PI1NOS terug als System Fusion repeater

Yaesu_DR1In de afgelopen periode is al enig nieuws rondgegaan over System Fusion activiteiten in Nederland. De eerste Fusion repeater is enkele weken geleden al geactiveerd in Coevorden (Drenthe) maar ook in het midden van het land beweegt zich het nodige. Vanaf vrijdag avond 31 juli is het midden van Nederland ontsloten met een System Fusion repeater vanuit de Alticom toren in Hilversum. Onder de callsign PI1NOS (De oude call die gebruikt werd in de tijd van Packet Radio) is het systeem QRV met als uitgangsfrequentie 438.325MHz terwijl de ingang met een shift van -7,6MHz op 430.725MHz te vinden is.

De repeater maakt nu gecombineerd gebruik van de antennes die ook worden gebruikt voor de ontvanger van PI2NOS. Op termijn worden deze antennes nog vervangen door betere exemplaren. De komende maanden zal worden geëxperimenteerd met de verschillende analoge en digitale mogelijkheden die de repeater te bieden heeft. Vooralsnog kan in zowel FM alsook in C4FM (normal of wide) naar de repeater worden gewerkt waarbij C4FM-wide de voorkeur heeft. De repeater zendt vervolgens in FM uit zodat iedereen kan meeluisteren. Het repeater team geeft er overigens de voorkeur aan om ook in mixed-mode te gaan uitzenden, echter, de beperking hierbij is dat het Yaesu “Internet Repeater Enhancement system”, Wires-X genaamd, dit momenteel nog niet ondersteund.

Wires-X is de oplossing die Yaesu biedt om transceivers of repeaters te koppelen via het Internet. Yeasu meldt al geruime tijd dat de software nog in ontwikkeling is waardoor de ondersteuning van alle beloofde features op dit moment nog beperkt blijft. In afwachting van deze langverwachte update wordt de koppeling momenteel daarom met de huidige beperking gebruikt. PI1NOS zal automatisch gekoppeld worden aan room 27341, die de naam draagt “Netherlands-C4FM”. Ook PI1CVD is hiermee regelmatig gekoppeld, evenals andere repeaters die op dit moment in ontwikkeling zijn. De ontwikkelingen rond System Fusion in Nederland zijn vooralsnog te volgen op www.facebook.com/nlsystemfusion.

Het uitzicht vanaf de Alticom toren in HIlversum.

Het uitzicht vanaf de Alticom toren in HIlversum, hier het Mediaparkt aan de zuidzijde (Foto: Hobbyscoop.nl)

PI1NOS is onder meer mogelijk gemaakt in samenwerking met HAMSHOP.NL en een gulle donatie van HAMNIEUWS.NL waarvoor het Scoop team ontzettend dankbaar is.

Meer informatie en foto’s: hobbyscoop.nl.

9 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Ok de Wires-X was een uurtje geleden gecrashed, maar weer gestart.
  Hier ligt nog een kans voor de ondernemende zendamateur: software maken die kan wat we nodig hebben
  en draait onder Linux.
  (zeg maar wat er ook al voor D-Star en DMR gedaan is)

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Lees het artikel nog eens door. En dan ook het artikel dat eerder gepubliceerd is met de titel: “System Fusion nader bekeken”.

   En lees bovenstaande nog eens door. Met name: “Vooralsnog kan in zowel FM alsook in C4FM (normal of wide) naar de repeater worden gewerkt waarbij C4FM-wide de voorkeur heeft. De repeater zendt vervolgens in FM uit zodat iedereen kan meeluisteren.”

 2. Danny (PA3DM)
  Danny (PA3DM) zegt:

  Helaas is de software op de sets nog niet in staat vlekkeloos te werken. Mijn FT-1D had een firmware upgrade nodig om ongeacht de mode op de uitgang in C4FM te kunnen TX-en. Met mijn FTM-400 lukt dit nog helemaal niet. De firmware op deze set is weliswaar nog van vorig jaar maar de release notes van de beschikbare firmware meldt niets over fixed TX mode.

  Met als gevolg dat ik de set wel op DN kan zetten, maar bij ontvangst van de repeater (in FM dus) schakelt ie meteen terug naar analoog…..

  Nog even nieuwe firmware afwachten….maar het belooft wel wat. De audio in C4FM is superieur aan DMR, D-Star en zelfs gewone FM.

 3. Danny (PA3DM)
  Danny (PA3DM) zegt:

  Wellicht een idee, een tweeledige uitgang met gescheiden analoog/digitaal?

 4. andre ph5c
  andre ph5c zegt:

  ik ontvang hem hier in Winschoten met 5 blokjes op de s-meter , kan er helaas niet over werken, zijn wat condities nu trx yaesu ft7900 antenne diamond 3000

Reacties zijn gesloten.