‘Continuïteit Electron in gevaar’

In de beschrijvingsbrief die eerder deze maand naar alle afdelingen verzonden is, valt in het jaarverslag van de redactie van de Electron te lezen dat zij zich zorgen maken over haar continuïteit. Met ingang van dit jaar zal de redactiesecretaris aftreden en ook is er al lange tijd een tekort aan (technisch) redacteuren.

Met het verdwijnen van de redactiesecretaris als één van de drijvende krachten achter het blad, vreest de hoofdredacteur een gevaar voor de continuïteit, zo valt te lezen op pagina 50 van het verslag.

Vacatures voor (technische) redactiemedewerkers en/of een redactiesecretaris staan al geruime tijd op de VERON-website. Geïnteresseerden kunnen daar meer informatie vinden.

27 antwoorden
  • pd0nvr
   pd0nvr zegt:

   Het Electron is niet meer van deze tijd, dus AFSCHAFFEN. Het (papieren) Electron heeft mij doen besluiten mijn lidmaatschap op te zeggen…

 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Het Electron is niet meer van deze tijd, dus AFSCHAFFEN. Het (papieren) Electron heeft mij doen besluiten mijn lidmaatschap op te zeggen… PD0NVR

  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   De VRZA heeft trouwens wel de fout gemaakt een digitaal gedrocht uit te brengen jaren geleden, de huidege CQ-PA is trouwens niets op aan te merken. Maak deze fout niet.

 2. Mike
  Mike zegt:

  De reactie van anoniem, blijkbaar een VERON lid die angst heeft zijn naam bekend te maken, is denk ik de spijker op z’n kop slaan zoals dat heet. “Te weinig simpele dingen, te wollig taalgebruik, geen sex-appeal voor de aspirant lezer”. Laat de VERON cq redactie Electron zich eens verdiepen in het DKARS (gratis) magazine, meestal goed gevuld met…eenvoudige, en meestal simpele dingen.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Comments die van Facebook geïmporteerd worden zijn ‘Anoniem’. Op Facebook zelf kun je op de Hamnieuws page wel zien wie dit is. Dit om aan de GDPR-bepalingen te voldoen. ^PH4X

 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  en het moet meer over radio gaan, wat er op de banden te doen is, soms lijkt het wel op een doe het zelf magazine voor wetenschappelijke prutsers

  • Rob
   Rob zegt:

   Tja het is het clubblad van de Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland.
   Het is natuurlijk een feit dat er een enorme instroom geweest is van “zendamateurs” die niets meer zien
   in de oorspronkelijke doelstelling van het zendamateurisme: het doen van proeven op het gebied van
   radiotechniek na afleggen van een examen wat de bekwaamheid op dat gebied aantoont.

   Dat geeft keer op keer wrijving, dat blijkt maar weer. De instromers strijden tegen de exameneisen, willen
   meer mogelijkheden met minder kennis, vinden het blad teveel wetenschappelijk, en op de band proberen
   sommigen de mores van de zendamateur aan te vallen (zoals het netjes noemen van een call en het
   aanhouden van fatsoensnormen bij het voeren van een QSO).

   In plaats van steeds maar de normen naar beneden bij te stellen en het nivo van het blad naar beneden
   te halen van experimenteel radio onderzoek naar een soort omroepblad zou men zich denk ik beter
   kunnen afvragen waar men zelf mee bezig is en of dat wel valt onder “zendamateurisme”. Als de hobby en
   de club keer op keer niet is wat men er van verwacht dan heeft men misschien wel gewoon de verkeerde
   hobby gekozen.

 4. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Inderdaad beetje gedateerd, plus dat de meeste ‘nieuwe’ zendamateurs de technische kennis van een goudvis bezitten. Dus te weinig “simpele” onderwerpen. In dat geval is de opmerking van een voorganger alhier “Naar de DKARS” o.i.d. niet geheel onterecht. Alwaar men enkele jaren geleden al, opnieuw heeft opgemerkt dat het wiel rond schijn te zijn.
  Ik ben geen Veron lid, anders krijgen we dat gemelk weer.

 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De veron is een oude mannen pa0 club, overtuigd van hun heilige gelijk…..
  jonger bloed erin, minder gezeur, en makkelijke artikelen erin…..
  Ook misschien meer testen van ontvangers e.d.

 6. Kees
  Kees zegt:

  Eind jaren 80 was ik lid van de VRZA. Toen daar weg gegaan en naar de VERON gegaan omdat het technische
  niveau van de artikelen in CQ-PA naar mijn mening veel te laag was. Een van de eerste dingen die ik toen deed
  was oude electrons halen bij een amateur hier in de buurt, die ze (gelukkig voor mij) niet bewaarde.
  Geef mij maar een papieren versie. Waarom niet allebei??? Dan heeft ieder zijn voorkeur.
  Afschaffen van de papieren versie zou voor mij juist reden zijn om op te zeggen.

 7. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De ‘zwaar’ geschreven artikelen heeft mij doen besluiten, om het lidmaatschap te beeindendigen. Het leek er op, dat het blad alleen voor hoogleraren en ándere hoge pieten gemaakt is. Veel te moeilijk allemaal.
  73′ PD2TP

 8. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Oude mannenclub die in het verleden blijven hangen. Dan ook nog DKARS in de hoek zetten. Dat heeft mij na 30 jaar doen besluiten het lidmaatschap toch echt te beëindigen. Jammer.

 9. Onno
  Onno zegt:

  Uit persoonlijke ervaring t.a.v. een ingezonden artikeltje ooit over het meten van faseruis met eenvoudige middelen. De redacteur had zijn eigen artikeltje al bijna klaar. Begint dan op de vierkante mm te discussieren, en heb het artikel toen maar toen teruggetrokken, was helemaal klaar met die man.

  Een vorm van redactie exhibionisme?

 10. Peter Gouweleeuw PA2V
  Peter Gouweleeuw PA2V zegt:

  Een goed clubblad zou alle stromen moeten kunnen plezieren. Zowel de beginnende, gevorderde, communicatie en bouwende amateur. Juist omdat we zoveel facetten in de hobby hebben is dat onderscheidende vermogen belangrijk. Dat hadden we vroeger ook al. Inmiddels hebben teveel met zichzelf ingenomen figuren alle kundige redacteuren en vrijwilligers de tent uit gejaagd. En kunnen de diverse rubrieken geen fatsoenlijke redacteuren en vrijwilligers meer vinden. De heren hebben het dus aan zichzelf te danken. Na een paar jaar dit leed te hebben gezien ben ik nu na meer dan 40 jaar geen lid meer van de club der arrogantie. En dat voelt goed 🙂

 11. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Electron? het Vossenjacht en ATV blad, vroeger keek ik uit naar de nieuwe Electron, maar tegenwoordig na even doorgebladerd te hebben gaat hij 9 van de 10 keer bij het oud papier. De enigste reden dat ik nog na 52 jaar lid van de VERON ben is dat we een gezellige en actieve afdeling hebben.

 12. Andre Ph5c
  Andre Ph5c zegt:

  Ben alleen nog lid om de qsl buro en de gezellige afdeling, maar voor de rest laat maar……

 13. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Afschaffen die papieren Electron en een modern digitaal blad uitbrengen met artikelen die wél door de meerderheid worden gelezen en begrepen en niet alleen door de kleine elite minderheid van PA0’ers. Neem een voorbeeld aan het VRZA blad of DKARS blad. En/, nog belangrijker: doe iets samen met deze verenigingen zodat onze hobby blijft bestaan.

 14. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Ik snap best dat een papieren uitgave toch nog wel iets is waar wat mer waarde aan toegekend kan worden. Maar als je kijk wat Electron op jaarbasis kost, het zou het mogelijk zeer verstandig zijn op deze 1 maal per 2 maanden uit te brengen. Dat scheelt de helft aan kosten, minder werk en tijdsdruk. Plaats de belangrijke berichtgeving op de website zoals de agenda bestuurlijke mededelingen, contest uitslagen e.d. en hou Electron voor interessante technische artikelen.

Reacties zijn gesloten.