Digitale Leeromgeving Zend Amateurs

DLZA-logoEr zijn overal in het land mensen welke graag zendamateur willen worden, maar hun weg niet vinden omdat goede cursus begeleiders of een cursus locaties schaars zijn, mede hierdoor is er de laatste jaren een terug lopend aantal kandidaten voor het F & N examen, voor de D.L.Z.A. is dit een reden om hier iets aan te doen. (Door: PA3GV)

Luisteramateurs moesten voorheen een cursus-lokaal bezoeken om aan een cursus deel te kunnen nemen, dat hoeft nu niet meer omdat er ondertussen meerdere middelen voorhanden zijn om aan dit probleem een einde te maken. Met de komst van internet samen met het Voice over IP programma als TEAMSPEAK kunnen we de tegenhangers van de digitale communicatie laten zien dat er veel meer mogelijk is. Het initiatief van zend-amateurs en TEAMSPEAK is een van die middelen die het mogelijk maakt om de cursisten die verspreid over het hele land en eigenlijk gehele wereld mee te laten doen aan deze opzet. We gaan nu al voor de 4e keer cursisten gaat opleiden voor het N & F examen.

Het was regelmatig zo dat cursisten vooraf afhaakten omdat ze te veel kilometers moesten afleggen om bij een cursus aanwezig te kunnen zijn, de reistijd die voorheen verloren ging kan nu gebruikt worden om mee te doen aan deze cursus. Als je net even 20 minuten tijd beschikbaar hebt om iets aan de cursus te doen dan kan dat nu, gewoon de computer aan en via internet de cursus volgen. Geen E-mailtje sturen voor huiswerk controle, nee gewoon 100% mondelinge ondersteuning op de TeamSpeak server TS-Hamradio.nl met een van de beschikbare cursistenbegeleiders.

Deze begeleiders zijn zend-amateurs die het fel begeerde papiertje al in hun bezit hebben en sommige hebben de les-stof zo goed begrepen dat ze nu meehelpen in het geven van de zo hard nodige mondelinge ondersteuning. Deze ondersteuning wordt gegeven op de voor onmogelijk gehouden tijdstippen, van vroeg in de morgen tot zelfs laat in de nacht. Heb je na een tijdje een bepaalde docent voorkeur dan ga je voor uitleg met deze begeleider naar een van de privé rooms op TeamSpeak voor een praatje.

Weer of geen weer, je kan gewoon lekker thuis met je eigen koffie en koekie deze DLZA-cursus volgen vanuit je eigen luie stoel achter je eigen computertje. Zo heeft elke cursus opzet voor en nadelen maar van deze opzet blijken de voordelen wel erg veel naar voren te komen. Een ander voordeel van deze cursus is dat deze cursus geheel gratis is, geen boeken kopen geen bijkomende brandstofkosten maar heeft als nadeel het bezit van een computer en een internet aansluiting.

De docenten zullen je op de voet volgen bij het maken van de lessen en de testen, zei kunnen ook zien welke lessen en testen je al wel of nog niet hebt gelezen of gemaakt, ze controleren de antwoorden en ook de eventuele voortgang. Maak je onnodig veel foutjes dan zullen ze op de TeamSpeak server graag aan je uitleggen wat een betere aanpak zou kunnen zijn, gaat alles goed dan luister je gewoon lekker mee in de studeerkamer op de TeamSpeak server, alleen de cursisten en docenten kunnen in deze kamers een praatje maken, alle andere kunnen slechts alleen luisteren, storen is bijna onmogelijk. De cursisten begeleiders bepaalden wie kan praten met het idee van een docent die voor de klas staat.

Ook is het mogelijk om met de docenten gewoon even privé te gaan in een van de beschikbare privé-kamers, daar kun je dan ongestoord je probleem uitleggen, of gewoon vrijelijk praten over je antwoord keuzes zodat andere cursisten dit niet mee kunnen horen. Kortom mogelijkheden te over om allemaal in dit DLZA promotie verhaaltje samen te pakken.

De cursus is al beproefd en kent al meerdere groepen geslaagde die je op de amateur-banden al kunt horen, sommige cursisten hadden nul ervaring met elektronica of een andere cursus, zei lopen nu met dat zogenaamde fel begeerde papiertje rond.

De cursussen DLZA-N, DLZA-F, en DLZA-CW zijn klaar en uiteraard rest nu alleen nog het verfraaien en verbeteren daar waar nodig. Soms is een ander plaatje net even iets mooier dan de oude, of is een betere uitleg voor bepaalde lesstofdelen aan vernieuwing toe. De cursus is eigenlijk nooit klaar omdat aanpassen van internet bestanden eigenlijk heel direct kunnen plaatsvinden. Het probleem van nieuwe druk kosten is ons gelukkig onbekend, al moeten we vermelden dat vele cursisten wel de nodige inktpatronen gebruikt hebben om de cursus uit te printen voor eigen gebruik uiteraard.

Operating practise komt ook aan bod omdat er op TeamSpeak praatjes gemaakt kunnen worden, dit is voor de aankomende zendamateur ook belangrijk. Sommige hebben dit deels al geleerd op de 27mc of LPD/PMR frequenties. Op TeamSpeak slingeren de zendamateurs met opzet met de Q-codes wetende dat de cursisten deze toch moeten leren.

Wil je mee doen? 
Dat kan lees dan de Aanmelding procedure A t/m Y die op de website te vinden is onder DLZA, daar wordt duidelijk uiteengezet wat te doen.

Meer info: http://www.dlza.nl

1 antwoord
  1. pd1srm
    pd1srm zegt:

    het was toch een goed idee om een digitale universiteit zendamateurs te stimuleren door PA5RWE destijds.

Reacties zijn gesloten.