Een big gun zonder antenne

RemoteHamRadioDe ene zendamateur woont lekker buitenaf in een gemeente waar niet moeilijk gedaan wordt om een antennemast meer of minder. De andere heeft minder geluk en woont in een tussenlaag op een appartementencomplex. Een ding hebben ze allemaal wel gemeen: Het zal iedere zendamateur geweldig lijken om eens een Big gun te zijn en aan de andere kant van de pile-up te staan.

Vanaf nu is dit een mogelijkheid voor zendamateurs, ook hen die geen ruimte hebben voor antennes. Via de website remotehamradio.com kan een station gehuurd worden met zo’n beetje elke antennecombinatie die wenselijk is, ook voor de lage banden en desgewenst QRO met het nodige vermogen achter de hand. En in de VS is het Legal limit 1500 Watt PEP, ruim 6 dB meer dan in Nederland.

De opzet is vrij eenvoudig. Na betaling ontvang je een Electraft K3/0. Een complete Elecraft K3 transceiver, maar dan zonder HF-gedeelte. Dit is vervangen door een audio en CAT codec die je signalen over het Internet naar de remote site stuurt met een zeer lage vertraging, zodat dit zelfs voor CW geen probleem wordt. Je behoud daarbij wel het gevoel van een echte transceiver, omdat de volledige bediening hetzelfde is, inclusief display, draaiknoppen en eventueel een keyer.

De Electraft K3 en de Elecraft K3/0 Remote head.

De Electraft K3 en de Elecraft K3/0 Remote head.

Naast de Elecraft K3/0 wordt gebruik gemaakt van de RemoteRig RRC-1258MK2s om je randapparatuur te verbinden met de Remote site. Sluit deze aan op je eigen laptop, zorg voor een stabiele internetverbinding en je hebt alle ingrediënten in huis om een Big gun te zijn, zonder ook maar een antenne op het dak te hebben. Het selecteren van de antennes, het bedienen van de rotors en het aan- of afschakelen van de eindtrappen gebeurd vervolgens door in te loggen op de website van Remotehamradio.com.

De Remotehamradio oplossing begint bij $3.000 per jaar en er wordt eenmalig $1.000 in rekening gebracht voor de K3/0 head en RemoteRig converter. Vervolgens wordt er per uur afgerekend. Wil je de locaties ook tijdens (grote) contesten gebruiken, is echter een duurder abonnement nodig. Daarnaast geldt er een limitatie aan het aantal maandelijkse uren dat gebruikt kan worden van deze opstelling om misbruik door een enkeling te voorkomen. Wanneer de sites echter vrij zijn, is het mogelijk om extra uren in te kopen.

Meer informatie is te vinden op Remotehamradio.com, waar ook live meegeluisterd kan worden.

3 antwoorden

Reacties zijn gesloten.