Zelfbouw morse callgever bij PI4RCG

PI4RCGMorse ouderwets? Nadat Agentschap Telecom gele kaarten heeft uitgedeeld is morse weer helemaal in. Veel amateurs zijn in de oude rommeldoos op zoek gegaan naar een callgever.

Heb je er zelf nog nooit een gemaakt dan biedt de VERON afdeling ’t Gooi nu de mogelijkheid om je eigen callgever te bouwen.

Het print ontwerp is dubbelzijdig waarbij alle SMD componenten aan één zijde worden geplaatst. Hierdoor is het print ontwerp erg klein gebleven (31mm x 22mm) zodat het eenvoudig is in te passen in een microfoon behuizing of in de transceiver.

De totale kosten van de gebruikte componenten zal ergens tussen de €7,- en €10,- bedragen wat afhankelijk is van het inkoop beleid en het aantal deelnemers.

Meer informatie is te krijgen bij Stan, PA8C, via de website van PI4RCG.

PIC-Callgever-Print

8 antwoorden
 1. Wim
  Wim zegt:

  Zijn er bij Agentschap Telecom nog lieden in dienst die Morse kunnen nemen met 30 wpm?
  Zo niet, hetgeen ik vermoed, dan kun je een callgever monteren met een vaste identieke call.voor iedereen.

  Zeker wel, als je de techniek van de CW-gettemepper in de software opneemt..

 2. Stan (PA8C)
  Stan (PA8C) zegt:

  Inmiddels is het prototypen klaar en heb ik een werkend ontwerp. De print meet nu 26 x 38 mm en na toevoeging van 3 low pass filters verschijnt er een keurige sinus op de uitgang. Nog steeds klein genoeg om ergens in een microfoon of elders op te nemen.

 3. Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel)
  Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel) zegt:

  Medeamateurs,

  In de wet op de Telecommunicatie staat :
  De combinatie van letters of cijfers wordt uitgezonden overeenkomstig de volgende uitzendingsklasse:

  1°. Spraak: A3E, H3E, J3E, R3E, F3E en G3E;

  Overeenkomstig wil zeggen in overeenkomst en dus bij spraak zend je je call in spraak met dezelfde modus , mits die in dit rijtje past. Dat is ook logisch, anders ben je niet of nauwelijks identificeerbaar door lieden die je daadwerkelijk stoort.

  Het past dus niet je call in Morse te zenden, (die je waarschijnlijk, dat wil zeggen kans kleiner dan 10%) zelf niet kunt opnemen, laat staan je buren door wiens orgel je de hele avond heen zit te zwetsen, ouwehoerend over pappa Alfa 3 whiskey , met het gevolg dat de buren je aangeven bij de kinderbescherming omdat je je dochtertje Alfa de hele avond om de 5 minuten 3 whiskey achter je mcirofoon laat bezorgen.

  • Rob
   Rob zegt:

   Dit is al afgekaart Wim, deze discussie is al uitgebreid gevoerd. Kijk even terug naar oudere artikelen.
   Het is onduidelijk wat er staat in de wet, er is geinformeerd bij AT hoe het zit, en het moet kennelijk zo geinterpreteerd worden dat “als je de identificatie uitzendt in de klasse overeenkomstig ‘spraak'”, dan “moet je een van de klasses A3E H3E enz gebruiken”.
   Een andere klasse waarin je kunt identificeren is morse telegrafie.
   Er wordt kennelijk niet bedoeld dat de klasse van identificatie overeenkomstig de klasse van de rest van de uitzending moet zijn.
   Onduidelijk is het zeker. En onpraktisch ook (zoals je al aangeeft). Maar een morse callgever is kennelijk toch wel toegestaan.

Reacties zijn gesloten.