DKARS magazine juli 2015

dkars-logoIn de nacht van vrijdag op zaterdag geeft DKARS met de dertiende uitgave van haar magazine uit. Secretaris Peter de Graaf (PJ4NX) laat aan Hamnieuws weten dat donateurs het magazine reeds in de mailbox hebben ontvangen.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 56 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In de dertiende uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Het DKARS-Radioamateurpanel
 • Vragenrubriek: Wat mag ik waar met mijn CEPT?
 • Cross Band Mini-Repeater Project
 • Bi-Quad antenne constructie voor 23cm
 • Verbeter de Baofeng squelch met behulp van Chirp
 • HamShield for Arduino (VHF/UHF transceiver)
 • 7Q7EME: Wazungu in het warme hart van Afrika
 • $50 SAT 19 months in Space and still working
 • VHF/UHF/SHF nieuws en traffic
 • Een geslaagde eerste Dutch Kingdom Contest
 • Leuke bijzonderheden op & rondom HAM RADIO 2015
 • New hamgear and gadgets (4 pagina’s)
 • “Dutch 4X Team 2016” DX-pedition
 • World Scout Jamboree 2015 – Special Event Station 8N23WSJ

Alles lezen en het magazine gratis per e-mail ontvangen kan door een e-mail te sturen aan het e-mail adres: magazine@dkars.nl.

Van de eindredacteur

De vakanties zijn weer begonnen en dat merken we ook aan het weer. In Nederland wordt het momenteel zelfs warmer dan hier op Bonaire, wij hebben hier trouwens altijd maar één hittegolf per jaar; deze begint op 1 januari en eindigt op 31 december 🙂 De vakantietijd speelt ook een beetje parten in het een week later verschijnen van het Magazine, maar naar de volgende editie toe zal er nu gewoon vier weken tussen zitten.

Elders in dit nummer veel informatie over de eerste Dutch Kingdom Contest, niet alleen de uitslagen, maar ook veel commentaren van de nodige deelnemers. Zelf heb ik er uiteraard ook aan deelgenomen en zoals ik elders in het Magazine ook al schrijf dat verliep toch moeilijker dan ik had verwacht. De belangrijkste reden hiervoor was wel dat de propagatie op met name de hogere HF-banden het behoorlijk liet afweten. Maar voor een eerste keer mogen we niet klagen en de komende tijd zullen we ook eens kijken of er nog wat aan de regels gesleuteld moet worden. Suggesties hiervoor blijven altijd welkom uiteraard!

Afgelopen mei gingen de EME redacteur, René, PE1L en onze voorzitter, Eltje, PA3CEE op EME DX-peditie naar Malawi. Het werd weer een zeer succesvolle operatie die in de wereldwijde EME-gemeenschap zeer gewaardeerd werd. Dankzij dit soort initiatieven kunnen er meer en meer stations nu een DXCC op 2 meter gaan aanvragen! Op pagina 23 is het hele verslag te lezen.

In het de vorige editie werd het DKARS Radioamateurpanel aangekondigd en velen hebben zich inmiddels al aangemeld hiervoor. Deze oproep herhalen we in deze editie nogmaals en uit de eerste aanmeldingen komen veel reacties in de strekking van dat men dit een heel goed initiatief vindt. DKARS wil graag op een correcte manier weergeven wat de mening van de radioamateurs is over bepaalde vraagstukken en via dit panel kunnen we dat niet alleen goed doen, maar ook snel op actuele ontwikkelingen inspelen, dus nogmaals meldt je aan, het is belangrijk!

Iedere keer weer nadat er een nieuw Magazine uitkomt krijgen we heel veel positieve reacties binnen. Uiteraard doet ons dit heel goed en stimuleert ons om onze missie voort te zetten. De lezers kunnen DKARS ook helpen door donateur te worden, dat kan al vanaf € 9,95 per jaar, dat is nog geen 83 cent per Magazine! Alle info over het donateurschap staat weer op de laatste pagina van dit magazine.

Tot slot veel leesplezier toegewenst en heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies, dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via: magazine@dkars.nl

73 de Peter de Graaf (PJ4NX/PA3CNX)
Secretaris en eindredacteur.