DKARS panel verloot een Icom IC-7300

Het bestuur van DKARS wil een paar naar haar mening toekomstbepalende vragen stellen aan de Nederlandse radioamateurgemeenschap. Dit doet ze via het DKARS-panel, dat al eerder aangekondigd is. Om te stimuleren dat men de panelvragen gaat beantwoorden, verloten zij een nieuwe Icom IC-7300 onder de inzenders. De trekking van het winnende lot zal onder toezicht van de voorzitter van VERON/VRZA afdeling ’t Gooi (PI4RCG) te Hilversum plaatsvinden op een nog nader te bepalen datum.

De oprichters van DKARS hebben de stichting in eerste instantie opgericht uit behoefte aan vernieuwing en verbetering van de belangenbehartiging. DKARS heeft inmiddels in dit verband laten zien dat er zeker mogelijkheden voor vernieuwing bestaan, zoals het beleid met betrekking tot de plaatsing van antennes en de opbouw van een netwerk op hoog niveau voor de belangenbehartiging inzake storings- problematiek.
De uitdagingen van deze en vooral die van de komende tijd vragen om professionaliteit, samenwerking en eenheid en dat is inmiddels nagenoeg het hoofddoel van onze Stichting. “Wij zijn ons er van bewust dat het oprichten van DKARS in dit verband ogenschijnlijk tegenstrijdig lijkt, maar soms moet je juist náást bestaande stromingen gaan staan om ze goed te kunnen analyseren.”, zo laat secretaris Peter de Graaf aan Hamnieuws weten.

Zowel voor als na de oprichting van DKARS zijn er voorstellen in de VR van de VERON en de ALV van de VRZA ingebracht omtrent het samengaan van de bestaande organisaties, zoals ook al eerder direct na de tweede wereldoorlog gebeurd is. Het is DKARS echter inmiddels duidelijk hoe de besturen en daaraan verbonden inspraakkringen van de huidige verenigingen hierover denken. In de opvattingen die zij daar horen, komen termen als ‘behoefte aan diversiteit’ en ‘behoud van eigen cultuur’ sterk in terug.
“Daarbij vragen wij ons in sterke mate af of deze belangrijke opvattingen de ‘radioamateur thuis’ voldoende bereikt en of men dit steunt. De meeste actieve radioamateurs zie je namelijk niet op ledenvergaderingen en dergelijke en het lijkt er dan al gauw op dat deze mensen er geen mening over zouden hebben.”, aldus De Graaf.

DKARS is sterk van mening dat één sterke organisatie in de vorm van een ‘bond’ of ‘unie’ met daaraan gelieerde interessegroepen met speciale doelgroepen of activiteitenkringen veel beter bij deze tijd past. “Omdat wij het van belang achten om te weten wat de actieve radioamateur die niet gek is op ‘vergaderculturen’ hier van denkt, vragen wij zendamateurs met klem de onderstaande vragen te beantwoorden om ons te helpen zoeken naar mogelijkheden om te komen tot één sterke landelijke organisatie voorde Nederlandse radioamateur. Het is in ons aller belang!”, sluit Peter de Graaf af.

Meedoen kan op panel.dkars.nl.

15 antwoorden
 1. jan pe0jxa
  jan pe0jxa zegt:

  grappig , als ik mij aanmeld krijg ik een rood veld dat mijn mailadres niet “valid” is , het zelfde adres gebruiken ze wel voor hun verzending van de mail aan mij

  • PH7Wim
   PH7Wim zegt:

   Wil je mij even mailen op ph7wim @ dkars . nl ? Dan kijk ik even achter de schermen.

 2. Cor, PA0GTB
  Cor, PA0GTB zegt:

  Het zou goed zijn wanneer er eenduidige belangenbehartiging zou komen
  Echter, in het verleden is al vaak getracht VERON en VRZA met elkaar af te stemmen en tot eensluidende uitspraken en stellingen te komen. Het is jammer genoeg nooit gelukt

 3. PA2OLD
  PA2OLD zegt:

  Hoeveel tijd stop je in de radiohobby gemiddeld per dag over een hele week gezien?
  Bij mij is dat zeker 8 uur per dag.

 4. Coen - PF1A
  Coen - PF1A zegt:

  Vind de vragen wat kort door de bocht en een beetje gestuurd richting het ja kamp…Ik vind persoonlijk dat de verenigingen steeds beter samen werken en dat is ook zonder meer prettig toch is er helemaal niks mis met twee verenigingen ipv een groot geheel. Bijde hebben hun voor en tegens imho

 5. Tonnie
  Tonnie zegt:

  bij dkars zijn ze nu echt van het pad af. snappen niet dat vrza niet samen wil met veron. bestuur dkars toont geen respect voor vrza leden.

 6. Cees
  Cees zegt:

  Ik kreeg per email de uitnodiging, er stond echter geen naam onder, wie de opsteller is van de uitnodiging. In het bericht in Hamnieuws zie ik staan dat het Peter de Graaf is, hoofdredacteur en tevens secretaris.
  Ik ben benieuwd of het november nummer van het DKARS magazine meer verheldering en achtergrondinformatie geeft (het is al bijna december dus zal het november nummer nog op de valreep van deze maand kunnen verschijnen….).
  Gek dat de trekking plaatsvindt bij een samenwerkende VRZA/VERON afdeling door de voorzitter van die afdeling. Je zou toch verwachten dat als het een DKARS activiteit is de trekking zou plaatsvinden door de DKARS voorzitter tijdens een DKARS activiteit?

 7. Eric
  Eric zegt:

  Ja Kees, maar het probleem begint al met het feit dat DKARS niet alleen geen afdelingen heeft maar ook als enige tijd geen voorzitter.

  • Peter
   Peter zegt:

   Is het een must dan, om afdelingen te hebben? Of is het meer van deze tijd om naar interessegroepen te werken. Kijkend naar de VERON zie je dat van de zegge 50 euro contributie er nog geen 5 euro bij de afdeling zelf terug komt. Als daar de kracht zou zitten, dan zou dit ook moeten blijken uit de financiële stromingen en waren afdelingen sterk en hadden ze allemaal een wekelijkse bijeenkomst en eigen clubhuis, kijkend naar bijvoorbeeld Hilversum. Helaas zie je bij 90% van de afdelingen een bijeenkomst eens per maand in een zaaltje achteraf, niet in juli en augustus, waar een lezing te geven is die weinig interessant is en daarom komen er 15 mensen. Want dat is een beetje de realiteit.

   • Hans
    Hans zegt:

    Helemaal juist Peter, een afdeling waar louter lieden zijn die geen interesse hebben in wat ik leuk vind aan de hobby is niet erg stimulerend.
    De huidige afdelingsstructuur is pre-historie, stamt uit de tijd dat VERON werd opgericht. Het zou heel goed zijn als hier eens een flinke moderniseringsslag gemaakt zou worden.
    Negatief doen over andere organisaties helpt hier niet aan, Eric.

    • sdr user
     sdr user zegt:

     De Veron is niet voor niets veruit de grootste. De boel overhoop gooien zal er alleen maar toe leiden dat er veel opzeggingen komen. Het is de wens van de meerderheid die telt (via de VR). Als je het niet eens bent met de Veron word je toch lid van de VRZA?, wees blij dat er een alternatief is.

 8. Cees
  Cees zegt:

  Er zijn wel degelijk interessegroepen hoor. Er is kennelijk belangstelling voor Bingo en sjoelen bij zendamateurs… de leden kiezen daarvoor en bepalen het. Peter geeft al aan dat het bij VRZA/VERON Hilversum anders gaat, het kan dus kennelijk wel. Afwachten dus of DKARS met interessegroepen komt die aansluit bij mensen die iets met de radiohobbie doen. En waar komt de informatie vandaan dat er geen voorzitter is bij DKARS? Staat niets over op hun website

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Ik vergelijk het wel eens met schaatsen op tv. Je sleept iedereen mee over de wereld, inclusief de NOS met camera’s etc., verzint alweer/nog een World Competitie of zo. Een hysterische commentator die ter plekke nonsens hoogtepunten verzint zoals het baanrecords o.i.d. Houdt de camera’s laag zodat je niet goed ziet dat er geen publiek is. En houdt vol dat het wereldwijd bekeken wordt. Het automatisme dat een NL-er altijd kampioen wordt, bij chronisch gebrek aan andere goede schaatsers, doe je af als een wereldprestatie. Het is een lokale sport als korfbal etc. geworden in de loop der jaren.
   Maar de deelnemers en het tv publiek in Holland vindt het allemaal fantastisch. Wat maakt het uit ? Mensen hebben er toch lol in en vinden dat mooi. Om een lang verhaal af te sluiten, het is maar hobby en als de mensen in hun regio het leuk vinden is het goed. En anders komt de verandering vanzelf. Sommige mensen vinden 500 meter leuk, anderen 10 km. Zo zijn er onder zendamateurs diverse interessen, te veel om op te noemen en die vinden elkaar wel.

 9. Eric
  Eric zegt:

  Dat er niets over de al enige tijd ontbrekende voorzitter wordt gemeld klopt. Geen idee waarom.

Reacties zijn gesloten.