt de andere, per saldo groeit het totaal absoluut niet. Integendeel zelfs.
    Ik heb het niet over clubs als SRS of de QRP-club b.v, maar over de overkoepelende verenigingen. Zorg dat het 1 krachtiger stem wordt.

   • Jeroen
    Jeroen zegt:

    Hoeveel jaren stond het roepletterbeleid nu al op de agenda. De VERON is gelukkig vertegenwoordigd door een bestuurder die al ruim 40 jaar zitting heeft. Toevallig zelf ook voorzien van een PA0-call. Zie daar eens het probleem…

 1. Ewoud PD3WDK
  Ewoud PD3WDK zegt:

  Ik hou het maar op een vervroegde 1 april grap, op de website van het A.T. is hier niets over te vinden. Zij zouden toch de eersten moeten zijn die met dit nieuws naar buiten zouden komen.

 2. Ewoud PD3WDK
  Ewoud PD3WDK zegt:

  Zeker nu ik lees dat de publicatie van het door het A.T.uit te geven formulier verdaagd in naar 14 maart is het op de BRAC zeker een onderwerp van discussie. Ik trap er niet in.

 3. berenland
  berenland zegt:

  Wat ik me afvraag in deze. het zou officieel bekend gemaakt zijn. Echter is er niets te vinden in de Staatscourant, niets te vinden op de site van het agentschap telecom. Plus het feit dat e.e.a. ook in de problemen zou komen daar er frequenties uitgedeeld zijn aan de DARES die nu zouden komen te vervallen. Kortom een hoop vragen. Dus wellicht #1april of slechte journalistiek 😉 *hoor – wederhoor*

 4. Jurgen PA3KC
  Jurgen PA3KC zegt:

  “De nieuwe “Gedragslijn” vindt zijn oorsprong in september 2014, toen de VRZA en de Veron door het AT werden uitgenodigd voor de allereerste “dialoogsessie”.”

  Sommigen hier suggereren dat DKARS of zelfs Hamnieuws.nl verantwoordelijk is van de nieuwe aankomende gedragslijn. Ik gun het DKARS en Randy zeker wel die eer, maar laten we het wel bij de feiten houden (:

 5. Danny Branderhorst
  Danny Branderhorst zegt:

  Eerst zien en dan geloven… Vind het wel geinig al die discussies, ikzelf ben maar een eenvoudige PD2DSB’er, hi. En maak me niet druk over vele zaken. Heb ruimte genoeg gekregen van de A.T. om mijn hobby te beoefenen. De radio hobby van tegenwoordig is zo inmens breed geworden de laatste jaren, ooit van “DMR & System Fusion” gedroomt? Alles lijkt aan een draadje te hangen, eigenlijk heeft het niets met de radio hobby te maken, maar de apparatuur die verkrijgbaar is, daar zit het tegenwoordig gewoon op. Voordat je hiermee aan de slag kan gaan moet men weer avonden lezen om er gebruik van te kunnen maken. Ooit vond ik SSTV helemaal geweldig en PSK nog steeds. Maar de technieken en gedachten staan niet stil, ook de A.T. zal vooruit moeten denken. En kan dat alleen met goede inspraak van al die radio-zendamateurs die de hobby lief hebben. Of het nu een 1 April grap is, mmm weet ik niet, maar het klinkt positief… Fijne dag gewenst een ieder…

Reacties zijn gesloten.