De IC-7300 met 70 MHz

Hamshop: Icom IC-7300 het gouden ei van Icom

De IC-7300 met 70 MHz

De nieuwe Icom IC-7300 zendontvanger verkoopt goed, zo laat Marcus (PA2DB) van Hamshop weten aan Hamnieuws. Van alle verkochte zendontvangers voor de HF-banden kiest 90% van de kopers voor een Icom IC-7300. De Icom is daarmee een hot op de markt, met meer dan 100 verkochte zendontvangers in de voorverkoop.

Eén zendamateur vloog zelfs vanuit Duitsland naar vliegveld Hilversum om zijn nieuwe Icom op te halen op de dag dat deze binnen kwam. Ook de 2e batch met leveringen was volledig verkocht toen deze bij Hamshop arriveerden en gingen dezelfde dag  weer weg met de pakketdienst.

Inmiddels wacht de leverancier op de 3e batch die medio 5 juli binnen zal komen. Deze batch is ook alweer bijna uitverkocht. Ook andere fabrikanten zien het succes. Omdat zij nog geen antwoord hebben in de vorm van een SDR-zendontvanger zie je de prijzen hiervan in rap tempo dalen. Neem de Yaesu FT-5000 die begin dit jaar voor rond de € 4000 over de toonbank ging en inmiddels in prijs gezakt is tot € 3749 waarvan ten tijde van dit schrijven nog eens €300 afging door de Yaesu Cashback actie. Ook heeft Yaesu de fabrieksgarantie met een jaar verlengd om klanten over de streep te trekken en worden cashback acties ook ingezet op de goedkopere zendontvangers zoals de FT-991.

DJ6GI met zijn nieuwe IC-7300 op vliegveld HIlversum.

DJ6GI met zijn nieuwe IC-7300 op vliegveld HIlversum.

De Icom IC-7300 doet ook niet onder van de grote transceivers. Zelf heb ik hem naast een IC-7700 mogen gebruiken. Daarbij valt op dat in weak signal modes zoals JT-65 de prestaties in ontvangst zelfs beter zijn. Wél moet daarbij opgemerkt worden dat dit in een thuis situatie is op een ‘normale’ antenne. Wanneer de IC-7300 op het contest station gebruikt wordt op monoband beams, dan gaat de ontvanger snel in overload en moet de verzwakker ingezet worden.
Dit wil echter niet zeggen dat één en ander slecht is. De SDR architectuur werkt gewoon heel anders dan een (dubbel) Superhet ontvanger. De gemiddelde amateur beschikt thuis echter niet over (meerdere) monoband beams die tegelijk actief zijn op de verschillende banden. Dat zal dus niet snel een probleem zijn voor de gemiddelde gebruiker in Nederland.

Kijkend naar de Sherwood lijst dan doet de IC-7300 het goed. Hoewel de Icom enkele plekken gezakt is in de nieuwste update valt wel op dat zendontvangers die ‘betere’ prestaties leveren vaak het 4-voudige kosten. Appels met peren vergelijken dus.

18 antwoorden
 1. Peer PA2PBT
  Peer PA2PBT zegt:

  Ik heb de IC 7300 nu een aantal weken en vergelijk hem met de Flex 6300 die ik hier ook heb en ben er nog niet wat beter is , feit is dat de NR (Noise reducer) erg goed werkt , eigenlijk beter als bij de Flex 6300.
  Maar verder: veel transceiver voor je geld!!
  Waar blijven de andere fabrikanten??

 2. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Ik ben het met de lovende berichten eens, een erg leuke set met veel mogelijkheden.Alleen luisteren al
  is feestje en geheel naar eigen oren af te stemmen.

 3. Mark
  Mark zegt:

  Mag ook wel voor net geen 1400 euro natuurlijk. Grootste deel van dit ding is software based

  • Remco (pe1pip)
   Remco (pe1pip) zegt:

   Vergeet niet dat de winkelprijs voor zowel een SDR als een traditionele zendontvanger vooral bepaald wordt door marketing, niet door de productiekosten. Komt bij dat de electronica die nodig is om een goede SDR te bouwen ook niet gratis is. Ga maar eens op zoek naar een 160 MHz 16 bits A/D converter, en dan moet daar nog een FPGA achter en een DSP. En dan de kosten van het ontwikkelen van die FPGA-code… daar zitten behoorlijk wat manuren in. Dus, dat het ding software gebaseerd is zegt niets over de waarde van het apparaat. De waarde van het apparaat in de winkel moet je dus vooral zien in vergelijk met andere apparaten met vergelijkbare mogelijkheden en kwaliteit.

 4. Arno PB1HF
  Arno PB1HF zegt:

  HEEEEl erg tevreden over de set, qua ontvangst, bedieningsgemak, alles eigenlijk……prijs kwaliteit is super !!! veel leuke verbindingen gemaakt met altijd lovende audio rapporten

 5. Stan/PA8C
  Stan/PA8C zegt:

  En toch geldt hier dus dat de uitspraak “Ben dom, koop een ICOM” niet opgaat. Of zijn nu echt zoveel domme mensen op deze wereld?

  • Ruud
   Ruud zegt:

   De dommerikken zitten vooral bij ICOM in Japan. Als je toevallig een transceiver op de markt brengt met een ernstig gebrek (zoals bij de IC7100!) wees dan flink en geef dat toe. Het afdoen met “je maakt een meetfout” is minachtend naar je cliënten, die nota bene wereldwijd examens moeten afleggen om te bewijzen dat ze de basiskennis wel hebben.
   Dat gebrek aan zelfreflectie en service vanuit Japan is voor mij nu een belemmering om ooit nog een ICOM te kopen, alhoewel ik >40 jaar fervent ICOMgebruiker was.
   Iets met eigen glazen ingooien dus.

   • Jan Lisman (PA1JAL)
    Jan Lisman (PA1JAL) zegt:

    Wat jij schetst is ingegeven door de Japanse schaamtecultuur. In m’n 23-jarige carriëre bij de technische dienst van de importeur van een bekend merk Japanse consumentenelektronica ben ik niet anders tegengekomen dan dat de ontwerpers moeite hadden met toegeven van designfouten, omdat dit door hen als enorm gezichtsverlies gezien werd. Zeker sinds de oplossing van een probleem in een softwarewijziging lag kreeg je alleen nog maar te horen dat het probleem opgelost was met het verschijnen van een update, zonder enige verdere uitleg.

   • Remco (pe1pip)
    Remco (pe1pip) zegt:

    Ik ben benieuwd wat jij een ernstig gebrek aan de IC-7100 vindt. Ik heb nog niets kunnen vinden wat mij niet bevalt.

 6. MPX
  MPX zegt:

  Dat de Hamshop 3 jaar garantie geeft op Yaesu is iets anders dan 3 jaar Yaesu fabrieksgarantie lijkt me.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Het is Yaesu die 3 jaar fabrieksgarantie geeft. Als aanvulling op de 2 jaar wettelijk verplichte garantie van Hamshop.

 7. Rob
  Rob zegt:

  Ik ben dermate tevreden over de IC-7300 dat ik het voor lief neem dat er een veel te kleine backup accu voor de realtime clock is toegepast. Als de IC-7300 niet dagelijks wordt gebruikt kan je iedere keer de klok en datum weer opnieuw instellen. Met een simpel Lithium backup batterijtje zoals in de IC-756PROIII was dat probleem(je) er niet geweest.

Reacties zijn gesloten.