PI6EHN weer QRV op 23cm

eindhovenDonderdagavond 4 februari is het 23cm relais van Eindhoven PI6EHN na lange tijd van afwezigheid weer terug in de lucht. De voorbereidingen hebben veel voeten in de aarde gehad, en het resultaat mag er zijn.

De repeater stond tot mei 2014 op de TU/e maar moest daar helaas weg worden gehaald toen het gebouw E-hoog leeg gemaakt moest worden omdat het een andere bestemming krijgt. Er is lang gezocht naar een nieuw opstelpunt voor het relais, net als voor het 70cm relais PI2EHV.

Dit opstelpunt is gevonden in de vorm van het kantoorgebouw van het ICT bedrijf Valid aan het Flight Forum in Eindhoven. De beheerders hebben op het dak antennes voor 70cm en 23cm mogen plaatsen, en in in de dataruimte van het gebouw hebben we de beschikking gekregen over een 19″ rack waarin de repeaters zijn geplaatst.

De 23cm repeater was nog in prima staat, maar is wel voorzien van een modern nieuw frontpaneel, en er is een software update uitgevoerd waardoor CTCSS voor bepaalde apparatuur beter werkt. Tevens is de IRLP link van het relais op nieuwe hardware geïmplementeerd voor de nieuwe locatie. En na een grondige test is alle apparatuur op donderdagavond in kratten vervoerd naar de nieuwe opstelpunt.

Er is in de aanloop naar deze avond al veel activiteit rond de 23cm gespot in de regio. Zo is een groepje amateurs bezig met het bouwen van de 23cm transceiver van PE1JPD en was ook de Alinco DJ-G7EG tri-band portofoon een tijdje uitverkocht in de regio.

De repeater was dan ook geen 2 minuten live toen zich al een grote hoeveelheid amateurs kwamen melden. En niet heel veel later was er via IRLP ook al een verbinding met een Amerikaanse reflector tot stand gebracht. De rest van de avond is het 23-cm relais dan ook aan een grondige duurtest onderworpen!

Meer informatie over PI6EHN (en PI2EHV) is te vinden op de website van de Heinrich Hertz Stichting.

4 antwoorden
 1. Rolf
  Rolf zegt:

  PI6EHN Eindhoven, 1298.4000, geen subaudio, -28MHz shift. Zie ook het geweldige “repeaters” menu bovenin.

 2. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  PI6EHN heeft een CTCSS toon van 71.9Hz nodig om open te gaan.
  Het bereik blijkt naar verwachting. Ik kan met de portofoon (1w rubberduck ant.) tot op 13 a 14km afstand te repeater aanspreken.

  73 Rob

 3. Geert Jan PE1HZG
  Geert Jan PE1HZG zegt:

  CTCSS op ingang staat tijdelijk even uit, vanwege een aantal bouwers van de PE1JPD transceiver, die wat aanpassing nodig heeft om (op-spec) CTCSS te kunnen maken. Let op de callgever, die geeft aan of CTCSS nodig is.

Reacties zijn gesloten.