Praat zelf mee over de ‘Novice herijking’

De Hobbyscoop heeft een chatserver ingericht met daarin diverse kanalen die interessegroepen vormen. Bijna 300 zendamateurs zijn inmiddels lid. Een van de kanalen is specifiek ingericht om te praten over het herijkings-traject voor de Novice licentie. Zendamateurs, Full en Novice, komen hier samen om over de vier vragen van Agentschap Telecom te discussiëren.

Zelf een mening vormen over het dossier Novice Herijking en samen met collega zendamateurs een mening vormen? Meld je dan aan op https://mattermost.pi9noz.ampr.org/.

33 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  De VERON-secretaris laat zich weer van zijn beste kant zien. Zo jammer. Als je terug scrolt op de chat zie je dat het er heel erg netjes aan toe ging. Onderbouwde en opbouwende discussies. Tot VERON de show komt stelen.

 2. Jean-Paul PA9X
  Jean-Paul PA9X zegt:

  Mooie mogelijkheid om op de chatserver van mening te wisselen. Voor VERON-leden belangrijk om over enkele weken hun advies te geven in de online enquete.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Dat is een mooie en constructieve insteek Jean-Paul. We hopen dat andere VERON prominenten vanaf heden ook in staat zijn om meer constructief te zijn in hun bijdrages.

   73,

   Mischa

 3. Eric-Jan
  Eric-Jan zegt:

  Opmerkelijk dat anonieme Peter zijn persoonlijke vete weer verder komt uitvechten op hamnieuws.

 4. Harry PDøA
  Harry PDøA zegt:

  Voorlopig zie ik nog weinig reacties die iets met de herijking te maken hebben !!! 🙁

 5. pd1ash
  pd1ash zegt:

  Op de chat proef ik een bepaalde sfeer dat A houders willen blijven regeren over de mogelijkheden van de N. Dit was idem op het ZA forum.

  De 6 D kanalen en D opstap licentie is allang achterhaald vele tig jaren geleden, alsmede de gratis HF banden voor C zonder CW.

  Het blijft een gebed zonder einde in PA land.

  In België, Zweden, Portugal, DE, ed kunnen de toezichtshouders,clubs,amateurs blijkbaar wel vooruit kijken en door 1 deur.

 6. Rene pD0EJN
  Rene pD0EJN zegt:

  Goedendag,
  ik als N zendamateur van het eerste uur, maak mij wat zorgen over de herijking…..
  krijg ik nu de indruk dat na al die jaren van ervaring op N gebied mijn licentie wordt afgepakt omdat ik niet voldoende wiskundig ben aangelegd ?
  De F vragen gaan mij echt boven mijn petje.
  Ik heb zoveel ervaring opgedaan met solderen, met coax, knutselen, onderdelen repareren en storing verhelpen en te storing voorkomen.
  Zoveel jaren van software etc. van D kanalen tot aan D-star van UHF / VHF tot HF.
  Van ganser harte hoop ik dat F zendamateurs de N-ers niet weg werken want dan wordt het toch behoorlijk eenzaam in zendamateur landje.
  En op de vergaderingen.
  En stil in de winkels want de groep N-ers besteedt toch heel wat aan koop kastjes…..
  Graag hou ik mijn licentie tot aan mijn laatste snik.
  Ik pleit er voor dat N-ers met ervaring opgetrokken worden richting F, eventueel met beperking max 70 cm en niet hoger.
  Goed weekend allen die dit lezen.
  Groeten van Rene PD0EJN te Middelburg.

  • Peter
   Peter zegt:

   Dus omdat jij te egoïstisch bent om F te halen, dan wel te dom om wiskunde te begrijpen wil je de waarde van een kleine 10.000 Full-machtigingen op Internationaal gebied naar 0 brengen? Meisjes van 8 halen hun F-licentie. Dus ook jij, als je er moeite voor doet.

   • Harry PDøA
    Harry PDøA zegt:

    Wat een arrogante maar ook achterlijke opmerking. Zolang er in het land en ver daarbuiten nog “zendamateurs” zijn die wel de wiskunde beheersen en heel duur en moeilijk kunnen praten over de hobby, JA JE LEEST HET GOED “HOBBY”, maar zelf nog geen PL connector aan een stukje coax kunnen solderen,
    laat staan een schakeling in elkaar kunnen solderen en afregelen gaat er met de te examineren stof iets niet goed. Een bevriend “N-AMATEUR” hier in Twente heeft al menig “F -amateur” geholpen / gered met het bouwen van eindtrappen waar ze zelf niet uit kwamen. Wat dan overigens ook weer een discussie kan oproepen over het feit dat een zeer groot aantal “F-amateurs” zich niet aan de geldende regelgeving houden met betrekking tot het maximaal toegestane zendvermogen. Maar ze kunnen wiskunde begrijpen en berekenen. Ik trouwens ook. Bij de examens voor mijn vakdiploma’s de enige, van die opleiding, die alle zes vraagstukken foutloos had opgelost. Verder is op deze site één ding heel erg duidelijk geworden. De acceptatie van de “lagere klasse” radioamateur is in Nederland nog steeds niet door een grote groep geaccepteerd. Dit N-papiertje is jaren geleden al als permanent aangenomen. Verder is het belachelijk dat een paar “Hobbyclubjes” zo’n dikke vinger in de pap hebben als het gaat over wettelijke bepalingen. Ook is in deze discussie zeer duidelijk geworden dat de grootste HOBBYclub op dit gebied niets voor zijn “N” leden wenst te doen. Wel het volle pond contributie laten betalen maar eigenlijk als derderangs lid behandeld worden.

Reacties zijn gesloten.