Waar zijn de zendbeperkingen?
Het zal een enkeling al opgevallen zijn: De lijst met zendbeperkingen op de website van Agentschap Telecom wordt niet meer actief bijgewerkt. Dat terwijl er wel meerdere primaire gebruikers actief zijn. Zo ook dit weekend, tijdens IBC in Amsterdam, het KLM Open golftoernooi in Zandvoort en de Bridge to Bridge loop in Arnhem.
Hamnieuws vroeg aan Agentschap Telecom waarom deze activiteiten niet meer vermeld worden. De toezichthouder laat weten dat vaste vergunningen niet meer aan tijd of plek gebonden zijn. Enkel tijdelijk uitgegeven vergunningen worden nog op de website vermeld.
Woordvoerder Saskia Bruinessen laat weten:
Primaire gebruikers hebben doorlopende vergunningen voor het landelijk gebruik van deze frequentieruimte. Zij hoeven dit gebruik niet aan ons te melden. Deze vergunninghouders moeten het daadwerkelijk gebruik afstemmen met andere primaire gebruikers. Wij hebben hier dus vooraf geen zicht op. Daarom staat het niet op onze website. Bovenop deze vergunningen kunnen wij tijdelijke vergunningen verlenen; deze worden wel gemeld op onze site. De afgelopen periode hebben wij geen tijdelijke vergunningen in de band 2320 – 2400 MHz verleend. De informatie op de website is actueel.
Zendamateurs zullen dus extra voorzichtig moeten zijn voor zij gaan uitzenden op de 13-centimeter band. Dit is lastig, omdat de (DVB-T) signalen van primaire gebruikers bijna niet te detecteren zijn. Op de website van Agentschap Telecom is hierover een speciale pagina ingericht die tips geeft aan zendamateurs.
Naast de permanente vergunningen loopt er ook nog een traject dat License Shared Access (LSA) toestaat op de 13-centimeter band. Het LSA principe coördineert gebruik tussen verschillende gebruikers. Te denken valt bijvoorbeeld aan een website waar gebruikers inloggen en een melding plaatsen voor het activeren van zenders. Daarbij kan tijd, plek en frequentie ingevoerd worden. Agentschap Telecom wil met een LSA-pilot komen zodat primaire gebruikers makkelijker spectrum kunnen delen. Of zendamateurs met hun secundaire status mee mogen doen, is op dit moment onbekend. De woordvoerder laat weten hier volgende week op terug te komen.
En de volgende beperking voor de radio zendamateur. Eerst was het een gebied. En nu is het gewoon landelijk en maakt het niet uit waar. Dat betekend dat wij nu moeten opletten of je wel of niet kan zenden. Erg bijzonder weer. Maar ook hier geldt weer de volgende beperking die groter en breder wordt ingezet en ten laste komt van de zendamateur. Zelde met storing. Ik had vernomen van een zendamateur dat je pas mag klagen als je een S9 storing hebt. Alles daar beneden is niet relevant te noemen. Ik zeg massaal aan de ipad en stoppen met de achterhaalde hobby 🙁 . Maar ooit komt de dag dat we nodig zijn. En dan is het een hard gelach. Zendamateurs wat waren dat ook alweer. Mensen met gekke en grote antennes op daken. Ja dat mocht niet meer van de overheid. En de storings niveau’s namen teveel toe. Dus is de hobby verdwenen.. AMEN!
Je moet *altijd* eerst luisteren voor je gaat zenden. Zeker op een band als 13cm waar zendamateurs een _secundaire_ status hebben. Tot zo ver niets nieuws. Door het omzetten van de vergunningen en dus het niet meer melden van beperkingen, is er echter wel een belangrijk hulpmiddel verdwenen.
Kan wel zo zijn Randy. Maar het feit blijft dat je zegt het hulpmiddel is weg, die begrijp ik niet helemaal. Ik zeg de regelgeving is verdwenen / veranderd omtrent dat punt / verruimd. En dus vervalt het hulpmiddel. Oorzaak en gevolg. Vaak kijken we alleen maar naar het gevolg. De oorsprong van een probleem of verandering zijn we al lang en breed vergeten.
” Ik zeg de regelgeving is verdwenen / veranderd omtrent dat punt / verruimd. ”
Dat mag jij natuurlijk zeggen (vrijheid van meningsuiting) maar het is NIET de waarheid.
Er is niks veranderd, we moesten altijd al zekerstellen dat we geen storing veroorzaken.
En gelukkig kom ik niet in de Ghz banden……
Feitelijk is het nieuwe hieraan dat kennelijk een heleboel vergunningen die eerst speciaal waren aangevraagd nu een lopende vergunning zijn geworden. Die lopende vergunningen waren er altijd al maar resulteerden niet in openlijke ‘gebieden’ die ontzien moesten worden. Dat was dus al het rare. In de recente Electron (september 2015) is de situatie ook al genoemd (incontext met de AT internetconsultatie): “In de 13 cm band zijn we secundaire gebruiker. Er zijn lopende vergunningen afgegeven aan primaire gebruikers t.b.v. reportages waarvoor DVB-T wordt gebruikt. Daarnaast worden voor evenementen extra vergunningen afgegeven, die dan tot een zendbeperking leidt voor zendamateurs.”.
Ik denk dat het nu minder gecompliceerd is omdat de primaire gebruiker in de praktijk toch al geen interferentie ondervond. Repeaters en bakens ‘luisteren’ niet tussendoor op de frequentie en er zal nu blijken dat ook daar geen hinder van wordt ondervonden.
En is de woordvoerder er op terug gekomen zoals toegezegd ???? “De woordvoerder laat weten hier volgende week op terug te komen.”
Ben wel benieuwd wat er dan meegedeeld is na die week, die is ondertussen al ruimschoots voorbij.