Tarief registratie in 2021 naar 44 euro

Op 28 oktober is de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2021 gepubliceerd. In de publicatie zijn onder andere de tarieven opgenomen die radiozendamateurs moeten betalen voor hun registratie. In 2021 gaan zij 44 euro betalen. Het tarief is daarmee 2 euro duurder dan in 2020, een stijging van 4,76%. Ook het doen van een radio-examen wordt duurder: het door het ministerie vastgestelde tarief voor het afleggen van een examen wordt met 3 euro verhoogd van 68 euro naar 71 euro.

Zendamateurs betalen sinds 2016 weer voor hun registratie. Dit is in lijn met het beleid van de overheid om werkzaamheden kostendekkend door te belasten aan de markt. De kosten voor de registratie waren bij de herintroductie in 2016 nog 31 euro. Gebruikers die geen gebruik meer willen maken van hun registratie kunnen ervoor kiezen hun registratie in te trekken. Wanneer dit voor 31 december a.s. gebeurt, zijn geen kosten over 2021 verschuldigd.

Tarieven onbemand gebruik omhoog
De tarieven voor relaisstations gaan omhoog van 184 naar 201 euro (per 3 jaar). Daarnaast komen er toezichtskosten a 79 euro per station. Deze kosten zijn nieuw. Als reden geeft Agentschap Telecom op dat “er is gebleken dat relaisstations de afgelopen jaren veel last hadden van illegale gebruikers. Om deze verstoringen aan te kunnen pakken is specifiek opsporingsonderzoek en toezicht noodzakelijk. Om dit uit te kunnen voeren is er een toezichts tarief opgenomen.”

Meer informatie over de tarieven vind je via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-55550.pdf

2 antwoorden
 1. Theo
  Theo zegt:

  Het is niet erg dat je meer moet betalen.
  Maar dat ze dan ook maar eens storingen kwamen oplossing, het word steeds meer met al die rotzooi wat ongecontroleerd op de markt komen, en vooral zonnepanelen met rotte omvormers.

  Uiteindelijk gaat 90% van de zendamateurs gedwongen zijn hobby opgeven door storing.

 2. Martin
  Martin zegt:

  Wat een vreemd verhaal van Telecom om extra “toezichtkosten” te berekenen. Volgens mij betalen wij met ze allen nu 71 euro om het AT kostendekkend te laten werken, althans dat zegt het AT zelf.
  Daar zitten dus de kosten in voor toezicht en opsporing want men gaat mij niet vertellen dat de administratie per zendamateur per jaar 71 euro kost.
  Het is dan wel heel vreemd om dan aan te geven dat er extra betaald moet worden voor het toezicht op relaisstations omdat daar illegale gebruikers op zitten.
  Ik zou zeggen als je een illegale gebruiker opspoort geef dat persoon de rekening voor zijn opsporing, dan ben je zeker kostendekkend.
  Wat mij betreft zou ik zeggen VERON en VRZA stel dit voor tijdens het amateur overleg.

Reacties zijn gesloten.