‘Dag voor de Radio Amateur gaat gewoon door’

VERON-Logo-NieuwEr gaan de laatste dagen veel verhalen rond over het al dan niet door laten gaan van de Dag voor de Radio Amateur die op 7 november a.s. plaats zal vinden in de Americahal te Apeldoorn. Reden hiervoor zijn het verschijnen van berichten in de media dat exploitant Libéma deze hal beschikbaar gesteld heeft aan het COA voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. De exploitant geeft echter aan dat de geplande evenementen gewoon doorgang vinden. Gemeente en COA spreken echter over een opvang periode van (tenminste) een half jaar.

Dat bevestigd ook Paul Sterk (PA0STE), voorzitter van de Evenementencommissie van de VERON die verantwoordelijk is voor de organisatie van de dag.

Berichten in de pers, dat de Americahal op korte termijn vluchtelingen gaat opvangen, zijn soms incompleet en bevatten zelfs fouten. Deze berichten zouden een verkeerd beeld van het juiste besluit kunnen geven. Hierdoor kan de indruk worden gewekt dat de DvdRA 2015 die gepland is op 7 november a.s. in de Americahal in gevaar komt of wellicht niet door zou kunnen gaan. Dat is onjuist.

Op de website van de VERON is inmiddels een artikel geplaatst waarop nader ingegaan wordt op de recente bekendmaking van Libéma. Daarbij wordt benadrukt dat de Dag voor de Radio Amateur op 7 november a.s. gewoon doorgang zal hebben in de Americahal te Apeldoorn.

In een schrijven aan VERON geeft Libéma aan dat de opvang tot uiterlijk 25 september a.s. plaats zal vinden en ‘sober van aard’ is. Daarbij moet gedacht worden aan makkelijk te ontruimen veldbedden, etc. Het is aan COA om de komende maand te gebruiken een meer permanente locatie te zoeken voor de verdere opvang van vluchtelingen.

COA en gemeente Apeldoorn claimen opvang van een half jaar
In tegenstelling tot wat VERON van Libéma vernomen heeft, claimt het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Apeldoorn dat de opvang voor de duur van een half jaar is. Hiervoor heeft de gemeente Apeldoorn ook een vergunning afgegeven. Deze berichten zijn dus tegenstrijdig met hetgeen door de uitbater van de hal vermeld wordt aan VERON. Gezien de kosten voor de opvang en inrichting, lijkt de genoemde periode van een half jaar ook meer aannemelijk dan de door Libéma geclaimde 3,5 week.

Het is dus afwachten waar de Dag voor de Radio Amateur plaats zal vinden…

7 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  De reactie van de VERON lijkt sterk op de te snelle reacties die onze premier soms geeft: stellige uitspraken over onderwerpen waar men geen directe invloed op heeft.
  (je kent dat wel: “er gaat geen cent meer naar de Grieken”, “de onderste steen zal boven komen”)

  Op de site van Libéma staat expliciet dat de Americalhal altijd exclusief en in zijn geheel verhuurd wordt aan een evenement. Evengoed meldt men dat “alle evenementen gewoon door gaan”, hoewel er voor 5 november ook al 4 andere evenementen zijn. Wat daarmee gebeurt vertelt het verhaal niet, maar exclusief gebruik van de hal zullen ze in ieder geval niet hebben.

  En reken maar, als het COA in de loop van oktober besluit dat men de hal langer wil huren dan kan de VERON hoog en laag springen maar dan is het gewoon pech gehad. Dan zal Libéma hooguit met een alternatieve locatie komen. Daar nu dus al zo definitief over te schrijven is niet zo slim, want dat kan men straks niet waarmaken.

  Beantwoorden
 2. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Libéma geeft inderdaad aan dat het tot 25 september is. Echter de gemeente Apeldoorn (eigenaar van de hal) is daarin onduidelijk of het half jaar voor de hal bedoeld is of voor de opvang ergens in Apeldoorn. Tevens is er geen inspraak voor de omwonende, die tevens een brief zouden krijgen over de gang van zaken. Deze brief moeten we nog steeds krijgen. Kortom: duidelijkheid? Nee.

  Beantwoorden
 3. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Op de site van de gemeente Apeldoorn staat vandaag te lezen:

  Wat gebeurt er na 25 september 2015?

  In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt de noodopvang in de Americahal slechts tot 25 september beschikbaar te zijn in verband met evenementen in de Americahal. Voor de periode daarna wordt naar een oplossing gezocht.

  Beantwoorden
   • Rob
    Rob zegt:

    Dat ziet er inderdaad gunstger uit. Tot nu toe leek het alsof de andere (door Libéma zelf georganiseerde) evenementen ofwel zouden vervallen ofwel de locatie zouden moeten delen, en dat die grensdatum van 5 november niet toevallig net voor de DvdA was. Dat was een wankele situatie want die datum kon natuurlijk zomaar weer verder naar achteren schuiven als het COA dat wilde en de gemeente het prima vond, waarin Libéma uiteraard zou meegaan (24×7 verhuur van zo’n hal hebben ze anders nooit!) en de VERON de pineut zou zijn.

    Nu ze kennelijk besloten hebben de einddatum voor het 1e Libéma evenement te zetten wordt het allemaal weer een stuk rooskleuriger.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!