DKARS magazine oktober 2015

dkars-logoAfgelopen weekend heeft DKARS de oktober uitgave van haar magazine verzonden. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 41 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Betalen voor onze registratie?
 • Vragenrubriek: Slimme Meters
 • Vragenrubriek: Baofeng UV-82 Perikelen
 • Scheme-It, a free electronics design tool
 • Drieënveertigduizend ontladingen!
 • Digital Voice voor de zendamateur
 • VHF/UHF/SHF nieuws en traffic
 • Moonbouncen met leerlingen bij Radiotelescoop Dwingeloo
 • New hamgear and gadgets (3 pagina’s)
 • Kroniek van een zendamateur

Alles lezen en het magazine gratis per e-mail ontvangen kan door een e-mail te sturen aan het e-mail adres: magazine@dkars.nl. Downloaden van het magazine kan op de website dkars.nl.

 

Van de hoofdredacteur

Vanuit een donker en ‘herfstachtig’ Bonaire, waar nu midden op de dag de (zeer welkome) onweersbuien ons omringen, schrijf ik deze redactionele boodschap. Na de vakanties is het goed te merken dat iedereen weer is overgegaan tot de orde van de dag en dat zien we ook in radio-amateurland.

Het Agentschap Telecom deelde de radioamateurs, namens de regering, mede dat er vanaf een januari 2016 geld voor onze registratie gevraagd gaat worden. Velen van u zullen met mij geconstateerd hebben dat dit veel stof deed opwaaien en iedereen hier terecht een mening over had. DKARS is van mening dat het vragen van een jaarlijkse bijdrage goed is, maar wij stellen daar wel wat eisen aan!

Allereerst zien wij onze registratie graag weer veranderen in een vergunning, zodat wij daarmee weer onze rechten krijgen om beroep te kunnen aantekenen. Ook vinden wij het van belang dat het geld wat door de radioamateurs betaald wordt ook daadwerkelijk ten goede komt aan zaken die het zendamateurisme aangaan. Wij denken hierbij vooral aan het creëren van een schone ether en handhaving op onze amateurfrequenties, zoals het bestrijden van piraterij die wij door het makkelijk en goedkoop verkrijgen van goedkope Chinese porto’s hand over hand zien toenemen.

Het bestuur van de DKARS heeft dus ook een duidelijke mening, maar is ook heel benieuwd om te horen wat de rest van de Nederlandse radioamateurs hiervan vindt. Daarom zal de eerste vraag van het DKARS Radio-amateurpanel hier ook over gaan.

Op pagina 6 van dit Magazine is ook de brief te lezen die wij naar het AT over dit onderwerp hebben gestuurd. Een schone ether is en blijft een speerpunt voor de DKARS, waar de VERON al bezig is met een “Ruis– en stoorsignaal meetcampagne’ om het probleem goed in kaart te brengen, willen wij ook geen mogelijkheid onbenut laten om de storingen op de banden niet nog erger te laten worden. Het aangekondigde snelle internet initiatief te Vledderveen (Gemeente Stadskanaal) was voor ons ook direct aanleiding om hierover ook in de pen te klimmen richting AT en andere instanties. Meer hierover op pagina 20.

Dan kregen we net op de valreep nog twee Silent Keys door; de afgelopen dagen zijn overleden: Ietsen Boersma, PA3GSU uit Gerkesklooster en Arie Dogterom, PAØEZ uit Hilversum. Beide mannen hebben op hun manier veel betekend voor de radioamateurgemeenschap en waren daar bepaald geen onbekenden. Ik wens via deze onpersoonlijke weg familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies….

Tot slot veel leesplezier toegewenst en heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies, dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via: magazine@dkars.nl

73 de Peter de Graaf (PJ4NX/PA3CNX)
Secretaris en hoofdredacteur.

1 antwoord
 1. Paul de zendamateur
  Paul de zendamateur zegt:

  Ik moet zeggen, erg leuk amateurblad wat zeker niet onder doet aan veron. Sterker nog ik denk dat deze de traditionele electron achter zich laat.. veel afwisseling met interessante onderwerpen en … techniek. 73 Paul Pe1pal

Reacties zijn gesloten.