Novice her-ijking woensdag besproken

Komende woensdag vindt het 96e Amateur Overleg plaats tussen VERON, VRZA en Agentschap Telecom. In de middag zullen enkele zaken besproken worden, waaronder het dossier Novice Her-ijking. Agentschap Telecom gaf eerder al aan de gewogen resultaten niet blind te vertrouwen en ook de ruwe data te willen zien.

Daarnaast ligt het in de verwachting dat de half jaar geleden ingevoerde gedragslijn vergunningen geëvalueerd gaat worden. Enkele hiaten in het nieuwe vergunningstelsel zijn onder andere de identificatie die verplicht in voice of CW moet. Dit kan tot problemen leiden bij APRS-stations. Ook staat het roepletters beleid, ook wel bekend als het ‘PA0-dossier’ als open punt.

26 antwoorden
 1. MPX
  MPX zegt:

  Nee he niet weer, doe er maar gelijk een slotje op, anders wordt het weer een gebed zonder eind haha.

  • Arthur-PD1ZON
   Arthur-PD1ZON zegt:

   Type dan herijkking novice rechts boven in the search box en je kunt alles teruglezen.

  • Henk
   Henk zegt:

   Namens wie zou DKARS moeten onderhandelen dan?? DKARS is een stichting en heeft geen leden.

   • Wim
    Wim zegt:

    Net zoals Stichting Servicebureau VERON, of Stichting Ledenservice Veron Afdeling Zutphen. Wat te denken van Stichting Radio Club ’t Gooi (VERON én VRZA). Stichting DLZA. Of Stichting Scoop Hobbyfonds. De meest opvallende: Stichting Radio Examens (nota bene opgericht door VERON en VRZA), dat gewoon bij Agentschap Telecom aan tafel zit en in opdracht van AT examens afneemt. Of Stichting VAMEX, die de belangen van marifoongebruikers in een regelmatig overleg ook kan afstemmen met de toezichthouder.

    Dat DKARS een stichting is, is een gelegenheidsargument dat door de VERON-secretaris de wereld in geholpen is. Het zou ondemocratisch en ondoorzichtig zijn. En geen verantwoording hoeven af te leggen aan de donateurs. Ooit een financiële verantwoording in de Electron gezien? Ik niet. Wel van DKARS. Ooit een rechtstreekse democratische oproep voor HB-leden gezien bij de VERON? Ik niet. Wel bij DKARS. Over HB-leden gesproken: zit er bij VERON niet een lid in het bestuur dat er al 45+ jaar een stoel loopt warm te houden? Democratisch ‘herkozen’ natuurlijk…

    Slaap lekker verder.

    • Theo
     Theo zegt:

     Ik had het niet beter kunnen verwoorden Henk..

     Helemaal mee eens !!
     73 Theo/pa2te

    • John
     John zegt:

     Onderbouw jouw uitdrukking rancuneus eens met feiten!
     Iets roepen kan elke aap maar ben benieuwd van jouw reactie.

 2. MPX
  MPX zegt:

  Ik zeg de stekker uit het zendamateurisme, een land is niet verplicht dat aan te bieden.
  Op kanaaltje 14 kun je ook leuke dingen doen zonder al dat haantjesgedrag, gezeik en verplichtingen.
  30 jaar terug was er al een landelijk netwerk (packet) hebben ze PI2NOS ook niet meer nodig, dat scheelt een hoop ellende.
  Hoelang is dit gezeur nu al aan de gang pfffffffffff.
  Of terug naar 6 D kanalen en elke Novice opnieuw examen doen, niet van die weggeef examens dan natuurlijk.

 3. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Men wil toch 100 Khz. erbij op 40, niemand die daar wat op tegen kan hebben denk ik. Daarna niet meer piepen hoor.
  Ik hoorde ze, “D-amateurs”, ook al weer zeuren over 23 cm. Zo blijven we aan de gang, Je kan toch ook wel eens er wat voor doen, of gaan we dan weer ‘zuigen’ over discriminatie o.i.d. omdat men het niet kan ‘halen’ of zo.
  Ik zou ook wel eens een groot vaarbewijs willen krijgen/halen voor een jacht van 80 meter, maar vrees dat ik het bij mijn kruisertje van 12 meter blijft.

  • William
   William zegt:

   Het is wel zo, dat bij de Veron de leden daarvoor gestemd hebben. Kan me enkel niet voorstellen dat men dit goedkeurt. Sterker nog, ik denk nog eerder dat ze zeggen de volle 40 meter en 20 meter, dan dat ze de 23 cm aan N geven. Dat laatste kan ik me namelijk nauwelijks voorstellen. Ik heb er overigens geen problemen mee als N daar toegang voor krijgt, maar gezien de exameneisen van N denk ik niet dat AT daar toestemming voor geeft.

 4. bas voorhout
  bas voorhout zegt:

  Ik ben lid van de VRA (Vlaamse Radio Amateurs) geworden in België voor 20 euro per jaar.. als protest tegen de VERON en de VRZA.

 5. William
  William zegt:

  Neem van mij aan dat dit nog een aantal jaren gaat duren voordat er iets besloten is, en wat er besloten gaat worden, hooguit wat kleine wijzigingen zijn, vanwege gewijzigde bandenplannen ed, maar ik denk niet dat de N amateurs moeten denken dat ze dadelijk er 3 banden bijkrijgen of iets dergelijks. Nee 23 cm krijgen N amateurs niet, daar heb je wel degelijk meer kennis voor nodig. Dat is anders dan meer primaire HF banden, daar is die kennis niet voor nodig. Maar ook dat gaat niet gebeuren, omdat de meeste F amateurs daar weinig voor voelen, en AT ook niet echt gezien hun antwoorden. Dus…. Wat kleine wijzigingen zoals ik al zei. Dat is dan de hereiking. Tja als je meer wilt is er ook nog F…

 6. MPX
  MPX zegt:

  Ik zal je vast uit die droom helpen, dat gaat niet gebeuren, maar zo slim was je toch zelf ook al?

 7. Bernardus
  Bernardus zegt:

  Kunnen we niet gewoon communiceren over het onderwerp Novice her-ijking?
  De reacties op dit onderwerp dwalen aardig af……
  Ik ben wel erg benieuwd wat het overleg heeft opgeleverd.

 8. MPX
  MPX zegt:

  De stekker gaat eruit voor Novice, mensen krijgen 5 jaar de tijd om F te halen.

 9. Walter PD2WGN
  Walter PD2WGN zegt:

  Ik ben benieuwd wat die herijking voor mij heeft te betekenen want ik zit ook nog in de PD registraties. Als ik terug moet naar 6D kanaaltjes zoals het ooit was bedoeld dan is het met nieuwe aanwas denk ik ook wel gedaan als die natuurlijk kiezen voor de N registratie en niet voor F gaan.

  Iedereen veel plezier met de hobby.

 10. Henk PD7HB
  Henk PD7HB zegt:

  We zitten inmiddels bijna in maart 2018 en er komt via de verenigingen en het AT helemaal niets naar buiten wat betreft de herijking. De personen die steeds weer terug komen met de opmerking “dan ga je toch leren voor je F” schuif ik persoonlijk aan de kant. Men is ergens aan begonnen met het openen van een “vragenlijst” voor de verenigingsleden en dat is geventileerd naar het AT maar helaas hoort niemand daar meer iets over. In mijn ogen zou het niet meer dan fair zijn als de verenigingen en het AT wat meer openheid zouden geven naar de leden / radioamateurs.

 11. Arthur- PD1ZON
  Arthur- PD1ZON zegt:

  Ik was al aan het zoeken naar dit onderwerp en niets te vinden.
  Als correct betalend lid aan beide clubs, vind ik het aanhoudend stilzwijgen onacceptabel.

Reacties zijn gesloten.