Verslag Amateur Overleg 02-10-2013

AT_logoTwee keer per jaar zitten de landelijke verenigingen, VERON en VRZA, met Agentschap Telecom om de tafel in een zogenoemd Amateur Overleg. Daarbij komen voor radiozendamateurs belangrijke zaken ter sprake. Op woensdag 2 oktober jl. vond alweer de 88e vergadering plaats in Amersfoort, met op de agenda enkele belangrijke punten.

Op de agenda onder andere de PLC. Agentschap Telecom geeft antwoord over waarom de huidige PLC-apparatuur niet getoetst wordt aan de EMC directieve en de generieke norm.

“De fabrikant heeft de keuze om te toetsen aan óf een geharmoniseerde norm óf om zelf een analyse uit te voeren. De route via de norm wordt voor PLC bijna niet toegepast, want aan momenteel goedgekeurde normen kunnen PLC-modems niet voldoen. De fabrikant voert dus zelf een analyse uit en mag daarbij gebruik maken van allerlei (informele) documenten. Momenteel wordt er door CENELEC gewerkt aan een norm en naar verwachting zal deze binnenkort worden opgenomen onder de EMC-richtlijn. Voor zover het agentschap heeft begrepen steunt de IARU deze norm ook. De norm verplicht  notches voor alle zendamateurbanden.“

Voor de verenigingen is het agendapunt hiermee afgedaan. Het antwoord van AT verbaast de meeste zendamateurs. Feitelijk geeft AT hiermee aan dat fabrikanten nooit aan de normeringen konden voldoen en dat vervolgens zelfbedachte normeringen gebruikt mochten worden, waarna Agentschap Telecom nooit handhavend heeft kunnen optreden. Nu er een norm is waar iedereen mee lijkt te kunnen leven. Helaas zullen we nog jaren met de oude apparatuur zitten.

Verder geeft Agentschap Telecom aan dat de regeling onbemand frequentiegebruik binnenkort gewijzigd gaat worden. Of dit in het voor- of nadeel van de gebruikers is valt helaas niet op te maken uit het verslag. Voor de vereniging is het actiepunt wederom afgedaan. En dat is vreemd. Dit roept meet vragen op dan er antwoorden zijn bij de lezers en leden.

Een agendapunt dat terug van weggeweest is, betreft het gebruik van de 5 Mhz band. De verenigingen zien vooruitlopend op een eventuele toewijzing op internationaal niveau graag een mogelijkheid om op landelijk niveau gebruik te maken van de 60-meter band. Een eerder verzoek is door AT afgewezen omdat de verenigingen voorgesteld hebben de NVIS-technieken op deze band te willen onderzoeken. Voor de toezichthouder was dit weinig vernieuwend van aard. Het is nu aan de verenigingen om opnieuw een aanvraag in te dienen.

In de afsluiting meldt Agentschap Telecom dat er in het eerste kwartaal van 2013 753 storingsklachten zijn gemeld. Hiervan gingen er 163 over zendamateurs. Van hen hebben 108 zendamateurs een storing gemeld en 45 klachten gingen over storingen veroorzaakt door zendamateurs. Ook waren er nog 10 klachten over zendamateurs onderling.

Download het complete verslag.

17 antwoorden
 1. pascal
  pascal zegt:

  Op zich is het antwoord van AT niet datgene wat wij als amatoeters willen horen, maar is dit wel de procedure zoals dit gaat. Vreemd kunnen we het dus niet noemen. AT is handhavend echter de PLC lobby heeft een loophole gevonden en kunnen daarmee door de mazen der wet glippen. Het heeft voor ons amateurs geen enkele zin om als kleine kinderen te blijven trappelen en krijsen bij het AT. Dit agenda punt had de vereniging op de agenda moeten zetten bij EZ of zelfs in brussel maar… DAAR zijn we geen gesprekspartners 😉

  AT treft hier geen blaam, de verenigingen ook niet mbt hun communicatie naar AT, wat ze hoogstens te verwijten valt is dat ze het niet op een andere plaats en eerder onder de aandacht hebben gebracht, desnoods door samen te spannen met AT, defensie en andere belanghebbenden (die wel ergens anders aan de tafel mogen komen zitten)

 2. Paul PD0PSB
  Paul PD0PSB zegt:

  Beste Pascal,

  Natuurlijk moeten we we als “kleine kinderen blijven trappelen” !

  Veron zit aan tafel bij AT.
  AT zit aan tafel bij EZ.
  EZ zit aan tafel bij EU.
  Enz.Enz.

  Wij zitten als amateurs nergens aan tafel.
  Juist die belangenbehartiging geeft via-via-via de route naar dáár waar de beslissingen genomen worden. Dit gaat via veel lagen. Veron en AT zijn beide onderdeel van dat stelsel.

  Als het niet zo zou werken kunnen er heel wat organen van inspraak en belangenbehartiging opgeheven worden.

  73
  Paul
  PD0PSB

 3. pd2d
  pd2d zegt:

  Ik had gehoopt dat er wat gedaan werd aan de harmonisatie voor de Novice amateur, gezien deze groep altijd maar aan het kortste eind trekt. Wij willen op de 80 mtr lokaal kunnen werken en op 160 mtr na 2400 uur.

  • Rob
   Rob zegt:

   Wat je kennelijk bedoelt is dat je als Novice amateur dezelfde mogelijkheden wilt hebben als een full license amateur. Als je met je instapmachtiging iets niet mag dan “trek je aan het kortste eind”. Maar daar kun je toch zelf heel makkelijk wat aan doen door verder te leren voor je full license? Waarom moeten novices altijd maar meer meer meer zonder zelf iets er voor te doen? Dit is al gaande sinds de D-machtiging werd ingevoerd, met 6 FM kanalen op 2 meter met 10 Watt en met een geldigheid van 2 jaar. De mogelijkheden zijn sindsdien keer op keer verrruimd, maar novice amateurs lijken wel rupsje nooitgenoeg, er moet altijd weer meer bij want anders zijn ze ontevreden en voelen ze zich tekortgedaan. Doe er zelf wat aan!

   • Rob
    Rob zegt:

    Rob,
    Ik ben het eens met jouw commentaar, op 1 uitzondering na:
    Als ” oude” PD-nuller” zou ik toch graag zien dat je niet generaliseerd. En ik voel mij zeker geen rupsje!

    73’s
    PD0DIB

    • Rob
     Rob zegt:

     Ok ik had misschien moeten schrijven “veel novice amateurs lijken wel rupsje nooitgenoeg”. Voor jou geldt het kennelijk niet.
     Je ziet het hieronder wel weer bij de reacties van N de waal en van Andrè, hetzelfde beeld: niet tevreden met wat men al heeft, er moet nog weer meer bij. Selectief vergelijken met andere landen en proberen de som van alle mogelijkheden te krijgen. Zonder zelf een poot uit te steken.
     Ik heb mijn rijbewijs B. Ik ga toch ook niet lopen jeremieren dat ik geen motor, vrachtwagen of bus mag rijden? Er zijn vast wel landen te vinden waar dat wel mag. So what. Als ik in Nederland een motor wil rijden dan moet ik een extra examen doen. En dan mag het. Dat het zo leuk is om motor te rijden dat doet er niet toe, ik heb er het examen niet voor gedaan.
     En zo zit het ook met novice amateurs. Als ze op alle banden willen werken of als ze meer vermogen willen dan moeten ze even examen doen. Klaar.

     • Andrè
      Andrè zegt:

      Ik ben echt wel te vree met wat ik mag en heb maar het gaat het om het principe we hebben toch een EEG en dat het allemaal geharmoniseerd zou worden nou ik kan je zegge zo oud word ik niet dat ik dat nog mee zou maken daar is het verschil te groot voor

   • Andrè
    Andrè zegt:

    Ik heb trouwens hier geen zin meer in ik typ tegen een echte F of een oude C Of B amateur
    Wij rupjes echt niet
    Alle C en B kregen na het weg valle van het morse examen autom de F status mischien bij jou in dit geval ook wil dat niet eens weten
    Dan van 7.1 naar 7.2
    50 mhz er bij
    Dan 70mhz er bij en een stuk onder laag de 1.8 nog
    Dat is denk ik wat die andere man bedoeld als er uitbreiding is is dat meestal voor de F
    En vergeet die 5 mhz niet waar men het vaak over heeft als iemand ontevreden is tja ik niet ma ik hou er over op
    En wat ik evt nog vergeten ben
    Of het nu F of N is ze zijn bij mij gelijkwaardig niet meer en niet minder
    En het heeft ook totaal niets met de geleerdheid te maken er zijn ook PDers met ing voor hun naam ikben weg

    AFZ een tevrede PDer

    • Randy
     Randy zegt:

     Met dat verschil dat alle B en C-amateurs de volledige theorie geleerd hebben zoals die nu geldt voor de F-amateurs. De B-amateur heeft daarbij ook nog een morse-examen gedaan op 8 woorden per minuut. En die is totaal niet te vergelijken met de theorie die de de huidige N (destijds D) amateurs voor de kiezen krijgen.

     De huidige F-theorie is ook geenzins te vergelijken met de oude C-theorie. Examens zijn een stuk makkelijker geworden. Minder harde electronica, meer operating-practise en regels. En daardoor is het F-examen een stuk toegankelijker geworden.

     Dat N-amateurs geen toegang hebben tot 70 Mhz heeft een belangrijke reden: er is bijna geen commerciele apparatuur voor te krijgen dus wordt het zelfbouw. En die (theoretische) kennis ontbreekt. Komt bij dat de primaire gebruiker, defensie, heeft aangegeven de band niet voor N-amateurs open te willen stellen. Bovendien: al was 70 Mhz open voor N-amateurs dan nog zou het niet gebruikt worden vrees ik. De BHF en UHF-banden worden al amper gebruikt,

     Op 5 Mhz hebben F en N wel dezelfde status: een piraat. Alleen al dit aanhalen bevestigd mijn vermoeden. Ga snel terug het boek in en leer bandplannen.

 4. Randy
  Randy zegt:

  Welke harmonisatie wil je:
  Duitse -> 40 en 20 inleveren
  Amerikaanse -> Enkel 10/15 meter
  Caribisch -> Enkel VHF/UHF
  Britse -> Eerst CW leren.

  Er is een harmonisatie die heet: HAREC.

 5. N de waal
  N de waal zegt:

  40 meter is te smal voor de Novice , en ze kunnen helaas amper digitale modus werken onder 7050 want de meesten zweven op 7035 a 39. Ik kan mij best indenken dat deze digitale amateurs op deze band gaan piraten.

  20 meter is een leuke band , veel IW stations met ckoe dx 2 KW + met vies signaal, helaas veel verkeer boven 14.300 wat deze mensen aanspreekt en is niet voor lokaal geschikt.

  10 meter tja zijn wat condities maar is niet veel in gebruik.

  Novice mag haast niks buiten NL en zeker niets in de UK.
  In ON land wel weer

  Van mij mogen ze op de 80 uit komen voor lokaal werk. We zitten niet meer in de jaren 40 heren. Ga met de tijd mee. Wij oude vonkers gebruiken ook geen norm51 telefoon meer maar ook een gsm om onze kleinkinderen te bellen voor hulp oa en hebben ook vele voertuig stempels voor nix gekregen.

  uhf vhf waarneem ik ook weinig meer op behalve digitaal hotspots. Tis haast net zo stervend als onze generatie.

  Waar het omgaat is dat wij deze jeugd aan het isoleren zijn van het analoge en ze nu allemaal richting dstar op hf en dmr gaan. Dit willen wij toch niet.

  Waar blijven die oude lange gesprekken op 80 . Het niveau nu is ook om te huilen op 40 en 80 door harec houders.

  Ik pleit dan ook voor harmonisatie en dus voor 1 soort amateur, en veel samenwerking met deze jonge gebruikers om de de banden tot leven te houden.

  • Andrè
   Andrè zegt:

   Vergeet denmark en of zweden niet bekijk daar maar eens via internet wat een N daar aan banden heeft komen wij nog veel te kort zeker 2/3 van het vermogen als voorbeeld op de 2 meter en 70cm dus waar is die harmonisatie in de eeg en zoals ik las in duitsland 75 watt er klopt iets niet of geeft men verkeerde info ?

  • Randy
   Randy zegt:

   “40 meter is te smal voor de Novice , en ze kunnen helaas amper digitale modus werken”

   Kijk eens op 7076 USB in JT65. Met 5 Watt de hele wereld over. Tenminste, als er geen andere N-amateurs lokaal zitten te zwetsen op 7077 kHz in LSB. Maar zeker later op de avond werk je erg makkelijk met de States met milliWatts aan vermogen.

   • Rob
    Rob zegt:

    Lijkt mij een mooi moment om dit thema te stoppen. Volgens mij zit hier geen construcyief element meer inn. Er zijn ALLEMAAL zendamateur met een passie voor de hobby!
    73’s
    PD0DIB

Reacties zijn gesloten.