Special Event station OP147MN

OP147MNSinds afgelopen weekend is het Special Event station OP147MN actief. Baarle-Hertog (Belgische enclave’s in Nederland) verkeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog in een unieke positie: het was namelijk, mét het gebied achter de IJzer, het enige stukje België dat onbezet bleef.

Al vlug werd het plan opgevat om in Baarle-Hertog een clandestien zend-ontvangststation te vestigen dat in dienst stond van de Belgische regering. Het dorp werd dan ook spoedig een draaischijf voor spionage- en afluisteractiviteiten.

Alle onderdelen voor het radiostation werden via Nederland clandestien naar Baarle overgebracht, wat acht maanden in beslag nam. Als laatste werden de 40 meter hoge houten antennemasten opgericht. Paul Goldschmidt was van 1915 tot 1917 hoofd van dit clandestiene radiostation MN7.

De plaats waar MN7 opgesteld stond is nu een landbouwakker aan de Hoogbraak, het is in die omgeving dat deze memorabele gebeurtenis van de Groote Oorlog herdacht zal worden door enkele leden van UBA-DST met de activatie van het speciale roepteken OP147MN. Het special event station zal actief zijn in de periode 22 Augustus – 20 September 2014 zo veel als mogelijk is op HF en VHF banden in SSB en CW.

Het station is actief tot en met 20 september a.s. Meer informatie op qrz.com/db/OP147MN.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!