VERON VHF-dag aangekondigd

VERON-Logo-NieuwOp zaterdag 2 april a.s. zal de VERON VHF-en-hoger dag weer plaatsvinden. Dit jaar wordt deze georganiseerd in Eindhoven. Waar vorig jaar het programma in het teken stond van satellieten is dit jaar gekozen voor Quality Modes en ‘Digital Voice’, zoals DMR, D-star, System Fusion, Tetra, etc.

De dag is gratis toegankelijk voor VERON-leden. Niet-leden betalen sinds dit jaar € 10 in de bijdrage aan de kosten. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en moet voor 25 maart a.s. gebeuren.

Natuurlijk zullen de contestbekers worden uitgereikt en zal er een forum zijn, waar ieder z’n opbouwende punten onder de aandacht kan brengen. Tevens bestaat de mogelijkheid om metingen te verrichten aan apparatuur en zullen er diverse lezingen zijn. Niet alleen over ‘digital voice’ maar ook andere VHF-en-hoger interessante zaken, zoals mogelijk ATV, weak signals en mogelijk amateur-satellieten kan deel uitmaken van het gevarieerde programma.

Meer informatie is te vinden op de website VHF-en-hoger van de VERON.

15 antwoorden
 1. Joost Van Genderen
  Joost Van Genderen zegt:

  Dat is nou weer jammer dat niet leden moeten betalen. Ongelijkheid ten top. Er wordt op vhf en hoger toch ook geen onderscheidt gemaakt of je lid bent van de veron. Jammer… wel leuk evenement. 😉

 2. Chris
  Chris zegt:

  Bij een dergelijk evenement worden er kosten gemaakt waaronder zaalhuur, lunch, de gehele dag koffie/thee. Het zou toch vreemd zijn dat leden van de VERON die kosten moeten betalen voor de deelnemers die geen lid zijn? Zij kunnen ook lid worden vóór aanmelden, dan is het dus gratis.
  Dit is inderdaad ongelijkheid ten top. Je hebt leden (die kunnen profiteren van hetgeen waar ze lidmaatschap voor betalen) en niet-leden.

 3. Hans
  Hans zegt:

  Niet leden profiteren toch ook van de voordelen die het IARU overleg met zich meebrengen of moeten niet leden nu daar ook voor gaan betalen ??

  De VERON wel wat op het AT, eerst laten betalen, dan gratis en daarna betalen voor veel minder service.

  Ter vergelijk; eerst was er vele jaren een VHF dag waar deelnemers zelf hun consumpties betaalden, toen kwam er een periode waar deelname gratis was inclusief koffie en lunch en nu gaan niet leden voortaan betalen voor de deelname zelfs als ze geen lunch of koffie willen gebruiken.

 4. Chris
  Chris zegt:

  Inderdaad meer service voor de leden (voor hen is de dag immers gratis) en minder service voor de niet-leden (dat hoeft dan niet bekostigd te worden voor de leden). Daarnaast betreft het een ’tegemoetkoming in de kosten’. De kosten zijn hoger dan de gevraagde tegemoetkoming.
  Dit zal trouwens naar meer VERON activiteiten worden doorgetrokken. Wordt er dus regelmatig naar een VERON activiteit gegaan loont het dus om lid te worden.

  • Hans
   Hans zegt:

   Voor leden was de dag al gratis dus dat is niet “meer” service, voor leden is het dus “gelijke” service.

   Voor niet leden is het “minder” service maar doe maar gerust, niet leden gaan toch niet hierheen.

   • Chris
    Chris zegt:

    Dan had ik je opmerking ‘Ter vergelijk; eerst was er vele jaren een VHF dag waar deelnemers zelf hun consumpties betaalden’ kennelijk verkeerd begrepen.

 5. Randy
  Randy zegt:

  Goed dat VERON laat zien dat er verschillen zijn tussen leden en niet leden. Niet meer dan normaal denk ik. Niet-leden zijn nog niet eens uitgesloten, ze hoeven enkel een kleine bijdrage te betalen in de kosten, want ik geloof niet dat het voor 10 euro per persoon uit kan, zo’n dag inclusief gratis koffie en lunch. Dat kan alleen omdat deze groep kan meeliften met de leden.

  En goed dat de VHF-dag een ander thema heeft om een nieuwe doelgroep te bereiken. Er zijn veel activiteiten die voldoen aan een grote behoefte. Neem de bovenregionale repeaters, het bijna landelijk dekkend DMR-netwerk (25 repeaters in 2 jaar tijd!), de verschillende HAMNET initiatieven rond de Hobbyscoop groep, de groep in Eindhoven en sinds vandaag de groep rondom PI2NON in Friesland.

  VHF-en-hoger zal de aandacht van iedere zendamateur moeten hebben. Deze banden zullen de komende jaren steeds meer onder druk komen te staan. En als je eenmaal wat ervaring heeft, zul je zien dat het ook technische uitdagingen geeft. Met een kiloWatt in een draadje naar Australië zwetsen om een keer ‘five nine’ te roepen is weinig spannend. Probeer op banden boven een GHz maar eens buiten Nederland een verbinding te maken…

  • Hans
   Hans zegt:

   Als het je niet lukt om op banden boven 1 Ghz een verbinding buiten Nederland te maken doe je toch echt iets helemaal fout. Dan zal het je ook niet lukken om Australië te werken op HF.
   VHF Uitdagingen ? ; om met een porto op de quality repeaters een verbinding maken, misschien is de enige uitdaging nog om over het gekrakeel van de boeren latende knijpers en piraten heen te komen.

   Voor een VHF dag proberen nieuwe doelgroepen te bereiken is misschien goed, maar het nu al voor de derde keer op rij de oude (hoofd) doelgroep wat we nu weak signal noemen aan de kant zetten, dat is niet goed te noemen.

   Het zal wel om de quality gaan, Hi.

 6. Joost Van Genderen
  Joost Van Genderen zegt:

  1st. Ik bespaar niks. Omdat ik (gewoon) lid van de veron.
  2nd is het heel gewoon dat je betaald voor je koffie of thee.
  3rd natuurlijk kost dit geld voor zaalhuur km vergoeding voor de (hb)leden . 😉
  En hoeveel % van de bezoekers is geen veronlid??? Ach dan maakt het toch niet uit dat die niet hoeven te betalen.
  Zie het maar als een investering in de toekomst en verspreiden van het gedachte goed dat vhf en hoger heet. 🙂

 7. Pip
  Pip zegt:

  wat een gehuil weer over geld… man man. Zullen we het dan nu weer gewoon over de inhoud gaan hebben?

 8. Eric
  Eric zegt:

  Vele VHF en hoger weak signal liefhebbers zijn te druk om mee te doen binnen de VERON en eens een goed stuk te schrijven. Als je zelf niet meedoet moet je niet zeuren over te weinig aandacht.

 9. Hans
  Hans zegt:

  Misschien heeft de VERON de binding met de “weak signal” VHF amateurs wel verloren.
  Als je dan voor derde keer op rij een VHF dag organiseert waarbij de “weak signal” amateurs op de derde plaats komen, werk je als VERON het uitblijven van meedoen door deze groep in de hand. Dan moet je niet gaan klagen dat die groep geen bijdrage levert. Zeker als je daarnaast nog een aantal actieve amateurs weg heb gejaagd uit de vereniging.

  Met de ingeslagen weg gaat de activiteit op de VHF-UHF banden verloren want vele weak signals amateurs voelen zich niet verbonden met het quality modes, alleen de naam quality modes is al helemaal verkeerd.

  • Pip
   Pip zegt:

   Hans,

   mogelijk heb je gelijk, maar weak-signals? Wordt er nog op DX gejaagd dan op VHF en hoger? Ik zet wel eens als er tropo is de set op 2m ssb of 70cm ssb. Dat zijn van die momenten dat er bakens uit bijvoorbeeld Noorwegen en/of Zweden mooi binnen komen. Maar denk je dan dat er wat te beleven valt op de band? Het valt mij in ieder geval iedere keer weer tegen. Dus, als je suggesties hebt? Maar ik denk niet dat de Veron de VHF/UHF DX-jager vergeten is, maar dat die uitgestorven is.

 10. Chris
  Chris zegt:

  Ik denk dat alles verkeerd is.
  Gevraagd is in Electron om suggesties voor de ‘non weak signal modes’, de ontvangen reacties zijn gepresenteerd met de vraag er op te reageren. Het is nooit iedereen naar de zin te maken, zeker als de mening niet wordt geventileerd als die wordt gevraagd.
  Kip en ei. Als diverse Weak Signals gebruikers wel beloven iets te doen maar het uiteindelijk niet waarmaken ontbreekt kennelijk de belangstelling om te participeren en de eigen hobbybeleving te promoten bij anderen.
  Is er ieder jaar een VHF-dag geweest met vele lezingen over Weak Signals? De laatste jaren wel en er was een vol programma met ook diverse interessante Weak Signal lezingen, dus beslist niet de derde plaats. Sla de programma’s er nog maar eens op na, doet dit qua aantal lezingen onder voor de jaren ervoor? Ook is het aantal deelnemers op zo’n dag de laatste jaren weer flink gestegen. Allemaal gebruikers van de banden VHF-en-hoger.
  Wie weet volgend jaar weer op een andere locatie met als hoofdthema ‘Weak Signals’. Zeker als er behoefte aan is en er een paar amateurs zijn die wat over hun deel van de hobby willen vertellen zeker inspirerend!
  Tot die tijd kunnen de Weak Signals beoefenaars natuurlijk de vele (VERON) contesten uitdragen!
  Graag kijken we positief vooruit, waarbij we uiteraard wel graag leren van het verleden (maar er niet in willen blijven hangen).

Reacties zijn gesloten.