DKARS magazine maart 2018

DKARS heeft zojuist de maart-uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Andere belangstellenden moeten nog enkele dagen wachten. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 63 pagina’s. Dat is 11 meer dan de Electron! Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Diverse aankondigingen
 • Waar gebruiken en gebruikten wij uw donateursbijdragen voor?
 • Verslag van de eerste DKARS HF Weak Signal Dag
 • Lezing PA2S over 60 meter en propagatie onderzoek
 • Een 80 meter QRP baken door PA0RYL
 • Bouwen met passie door PA1A
 • WSPR en de Red Pitaya door PAØEHG
 • Rohde & Schwarz UHF versterkers
 • Een 5 elements Yagi voor de 6-meterband
 • Internationale moonbounce conferentie dit jaar in Nederland

Van de hoofdredacteur

De DKARS HF Weak Signal Dag ligt nog maar net achter ons en in dit nummer blikken we er even op terug. Het is een gezellige en interessante dag geweest, georganiseerd door Hans, PAØEHG die wij bij deze nogmaals heel hartelijk heel hartelijk danken voor zijn inzet.

Van een aantal lezingen hebben we in deze uitgave een samenvatting kunnen geven, of in de vorm van een artikel, of door de Powerpoint sheets af te drukken. Het geeft in ieder geval een heel goede indruk van waar het allemaal over ging.

De onderwerpen op de dag werden in ieder geval door alle aanwezigen zeer gewaardeerd, zo hoorden wij na afloop. We Hopen dan ook dat dit het begin van een lange traditie kan worden, dit samen met de VHF versie.

Van Ray, PE1GUR in deze uitgave een qua tijd zeer actueel bouwontwerp, een 5-elements 6-meter Yagi. Op 6 meter staat het sporadische E seizoen weer voor de deur dus hoog tijd om daar nu met een goed antenne op in te spelen. De 6 meter band is altijd vol met verassingen wat DX betreft, zeker van half mei tot half juli. Hier vanaf Bonaire kan ik dan ieder jaar via multi-hop Es gewoon met Europa en dus ook Nederland werken. Maar let op, de openingen zijn meestal van korte duur, wel met leuke DX uiteraard.

Sinds het uitkomen van de nieuwe digitale mode FT8 in juli vorig jaar zijn er op 6 meter nog weinig QSO’s in die mode gemaakt. De introductie kwam net iets te laat wat dat betreft. Daarom zijn de verwachtingen voor dit jaar hooggespannen van iedereen voor wat de mogelijkheden van FT8 op 6 meter zijn. Ik zal er zelf in ieder geval het nodige aan doen om in die mode QRV te zijn tussen half mei en half juli hier vanaf Bonaire.

Door alle aandacht voor de HF Weak Signal Dag in dit nummer, dreigde deze editie wat ‘te dik’ te worden, daarom verschuift de altijd uitgebreide bijdrage van de Benelux DX Club dit keer naar de volgende editie.

In de EME rubriek ook nog een interessant verslag van een DX-peditie vanJos, PA3FYC – TD9F

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

1 antwoord
 1. Rob
  Rob zegt:

  Wederom een positief teken van de DKARS.

  Het duurt niet lang meer of zij overstijgt de andere Verenigingen.

  Voor u allen prettige feestdagen met veel leesplezier

Reacties zijn gesloten.