VRZA teleurgesteld in VERON

De VRZA heeft vanmorgen een artikel op haar website geplaatst, waarin ze teleurgesteld is in de manier waarop VERON haar enquête online gezet heeft. De vereniging geeft aan dat in overleg met Agentschap Telecom is besloten dat de enquête gezamenlijk gehouden zou worden.

In de afgelopen weken kregen we al sterk de indruk, dat de Veron verdere samenwerking m.b.t. de enquête niet op prijs stelde. Dat is ons inziens bevestigd door de eenzijdige publicatie van de Veron, waarbij de Veron zelf een selectie uit de kandidaat-vragen heeft uitgevoerd en ons verzoek om de vragen vooraf met ons te delen, heeft genegeerd.

De VRZA zal binnen enkele dagen met dezelfde enquête komen op haar website. Leden kunnen in het besloten ‘Mijn VRZA’ gedeelte van de website deelnemen. Voor wie nog geen lid is van de VRZA kan dit worden voor 25 euro per jaar. Een lidmaatschap is meteen actief.

50 antwoorden
 1. Ad
  Ad zegt:

  Afdeling Wageningen van de veron en afdeling EDE van de vrza hebben gelukkig wel een heel goede samenwerking ,is er op lokaal niveau soms meer genegenheid tot elkaar ?

  73 PA3EDE

 2. teleurgesteld
  teleurgesteld zegt:

  man man man wat een continu vechten. ik volg nu een paar maand de beide verenigingen ivm dat ik met me n wil beginnen en nog niet weet bij welke vereniging ik wil gaan maar man wat een kinderachtig gedoe allemaal zeg. vooral van veron zover ik kan zien tot nu toe. dit gezeik schrikt nieuwe amateurs echt wel af.

  • PJ
   PJ zegt:

   Dan heb je ook gelezen dat de VERON-voorzitter deze website als ‘riooljournalistiek’ bestempeld heeft, maar intussen daardoor wél acties ondernomen zijn, waaronder deze enquête. Anders was er vast wel een man die al 45(!) jaar lid is van het hoofdbestuur die die beslissing voor je nam, met zijn PA0-call. Overigens zit er geen enkele Novice amateur in het 11-koppig VERON-bestuur, dus als PD-er hoef je daar toch al niet te zijn voor vertegenwoordiging.
   Saillant detail: de VERON geeft in haar missie/visie aan dat ze moet ‘verjongen’. En in plaats van dinosaurussen een rotschop te geven, wordt geschopt tegen alles wat jong is en wél bijdraagd. Ze bezeiken je en zijn maar in twee dingen geïnteresseerd: je geld en hun pluche.

   Nee. Blijf lekker weg bij VERON. Ga voor de VRZA. Een jong en hip bestuur en hier heb je wél rechtstreeks inspraak bij een ledenvergadering. Een digitaal magazine dat je tot jaren terug netjes kunt downloaden, een secretaris die zich bezig houdt met verenigingszaken in plaats van op deze site modder te gooien richting DKARS (vandaar ‘riooljournalistiek’, meneer de veurzitter?) en ook nog eens voor de helft van het geld, zodat je geen dure diners voor het bestuur hoeft te betalen in veel te dure hotel-restaurants.

   • teleurgesteld
    teleurgesteld zegt:

    Dat is de reden voor mij om geïnteresseerd te zijn in de vrza maar de veron blijft een probleem zolang die niet verjongt en of veranderd

    • Oud bestuurder
     Oud bestuurder zegt:

     HB-ers zijn weer erg druk. Onder andere geretweet door het kersverse hoofdbestuurslid Johan. Maar goed. Die heeft daar ook tijd voor, want ‘werkloos’. Hier in de afdeling wouden ze hem al niet als als secretaris. Blijkbaar is hij narcistisch genoeg voor het Veron HB.

     https://twitter.com/PA9X/status/864128070818639873

     • teleurgesteld
      teleurgesteld zegt:

      het erge is hieraan dat ik dus niet loop te trollen. ik ben serieus iemand die nog geen lid is van welke vereniging dan ook en nog wil/moet beginnen binnen de hobby. ik vind het echt jammer dat er gedacht wordt dat dit maar een geintje is.
      DIT SCHRIKT NIEUWE LEDEN AF. en de hobby kan dit zo te zien niet gebruiken. de aantallen silent keys loopt sneller op dan de uitgifte van nieuwe calls en dat doet het al jaren. man wat is dit jammer allemaal.

   • T.W
    T.W zegt:

    Precies zo is het.
    Er zijn al amateurs die ik ken die per direct zich bedankt hebben bij de Veron.
    Zo gaat men ook niet met elkaar om het gaat om de hobby en niet om de troon.

 3. pa4jj
  pa4jj zegt:

  Dat is op lokaal niveau altijd al zo geweest. (V2G VkwadraatG in Groningen)

  • teleurgesteld
   teleurgesteld zegt:

   je zou denken dat met het terug lopen van de leden aantallen en het vergrijzen van de hobby in het algemeen.
   dat ze in plaats van het bekvechten ze samen zouden gaan werken maar dit is echt bagger zo.
   mijn grootste probleem hiermee is dat je als je iets te zeggen wil hebben binnen de hobby.
   je dat alleen kan bereiken als je een hogere functie binnen veron bekleed.
   en democratie is zover ik gezien heb ver te zoeken binnen de veron omdat er een paar oude lullen graag de baas spelen.
   dit kost de hobby potentiële leden.
   de vrza trekt me wel aan maar die heeft amper wat te zeggen.
   dus je enige mogelijkheid is van beide lid worden.
   en wat als je dat dus niet wil?
   of je hebt het geld er niet voor of het geld er voor over om er 2 te sponsoren?
   man wat een zootje.

   • Hans
    Hans zegt:

    Als je beslist de Electron wilt lezen moet je zeker lid worden van de VERON. Voor al het andere, waaronder inspraak en het opkomen voor de belangen van de radioamateurs, zijn er alternatieven.

   • Fred Jacobs
    Fred Jacobs zegt:

    Beste ……. als je dit soort reacties geeft verschuil je dan niet onder een alias en noem je naam of roepnaam. Durf te strijden met open vizier! De VERON is zeker wel democratisch er wordt zeker wel naar de leden geluisterd maar gelukkig niet naar een stelletje domme schreeuwers!

    73 Fred PA1FJ

 4. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  En toch moet je van een vereniging lid zijn vind ik persoonlijk, want je moet toch wel als een volwaardig gesprekspartner met het AT kunnen overleggen, los samenraapsel is niet geloofwaardig en te overulen.
  Ik geef mensen wel gelijk als ze niet vrolijk worden van de bepaalde houdingen die men tentoonspreidt tov andere amateurs/verenigingen/registraties.Maar willen we iets bereiken dan zal er EERST eenheid moeten zijn in zendamateur land.
  Tegen AT zeggen we hebben geen tijd en eerst een gezamenlijke vereniging en einde van de eilandjes.
  VERON/VRZA/DKARS. Dus “wegens organisatorische problemen geen tijd voor AT” zo’n zinnetje daar zijn ze van huis uit niet onbekend mee 🙂

  • teleurgesteld
   teleurgesteld zegt:

   Juist het AT beslist en op deze manier is iedereen de dupe. Eerlijk gezegd vindt ik dat alle leiding ff aan de kant gezet zou moeten worden en dat er nieuwe mensen gekozen moeten worden binnen de verenigingen die wel willen dat de hobby over 30 jaar nog bestaat wanneer de huidige “leiding” bloemetjes naar boven aan het duwen zijn. Om het oneerbiedig te stellen. Ik weet dat ik totaal niet thuis zou horen binnen een leidinggevende functie maar man zelfs ik zou dit beter doen. Er moet een commissie ofzo komen die niet vanuit veron of vrza of dkars of wat dan ook komt maar vanuit de zendamateurs. En nee ondertussen zijn de verenigingen niet meer daar voor de leden maar alleen voor hunzelf bezig. (Sorry voor de rant maar er zit hier wat frustratie na het zien van dit zielige gedrag) je zou zeggen dat als de meeste mensen binnen een vereniging boven de 50 zijn ze zich tenminste een beetje volwassen konden gedragen?

   • Insider
    Insider zegt:

    Als je je huiswerk had gemaakt had je kunnen weten dat de vrza er wel degelijk voor de leden is.
    Het voltallige bestuur is bijvoorbeeld de hele week aanwezig tijdens de Radiokampweek, sponsort diverse projecten waaronder de repeater NOS door de elektra rekening te betalen enz. En daar maken wij met z’n allen weer gebruik van.
    De veron bestuursleden zitten alleen maar achter hun bureau. Los daarvan,
    De vragen in de enquête komen voor 90% van het AT en de vrza. Alleen de vermogens vraag en welke banden er voor de Novice bij / af moeten komt van de Veron.

    Pronken met andermans veren noemt men dat ook wel.

    • teleurgesteld
     teleurgesteld zegt:

     Het probleem is dat als je als buitenstaander informatie wil over beide verenigingen er alleen geklaag over en weer te vinden is. En echt duidelijk is het niet. (Dus voor iemand die niks van de hobby weet en gewoon ff gaat kijken) dus je huiswerk maken zou absoluut niet nodig zijn in mijn ogen. Na het nakijken kan je misschien wel gelijk hebben ja maar voor een beginner is het niet duidelijk en wordt er teveel gevochten.

     • Insider
      Insider zegt:

      Neem 2 verenigingen.
      De een wil vooruitgang en de ander niet. Een probleem is geboren.

  • Bert Plaum
   Bert Plaum zegt:

   ik verschiet van het schrijven van de VERON, ze matigen zich nogal wat aan t.o.v. de PD amateurs, ik ben het niet met ze eens, men speelt eigenlijk een spelletje om zo alles bij het oude te kunnen laten.

  • Eric-Jan Geertsen
   Eric-Jan Geertsen zegt:

   Dus als de Novice amateurs niet uit mogen komen op repeaters kunnen ze daar niet storen?? Wie zegt dat het Novice amateurs zijn die storen? Iedereen kan tegenwoordig (oa uit China) apparatuur kopen en daarmee “spelen”. Hoe wil de schrijver dit voorkomen? Of moet er speciale apparatuur op de markt komen met louter díe N-frequenties? Wordt een dure grap. Of krijgen we allemaal ATIS, net als de marifoon? Zó kun je stoorders wèl opsporen, maar weer niet als die spullen hebben zónder ATIS….🙄
   En dan in laten gaan op 1 april 2018, ook zo’n serieuze datum….
   Denk dat “terugdraaien” van frequenties en een maximale tijd van 3 jaar het niet worden….🙄😜

 5. Stan Joosen
  Stan Joosen zegt:

  Ik heb de betekenis van het woord Novice eens opgezocht:
  Betekenis ‘ novice ‘
  Je hebt gezocht op het woord: novice.

  1novice (m)

  lichtmatroos

  2novice (m,v)

  (rooms-katholiek) novice

  nieuweling(e), groentje

  3novice (bijvoeglijk naamwoord)

  groen, ongeoefend, onbedreven
  ——————————————–

  Duidelijk lijkt mij 😉

 6. teleurgesteld
  teleurgesteld zegt:

  ja en dat in een wereld waar als je niet veranderd en meegaat je achtergelaten wordt. het grootste probleem is dat op deze manier de hobby doodgaat.

 7. Fred Jacobs
  Fred Jacobs zegt:

  Weet je waar ik van baal dat er figuren zijn die lekker zitten mee te discussiëren en zich achter aliassen zitten te verschuilen. Slappelingen durf een gewoon je naam of call te vermelden. En met open vizier durven te strijden.

  73 Fred PA1FJ

  • teleurgesteld
   teleurgesteld zegt:

   ik heb geen call 73 Fred PA1FJ maar jij kan je dus niet voorstellen dat iemand een mening kan hebben zonder al een licentie te hebben. ik ben nog jong en geen lid van welke vereniging dan ook en heb nog geen licentie meer krijg je niet van me want ik wil nog verder in de hobby. heb ik een call zal ik je die meteen geven zodoende dat je niet meer hoeft te balen van een slappeling ivm dat je voor mij net zo een slappeling bent om iemand zo uit te dagen. na ff googlen ben ik erachter gekomen dat je dus in het bestuur van de veron zit. als er iets zielig en en kinderachtig is is het wel op de man spelen in een discussie zoals dit. ik noemde geen namen en was ook niet van plan dat te doen FRED. dit is dus precies wat er mis is met veron!

   • Fred Jacobs
    Fred Jacobs zegt:

    teleurgesteld, ik zit niet in het VERON hoofdbestuur, maar ben slecht een afdelings secretaris, en voorzitter van de Benelux QRP Club. En draai al zo’n 50 jaar mee in het amateur wereldje. Ik hou van open eerlijke discussies. Iets wat er bij de VERON zeker kan, onlangs was de verenigingsraad vergadering van de VERON waar afdelings- vertegenwoordigers namens de leden hun zegje kunnen doen. Ook heeft het VERON hoofdbestuur jaarlijks regiobijeenkomsten waar over allerlei zaken kan worden gesproken, en het hoofdbestuur voeling wil houden met de afdelingen en hun leden. Dus is er bij de VERON zeker wel een democratische structuur, waar de mening van de leden nog steeds hoog in het vaandel staat.

    Fred PA1FJ

    • teleurgesteld
     teleurgesteld zegt:

     fred vraagje als iemand van in de 70 minimaal hoe behartig je de belangen van de beginnende amateur van bijv 35 jaar oud en weet je überhaupt wat er speelt bij die mensen?
     en een open eerlijke discussie is meestal het laatste wat iemand wil die daar me schermt maar wel ff wil laten zien hoe goed en welwillend hij is over de rug van anderen.
     maar ja dat is mijn ervaring met dit soort mensen en ben een beetje cynisch wat dat betreft.
     oh en ik zei toch bestuur of niet dan?
     nergens heb ik hoofdbestuur gezegd.
     en nog een dingetje Fred er zijn teveel lagen tussen nieuwe leden en het hoofdbestuur het is net de overheid of een gemiddeld door managers overgenomen zorginstelling.
     my two cents.
     doe er wat mee maar ik zie het totaal anders
     (vooral na dat achterbakse uit de hoogte gelul over met open vizier durven te strijden. mensen die dat het hards roepen zijn het minst in staat dat te doen op een eerlijke manier)

     • Fred Jacobs
      Fred Jacobs zegt:

      teleurgesteld, Als eerste ik ben geen 70 maar 66 en heb heel veel voeling met jeugd, ben zelfs nog steeds actief jeugd instructeur!
      Ik wil niet verder met je in discussie gaan. Maar ik denk dat je nog heel veel moet leren. Met zulke domme figuren als jij wil ik niet eens meer in discussie gaan.

     • teleurgesteld
      teleurgesteld zegt:

      Fred Jacobs
      ik wil ook geen discussie met mensen als jou.
      denken omdat je jeugd instructeur bent je “voeling” hebt (oud woord wordt niet meer gebruikt is nu feeling) en slimmert ik zal je wat vertellen 70 of 66 IS GEEN VERSCHIL.
      ik hoef niets te leren van figuren zoals jou tenminste geen levenslessen ik heb meer meegemaakt al dan de meeste mensen in hun hele leven doen (inclusief me kind in mijn armen naar een graf dragen) omdat iemand jonger is wil niet zeggen dat die respect zou moeten hebben voor oudere personen. respect verdien je door je daden niet omdat je toevallig eerder geboren bent. ik wens je al het goede toe (je hebt het nodig blijkbaar)

 8. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Het begint steeds verdrietiger te worden. Men beschuldigt elkaar als leden van een praktisch gedegradeerde 3e klas voetbalclub
  die ruzie, hebben met de naast gelegen ponyclub. Die paarden scheiten op ons veld, dat komt omdat jullie ballen gekleurd zijn etc…Doe nu eens normaal allemaal. Zendamateurs worden door 95% van de bevolking al beschouwd als Gekke Henkies die met z’n allen het wiel opnieuw rond proberen te krijgen. Heb je zo’n grote hark nodig om met China te praten? Voor de rest gaat het wel goed met je? En daarna belt men de witte overalls zonder mouwen. Op verjaardagen en/of feestjes houdt men verstandig de mond over de hobby…Wie kent het niet. Dus ga vooral zo door met het intrappen van de deur. Heeft men nog gelijk ook.

  • teleurgesteld
   teleurgesteld zegt:

   dat was eigenlijk precies wat ik bedoelde met mijn eerste post. bedankt voor het bevestigen voor mij dat er dus nog wel mensen zijn die het net als ik zien. het is wel uitermate jammer dat ik het nu al zie na een paar maandjes terwijl ik dus een leek ben.

   • sdr user
    sdr user zegt:

    Je hebt wel erg veel commentaar voor iemand die net pas komt kijken. Als het allemaal niet goed genoeg voor je is zoek dan liever een andere bezigheid/ hobby die je wel bevalt.

    • teleurgesteld
     teleurgesteld zegt:

     wat heeft de hobby uitoefenen ermee te maken?
     ik hoef geen lid te zijn van een vereniging om de hobby uit te oefenen.
     en de veron is niet bevorderlijk bezig voor de hobby of wel?
     oh en dan nog dit:
     kan je er niet tegen dat iemand die net komt kijken een lading fouten ziet en die meteen benoemd?
     zolang we het recht van vrije meningsuiting hebben maak ik daar gebruik van.
     jij hebt niks te zeggen trouwens of ik een hobby uitoefen.
     rot zelf anders ff lekker snel op
     (doe je niet want oh jee het is toch wat ik heb daar NIKS over te zeggen)
     mooi land he?
     ik vindt van wel oh en nog iets.
     dit is het internet maar….
     en daar hebben mensen meningen die jou echt niet aanstaan waarschijnlijk,
     maar die meningen zijn net zoveel waard als die van jou.
     ik scheld niemand uit maar heb wel een sterke mening.

 9. MPX
  MPX zegt:

  Wel slim om bovenstaand onderwerp niet open te stellen voor commentaar 😀
  Ik denk dat AT hiermee wel akkoord gaat, dus alle novice ” amateurs”…bye bye…..😂😂

 10. Hans - PEoVMT
  Hans - PEoVMT zegt:

  Alle reacties overziende bekruipt mij een onbehagelijk gevoel… Over en weer wordt er betrokkenheid, inspraak, luisterend oor, etc., etc. gepredikt, maar als het erop aan komt dan schreeuwen de supporters buiten het speelveld om het hardst en proberen op die manier hun gelijk aan de man te brengen. Geen beste reclame voor de zendamateurs, die langs wegen van overleg en gedachtenwisseling hun liefhebberij tegen de verdrukking in proberen in stand te houden… Maar ach, waarom zou je luisteren naar andere amateurs, als je meent de wijsheid (????) zèlf in pacht te hebben?

 11. Rinse
  Rinse zegt:

  In plaats van te spreken over de Her IJking voor de Novice geregistreerden kunnen we beter eerst eens gaan overleggen over 1 landelijk overkoepelingsorgaan die de belangen behartigt van alle in Nederland aanwezige zendamateurs!!! VERON en VRZA kunnen schijnbaar bestuurstechnisch niet door 1 deur iets wat een aantal afdelingen alwel kan van beide verenigingen. Zolang er niet 1 maar meerdere “belangenbehartigers” zijn in de zendamateur wereld zullen we nooit een goed beeld krijgen van wat wel en niet goed is voor een Novice geregistreerde.
  Eerst 1 landelijk overlegorgaan en dan eens praten over de her IJking voor de Novice amateurs maar dan moeten de Full license geregistreerden ook Her IJkt worden!!! (laatste afgeleid naar de luisterervaringen hoe sommige van deze mensen over de Novice geregistreerden praat maar ook onderling er vaak niet uitkomen!!!)

 12. PH5HP
  PH5HP zegt:

  Het is inderdaad jammer dat op landelijk niveau men nog steeds elkaar in de haren vliegt. Zolang men landelijk niet op 1 lijn zit kan het AT veel gemakkelijk sommige dingen naast hun neer leggen. Zelf als VERON lid ben ik wel van mening dat de VERON verder af van de leden staat dan de VRZA. Wat ik niet begrijp is dat de vete waardoor de VRZA ooit uit is ontstaan nog steeds voortduurt. Het staat niet professioneel. Dus graag niet verder moddergooien naar elkaar, maar vorm nou eens 1 front naar het AT…

  • Neutraal
   Neutraal zegt:

   Die “vete” bestaat op bestuursniveau allang niet meer. Het zijn een handjevol amateurs (die zelf in bepaalde gevallen met een hoop stampij zijn vertrokken bij een vereniging) die dat blijven roepen, waardoor anderen denken dat het op waarheid berust. Kom maar eens van zo’n imago af, als men zich er niet in verdiept. Het huidige VRZA bestuur is bijna compleet vernieuwd, haalt gemiddeld amper de 40 jaar, de voorzitter is zelfs slechts 37 jaar. Het is onmogelijk dat hij/het bestuur nog met die oude wrok zit. De ‘pijn’ zit hooguit nog tussen individuele (oudere) amateurs onderling. Beide voorzitters hebben zich positief over de andere partij uitgelaten de afgelopen paar jaar, dus volgens mij speelt er bijzonder weinig tussen de besturen zelf.

   Dat ze het af en toe niet eens zijn op een bepaald onderwerp is nog geen bewijs dat ze elkaar in de haren vliegen, ik vind juist wel prettig dat 1 vereniging niet allesbepalend is en dat af en toe de discussie eens lekker aangewakkerd kan worden.

 13. Erik PH9E
  Erik PH9E zegt:

  “Ga het AT vragen om meer ruimte op 40 m voor N-amateurs”. Dat was – vrij vertaald – de opdracht die het Veron-bestuur in 2014 van zijn verenigingsraad kreeg. Gesteund door de VRZA kwam het verzoek op tafel te liggen bij het AT. Niet zo heel moeilijk, zou je zeggen. Zoiets kunnen we in Nederland gewoon zelf beslissen. Hoeft ook echt geen jaren te duren.

  Toch liep het anders. Capaciteitsproblemen of niet, het AT gooide er eerst maar eens een jaartje onderzoek tegenaan. Toen was de capaciteit echt op, en was dat het excuus om een poosje niets te doen. Daarna kwam de bal terug bij de verenigingen en waren de rapen helemaal gaar. Als je de discussies zo volgt, dan is de amateurfamilie hopeloos verdeeld en roeren sommigen zich op een – mild gezegd – wat primitieve manier. Veel fantasie lijkt me er dus niet voor nodig om te verwachten dat er uiteindelijk helemaal niets gaat veranderen, zogenaamd bij gebrek aan consensus onder de amateurs zelf. Precies zoals de behoudzuchtige tak het graag ziet: N’ers terug in hun hok en alles lekker houden zoals het was. Mocht iemand het AT hebben ingefluisterd om het zo te spelen, dan kan diegene meer dan tevreden zijn.

  Er is de afgelopen tijd het nodige geschreven over bestuurders van de verenigingen. De bestuurder die nu opstaat, de hele discussie terugbrengt tot de oorspronkelijke vraag uit 2014 en daarop bij het AT een klip en klaar slagvaardig antwoord eist kan op mijn eeuwige bewondering rekenen.

 14. Khu (@Khu_Marx)
  Khu (@Khu_Marx) zegt:

  Ik lees veel hier, maar heb nu echt aangemeld voor een reactie. Het wordt eens hoog tijd, dat alle PANul fossielen eens goed naar zichzelf gaan kijken. De tijden zijn verandert, alleen veranderen de verantwoordelijken. Ik spreek nu uit eigen ervaring, nadat heb ik een aantal PaNullers heb moeten helpen om hun bijv. hun SDR radio fatsoenlijk werkend te krijgen.

  Dit geeft mij aan, dat er veel te weinig aandacht is om nieuwe technieken te absorberen in de kennis voor een examen. Jullie zitten allemaal nog met oude techniek te spelen, terwijl die steeds minder relevant wordt. Er komen nieuwe technieken bij, die totaal niet worden behandeld in de stof.

  Ik ben zelf Novice en ik heb totaal geen behoefte om ook maar te denken om een F licentie te halen. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat de kennis die er gevraagt wordt dermate irrelevant voor mij is, dat ik het gewoon niet waard vind. Er wordt gesteld dat je volgens ITU geschikt bent om te kunnen experimenteren. Nou, ik ken maar bar weinig F-ers (en ik ken er nogal wat), die dit daadwerkelijk doen. Het enige wat sommigen doen, is iedere dag op 80m over Hortensias te praten.

  Zodra de examens aangepast worden, waarbij er nieuwe technieken geadopteerd worden en er vernieuwing in de hobby komt vanuit de overkoepelende organisaties, sta ik vooraan in de rij om F-examen te doen. Eerder niet. Mocht het plan van 3 jaar door gaan, dan ga ik weer lekker piraten en kijk ik over ~5 jaar nog wel eens. Hopelijk zijn dan de fossielen in de minderheid of is de bom geklapt.

  • teleurgesteld
   teleurgesteld zegt:

   precies! dit is waar ik dus achter sta.
   ik snap ook niet dat er
   (aangezien experimenteren toch eigenlijk de hobby is?)
   geen soldeer cursus en examen is. dit hoeft echt niet moeilijk gemaakt worden voor N maar is in mijn ogen wel een puntje dat er
   (al is het maar voor het solderen van je connectoren)
   hoort te wezen als basiskennis.
   zoals bouw je eigen zender voor het N examen moet je gewoon een kitje bouwen
   (kan je zelf redelijk goedkoop printplaatjes laten maken nu)
   en laat dan de persoon de juiste metingen erop uitvoeren.
   en doe dan gelijk sdr erbij ivm het visueel maken van de hobby en de mogelijkheden van ais, ads-b en meteo.
   ineens is het veel duidelijker voor de hobbyist hoe breed het eigenlijk is.
   zelf je antenne maken of een filtertje.
   kosten moet je proberen te drukken ja maar dit hoeft niet veel te kosten tegenwoordig.
   en je hebt gelijk wat in je handen waar je mee kan beginnen.
   er is in de laatste 10 jaar meer veranderd qua techniek dan de 100 jaar ervoor.
   ja de basis is nog hetzelfde MAAR de basis staat nu zover weg van wat er kan met een simpel tv-stickje achter een simpele laptop. en dit is dan alleen nog maar het ontvangen van signalen.
   de generatie die nu opgroeit wil/kan niet meer net als vroeger leren.
   ze groeien op met een tablet als ze 4 jaar oud zijn.
   hoe wil je die over 10-20 jaar bij de hobby krijgen?
   my two cents.

   • Khu (@Khu_Marx)
    Khu (@Khu_Marx) zegt:

    Ik weet toevallig dat je in Engeland (tenminste een aantal jaar geleden toen ik daar woonde) wel een soldeertraining krijgt en bij een intermediate licentie een Radiokitje in elkaar moet solderen. Ook moet je, voor beginner, laten zien hoe je een radio aansluit en dat je over de communicatie vaardigheden beschikt om te DX-en (daar kunnen wat mensen op 80m nog wat van leren!).

    Waar ik me vooral aan stoor is de vorm van elitisme wat sommige “gezaghebbende” uitstralen naar buiten. Buitenstaanders krijgen een gevoel zoals:

    “Wij luisteren pas naar je, als je op ons kennis niveau zit”
    “Wij luisteren wel, maar we gaan toch onze eigen gang”
    “Wij beschermen alleen onze eigen belang”

    Soms liljkt het er op, dat ze uberhaubt niet willen dat er een N licentie bestaat. Reden kan zijn, dat ze denken dat het een waardevermindering is van hun F / PANul licentie. Zeker als de Novice licentie er ook nog eens extra freq. bereik bij krijgt! Hoe durven ze! Zijn ze toch helemaal niet geschikt voor!

    Zoals het er nu naar uit ziet, lijkt de hobby een beetje op Japan. Weinig nieuwe aanwas en dat verbaasd me, met de huidige instelling van sommige mensen, helemaal niets.

    • teleurgesteld
     teleurgesteld zegt:

     ik kijk op dit moment veel YouTube filmpjes over verenigingen en de hobby in het algemeen in de U.K. en U.S. daar is wel aanwas van leden en verjonging vooral in de U.S.
     en sorry solderen is een basis vaardigheid in een hobby waar je zelf een 400 watt linear mag bouwen op je zoldertje en dat moet je niet vorige week geleerd hebben.
     ja geeft de F nog wat extra dan maar als ze dan hun mond dicht houden,
     maar de N is de toekomst van de hobby en die wordt dood gemaakt op deze manier.
     “vernieuwing en uitvinden van draadloze communicatie”
     “uitvinden nieuwe technieken”
     hoe wil je dat doen als je niet een een driver kan installeren.
     hoe wil je dat doen als je 70+ bent en vast houdt aan alleen cw te doen.
     ja natuurlijk hoor je nog bij de hobby en je kennis is zeer belangrijk om door te geven.
     MAAR geef die mensen een andere status dan F.

 15. Peter vd Heide
  Peter vd Heide zegt:

  Er is vast nog wel iemand die weet wat het onderwerp was.
  Amateurs , schaam je !!!

Reacties zijn gesloten.